Noord-Limburgse burgemeesters verbieden ongeplaceerde feesten • D66 gelast congres af vanwege corona
- Welkom in het coronablog van dinsdag 9 november
- Noord-Limburgse burgemeesters verbieden ongeplaceerde feesten
- D66 gelast congres af vanwege corona
- Extra prik vanaf december in Frankrijk verplicht voor geldige coronapas
- 83.500 mensen maakten vandaag bij GGD afspraak voor coronatest
OMT-lid Voss: 'Laatje met maatregelen die we hadden moet weer open'
Volgens hoogleraar infectiepreventie en OMT-lid Andreas Voss zijn extra coronamaatregelen onontkoombaar. "Ik denk dat we het laatje weer open moeten trekken met de maatregelen die we al hadden", zei Voss in talkshow Op1. "Die kan niet langer dicht blijven. Ik ben bang dat enkel op het gezonde verstand van de mens vertrouwen te weinig zal zijn."
Ook ging hij nog in op eventuele andere maatregelen zoals het 2G-systeem, waarbij enkel gevaccineerden en mensen die zijn genezen van een coronabesmetting toegang kunnen krijgen tot bepaalde plekken. Dat systeem geldt onder meer in Duitsland en Oostenrijk.
"Ik weet dat 2G werkt, maar ook met alleen maar 2G in de maatschappij zou je nog steeds roulatie hebben van het virus. Je hebt dan wel veel minder ziekenhuisopnames. Het probleem bij dat systeem is alleen: je sluit wel echt mensen uit."
Gommers wil haast bij boostervaccins
Volgens Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, hebben de Nederlandse IC's niet eerder tijdens de corona-pandemie zo'n groot gevaar gelopen om code zwart te bereiken. Dat is de situatie dat er te weinig IC-bedden beschikbaar zijn voor de patiënten die een bed nodig hebben.
"De stijging van ziekenhuispatiënten gaat harder dan de RIVM-modelleurs hadden voorgerekend", zegt Gommers tegen Nieuwsuur. We moeten daarom zo snel mogelijk beginnen met het toedienen van boostervaccins, vindt hij.
Intensivist bij het Amsterdam UMC Armand Girbes sloot zich in Nieuwsuur aan bij zijn collega. Ook volgens hem is het zaak zo snel mogelijk te beginnen met het toedienen van de extra prikken. "Was er alsjeblieft al eerder mee begonnen. Maar morgen is ook goed."
In december beginnen, zoals nu het plan is van het kabinet, is volgens hem geen optie. "Zo lang wachten is denk ik niet acceptabel. We zitten nu al zo lang in deze situatie."
Noord- en Midden-Limburgse burgemeesters verbieden ongeplaceerde feesten
De vijftien burgemeesters van de Veiligheidsregio Limburg-Noord hebben besloten om aanvullende regels in te voeren om het aantal coronabesmettingen in te dammen. Onder meer alle ongeplaceerde evenementen zoals tentfeesten en feesten op pleinen zijn tot zeker 15 november verboden.
Noord- en Midden-Limburg kampen met een groot aantal coronabesmettingen, waardoor de zorg in de regio onder druk staat. De burgemeesters van de veiligheidsregio hadden vorige week al besloten om grootschalige carnavalsactiviteiten te verbieden, maar daar komt nu dus ook andere evenementen bij.
De burgemeesters laten weten dat dit "binnen de wettelijke kaders is die wij als burgemeesters in onze regio kunnen stellen, in afwachting van verdere landelijke maatregelen". Zij roepen inwoners en ondernemers op om zich aan de geldende maatregelen te houden.
Sinterklaasintochten en optochten voor Sint Maarten kunnen wel doorgaan binnen de geldende maatregelen.
Aftrap carnavalsseizoen gaat in grote Brabantse steden door zoals gepland
In Eindhoven, Tilburg, Den Bosch en Breda gaat de aftrap van het carnavalsseizoen op 11 november door zoals gepland, zo laten gemeentewoordvoerders desgevraagd weten. Vandaag maakte de gemeente Boxmeer bekend dat het geplande pleinfeest in Overloon wordt afgelast. Dit omdat het aantal besmettingen hard oploopt, en uit angst voor een grote toestroom van feestgangers vanuit andere plaatsen.
In Eindhoven, Tilburg, Den Bosch en Breda gaat het om gecontroleerde evenementen, waarbij vooraf kaarten worden verkocht en mensen bij binnenkomst een QR-code moeten laten zien. "Van alle opties die er zijn is dit de veiligste manier", zegt een woordvoerder van de gemeente Den Bosch. Daar zijn 25.000 polsbandjes verkocht, waarmee je toegang hebt tot 70 plekken waar gefeest kan worden.
D66 gelast congres af vanwege corona
Het congres van D66 van aanstaande zaterdag gaat niet door vanwege corona. In Den Bosch werden rond de 3000 leden verwacht. Het bestuur zegt de maatregel met pijn in het hart te hebben genomen.
"Het kabinet maakt komende vrijdagavond bekend of en zo ja welke nieuwe maatregelen nodig zijn om verspreiding van het coronavirus in te dammen. Wij kunnen daar niet op wachten met het nemen van een besluit, daarom nemen we dat nu". "Met het oog op het snel stijgende aantal besmettingen, de situatie in de ziekenhuizen en de aanhoudende onzekerheid" ziet D66 dat als "de enige juiste keuze nu".
De partij werkt aan een alternatief programma. Donderdag en vrijdag zal een online ledenvergadering plaatsvinden. Zaterdag is er een korte online bijeenkomst met onder anderen Sigrid Kaag, Rob Jetten, Jan Terlouw en de nieuw gekozen partijvoorzitter.
Vanaf half december extra prik in Frankrijk verplicht voor geldige coronapas
Het Franse coronatoegangsbewijs is voor mensen van 65 jaar en ouder vanaf 15 december alleen nog geldig als zij een extra coronaprik hebben laten zetten. Dat heeft president Macron bekendgemaakt in een rechtstreeks uitgezonden tv-toespraak.
Ook kondigde Macron aan dat een extra coronaprik vanaf begin december beschikbaar zal zijn voor iedereen van 50 tot en met 64 jaar. Ook zullen snel extra prikken beschikbaar zijn voor de kwetsbaarste groepen.
Macron noemde het stijgende aantal coronabesmettingen en ziekenhuisopnames alarmerend en riep alle inwoners op zich zo snel mogelijk te laten vaccineren.
Onzeker of Nationaal Vuurwerk in Rotterdam doorgaat
Het is de vraag of het Nationaal Vuurwerk bij de Erasmusbrug in Rotterdam dit jaar doorgaat. Als de huidige coronamaatregelen tijdens de jaarwisseling nog gelden, is de vuurwerkshow niet haalbaar, zegt de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb tegen Rijnmond.
"Evenementen mogen niet langer duren dan tot middernacht en ook moet er gecontroleerd worden op de coronapas. Er komen zoveel mensen af op het Nationaal Vuurwerk dat dat praktisch niet uitvoerbaar is", meldde Aboutaleb de gemeenteraad. Hij heeft het kabinet om advies gevraagd.
83.500 mensen maakten vandaag bij GGD afspraak voor coronatest
83.500 mensen hebben vandaag telefonisch en online via de GGD afspraken gemaakt voor een coronatest die ze deze dag op een GGD-locatie konden laten afnemen. Dat meldt koepelorganisatie GGD-GHOR aan de NOS.
De GGD liet al weten een "explosieve toename" in testafspraken en -afnames te hebben ervaren. Gisteren werden er ruim 100.000 testafspraken gemaakt en ruim 77.000 testen afgenomen.
Verre testlocaties
De GGD denkt dat de piek nog niet bereikt is. De afgelopen week steeg het aantal testafspraken iedere dag. Dat is niet eerder voorgekomen sinds het begin van het grootschalig beschikbaar stellen van coronatests, op 1 juni vorig jaar.
De snelle toename leidt ertoe dat de telefoonlijn om een afspraak te maken voor een coronatest soms overbelast is. Ook via coronatest.nl zijn er soms geen testlocaties vindbaar, of worden patiënten verwezen naar verre testlocaties.
Marokko maakt morgen eind aan avondklok
De Marokkaanse overheid maakt morgen een einde aan de avondklok die sinds maart 2020 in het land van kracht was. Dat meldt de regering vandaag.
De reden voor het opheffen van de avondklok is het afnemende aantal coronagevallen. Marokko heeft inmiddels ten opzichte van andere Afrikaanse landen een hoge vaccinatiegraad. In het land zijn 24 miljoen van de 36 miljoen mensen gevaccineerd. In Marokko geldt ook een vaccinatiepas om te reizen en om toegang te krijgen tot openbare plekken.
Kuipers: 'Doorstroom patiënten is probleem in Limburg'
Volgens Ernst Kuipers, de voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) komt de nijpende situatie in Limburgse ziekenhuizen door de stokkende doorstroom van coronapatiënten die niet meer in een ziekenhuis hoeven te liggen, maar nog wel naar bijvoorbeeld een verpleeghuis moeten om te herstellen.
"Al langere tijd is er in de regio Zwolle duidelijk een grote instroom van patiënten", zegt Kuipers in gesprek met de NOS. "Sinds enige tijd is ook in de regio Limburg echt duidelijk een grote instroom. Dat betekent dat we daar patiënten vandaan halen om ze te verplaatsen naar andere regio's in het land."
Geen plek in verpleeghuizen
Voor sommige patiënten is het echter niet nodig om naar een ander ziekenhuis te gaan. Die moeten eigenlijk naar een verpleeghuis, maar daar is in Limburg niet altijd plek, vertelt Kuipers. "Dat heeft te maken met de bezetting en de beschikbaarheid van personeel." Zo vallen zorgmedewerkers in verpleegtehuizen uit door ziekte, zegt hij.
De voorzitter van het LNAZ zegt uiteindelijk wel een plek te kunnen vinden voor patiënten uit Limburg. "Wij hebben er in de afgelopen dagen velen verspreid. Dat gaat vandaag door. Maar de instroom ging nog harder en in de uitstroom naar verpleeghuizen in Limburg zat dus vertraging."
Nederlandse overheid wil soepelere regels in Oostenrijk
De Nederlandse overheid is tegen de aanvullende eisen die Oostenrijk gaat stellen voor vaccinaties, zegt demissionair minister van Volksgezondheid De Jonge tegen persbureau ANP. Hij vindt dat elk land de adviezen van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) moet volgen. Nederland probeert via diplomatieke weg de Oostenrijkse regels versoepeld te krijgen.
Sinds gisteren geldt in Oostenrijk de zogenoemde 2G-regel: alleen gevaccineerden en mensen die de afgelopen zes maanden een coronabesmetting hebben gehad, kunnen naar binnen bij onder meer horecazaken, kappers, musea en skiliften. Bij reisorganisaties en verzekeraars komen veel vragen binnen van Nederlanders die voor komende winter al een reis geboekt hebben.
Volgens de organisaties willen reizigers vooral weten hoe lang hun vaccinatiebewijs geldig is en of ze een wintersportvakantie naar Oostenrijk kosteloos kunnen omboeken.
NZa wil dat patiënten beter worden gespreid
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) willen dat ziekenhuizen covidpatiënten beter over de regio's verspreiden. In een brief wijzen ze alle voorzitters van de Regionale Overleggen Acute Zorg (ROAZ) op hun verantwoordelijkheid om ziekenhuisbedden aan te bieden.
Volgens de toezichthouders moeten een aantal regio's en ziekenhuizen meer doen om gelijke spreiding mogelijk te maken. "Op dit moment ontstaan in regio's met een hoge instroom van covid-patiënten risicovolle situaties doordat verpleegafdelingen en IC's vol liggen, de spoedeisende hulp volloopt en patiëntenstops moeten worden afgekondigd", stellen zij. "Ook worden in deze ziekenhuizen soms de noodbedden bezet. Deze capaciteitsproblemen verplaatsen zich vervolgens naar andere ziekenhuizen in de omgeving waardoor een hele regio in de knel komt. Tegelijkertijd zijn er ook regio's die ondanks verzoeken aan hen, nog niet hun evenredige deel aan IC- en klinische bedden aanbieden."
Het bericht komt op dezelfde dag als een noodkreet van Limburgse ziekenhuizen. Die sloegen vandaag alarm omdat zij afstevenen op een zorginfarct.
Carnavalsfeest Overloon toch afgelast
De Brabantse plaats Overloon zet een streep door het grote pleinfeest op de elfde van de elfde. Dat is in goed overleg met de organisatie besloten, zegt het gemeentebestuur van Boxmeer. Gisteravond zei burgemeester Van Soest nog tegen de NOS dat het evenement wel door kon gaan omdat het binnen de landelijke richtlijnen viel.
In het persbericht spreekt Van Soest nu van een groot dilemma. "Maar met de organisatie delen we ook de zorgen om de zorg en kunnen we niet heen om de snelle toename van het aantal besmettingen en de signalen van de ziekenhuizen." Daarnaast zegt hij ook bang te zijn voor een onvoorspelbaar grote toeloop na de afgelastingen van carnavalsevenementen in Limburg.
Meerdere regio's stoppen met inzet prikbussen vanwege herfstweer
GGD's in meerdere regio's stoppen met de inzet van prikbussen, meldt koepelorganisatie GGD GHOR Nederland. De bussen worden in onder meer de regio's Hollands Midden, Fryslân en Haaglanden vervangen door binnenlocaties en pop-uplocaties, zoals leegstaande kantoorpanden. Reden voor het stoppen met de bussen is het herfstweer en het naderende winterweer.
"Zo'n prikbus staat bijvoorbeeld op een parkeerplaats bij een supermarkt", laat een woordvoerder van GGD GHOR Nederland aan ANP weten. "Daar buiten moeten staan wachten midden in een herfststorm is niet zo comfortabel." De koepelorganisatie kan niet zeggen of de prikbussen op alle locaties worden vervangen door binnenlocaties. "Iedere regio bepaalt zelf hoe en wanneer zij dit organiseren."
De bussen werden sinds juni vooral ingezet in wijken waar de vaccinatiebereidheid volgens het RIVM laag is. In de prikbussen kunnen mensen zonder afspraak informatie krijgen over vaccinatie met de coronavaccins en een coronaprik krijgen.
De Jonge: 'Ziekenhuizen moeten samen zorgen dat er genoeg plek is'
Ziekenhuizen moeten gezamenlijk zorgen dat er genoeg plek is om coronapatiënten op te kunnen vangen, laat demissionair minister De Jonge (Volksgezondheid) weten in reactie op de situatie in Limburg. In een verklaring sloegen de ziekenhuizen daar vandaag alarm dat ze geen verdere toestroom van coronapatiënten aankunnen.
De Jonge wijst erop dat in het opschalingsplan staat dat alle ziekenhuizen "hun deel moeten nemen van het aantal patiënten dat er is". Dat betekent dat mensen naar ziekenhuizen worden gebracht in regio's waar het minder druk is. "Als de ziekenhuizen beter zouden spreiden, dan zou er meer ruimte moeten komen voor coronapatiënten."
Ook moet op- en afschalen beter worden gecoördineerd, zegt De Jonge. Dat betekent dat ziekenhuizen in het land reguliere zorg moeten uitstellen om coronapatiënten uit drukke regio's over te nemen. "Je moet het opschalen en afschalen tegelijk doen, in gezamenlijkheid." De demissionair minister benadrukt dat de inspectie en de Nederlandse Zorgautoriteit hierop moet toezien.
Waanzinnige prestatie
In het vragenuur in de Tweede Kamer ging de minister ook in op de grote drukte bij de teststraten. Partijen willen weten of er (snel) genoeg is gehandeld, nu het aantal coronabesmettingen snel oploopt. De demissionair minister zegt dat de GGD snel heeft gereageerd. "De laatste 1,5 week is veel meer opgeschaald dan was gepland. Dat is een waanzinnige prestatie."
De GGD is volgens hem in anderhalve week van 40.000 testen per dag naar 75.000 gegaan. Gisteren zijn er 77.000 mensen getest, zegt De Jonge, die er verder op wijst dat zogenoemde doorlooptijd nog ruim binnen de 48 uur zit.
De doorlooptijd is de tijd tussen het maken van een afspraak en de testuitslag. Vorige week was dat 30 uur, maar de minister verwacht dat het verder gaat oplopen.
Amsterdamse tandheelkundefaculteit ACTA stopt fysiek onderwijs vanwege coronabesmettingen
Het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam is per direct gestopt met het fysieke onderwijs vanwege coronabesmettingen bij medewerkers en personeel. De faculteit blijft tot en met 14 november gesloten voor onderwijs. Ook de niet-spoedeisende zorg is ruim twee dagen stopgezet. In totaal kunnen ongeveer 560 patiënten daardoor niet worden behandeld. Zij kunnen volgende week of de week erna weer terecht, meldt een woordvoerder van de faculteit aan de NOS.
Ongeveer veertig medewerkers en studenten van de faculteit zitten thuis na een positieve coronatest. Nog tien andere mensen hebben verkoudheidsverschijnselen, maar van hen is niet zeker of zij corona hebben. De woordvoerder benadrukt dat de mensen die thuis zitten de besmetting niet op de faculteit hebben opgelopen en dat er dus geen sprake van is "dat de faculteit het virus binnen heeft gekregen". "We zijn extra voorzichtig totdat iedereen weer beter is", laat de woordvoerder weten.
De faculteit heeft in totaal 900 studenten en 600 medewerkers. De komende dagen zullen de studenten online onderwijs krijgen.
Aantal positieve testen stijgt met 45 procent, 10-14-jarigen scoren hoogst
De afgelopen week zijn er bijna 77.000 positieve testen bij het RIVM gemeld, een stijging van 45 procent ten opzichte van de zeven dagen daarvoor. Het aantal afgenomen testen steeg in een vergelijkbaar tempo, naar 418.000 in een week tijd.
17,2 procent van die testen viel positief uit; een percentage dat vergelijkbaar is met dat van vorige week. De GGD meldde vandaag een "explosieve toename" van het aantal afspraken in de teststraten.
De stijging van het aantal positieve testen is te zien in alle leeftijdsgroepen. De groep met de meeste besmettingen is momenteel de 10- tot 14-jarigen. De groepen boven de 45 jaar zitten op het landelijk gemiddelde of eronder, terwijl de leeftijdsgroepen daaronder juist een bovengemiddeld hoge besmettingsgraad laten zien.
Vaccinmaker BioNTech meldt opnieuw forse winst
Het Duitse farmaceutische bedrijf BioNTech heeft in het derde kwartaal van dit jaar opnieuw een forse winst geboekt. BioNTech produceerde samen met Pfizer het eerste vaccin dat wereldwijd op grote schaal werd ingezet.
BioNTech meldde een nettowinst van ruim 3,2 miljard euro in de periode van juli tot en met september. In hetzelfde kwartaal een jaar eerder leed het bedrijf nog een verlies van 210 miljoen euro. In het tweede kwartaal van dit jaar behaalde het bedrijf ook al een grote winst, van bijna 2,8 miljard euro. Vaccinaties met het middel van Pfizer-BioNTech begonnen in december vorig jaar.
Volgens BioNTech zijn dit jaar tot 2 november meer dan 2 miljard doses van het vaccin geleverd. Het bedrijf verwacht dit jaar in totaal 2,5 miljard doses te leveren. Met de winst die wordt gemaakt met het vaccin, kan BioNTech nu eenvoudig de ontwikkeling van andere medicijnen tegen onder meer kanker bekostigen, meldt het bedrijf.
Ontvangers 1e vaccinatie in buitenland kunnen vaccinatiebewijs in app aanmaken
Nederlanders die in het buitenland zijn gevaccineerd, kunnen vanaf vandaag een digitaal coronabewijs aanmaken met de app CoronaCheck. Voorwaarde is wel dat iemand na het ontvangen van de eerste prik in het buitenland de tweede prik bij de GGD heeft gehaald.
De beperkte mogelijkheid voor het aanvragen van een coronabewijs levert veel problemen op voor toeristen, expats en buitenlandse studenten die in het buitenland zijn ingeënt. Meer daarover kun je in dit artikel lezen.
Belgische Gezondheidsraad wil extra prik voor Janssen-gevaccineerden
De Hoge Gezondheidsraad in België adviseert de overheid om iedereen die is ingeënt met het Janssen-vaccin een extra prik aan te bieden. Volgens de deskundigen neemt de enkele dosis van Janssen snel af. Daarom zou iedereen die met Janssen is ingeënt een prik met Pfizer of Moderna moeten krijgen, oordeelt de Gezondheidsraad.
In België zijn zo'n 400.000 mensen ingeënt met Janssen, dat deels in Leiden is ontwikkeld. Morgen wordt het advies van de Gezondheidsraad besproken door de verschillende ministers van Volksgezondheid in België.
De raad buigt zich nog over de vraag of mensen die gevaccineerd zijn met AstraZeneca, Pfizer en Moderna een extra prik aangeboden moeten krijgen. Op dit moment krijgen alleen 65-plussers in België zo'n derde prik aangeboden.
Ouderenbond vraagt om snellere boosterprik
Ouderenbond ANBO roept het demissionaire kabinet op bewoners van verpleeghuizen sneller een boosterprik te geven. 80-plussers kunnen vanaf begin volgende maand een afspraak maken voor een extra coronaprik, maar dat duurt volgens de bond te lang. Ook eist ANBO dat alle ouderen in één keer de boosterprik ontvangen. Tijdens de eerste vaccinatiecampagne werd een deel ingeënt in de instelling zelf en een ander deel bij de huisarts. Dat mag niet weer zo gebeuren, stelt de bond.
Meerdere lobby- en brancheorganisaties willen dat er haast wordt gemaakt met boosterprikken. In De Telegraaf pleiten reisorganisaties voor een snellere inzet, zodat bijvoorbeeld skivakanties niet in het water vallen. NU'91, de beroepsorganisatie voor zorgverleners, zegt tegen persbureau ANP dat "alles wat helpt moet worden aangegrepen", dus ook boosterprikken.
Franse gezondheidsdienst: geen Moderna voor 30-minners
De Franse gezondheidsdienst, Haute Autorité de Santé (HAS), adviseert de regering om mensen onder de 30 jaar voorlopig uitsluitend met het Pfizer-vaccin te vaccineren. Het vaccin van Moderna wordt voor deze leeftijdsgroep afgeraden, omdat bij hen het zeer kleine risico op een hartspierontsteking iets groter is dan bij andere leeftijdscategorieën. De middelen van Janssen en AstraZeneca werden eerder al afgeraden, ook vanwege zeer uitzonderlijke bijwerkingen bij die leeftijdsgroep.
Het is nu aan de Franse overheid om een beslissing te nemen over het gebruik van Moderna bij 30-minners. Een aantal andere landen, waaronder Canada, Finland en Zweden, besloten eerder het Moderna-vaccin niet aan jongeren te geven.
Volgens het Europees Medicijnagentschap wegen de voordelen van het Moderna-vaccin voor jongeren zwaarder dan de zeer kleine kans op zware bijwerkingen.
'Coronapil' van Pfizer begin 2022 klaar
De aangekondigde 'coronapil' van farmaceut Pfizer kan begin 2022 op de markt komen. Dat zegt de Britse Pfizerdirecteur tegen Sky News. Pfizer zegt dat met de virusremmer de kans op ziekenhuisopname bij kwetsbare coronapatiënten met 89 procent kan worden teruggedrongen. Een behandeling duurt vijf dagen en bestaat uit het tweemaal daags innemen van het middel.
Pfizer zegt dat het grootschalig inzet op de ontwikkeling van het middel. Wanneer de pil wordt goedgekeurd door nationale toezichthouders, zal de productie op grote schaal op gang komen. Het Verenigd Koninkrijk heeft al een bestelling geplaatst voor 250.000 kuren van het middel.
GGD spreekt van 'explosieve toename' in testafspraken
De GGD ervaart een "explosieve toename" in testafspraken en -afnames. Gisteren zijn er ruim 100.000 testafspraken gemaakt en ruim 77.000 testen afgenomen. Voor vandaag zijn er al 75.000 afspraken gepland. Daar komen 200 tot 300 afspraken per minuut bij. De afgelopen week steeg het aantal testafspraken iedere dag op rij.
"Deze explosieve toename overstijgt alle verwachtingen en de GGD's zetten alle zeilen bij om aan de enorme testvraag te voldoen. We zien op dit moment een beweging in de totale testafnames soortgelijk als rond de pieken in december 2020 en in februari/maart 2021", schrijft de GGD in een verklaring. "De verwachting is dat we de top nog niet bereikt hebben en we zetten al onze capaciteit in om aan de stijgende vraag te voldoen."
De snelle toename leidt ertoe dat de telefoonlijn om een afspraak te maken voor een coronatest soms overbelast raakt. Ook via coronatest.nl zijn er soms geen testlocaties vindbaar. In beide gevallen adviseert de GGD om het later nog eens te proberen.
Limburgse ziekenhuizen slaan alarm: we kunnen geen nieuwe patiënten meer aan
De Limburgse ziekenhuizen kunnen op dit moment geen verdere toestroom van coronapatiënten meer aan. In een gezamenlijke verklaring slaken de ziekenhuizen een noodkreet. "We stevenen rechtstreeks af op een zorginfarct en het hele systeem loopt vast." De ziekenhuizen spreken van een "code zwart op lokaal niveau", wat volgens hen binnenkort ook in andere delen van Nederland zal plaatsvinden.
De bezettingen in de Limburgse ziekenhuizen ligt op het niveau van vorig jaar Kerst, schrijven de ziekenhuisbestuurders. Op dat moment bevond Nederland zich in een lockdown. "We voelen ons alleen staan in deze strijd. Kortom: deze situatie is niet meer vol te houden."
Recordaantal coronadoden in Rusland en OekraÏne
Zowel in Rusland als Oekraïne is de afgelopen 24 uur een recordaantal coronagerelateerde sterfgevallen gemeld. In Rusland (144 miljoen inwoners) werden 1211 doden gemeld, in Oekraïne (44 miljoen inwoners) 833 sterfgevallen. Gemeten naar aantal doden per 100.000 inwoners horen beide landen bij de 15 zwaarst getroffen landen van de afgelopen week. Die lijst wordt aangevoerd door de Oost-Europese landen Bulgarije, Roemenië en Letland.
Volgens de officiële cijfers zijn er bijna 250.000 coronadoden in Rusland in totaal gevallen. Deskundigen gaan ervan uit dat het aantal veel hoger ligt. Uit een analyse van de oversterftecijfers door The Moscow Times kwam recent naar voren dat het dodental op ruim 720.000 coronadoden ligt.
Drukte bij GGD-coronatestlijn, 'probeer later nog eens'
Het telefoonnummer van de GGD om een coronatestafspraak te maken is soms moeilijk bereikbaar. Volgens de GGD is het vaak in de ochtenden druk op de telefoonlijn, omdat dan veel mensen tegelijkertijd een afspraak proberen te maken. "Wij adviseren later nog eens te bellen en de telefoonlijn niet te lang bezet te houden", zegt een woordvoerder.
Ook online is het soms lastig om een afspraak te maken en kan het voorkomen dat het niet mogelijk is een testlocatie te vinden. Ook dan is het advies om het later nog eens te proberen, aldus de GGD.
De animo voor coronatests is groot. Vorige week is de vraag naar coronatests met 30 procent toegenomen. GGD GHOR Nederland meldt dat er vorige week ongeveer 405.000 tests zijn afgenomen. Een week eerder waren dat er nog zo'n 280.000. Volgens de GGD is de testbehoefte momenteel erg groot. "Het is enorm druk maar we schalen continu op en we kunnen het aan."
Vorige week bleek nog dat de testbereidheid afnam. Uit een gedragsonderzoek kwam naar voren dat ongeveer 40 procent van de mensen met klachten zich laat testen. De testbereidheid is een van de criteria die worden gebruikt om over nieuwe maatregelen te adviseren.
Denemarken wil coronapas toch weer invoeren
De Deense regering komt terug op het besluit om alle coronamaatregelen te schrappen, waartoe het land in september als eerste Europese land besloot. Premier Mette Frederiksen heeft gisteren aangekondigd weer een coronapas voor de horeca in te voeren. Volgens haar is dat nodig om het virus te remmen.
De Deense minderheidsregering hoopt vandaag een parlementaire meerderheid te krijgen voor de herinvoering van de coronapas.
Denemarken (5,8 miljoen inwoners) noteerde de afgelopen week ruim 2000 besmettingen per dag. Uit cijfers van de Europese gezondheidsdienst ECDC blijkt dat ruim 88 procent van de Denen volledig is gevaccineerd.
Voor het eerst sinds mei meer dan 2000 coronapatiënten in België
Net als in Nederland lopen de coronacijfers in België op. Uit nieuwe cijfers van de Belgische gezondheidsdienst Sciensano blijkt dat er 2071 coronapatiënten in het ziekenhuis liggen. Dat is hoogste aantal sinds half mei. Op de Belgische IC's liggen nu 418 patiënten, het hoogste aantal sinds 1 juni. De verwachting is dat dat aantal de komende weken verder zal oplopen.
De ziekenhuiscijfers in België (11,5 miljoen inwoners) liggen hoger dan in Nederland (17,4 miljoen), waar volgens de laatste RIVM-cijfers 1573 covidpatiënten in het ziekenhuis liggen, van wie 326 op de IC.
Een lichtpuntje is dat de stijging van het aantal besmettingen lijkt te remmen. Het gemiddelde aantal nieuwe besmettingen lag vorige week slechts 4 procent hoger dan de week daarvoor. Het reproductiegetal lag nog wel boven de 1, maar dat cijfer daalt de afgelopen weken.
Ministerie van VWS keurde 300 miljoen beschermingsmiddelen in stilte af
Het ministerie van Volksgezondheid heeft, zonder dat bekend te maken, ruim 300 miljoen mondkapjes, beschermingsbrillen, schorten, jassen en handschoenen afgekeurd. Dat meldt de Volkskrant, dat vorige week al naar buiten bracht dat ruim 30 miljoen maskers noodgedwongen zijn afgekeurd. De totale waarde van de afgekeurde producten komt volgens de krant uit op zeker 300 miljoen euro.
In stukken aan de Tweede Kamer werd niet gemeld dat er nog honderden miljoenen beschermingsmiddelen ongekeurd op de plank lagen. Van die zogeheten 'niet-vrije voorraad' blijkt dus een groot deel onbruikbaar, bevestigt een woordvoerder van VWS aan de krant. Op dit moment wachten nog zo'n 105 miljoen beschermingsmiddelen op toelating.
Update 08.45 uur: Het ministerie van VWS bevestigt tegenover de NOS dat ruim 300 miljoen beschermingsmiddelen zijn afgekeurd.
VS bestempelt Nederland als 'zeerhoogrisicogebied'
De CDC, de gezondheidsdienst van de Verenigde Staten, heeft Nederland op de lijst van 'zeerhoogrisicolanden' geplaatst, vanwege de oplopende coronabesmettingen. Dat houdt in dat reizen naar Nederland wordt afgeraden. Vanuit Nederland is het sinds deze week weer mogelijk om, onder voorwaarden, naar de VS te reizen.
Ook België, Luxemburg en het Verenigd Koninkrijk gelden als landen met een 'zeer hoog risico'. De meeste andere West-Europese landen, waaronder Duitsland en Frankrijk, zijn slechts 'hoogrisicolanden'.
IZZ blijft in 2022 eigen risico compenseren van besmette zorgverleners
Stichting IZZ, waar zorgmedewerkers een zorgverzekering kunnen afsluiten, compenseert ook in 2022 het verplichte eigen risico van 385 euro wanneer iemand besmet raakt met het coronavirus en daarom een beroep moet doen op het eigen risico. Ook krijgen zij de maximale collectiviteitskorting van 5 procent en extra psychische hulp aangeboden.
IZZ zegt hiermee de zorgmedewerkers een steun in de rug te willen geven. "Het mag en kan niet zo zijn dat zij vanwege de aard van hun werk corona oplopen, daar ziek van worden en ook nog eens de rekening krijgen voor het eigen risico van hun zorgverzekering of voor behandelkosten", zegt directeur Roland Kip.
De afgelopen tijd compenseerde IZZ het eigen risico van ruim 900 zorgmedewerkers; de stichting verwacht dat het aantal in de resterende weken van 2021 tot zeker 1000 zal oplopen.
IZZ stelt op basis van eigen onderzoek dat de coronapandemie een zware wisselt trekt op zorgmedewerkers. Uit dat onderzoek bleek dat 81 procent van de ondervraagden piekert over corona. 18 procent kreeg het virus het afgelopen jaar onder de leden, van wie 47 procent langdurige klachten ontwikkelde.
Verpleeghuizen willen boosterprik vervroegen, De Jonge kijkt ernaar
Bewoners en personeel van verpleeghuizen kunnen niet tot december of januari wachten op een boosterprik tegen het coronavirus. Daarvoor waarschuwen zorgbestuurders in Nieuwsuur.
Minister Hugo de Jonge zegt "te kijken" of de extra prik vervroegd kan worden. Ook brancheverenigingen Actiz en SPOT zeggen dat de vaccins sneller bij de bewoners en het personeel van verpleeghuizen terecht moeten komen.
Lees hieronder het hele artikel:
Goedemorgen
Welkom in het coronablog van dinsdag 9 november. Het nieuws uit binnen- en buitenland over het coronavirus van gisteren kun je hier teruglezen.