NOS Nieuws

Verwarring over quarantaineplicht voor huisgenoten: 'Aanpassing kost nu eenmaal tijd'

Er is verwarring ontstaan over de aangescherpte coronaregels voor huisgenoten van mensen die positief zijn getest. Afgelopen vrijdag kondigde het demissionaire kabinet aan dat alle huisgenoten in quarantaine moeten, ongeacht of ze gevaccineerd zijn of niet. Maar online zijn de adviezen nog steeds niet aangepast en ook de GGD's adviseren niet eenduidig. Volgens een woordvoerder van het ministerie van VWS komt dat doordat nog niet alles "praktisch geregeld is".

Tot voor kort gold voor huisgenoten van besmette coronapatiënten het advies om alleen in quarantaine te gaan als ze klachten hebben of niet beschermd zijn tegen corona (in de vorm van een vaccinatie of een doorgemaakte besmetting). Vrijdag werd bekend dat dat werd aangescherpt, als onderdeel van een breed pakket aan coronamaatregelen.

Het maatregelenpakket zou zaterdag ingaan, maakte het kabinet bekend op de coronapersconferentie. Wel maakte demissionair minister De Jonge in de begeleidende Kamerbrief een voorbehoud voor het quarantaine-advies voor huisgenoten: "Omdat dit advies mogelijk een aantal praktische consequenties heeft, zal het verder worden uitgewerkt door het RIVM."

Maandag

Zaterdag voegde het ministerie aan het online nieuwsbericht over het nieuwe pakket toe dat de quarantaine-maatregel pas op maandag 15 november zou ingaan. Maar nu het zover is, is er nog geen duidelijkheid. Zo zijn brieven met instructies voor besmette personen en huisgenoten nog niet aangepast.

Dat geldt ook voor de online quarantaine-check die mensen kunnen doen. Als je invult dat een huisgenoot positief is getest en dat je zelf gevaccineerd bent, krijg je als resultaat dat je niet in quarantaine hoeft. Dat is dus in strijd met de nieuwe quarantaineregels.

Uit sociale media blijkt dat mensen in verwarring zijn over de regels. Ook telefoontjes naar de GGD bieden niet altijd soelaas. Sommige GGD's adviseren een thuisquarantaine voor huisgenoten van besmette mensen, andere zeggen dat de maatregel nog niet is ingegaan.

"Het klopt dat nog niet alles is aangepast", zegt de woordvoerder van het ministerie van VWS. "Maar dat kost nu eenmaal tijd. Het RIVM moet zijn richtlijnen aanpassen en dat geldt ook voor de GGD's."

Koepelorganisatie GGD GHOR zegt in een reactie dat de GGD's wachten op die nieuwe RIVM-richtlijnen. Zodra die er zijn, zullen ook alle adviezen van de GGD daarop worden aangepast. "Maar het kan zijn dat medewerkers al vooruitlopen op de definitieve inwerkingtreding", zegt een woordvoerder. "Dat verklaart dat sommige huisgenoten al te horen krijgen dat ze beter thuis kunnen blijven."

Zo snel mogelijk

Hoewel achter de schermen dus nog niet alles is geregeld, benadrukt het ministerie van VWS dat mensen zich het best nu al aan het nieuwe beleid kunnen houden. Thuisblijven dus als je een huisgenoot hebt die positief is getest. In de tussentijd is boven de thuisquarantaine-informatiepagina een nieuwe zin geplaatst: "De informatie op deze pagina wordt zo snel mogelijk aangepast na de persconferentie van 12 november 2021."

De VWS-woordvoerder hoopt dat een en ander zo snel mogelijk is geregeld. Dan moet ook duidelijk worden hoelang de verplichte quarantaine voor huisgenoten gaat duren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl