Bezoekers van discotheek Proud Mary in Kopenhagen
NOS Nieuws

Denen mogen weer feesten en knuffelen: 'Ik miste het gemeenschapsgevoel'

  • Rolien Créton

    correspondent Scandinavië

  • Rolien Créton

    correspondent Scandinavië

In Denemarken zijn de laatste coronabeperkingen vanaf vandaag afgeschaft. De Deense regering ziet corona niet meer als een kritische bedreiging voor de samenleving. Daarmee zijn feesten in de discotheek, ochtendzang op school en de Deense omhelzing weer terug van weggeweest.

Op het Gribskov-gymnasium, voor leerlingen tussen 15 en 18 jaar, is iedereen duidelijk klaar voor een nieuw begin. De leerlingen hebben zich in de aula verzameld, met een groot podium waar concerten en cultuuravonden worden gehouden. Rector Kristoffer Høj Sidenius grijpt de microfoon: "Er worden weer schoolfeesten en een jongerenfestival gehouden", zegt hij enthousiast. "Nu houden we ochtendzang. En voor ik het vergeet: we hebben vandaag ook een pop-up prikstraat op school in lokaal 14. Ik weet dat de meesten van jullie gevaccineerd zijn, maar zo niet, dan kun je daar even langs gaan."

In lokaal 14 staan vier zorgverleners van de Deense GGD in wit uniform klaar. Maar er is nog niemand binnen geweest. Dan komen Dashti Taishi en klasgenoot Sebastian Steensen binnendruppelen. Ze hadden niet beseft dat ze de enige ongevaccineerden in de klas waren, en de sociale druk begon toe te nemen. "Maar het is m'n eigen beslissing", zegt Taishi. "Ik wil graag reizen en dat is makkelijk als je gevaccineerd bent."

Correspondent Rolien Creton peilt de stemming op straat in Kopenhagen:

Denemarken schrapt covid-regels: "Heb de meisjes het meest gemist"

De grote steun voor vaccinaties in Denemarken is opvallend. De vaccinatiegraad is nu 83 procent, het streven van de overheid is 90 procent. Anti-vaccinatiedemonstraties kennen de Denen niet. Volgens Michael Bang Petersen, professor in Staatswetenschappen, heeft die houding te maken met het grote vertrouwen in het Deense RIVM. Petersen heeft vanaf het begin van de coronacrisis, de houding van de Denen ten opzichte van het gevoerde beleid bestudeerd. "Dat vertrouwen was er al in het allereerste begin", aldus Petersen.

Ook het coronapaspoort is vanaf vandaag afgeschaft en bars en nachtclubs zijn weer de hele nacht open. In bar-dancing Proud Mary, hartje Kopenhagen, staan jongeren op tafels en banken te dansen en is de sfeer uitgelaten. Mertcan Dogusoy is net klaar met een bardienst en geniet van een biertje. "Ik heb het meest meisjes gemist", lacht hij. Zijn vriend moet lachen. "Goed punt, maar ik miste het meest het gemeenschapsgevoel. Het samenzijn met anderen en ontmoetingen met mensen die je niet kent."

Louise, Alberte, Helena en Sofie, vriendinnen op de Gribskov-school, hebben bovendien het knuffelen met vrienden gemist. "In Denemarken begroeten we elkaar met een knus, dat betekent knuffel", zegt Louise Larsen. "Maar het is meer dan een begroeting, het is ook een manier om genegenheid aan je vrienden te tonen. En ik vind het heerlijk dat het weer mag."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl