Een vrouw laat zich in Den Bosch testen (ter illustratie)
NOS NieuwsAangepast

Testafspraak maken bij GGD vrijwel onmogelijk door drukte

Het is op dit moment door grote drukte vrijwel onmogelijk om telefonisch of online een testafspraak te maken bij de GGD.

Bij het invoeren van een postcode bij coronatest.nl wordt normaal een locatie in de buurt getoond waar een test gedaan kan worden. Op dit moment is bij vrijwel alle postcodes te zien dat geen testplaats gevonden kan worden.

En wie belt naar het landelijke GGD-nummer krijgt op veel momenten te horen dat er geen telefoonlijnen beschikbaar zijn en dat de verbinding wordt verbroken.

Mogelijk is er wel testcapaciteit

Dat online geen opties worden getoond, betekent niet per se dat er geen testcapaciteit beschikbaar is, stelt GGD GHOR. Wie online een afspraak maakt en zijn of haar postcode invoert, krijgt een aantal opties voor mogelijke testlocaties.

In het systeem worden al die plekken dan tijdelijk gereserveerd. Dat betekent dat als te veel mensen tegelijk inloggen voor het plannen van een afspraak, meerdere tijdstippen per persoon tijdelijk niet beschikbaar zijn en er dus helemaal geen plek meer lijkt te zijn.

De GGD roept mensen op om in de middag of avond te bellen, als het wat rustiger is. Wie online een afspraak wil maken, wordt gevraagd dat op een tijdstip te doen als minder mensen online zijn, dus 's avonds of vroeg in de ochtend.

De tijd tussen het maken van een afspraak en het afnemen van de test, is volgens de GGD 22,3 uur. Daarna duurt het nog gemiddeld 22 uur tot de testuitslag er is.

Ook mensen die zich vandaag lieten testen bij de XL-coronateststraat in Utrecht merkten dat het niet gemakkelijk was om een afspraak te maken. Er stonden lange rijen op het terrein:

Drukte bij GGD-teststraat: 'Ik heb zeventien keer gebeld'

Gisteren liet koepelorganisatie GGD GHOR al weten dat de vraag naar tests zo hoog is dat de GGD's hun maximale capaciteit hebben bereikt. Vandaag staan er ruim 90.000 testafspraken gepland.

De organisatie liet weten dat geprobeerd wordt om op te schalen naar een maximale capaciteit van 120.000 tests per dag. Dat is volgens programmadirecteur Jaap Eikelboom vanwege personeelsgebrek heel lastig: "Tegen deze explosieve groei kunnen wij bijna niet werven."

Vorige week werden er 560.000 tests afgenomen, een verdubbeling ten opzichte van twee weken eerder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl