Demonstraties in 16 Braziliaanse steden • The Streamers trekken 1,7 miljoen kijkers
- Welkom in het coronablog van zaterdag 29 mei. Hier lees je het coronanieuws uit binnen- en buitenland.
- De evenementenbranche reageert opgelucht op de versoepelingen.
- Iedereen die geboren is in 1976 kan vandaag een vaccinatie-afspraak maken.
- In de ziekenhuizen is de bezetting verder afgenomen. Er zijn nu 1352 coronapatiënten opgenomen, van wie 499 op de IC liggen.
- Hier vind je een overzicht van alle versoepelingen de komende tijd.
Paracetamol inzamelen voor Suriname: 'Niks doen is geen optie'
Veel Surinamers in Nederland maken zich zorgen over de situatie in het moederland, waar de ziekenhuizen nu overvol zijn. Op verschillende plaatsen in Nederland wordt actie gevoerd om familie en vrienden daar te ondersteunen. Ook hier in Rijswijk.
Demonstranten in 16 Braziliaanse steden de straat op tegen corona-aanpak
In Brazilië is in zeker zestien steden gedemonstreerd tegen de corona-aanpak van de regering van president Bolsonaro. Demonstranten droegen borden bij zich met teksten als "Zet hem af". De protesten komen uit de koker van linkse politieke partijen en (studenten)vakbonden. Zij vinden dat Bolsonaro te weinig heeft gedaan om het virus in te dammen.
In de hoofdstad Brasilia en in Rio de Janeiro verliepen de demonstraties vreedzaam, maar in de stad Recife zette de politie traangas tegen de betogers in en werd met rubberen kogels geschoten. Later op de dag wordt nog een protest in Sao Paulo verwacht.
Het coronavirus heeft in Brazilië hard toegeslagen. Volgens officiële cijfers zijn zo'n 450.000 Brazilianen bezweken aan het virus, maar president Bolsonaro heeft de ernst hiervan altijd gebagatelliseerd. Zo twijfelde hij eerder openlijk aan het nut van vaccins en vond hij het dragen van mondkapjes niet nodig. Een speciale commissie van de Senaat heeft een formeel onderzoek geopend naar de regeringsaanpak.
Derde en laatste concert The Streamers trekt 1,7 miljoen kijkers
Het derde en laatste concert van de gelegenheidsformatie The Streamers trok vanavond opnieuw veel kijkers. Rond 21.00 uur keken er 1,7 miljoen mensen uit verschillende landen naar de gratis livestream vanuit De Kuip in Rotterdam.
De gelegenheidsformatie, waaraan onder meer Guus Meeuwis, Maan, Typhoon, Suzan & Freek, Kraantje Pappie en Miss Montreal meedoen, maakte bekend dat het optreden van vanavond het laatste is. De groep werd opgericht omdat optreden voor een publiek in coronatijd niet mogelijk was; de leden zeiden op het hoogtepunt te willen stoppen.
Het eerste gratis optreden vond in maart in het Amsterdamse Koninklijk Theater Carré plaats en trok zo'n 2,2 miljoen kijkers. Het tweede concert op Koningsdag bij Paleis Noordeinde trok meer dan 2,5 miljoen digitale bezoekers.
Code zwart in Suriname, zuurstof onderweg vanuit buurland Frans Guyana
Vanuit Frans Guyana is een truck met zuurstof onderweg naar buurland Suriname. Dat heeft de Franse ambassadeur voor Suriname via Facebook laten weten. De truck is de grensrivier de Marowijne gepasseerd en wordt rond middernacht (Nederlandse tijd) in hoofdstad Paramaribo verwacht.
De voorraad is in Suriname zeer welkom. Het land heeft namelijk met spoed zuurstof nodig, nu de ziekenhuizen vol liggen en twee leveringen van zuurstofcontainers uit Trinidad en Tobago eerder niet doorgingen. Naar schatting heeft het land nog maar voor twee dagen voorraad.
De situatie in het land is al langere tijd zorgelijk. De staat van de gezondheidszorg was al voor de pandemie slecht en inmiddels raast de Braziliaanse variant van het virus door het land. Voor heel Suriname werd gisteren een totale lockdown afgekondigd die maandag zal ingaan.
Eerder vandaag maakte het kabinet bekend dat Nederland binnen enkele dagen medische hulpmiddelen en personeel zal sturen. De hulpmiddelen bestaan onder meer uit zuurstofcontainers, zei minister Hugo de Jonge. Hij sprak van een "schrijnende coronasituatie". Volgens De Jonge wordt de komende dagen in kaart gebracht welke hulpmiddelen nog meer nodig zijn en welk personeel naar Suriname kan worden gestuurd. Voormalig RIVM-baas Marc Sprenger zal dit coördineren.
Matthijs de Ligt komt terug op vaccinatie-uitspraken, wil toch vaccin
Oranje-verdediger Matthijs de Ligt is op Twitter teruggekomen op eerdere uitspraken over de vaccinatie die de EK-selectie kon krijgen. Vrijdag zei hij in een interview dat hij één van de spelers was die de prik had geweigerd. "Je moet de baas kunnen zijn over je eigen lichaam. Het risico op infectie bestaat altijd." Ook voegde hij toe met zo weinig mogelijk mensen in contact te komen, buiten het Nederlands elftal om. Op de uitspraken kwam online veel kritiek.
In een tweet schrijft De Ligt nu dat hij zich verkeerd heeft uitgedrukt: "Mijn antwoord was niet duidelijk. Om alle twijfel weg te nemen: ik ben absoluut voorstander van de covid-vaccins en zal me zo snel mogelijk laten vaccineren."
De spelers in de EK-selectie konden woensdag, drie dagen voor hun vertrek naar het trainingskamp in Portugal, ervoor kiezen zich te laten prikken. Zes spelers weigerden, onder wie De Ligt. Of hij voor het begin van het EK nog een prik kan krijgen, is onduidelijk. In januari werd hij positief getest op het virus.
Duitsland vaccineert bewust in kwetsbare wijken
In Berlijn gaan artsen met mobiele prikbussen achterstandswijken in, om de drempel voor vaccinaties zo laag mogelijk te maken en mensen over de streep te trekken. Want met alleen flyeren bereik je mensen niet, zeggen betrokken bestuurders. Er wordt met het Janssen-vaccin gevaccineerd, zodat er maar één prik nodig is. "Dit is zoveel sneller dan helemaal een afspraak moeten maken. Vanmiddag komen ook mijn ouders", zegt een jongen in de rij.
Lees hieronder het hele artikel:
Europese coronademonstratie in Brussel, ook veel Nederlanders aanwezig
In Brussel waren eerder vandaag duizenden demonstranten op de been voor een Europese coronademonstratie. Zij protesteerden tegen het coronapaspoort en de mondmaskers.
De manifestatie was een actie van het collectief Europeans United en trok betogers uit België en uit het buitenland. Onder hen waren ook enkele honderden Nederlanders, die in 'festivalstemming' waren, aldus Vlaamse media. De organisatoren gingen uit van 40.000 demonstranten uit heel Europa, maar het bleef zaterdag naar schatting bij enkele duizenden.
Het protest zou plaatsvinden in park Ter Kamerenbos, maar in de namiddag werd besloten tot een demonstratieve optocht. Rond 17.00 uur werd de sfeer grimmig, schrijft dagblad De Morgen. De betogers wilden naar het plein waaraan de bestuursgebouwen van de Europese Unie liggen, maar de politie hield hen tegen.
Volgens De Morgen waren er ook Nederlandse demonstranten aanwezig die zich als oud-militairen identificeerden. Zij zeiden een buffer te willen vormen tussen de politie en de deelnemers. Onduidelijk is of het om echte oud-militairen ging. Het Veteranen Platform neemt afstand van deze groep en hun acties.
Ook VirusWaarheid-voorman Willem Engel was in Brussel. In een toespraak heette hij de bekende Vlaamse viroloog Marc Van Ranst ironisch welkom. Engel en Van Ranst raakte vorige week verwikkeld in een hoogoplopende Twitterdiscussie, nadat de viroloog moest onderduiken na bedreigingen van de voortvluchtige militair Jürgen Conings.
Bij de demonstratie hadden zich ook sympathisanten van Conings aangesloten, nadat 'hun' demonstratie eerder door de autoriteiten was verboden.
'Belgen mogen weer knuffelen: op 9 juni nieuwe versoepelingen'
Omdat het aantal besmettingen in België afneemt, worden de regels binnenkort versoepeld, melden Vlaamse media op basis van overheidsdocumenten die ze al konden raadplegen. Vanaf 9 juni gelden er geen sociale afstandsregels meer voor wie bij elkaar op bezoek gaat. Volgens omroep VRT komt met de versoepeling ook de anderhalvemeterregel thuis te vervallen, waardoor knuffelen en zoenen weer mogelijk wordt.
Ook de beperking van het aantal sociale contacten wordt aangepast, schrijven de media: de Belgen mogen straks binnenshuis weer vier mensen tegelijk ontvangen. Groepjes van vier die samen op stap gaan - bijvoorbeeld naar een restaurant - hoeven onderling geen afstand te houden.
Ook de binnenruimtes in de horeca mogen weer gebruikt worden en terrassen mogen langer openblijven. Samenkomen is weer toegestaan met een maximum van vijftig personen. Wanneer de versoepelingen officieel bekendgemaakt worden, is nog niet bekend.
De sociale omgangsregels zoals de anderhalvemeterregel worden nu een dringend advies, blijkt uit de documenten: "Het wordt echter nog steeds sterk aanbevolen om de preventieve maatregelen maximaal na te leven, zoals het bewaren van afstand, maskerdracht, handhygiëne en ventilatie door het openen van ramen en deuren".
Nieuwe virusvariant gevonden in Vietnam
In Vietnam is een nieuwe variant van het coronavirus ontdekt. Het gaat om een hybride variant die kenmerken van zowel de Britse als de Indiase stam bevat.
Volgens het ministerie van Volksgezondheid in Hanoi kwamen de gezondheidsautoriteiten de variant op het spoor bij genetisch onderzoek van het virus. De nieuwe variant verspreidt zich mogelijk sneller en kan daardoor een toename van het aantal besmettingen in Vietnam veroorzaken, waarschuwt het ministerie. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft tot nu toe vier varianten aangemerkt als zorgelijk; het gaat om onder meer de Britse en Indiase varianten van het virus, waarvan wordt aangenomen dat deze besmettelijker zijn.
Corona heeft tot dusver niet hard toegeslagen in Vietnam, het land kreeg veel lof voor zijn aanpak. Begin deze maand waren slechts zo'n 3000 besmettingen geregistreerd, maar dat aantal liep de afgelopen weken met 3500 nieuwe gevallen op.
De meeste nieuwe besmettingen werden gevonden in de provincies Bac Ninh en Bac Giang in het noordoosten. Tienduizenden Vietnamezen werken in die regio's in fabrieken van onder meer Samsung en Canon en het virus verspreidt zich daar - ondanks strenge regels - gemakkelijk.
In de grote steden van het land geldt een lockdown: niet-essentiële winkels en horeca zijn dicht en het samenkomen in grote groepen is verboden.
Aantal nieuwe coronabesmettingen in India opnieuw gedaald
De Indiase gezondheidsautoriteiten hebben opnieuw een daling van het aantal nieuwe coronabesmettingen gemeld. In 24 uur tijd kwamen er 173.790 gevallen bij, het laagste aantal in 45 dagen. Op de top van de tweede golf (6 mei) werden bijna 415.000 nieuwe gevallen binnen 24 uur geregistreerd.
Het aantal sterfgevallen lijkt sinds een week ook iets te dalen, maar alsnog werden vandaag 3617 coviddoden gemeld. Het coronavirus heeft nu officieel aan meer dan 322.000 Indiërs het leven gekost, maar het werkelijke aantal is vermoedelijk hoger.
India is wereldwijd een van de zwaarst getroffen landen. Tot dusver zijn ruim 27,7 miljoen infecties geregistreerd op een bevolking van bijna 1,4 miljard mensen. Het vaccinatieproces verloopt nog niet soepel; pas 3 procent van de Indiërs is volledig gevaccineerd. De regering heeft toegezegd meer te zullen doen en denkt dat iedereen die wil, voor het eind van het jaar de benodigde prikken heeft gehad.
Spanje laat binnenkort weer cruiseschepen toe
Vanaf 7 juni mogen cruiseschepen weer aanmeren in Spaanse havens. De Spaanse maritieme autoriteiten staan de schepen weer toe omdat het aantal besmettingen in het land afneemt en steeds meer mensen worden gevaccineerd.
Spanje is een van de populairste Europese bestemmingen voor cruisereizen en met het besluit hoopt het land het toerisme weer op te krikken.
Sinds vorig jaar juni zijn cruiseschepen niet meer welkom in Spaanse havens. Dat verbod had te maken met diverse corona-uitbraken die konden worden herleid naar cruiseschepen.
Op 7 juni mogen ook reizigers van over de hele wereld Spanje weer in, mits ze gevaccineerd zijn, zo werd vorige week al bekend.
1352 coronapatiënten in het ziekenhuis, 499 op de IC
In de ziekenhuizen is de bezetting verder afgenomen. Er liggen nu 1352 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 1440), van wie 499 op de IC (gisteren: 521), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Het is voor het eerst in vijf maanden tijd dat er minder dan 500 coronapatiënten op de IC liggen.
Verder werden bij het RIVM tot 10.00 uur vanmorgen 3438 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 446 minder dan gisteren.
Gemiddeld daalt het aantal positieve coronatests ook: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 3161 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 24 procent minder dan de zeven dagen daarvoor.
Optimisme op volle terrassen: 'Je kan weer ergens naartoe'
Meer versoepelingen in het vooruitzicht, mooi weer en weekend. Veel mensen zoeken vandaag met blij gemoed het terras op, en die zitten op veel plaatsen dan ook al snel vol.
81 feestgangers beboet bij feestje op dakterras Eindhoven
De politie heeft vannacht 81 bekeuringen uitgedeeld op een illegaal feest op het dakterras bij een studentencomplex in Eindhoven. Na meldingen over geluidsoverlast kwam de politie in actie.
"Het leek wel open huis", laat een agent weten aan Omroep Brabant. "De hoofdingang van het gebouw stond wagenwijd open en het dakterras was vrij toegankelijk."
In een overdekte "chillruimte" ontdekte de politie ook een aantal cilinders met lachgas. Dat is overigens niet verboden. De politie wijst er wel op dat de feestgangers zich niet aan de coronamaatregelen hielden. Het feest werd stopgezet. Alle bezoekers moesten naar huis met een boete van 95 euro.
Wijk in Chinese stad Guangzhou op slot na 20 nieuwe besmettingen
In Guangzhou, een stad in het zuiden van China, is een wijk in lockdown gegaan na twintig nieuwe besmettingen in een week tijd. Inwoners moeten vanaf vandaag thuisblijven en worden daar ook getest.
Twintig nieuwe besmettingen op ruim vijftien miljoen inwoners lijkt niet zorgwekkend, maar de Chinese autoriteiten zijn gealarmeerd. Er komt dagelijks een handjevol nieuwe besmettingen in China bij, maar volgens de autoriteiten ging het daarbij vooral om mensen die in het buitenland besmet waren geraakt.
De inwoners van vijf straten in het Liwan District moeten thuisblijven. Ook zijn markten en kinderdagverblijven gesloten. Verder mag er niet meer binnen in restaurants worden gegeten en moeten scholen thuisonderwijs geven. De mensen in delen van vier omliggende stadsdelen hebben de opdracht gekregen om zo min mogelijk naar buiten te gaan.
Evenementenbranche reageert opgelucht op versoepelingen
Ook goed nieuws voor de evenementenbranche gisteravond tijdens de coronapersconferentie. Als het goed blijft gaan met de cijfers, zijn er vanaf 30 juni weer evenementen toegestaan.
"We zijn opgelucht en blij", zegt Willem Westermann van de Vereniging van Evenementenmakers. "We hebben weer perspectief en kijken vooruit met dingen die wel kunnen. Het gaat de goede kant op."
Westermann is "best blij" dat er in juni binnen in zalen weer kleinschalig dingen kunnen. Wel noemt hij dat "behoorlijk minimaal". "Vanaf 30 juni is het voor ons van belang dat de anderhalve meter losgelaten kan worden, dat we volle capaciteit kunnen draaien."
Dit najaar staan er minder evenementen gepland dan voorheen, zegt Westermann. "Maar we gaan er met de evenementen die er staan een geweldige tweede helft van het jaar van maken."
RIVM: inenten kinderen vanaf 12 houdt corona in winter makkelijker onder controle
Door kinderen tussen de 12 en 18 jaar in te enten blijft het coronavirus komende winter makkelijker zonder andere maatregelen onder controle, heeft het RIVM doorgerekend. Modellen laten zien welk effect het vaccineren van die groep heeft op het R-getal vanaf september, blijkt uit de stukken die vorige week op het Catshuis besproken zijn en na de persconferentie van gisteravond zijn vrijgegeven.
"Als alles meezit, kan het reproductiegetal net onder de 1 uitkomen", zei RIVM-modelleur Jacco Wallinga tegen de NOS, vooruitblikkend op komende winter. Daarbij gaat hij uit van de situatie dat alleen volwassenen gevaccineerd worden. Als ook kinderen vanaf 12 jaar worden ingeënt komt het R-getal op de piek volgens de modellen van het RIVM waarschijnlijk rond de 0,85 uit.
Boekenweek anders dan anders door corona, 'maar we vieren het boek'
Demissionair minister Van Engelshoven (Cultuur) heeft vanochtend in Purmerend de Boekenweek geopend. Ze overhandigde de eerste exemplaren van het Boekenweekgeschenk en Boekenweekessay aan de auteurs Hanna Bervoets en Roxane van Iperen.
Normaal gesproken is de Boekenweek in maart, maar vanwege corona werd de promotie-tiendaagse uitgesteld. Nu het de goede kant op gaat met de bestrijding van het virus, is het alsnog feest in de boekhandels en bibliotheken. Al verloopt het wel anders dan anders.
"Normaal gesproken is de Boekenweek een groot feest, met lezingen, optredens van auteurs en drommen mensen", zegt Eveline Aendekerk, directeur van de stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB). "Het is nu ook wel een feest, maar vanwege de coronamaatregelen wel op een andere manier."
Mensen uit 1976 vanaf vandaag aan de beurt voor vaccinaties
Iedereen die geboren is in 1976 kan over een klein half uur een vaccinatie-afspraak maken.
"Ga naar de website", zegt demissionair minister Hugo de Jonge op Twitter:
9 miljoen prikken gezet in Nederland
In ons land zijn inmiddels negen miljoen prikken gezet. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid via Twitter.
Het ministerie sprak met een aantal GGD-medewerkers die mensen vaccineren. "Ik zie alleen maar blije mensen", zegt een van de prikkers bij GGD Zuid-Holland. "Ze zijn zo blij dat ze mij zelfs graag een knuffel willen geven."
Zwangere vrouwen niet eerder gevaccineerd: 'Niet nodig'
Zwangere vrouwen krijgen geen voorrang bij het vaccineren. Het kabinet heeft dit wel overwogen en heeft hierover advies ingewonnen bij het RIVM. Maar demissionair zorgminister De Jonge schrijft aan de Tweede Kamer dat een vervroegde uitnodiging weinig effect heeft op de snelheid waarmee deze groep wordt gevaccineerd.
Een overweging daarbij is dat zwangere vrouwen die risico lopen op een "ernstig beloop van covid-19" al in de groep vallen van mensen met een medische indicatie. En deze groep wordt al met voorrang gevaccineerd, zegt De Jonge.
Daarnaast krijgen ook twintigers "naar verwachting binnen enkele weken" een uitnodiging voor een prik. "Verdere prioritering is dus vanwege het hoge tempo van vaccineren niet nodig", zegt de minister.
Ook poppodia blij met de versoepelingen
Poppodia en theaters kunnen weer open vanaf 5 juni. En als alle coronacijfers zich gunstig blijven ontwikkelen, mag het aantal bezoekers vanaf eind juni zelfs verder omhoog. Naast de horeca, reageren ook poppodia opgelucht.
Erik Delobel, programmeur bij het Zwolse poppodium Hedon, had het nog niet verwacht, zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal. "We gingen programma's maken online, met streams, dan weer concerten met 30 man publiek, dan weer helemaal dicht. Het is constant anticiperen op de maatregelen."
Nu was Hedon zich aan het voorbereiden op buitenevenementen. "Dat hebben we laten gaan. Nu hebben we nog wat programma's staan in juni en juli. Vooral in juli kan er waarschijnlijk meer." Dan staat er een concert gepland. Hij is benieuwd of de anderhalve meter dan losgelaten kan worden.
Delobel anticipeert erop dat er in het najaar concerten weer voor een volle zaal mogen. "Ik hoop dat de allerlaatste stap wel ergens in september gaat plaatsvinden, want we verkopen wel gewoon voor de normale capaciteit kaarten. Marco Borsato komt twee shows. Je hoopt dat je dat straks niet weer moet gaan verplaatsen."
'Bied studenten en onderwijspersoneel perspectief'
Als de coronacijfers blijven dalen, volgen er eind juni nog meer versoepelingen voor evenementen, kermissen en poppodia. Maar de sector die gisteren bij de persconferentie niet werd genoemd, was het onderwijs. Dat vindt Pauline Wiersema, hbo-docent, ontwerper en student aan de Erasmus Universiteit, niet kunnen. "Ik ben natuurlijk heel erg blij met de versoepelingen, maar ik vind het vrij bizar dat er in de hele persconferentie geen woord valt over al die studenten die nog fulltime thuiszitten", zegt ze in het NOS Radio 1 Journaal.
Zelf volgt ze op dit moment een premaster sociologie. Sinds september is ze één keer op de campus geweest voor een tentamen. "Wat voor mij het moeilijkste is, is dat de kennisuitwisseling heel passief is geworden. Je bent niet meer echt in gesprek met andere studenten, een tutor of professors."
Verder zegt ze dat studenten nu het 'bare minimum' leren. "Dus je leert wat er in de boeken staat en wat je moet leren voor je tentamen, maar alle onverwachte leermomenten zijn weg." Ook nieuwe mensen leren kennen is nu lastig. Doordat dat vooral online gebeurt, blijft dat volgens Wiersema oppervlakkig. "Dus als je in een nieuwe stad belandt en je wilt een netwerk opbouwen, dan is dat nagenoeg onmogelijk."
Wiersema begon een online campagne onder de hashtag #1septemberoffline. Daarmee wil ze vooral aandacht vragen voor het gebrek aan perspectief. "Ik wil dat er eindelijk over gepraat wordt, zowel in de media als in de politiek. Ga het over september hebben voor de studenten en het onderwijspersoneel. Dan kunnen onderwijsinstellingen zich er ook op voorbereiden. Als we het er pas in september over gaan hebben, is het te laat."
De Jonge: binnen een paar dagen hulp aan Suriname
Nederland stuurt binnen elke dagen hulpmiddelen naar Suriname om de druk in de ziekenhuizen met coronapatiënten op te vangen. Volgens minister De Jonge gebeurt dat vanwege de "schrijnende coronasituatie" in het land.
Ook vertrekt er versneld medisch personeel vanuit Nederland, schrijft de minister op Twitter:
Ruim 3 miljoen kijkers voor de persconferentie gisteravond
Ruim drie miljoen mensen hebben gisteravond naar de persconferentie van demissionair premier Mark Rutte en demissionair zorgminister Hugo de Jonge gekeken. Uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek blijkt dat het in totaal ging om 3.033.000 kijkers die de persconferentie volgden via de verschillende zenders.
Er werden nieuwe versoepelingen aangekondigd. Zo mogen vanaf 5 juni onder meer musea en andere culturele instellingen onder voorwaarden weer open. Ook mag de horeca mag weer gasten binnen ontvangen en kunnen sauna's open.
Deze persconferentie werd wel minder goed bekeken dat de vorige op dinsdag 11 mei. Toen keken er meer dan 3,9 miljoen mensen. De keer daarvoor keken er ruim 4,7 miljoen Nederlanders. Het record is nog steeds de persconferentie van eind april een jaar geleden. 7,8 miljoen mensen schakelden toen in.
RIVM: 'Ziet er niet naar uit dat deze winter weer strenge maatregelen nodig zijn'
Het gaat in meer opzichten de goede kant op met de bestrijding van de corona-epidemie. Steeds meer mensen zijn (gedeeltelijk) gevaccineerd, terwijl de aantallen nieuwe besmettingen, ziekenhuisopnames en IC-opnames fors dalen. Ook lijkt de kans op herinfectie en overdracht klein na het doormaken van een corona-infectie of vaccinatie.
De NOS sprak - daags voor de persconferentie van gisteravond - over deze onderwerpen met Jaap van Dissel, directeur van het Centrum voor Infectieziektenbestrijding van het RIVM en met Jacco Wallinga, hoofdmodelleur van datzelfde RIVM.
'Van Lienden probeerde via Omtzigt nog een grote order binnen te slepen'
Opiniemaker Sywert van Lienden heeft een poging gedaan om een nog grotere order voor mondkapjes te regelen, dat meldt de Volkskrant. Via Pieter Omtzigt zou het aanbod terechtgekomen zijn bij premier Rutte.
De krant heeft een intern document van Van Lienden in handen dat via Omtzigt bij het ministerie van Algemene Zaken kwam. Uit het document zou blijken dat de mediapersoonlijkheid nog eens tachtig miljoen mondkapjes wilde leveren aan de overheid. De order voor veertig miljoen mondkapjes stond toen al. In de brief zou Van Lienden niets hebben geschreven over commerciële belangen.
Van Lienden zegt tegen de Volkskrant dat het gaat om een "onschuldig stuk" met "enkele tips, ervaringen". Het ging volgens hem om een "non-profitaanbod hoe je met medische mondkapjes de samenleving kunt ondersteunen". Ook benadrukt hij dat Omtzigt er niet van op de hoogte was dat hij en zijn zakenpartners via een commerciële bv leverden.
Omtzigt zit ziek thuis en was niet beschikbaar voor een reactie. De krant sprak wel met zijn collega Joba van den Berg. "De CDA-fractie was niet op de hoogte van enig winstoogmerk en wij zijn ervan uitgegaan dat het op non-profitbasis gebeurde."
Effect CoronaMelder 'klein maar merkbaar'
De app CoronaMelder heeft een kleine, maar merkbare toegevoegde waarde bij het opsporen van coronabesmettingen. Zo blijkt uit een tussentijdse evaluatie van de Erasmus Universiteit.
Volgens de onderzoekers worden er met de app meer mensen sneller gevonden die contact hebben gehad met iemand die besmet is. De app heeft ook geholpen het reproductiegetal te verminderen met 0,3 procent. Het testen, het bron- en contactonderzoek en de app samen hebben het R-getal met 12,7 procent kunnen drukken.
Sinds de invoering van de CoronaMelder zijn er meer dan 14.000 besmettingen opgespoord dankzij een melding. De onderzoekers verwachten dat de app meer toe gaat voegen nu de samenleving heropent, omdat er meer kans is dat mensen in de buurt van mogelijk besmette mensen komen. De app heeft bijna drie miljoen actieve gebruikers.
Suriname kan niet meer instaan voor volksgezondheid
In Suriname is in verband met het hoge aantal coronabesmettingen het hoogste risiconiveau van kracht, code paars. Dat houdt in dat de situatie in de samenleving "uiterst onbeheersbaar" is en dat de Surinaamse regering niet meer kan instaan voor de volksgezondheid. De ziekenhuizen liggen vol en kampen met een gebrek aan medicinale zuurstof. Ook is er een tekort aan vaccins.
Vanaf maandag tot en met 18 juni geldt hierom een totale lockdown in het land, wat onder meer betekent dat de supermarkten, bakkers en slagers nog maar drie dagen per week beperkt open zijn. Per gezin mag één persoon naar buiten om boodschappen te doen en verder moet men binnenblijven. Verder wordt de grensbewaking opgevoerd om de Braziliaanse variant van het coronavirus beter tegen te kunnen gaan. Iedereen die ooit in de zorg heeft gewerkt opgeroepen om zich te melden om coronazorg te bieden.
Al voordat het hoogste risiconiveau werd afgekondigd, maakte minister De Jonge (VWS) bekend dat het Nederlandse kabinet van plan is om tussen de 500.000 en 750.000 doses van het AstraZeneca-vaccin naar Suriname te sturen. Ook gaan er twee zuurstofcontainers uit Nederland naar Suriname. De vaccins uit Nederland komen op zijn vroegst eind juni "mits de leveringen het toelaten", schreef minister De Jonge in een brief aan de Tweede Kamer. De Surinaamse president Santokhi meldt echter dat er volgende week al een en ander geleverd kan worden.
Verruimingen kunnen voor veel horecaondernemers het verschil maken, zegt brancheorganisatie
Voorzitter Robèr Willemsen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) juicht toe dat de coronamaatregelen volgende week zaterdag worden versoepeld, maar vindt het teleurstellend dat er geen versoepelingen voor terrasbezoek komen. "Zeker met het EK in aantocht."
In een persbericht zegt KHN dat er tot vanmiddag met het kabinet is overlegd en dat het aan lang aandringen van KHN te danken is dat er vanaf 5 juni maximaal 50 mensen in een café of restaurant mogen zitten en niet 30. Grote zalen met meer dan 1000 zitplaatsen mogen 250 mensen geplaceerd ontvangen. "Belangrijke verruimingen die voor veel ondernemers het verschil kunnen maken."
Welkom!
Goedemorgen. Welkom in het liveblog van zaterdag 29 mei, met het belangrijkste coronanieuws uit binnen- en buitenland. Het liveblog van gisteren lees je hier terug.