NOS NieuwsAangepast

Ook vervalste scanner-app CoronaCheck in omloop

Na een nagemaakte CoronaCheck-app is er nu ook een frauduleuze scanner-app in omloop, bevestigt het ministerie van Volksgezondheid. Met de scanner-app kunnen aan de deur de coronapassen worden gecontroleerd.

De valse scanner-app kleurt bij alle QR-codes groen, ook al zijn ze verlopen, geblokkeerd of zijn het zelfs codes die helemaal niet afkomstig zijn van de CoronaCheck-app. Volgens de makers is hij bedoeld voor ondernemers die mensen niet willen "buitensluiten". De valse scanner-app toont zelfs de juiste initialen als mensen met een legitieme QR-code worden gescand, beloven de makers.

"In de wet staat dat je als ondernemer de scanner-app moet gebruiken die wij aanbieden", zegt een woordvoerder van het ministerie. "Doe je dat niet, dan is het net alsof je helemaal niet controleert." Het ministerie zegt aangifte te doen "als dat nodig is"; dat is nu niet gebeurd. "Het verspreiden van de app is op zichzelf niet strafbaar, gebruik ervan wel."

Hieronder zie je de nagemaakte scanner-app. Swipe naar rechts om de echte app te zien:

  • NOS
  • NOS
    De echte scanner-app.

Het ministerie wijst erop dat handhavers kunnen controleren of ondernemers wel de juiste scanner-app gebruiken, maar voor het ongeoefende oog is het verschil nauwelijks zichtbaar. Ook het icoontje van de echte app is nagemaakt.

Vanaf zaterdag wordt de QR-code mogelijk uitgebreid naar pretparken en dierentuinen, als onderdeel van een nieuw pakket maatregelen. Ook moet de CoronaCheck-app sinds deze week worden gebruikt om de sportschool of het zwembad in te gaan; daarop nam de vraag naar valse QR-codes toe.

Valse app

Vorige week meldde de NOS dat er nog steeds op grote schaal QR-codes werden uitgewisseld. Er was zelfs een nagemaakte CoronaCheck-app in omloop waarin gebruikers uit 63 verschillende codes konden kiezen.

Sindsdien heeft het ministerie actie ondernomen: uitgewisselde QR-codes die op grote schaal worden verspreid, worden nu relatief snel geblokkeerd. Het uitwisselen van QR-codes kan daardoor alleen nog in kleinere kring.

Om dat makkelijker te maken hebben de makers hun app bijgewerkt. Gebruikers kunnen nu vanuit de nagemaakte CoronaCheck-app andermans QR-code scannen. Dat kan bijvoorbeeld van een vaccin, herstelbewijs of een negatieve test zijn. Vervolgens wordt die gescande code opgeslagen en kunnen mensen die in hun eigen namaak-app laten zien bij de ingang.

Daarbij worden bij het scannen wel andermans initialen en geboortedatum en -maand getoond. "Ik denk dat inmiddels wel duidelijk is hoe belangrijk de controle op de ID-kaart is", stelt een woordvoerder van het ministerie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl