Skiërs in Sankt Anton, afgelopen januari
NOS Nieuws

'Schnitzellockdown' in Oostenrijk: wat staat skiërs te wachten?

  • Ivo Landman

    redacteur Online

  • Ivo Landman

    redacteur Online

Voor veel wintersporters viel het het afgelopen weekend koud op hun dak: je mag in Oostenrijk alleen nog een restaurant, hotel of skilift in als je bent gevaccineerd of recent corona hebt gehad. En gisteren werd bekend dat een prik met het Janssen-vaccin straks ook niet meer telt, tenzij je er twee hebt gehad. De gevolgen zijn soms groot voor mensen die hun vakantie al hadden geboekt, maar voor de Oostenrijkse toeristenbranche is alles beter dan een volledige lockdown.

"Het is zuur", zegt de 71-jarige Yvonne uit Goirle. Ze wilde in de eerste week van januari met de hele familie, kinderen en kleinkinderen, op wintersport naar Tirol. Vorig jaar werd diezelfde reis verzet vanwege de reisbeperkingen toen. En nu kan het weer niet doorgaan. Een van de kleinkinderen (12) heeft heftige prikangst. En zijn vader is wel gevaccineerd, maar met het Janssen-vaccin. "Hij had geen keus", zegt de Goirlese. "Hij kreeg Janssen."

Ze is vooral verbolgen over het feit dat Oostenrijk de regels heeft veranderd. "Waardeloos. We zijn één Europa, maar iedereen heeft toch weer zijn eigen regeltjes." Ze probeert nu het betaalde geld voor het appartement in Oostenrijk terug te krijgen van haar reis- en annuleringsverzekering, want nóg een keer verzetten is voor haar geen optie - als de eigenaar van het onderkomen daar al mee akkoord zou gaan. "En dan maar kijken we of het in Frankrijk of Zwitserland wel lukt."

Hoteleigenaren en verhuurders in Oostenrijk staan ook niet te juichen bij de 'Schnitzel-Lockdown', zoals sommige Duitstalige media het nieuwe pakket maatregelen noemen. Maar voor Tom en Trudy Hinterer-Hoedjes, die appartementen verhuren in Bad Goisern, is dat altijd nog beter dan de totale lockdown van vorig winterseizoen. "Toen hebben we negen maanden zonder inkomsten gezeten. Weer zo'n lockdown, dat willen we echt niet. Dan hebben we een groot probleem."

Dus gaan de mondkapjes zonder morren weer op - de periode dat dat niet hoefde, duurde maar een paar weken - en houden de Nederlandse uitbaters zich aan de nieuwe 2G-regels. "De meeste mensen die hier sinds afgelopen zomer zijn geweest, zijn wel gevaccineerd", vertelt Trudy. "Er waren er maar een paar met een testbewijs. We hebben ook nu nog geen annuleringen gehad."

Als die alsnog komen vanwege de maatregelen, dan kunnen ze hun verblijf gewoon verschuiven. "We zijn heel coulant. Zo hebben we het vorig jaar ook gedaan."

Intussen komen bij reisorganisaties en verzekeraars veel vragen binnen van mensen die al een reis geboekt hebben. De meesten willen vooral weten hoe lang hun vaccinatiebewijs geldig is, zegt een woordvoerder van TUI. Reisorganisatie Sunweb heeft laten weten dat vakantiegangers die een wintersportvakantie naar Oostenrijk hebben geboekt deze kosteloos kunnen omboeken. Een beperkt aantal mensen heeft dat inmiddels gedaan, zegt een woordvoerder. "We krijgen vooral veel vragen over de regels."

Wie geld wil terugvragen via de reisverzekering wacht mogelijk slecht nieuws. "Verzekeraars gaan hier verschillend mee om, check bij je eigen verzekeraar wat zij voor je kunnen doen", adviseert een woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars, die er verder op wijst dat annuleringsverzekeringen zaken dekken die direct impact hebben op de verzekerde, en niet op situaties in een land zoals een inreisverbod. "Feitelijk gaat het om een inreisbeperking, waar de meeste verzekeraars geen dekking voor bieden. Als een overheid een inreisbeperking afdwingt, dan is dat meestal dus niet gedekt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl