NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Noord-Limburgse burgemeesters verbieden ongeplaceerde feesten • D66 gelast congres af vanwege corona

Liveblog gesloten
 • OMT-lid Voss: 'Laatje met maatregelen die we hadden moet weer open'

  Volgens hoogleraar infectiepreventie en OMT-lid Andreas Voss zijn extra coronamaatregelen onontkoombaar. "Ik denk dat we het laatje weer open moeten trekken met de maatregelen die we al hadden", zei Voss in talkshow Op1. "Die kan niet langer dicht blijven. Ik ben bang dat enkel op het gezonde verstand van de mens vertrouwen te weinig zal zijn."

  Ook ging hij nog in op eventuele andere maatregelen zoals het 2G-systeem, waarbij enkel gevaccineerden en mensen die zijn genezen van een coronabesmetting toegang kunnen krijgen tot bepaalde plekken. Dat systeem geldt onder meer in Duitsland en Oostenrijk.

  "Ik weet dat 2G werkt, maar ook met alleen maar 2G in de maatschappij zou je nog steeds roulatie hebben van het virus. Je hebt dan wel veel minder ziekenhuisopnames. Het probleem bij dat systeem is alleen: je sluit wel echt mensen uit."

 • Gommers wil haast bij boostervaccins

  Volgens Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, hebben de Nederlandse IC's niet eerder tijdens de corona-pandemie zo'n groot gevaar gelopen om code zwart te bereiken. Dat is de situatie dat er te weinig IC-bedden beschikbaar zijn voor de patiënten die een bed nodig hebben.

  "De stijging van ziekenhuispatiënten gaat harder dan de RIVM-modelleurs hadden voorgerekend", zegt Gommers tegen Nieuwsuur. We moeten daarom zo snel mogelijk beginnen met het toedienen van boostervaccins, vindt hij.

  Intensivist bij het Amsterdam UMC Armand Girbes sloot zich in Nieuwsuur aan bij zijn collega. Ook volgens hem is het zaak zo snel mogelijk te beginnen met het toedienen van de extra prikken. "Was er alsjeblieft al eerder mee begonnen. Maar morgen is ook goed."

  In december beginnen, zoals nu het plan is van het kabinet, is volgens hem geen optie. "Zo lang wachten is denk ik niet acceptabel. We zitten nu al zo lang in deze situatie."

 • Noord- en Midden-Limburgse burgemeesters verbieden ongeplaceerde feesten

  De vijftien burgemeesters van de Veiligheidsregio Limburg-Noord hebben besloten om aanvullende regels in te voeren om het aantal coronabesmettingen in te dammen. Onder meer alle ongeplaceerde evenementen zoals tentfeesten en feesten op pleinen zijn tot zeker 15 november verboden.

  Noord- en Midden-Limburg kampen met een groot aantal coronabesmettingen, waardoor de zorg in de regio onder druk staat. De burgemeesters van de veiligheidsregio hadden vorige week al besloten om grootschalige carnavalsactiviteiten te verbieden, maar daar komt nu dus ook andere evenementen bij.

  De burgemeesters laten weten dat dit "binnen de wettelijke kaders is die wij als burgemeesters in onze regio kunnen stellen, in afwachting van verdere landelijke maatregelen". Zij roepen inwoners en ondernemers op om zich aan de geldende maatregelen te houden.

  Sinterklaasintochten en optochten voor Sint Maarten kunnen wel doorgaan binnen de geldende maatregelen.

 • Aftrap carnavalsseizoen gaat in grote Brabantse steden door zoals gepland

  In Eindhoven, Tilburg, Den Bosch en Breda gaat de aftrap van het carnavalsseizoen op 11 november door zoals gepland, zo laten gemeentewoordvoerders desgevraagd weten. Vandaag maakte de gemeente Boxmeer bekend dat het geplande pleinfeest in Overloon wordt afgelast. Dit omdat het aantal besmettingen hard oploopt, en uit angst voor een grote toestroom van feestgangers vanuit andere plaatsen.

  In Eindhoven, Tilburg, Den Bosch en Breda gaat het om gecontroleerde evenementen, waarbij vooraf kaarten worden verkocht en mensen bij binnenkomst een QR-code moeten laten zien. "Van alle opties die er zijn is dit de veiligste manier", zegt een woordvoerder van de gemeente Den Bosch. Daar zijn 25.000 polsbandjes verkocht, waarmee je toegang hebt tot 70 plekken waar gefeest kan worden.

 • D66 gelast congres af vanwege corona

  Het congres van D66 van aanstaande zaterdag gaat niet door vanwege corona. In Den Bosch werden rond de 3000 leden verwacht. Het bestuur zegt de maatregel met pijn in het hart te hebben genomen.

  "Het kabinet maakt komende vrijdagavond bekend of en zo ja welke nieuwe maatregelen nodig zijn om verspreiding van het coronavirus in te dammen. Wij kunnen daar niet op wachten met het nemen van een besluit, daarom nemen we dat nu". "Met het oog op het snel stijgende aantal besmettingen, de situatie in de ziekenhuizen en de aanhoudende onzekerheid" ziet D66 dat als "de enige juiste keuze nu".

  De partij werkt aan een alternatief programma. Donderdag en vrijdag zal een online ledenvergadering plaatsvinden. Zaterdag is er een korte online bijeenkomst met onder anderen Sigrid Kaag, Rob Jetten, Jan Terlouw en de nieuw gekozen partijvoorzitter.

 • Vanaf half december extra prik in Frankrijk verplicht voor geldige coronapas

  Het Franse coronatoegangsbewijs is voor mensen van 65 jaar en ouder vanaf 15 december alleen nog geldig als zij een extra coronaprik hebben laten zetten. Dat heeft president Macron bekendgemaakt in een rechtstreeks uitgezonden tv-toespraak.

  Ook kondigde Macron aan dat een extra coronaprik vanaf begin december beschikbaar zal zijn voor iedereen van 50 tot en met 64 jaar. Ook zullen snel extra prikken beschikbaar zijn voor de kwetsbaarste groepen.

  Macron noemde het stijgende aantal coronabesmettingen en ziekenhuisopnames alarmerend en riep alle inwoners op zich zo snel mogelijk te laten vaccineren.

 • Onzeker of Nationaal Vuurwerk in Rotterdam doorgaat

  Het is de vraag of het Nationaal Vuurwerk bij de Erasmusbrug in Rotterdam dit jaar doorgaat. Als de huidige coronamaatregelen tijdens de jaarwisseling nog gelden, is de vuurwerkshow niet haalbaar, zegt de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb tegen Rijnmond.

  "Evenementen mogen niet langer duren dan tot middernacht en ook moet er gecontroleerd worden op de coronapas. Er komen zoveel mensen af op het Nationaal Vuurwerk dat dat praktisch niet uitvoerbaar is", meldde Aboutaleb de gemeenteraad. Hij heeft het kabinet om advies gevraagd.

 • 83.500 mensen maakten vandaag bij GGD afspraak voor coronatest

  83.500 mensen hebben vandaag telefonisch en online via de GGD afspraken gemaakt voor een coronatest die ze deze dag op een GGD-locatie konden laten afnemen. Dat meldt koepelorganisatie GGD-GHOR aan de NOS.

  De GGD liet al weten een "explosieve toename" in testafspraken en -afnames te hebben ervaren. Gisteren werden er ruim 100.000 testafspraken gemaakt en ruim 77.000 testen afgenomen.

  Verre testlocaties

  De GGD denkt dat de piek nog niet bereikt is. De afgelopen week steeg het aantal testafspraken iedere dag. Dat is niet eerder voorgekomen sinds het begin van het grootschalig beschikbaar stellen van coronatests, op 1 juni vorig jaar.

  De snelle toename leidt ertoe dat de telefoonlijn om een afspraak te maken voor een coronatest soms overbelast is. Ook via coronatest.nl zijn er soms geen testlocaties vindbaar, of worden patiënten verwezen naar verre testlocaties.

 • Marokko maakt morgen eind aan avondklok

  De Marokkaanse overheid maakt morgen een einde aan de avondklok die sinds maart 2020 in het land van kracht was. Dat meldt de regering vandaag.

  De reden voor het opheffen van de avondklok is het afnemende aantal coronagevallen. Marokko heeft inmiddels ten opzichte van andere Afrikaanse landen een hoge vaccinatiegraad. In het land zijn 24 miljoen van de 36 miljoen mensen gevaccineerd. In Marokko geldt ook een vaccinatiepas om te reizen en om toegang te krijgen tot openbare plekken.

 • Kuipers: 'Doorstroom patiënten is probleem in Limburg'

  Volgens Ernst Kuipers, de voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) komt de nijpende situatie in Limburgse ziekenhuizen door de stokkende doorstroom van coronapatiënten die niet meer in een ziekenhuis hoeven te liggen, maar nog wel naar bijvoorbeeld een verpleeghuis moeten om te herstellen.

  "Al langere tijd is er in de regio Zwolle duidelijk een grote instroom van patiënten", zegt Kuipers in gesprek met de NOS. "Sinds enige tijd is ook in de regio Limburg echt duidelijk een grote instroom. Dat betekent dat we daar patiënten vandaan halen om ze te verplaatsen naar andere regio's in het land."

  Geen plek in verpleeghuizen

  Voor sommige patiënten is het echter niet nodig om naar een ander ziekenhuis te gaan. Die moeten eigenlijk naar een verpleeghuis, maar daar is in Limburg niet altijd plek, vertelt Kuipers. "Dat heeft te maken met de bezetting en de beschikbaarheid van personeel." Zo vallen zorgmedewerkers in verpleegtehuizen uit door ziekte, zegt hij.

  De voorzitter van het LNAZ zegt uiteindelijk wel een plek te kunnen vinden voor patiënten uit Limburg. "Wij hebben er in de afgelopen dagen velen verspreid. Dat gaat vandaag door. Maar de instroom ging nog harder en in de uitstroom naar verpleeghuizen in Limburg zat dus vertraging."

 • Nederlandse overheid wil soepelere regels in Oostenrijk

  De Nederlandse overheid is tegen de aanvullende eisen die Oostenrijk gaat stellen voor vaccinaties, zegt demissionair minister van Volksgezondheid De Jonge tegen persbureau ANP. Hij vindt dat elk land de adviezen van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) moet volgen. Nederland probeert via diplomatieke weg de Oostenrijkse regels versoepeld te krijgen.

  Sinds gisteren geldt in Oostenrijk de zogenoemde 2G-regel: alleen gevaccineerden en mensen die de afgelopen zes maanden een coronabesmetting hebben gehad, kunnen naar binnen bij onder meer horecazaken, kappers, musea en skiliften. Bij reisorganisaties en verzekeraars komen veel vragen binnen van Nederlanders die voor komende winter al een reis geboekt hebben.

  Volgens de organisaties willen reizigers vooral weten hoe lang hun vaccinatiebewijs geldig is en of ze een wintersportvakantie naar Oostenrijk kosteloos kunnen omboeken.

 • NZa wil dat patiënten beter worden gespreid

  De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) willen dat ziekenhuizen covidpatiënten beter over de regio's verspreiden. In een brief wijzen ze alle voorzitters van de Regionale Overleggen Acute Zorg (ROAZ) op hun verantwoordelijkheid om ziekenhuisbedden aan te bieden.

  Volgens de toezichthouders moeten een aantal regio's en ziekenhuizen meer doen om gelijke spreiding mogelijk te maken. "Op dit moment ontstaan in regio's met een hoge instroom van covid-patiënten risicovolle situaties doordat verpleegafdelingen en IC's vol liggen, de spoedeisende hulp volloopt en patiëntenstops moeten worden afgekondigd", stellen zij. "Ook worden in deze ziekenhuizen soms de noodbedden bezet. Deze capaciteitsproblemen verplaatsen zich vervolgens naar andere ziekenhuizen in de omgeving waardoor een hele regio in de knel komt. Tegelijkertijd zijn er ook regio's die ondanks verzoeken aan hen, nog niet hun evenredige deel aan IC- en klinische bedden aanbieden."

  Het bericht komt op dezelfde dag als een noodkreet van Limburgse ziekenhuizen. Die sloegen vandaag alarm omdat zij afstevenen op een zorginfarct.

 • Carnavalsfeest Overloon toch afgelast

  De Brabantse plaats Overloon zet een streep door het grote pleinfeest op de elfde van de elfde. Dat is in goed overleg met de organisatie besloten, zegt het gemeentebestuur van Boxmeer. Gisteravond zei burgemeester Van Soest nog tegen de NOS dat het evenement wel door kon gaan omdat het binnen de landelijke richtlijnen viel.

  In het persbericht spreekt Van Soest nu van een groot dilemma. "Maar met de organisatie delen we ook de zorgen om de zorg en kunnen we niet heen om de snelle toename van het aantal besmettingen en de signalen van de ziekenhuizen." Daarnaast zegt hij ook bang te zijn voor een onvoorspelbaar grote toeloop na de afgelastingen van carnavalsevenementen in Limburg.

 • Meerdere regio's stoppen met inzet prikbussen vanwege herfstweer

  GGD's in meerdere regio's stoppen met de inzet van prikbussen, meldt koepelorganisatie GGD GHOR Nederland. De bussen worden in onder meer de regio's Hollands Midden, Fryslân en Haaglanden vervangen door binnenlocaties en pop-uplocaties, zoals leegstaande kantoorpanden. Reden voor het stoppen met de bussen is het herfstweer en het naderende winterweer.

  "Zo'n prikbus staat bijvoorbeeld op een parkeerplaats bij een supermarkt", laat een woordvoerder van GGD GHOR Nederland aan ANP weten. "Daar buiten moeten staan wachten midden in een herfststorm is niet zo comfortabel." De koepelorganisatie kan niet zeggen of de prikbussen op alle locaties worden vervangen door binnenlocaties. "Iedere regio bepaalt zelf hoe en wanneer zij dit organiseren."

  De bussen werden sinds juni vooral ingezet in wijken waar de vaccinatiebereidheid volgens het RIVM laag is. In de prikbussen kunnen mensen zonder afspraak informatie krijgen over vaccinatie met de coronavaccins en een coronaprik krijgen.

 • De Jonge: 'Ziekenhuizen moeten samen zorgen dat er genoeg plek is'

  Ziekenhuizen moeten gezamenlijk zorgen dat er genoeg plek is om coronapatiënten op te kunnen vangen, laat demissionair minister De Jonge (Volksgezondheid) weten in reactie op de situatie in Limburg. In een verklaring sloegen de ziekenhuizen daar vandaag alarm dat ze geen verdere toestroom van coronapatiënten aankunnen.

  De Jonge wijst erop dat in het opschalingsplan staat dat alle ziekenhuizen "hun deel moeten nemen van het aantal patiënten dat er is". Dat betekent dat mensen naar ziekenhuizen worden gebracht in regio's waar het minder druk is. "Als de ziekenhuizen beter zouden spreiden, dan zou er meer ruimte moeten komen voor coronapatiënten."

  Ook moet op- en afschalen beter worden gecoördineerd, zegt De Jonge. Dat betekent dat ziekenhuizen in het land reguliere zorg moeten uitstellen om coronapatiënten uit drukke regio's over te nemen. "Je moet het opschalen en afschalen tegelijk doen, in gezamenlijkheid." De demissionair minister benadrukt dat de inspectie en de Nederlandse Zorgautoriteit hierop moet toezien.

  Waanzinnige prestatie

  In het vragenuur in de Tweede Kamer ging de minister ook in op de grote drukte bij de teststraten. Partijen willen weten of er (snel) genoeg is gehandeld, nu het aantal coronabesmettingen snel oploopt. De demissionair minister zegt dat de GGD snel heeft gereageerd. "De laatste 1,5 week is veel meer opgeschaald dan was gepland. Dat is een waanzinnige prestatie."

  De GGD is volgens hem in anderhalve week van 40.000 testen per dag naar 75.000 gegaan. Gisteren zijn er 77.000 mensen getest, zegt De Jonge, die er verder op wijst dat zogenoemde doorlooptijd nog ruim binnen de 48 uur zit.

  De doorlooptijd is de tijd tussen het maken van een afspraak en de testuitslag. Vorige week was dat 30 uur, maar de minister verwacht dat het verder gaat oplopen.