Aantal positieve testen stijgt met 45 procent, 10-14-jarigen scoren hoogst
De afgelopen week zijn er bijna 77.000 positieve testen bij het RIVM gemeld, een stijging van 45 procent ten opzichte van de zeven dagen daarvoor. Het aantal afgenomen testen steeg in een vergelijkbaar tempo, naar 418.000 in een week tijd.
17,2 procent van die testen viel positief uit; een percentage dat vergelijkbaar is met dat van vorige week. De GGD meldde vandaag een "explosieve toename" van het aantal afspraken in de teststraten.
De stijging van het aantal positieve testen is te zien in alle leeftijdsgroepen. De groep met de meeste besmettingen is momenteel de 10- tot 14-jarigen. De groepen boven de 45 jaar zitten op het landelijk gemiddelde of eronder, terwijl de leeftijdsgroepen daaronder juist een bovengemiddeld hoge besmettingsgraad laten zien.
Volgens Aura Timen van het RIVM zijn er verschillende oorzaken voor de weer snel oplopende cijfers, die zij "absoluut zorgelijk" noemt. Een daarvan is dat veel Nederlanders alle basismaatregelen lijken te hebben losgelaten, inclusief het advies om 1,5 meter afstand te houden. Aanvullend onderzoek van de 'gedragsunit' van het RIVM moet deze week duidelijk maken of dat recent weer beter is gegaan.
Hoge cijfers in Limburg
De zwaarst getroffen GGD-regio op dit moment is Zuid-Limburg met 687 besmettingen op 100.000 inwoners, duidelijk hoger dan het landelijk gemiddelde van 439. Daarna komt Zuid-Holland-Zuid (Dordrecht en omgeving) met 626. Ook Limburg-Noord scoort hoog met 579. De Limburgse ziekenhuizen lieten vandaag al weten dat zij geen nieuwe instroom van covidpatiënten meer aankunnen.
Het aantal doden neemt eveneens toe. De voorbije dagen werden er 172 overlijdens van covidpatiënten gemeld bij het RIVM, tegenover 102 een week eerder. Het werkelijke aantal ligt hoger: niet iedereen laat zich testen op corona. Gemiddeld overlijden er volgens de officiële cijfers nu 25 mensen per dag. Vorige week waren dat er 14.
Het reproductiegetal was op 25 oktober 1,19. Dat betekent dat 100 besmette mensen op dat moment 119 anderen infecteerden en de epidemie in kracht toenam.
Ook in de buurlanden lopen de cijfers hoog op. Alleen in het Verenigd Koninkrijk is dat sinds kort niet meer het geval, mogelijk door onder meer de recente herfstvakantie daar.
In de ziekenhuizen liggen volgens het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) momenteel 1647 covidpatiënten (een stijging van 26 procent), van wie 319 op de intensive care-afdelingen (een stijging van 28 procent).