Overal volle terrassen, ook hier in Den Haag
NOS Nieuws

Optimisme op volle terrassen: 'Je kan weer ergens naartoe'

Meer versoepelingen in het vooruitzicht, mooi weer en weekend. Veel mensen zoeken vandaag met blij gemoed het terras op, en die zitten op veel plaatsen dan ook al snel vol.

Aan het Vrijthof in Maastricht is het bij Grand Café Nieuw Bruin, en ook bij de cafés ernaast, even na 10.00 uur al flink druk. "Het terras zit helemaal vol", zegt bedrijfsleider Richard Hamers. "We zijn er blij mee, zeker als we volgende week ook langer open mogen blijven en gasten ook weer naar binnen mogen."

Bij café Van Zuylen aan het Singel in de Amsterdamse binnenstad zijn 's ochtends nog maar vijf tafels bezet maar vanmiddag loopt het helemaal vol, verwacht medewerker Nikki de Vries. "Met het mooie weer is het zeker drukker, iedereen is enthousiast", vertelt ze. "Het voelt al weer bijna normaal. We moeten nog wel een beetje politieagentje spelen bij het afstand houden, maar dat lukt wel. We hebben gelukkig een heel groot terras."

De echte uitdaging begint volgend weekend, als op 5 juni de cafés ook weer binnen mensen mogen ontvangen. "Daar hebben we heel veel zin in", zegt De Vries.

Terrassen aan de Oudegracht in Utrecht vandaag

Ook in het centrum van Hilversum lijkt corona vandaag even ver weg. Winkels hebben de deuren wijd open en de terrassen zitten vol. Bij café-brasserie Vascobelo genieten mensen van de zon, zoals Saskia (begin 50) en Paul (45). "Je wil gewoon even naar buiten. Wij zijn hier blij mee. Het loopt goed met de vaccinaties, iedereen is weer wat losser. Het gaat goed, dus dat geeft een positief gevoel."

Dat optimisme overheerst ook bij de gasten van Koffie & Jij, even verderop. "Dit is heel fijn", beaamt terrasbezoekster Astrid (55) na het bestellen van een kop koffie. Ze heeft de persconferentie gisteren gezien en is hoopvol over de versoepelingen. "Ik wil heel graag weer naar de bioscoop, een mooie film kijken. En reizen naar het buitenland, maar dat is nog een beetje afwachten."

Dit zijn de versoepelingen ie op 5 juni ingaan:

Bij lunchcafé Van Drimmelen kijkt bedrijfsleider Hans van Drimmelen uit over een vol terras. Volgende week mogen gasten ook naar binnen. Er is normaal gesproken plek voor vijftig mensen, maar dan wordt afstand houden wel een beetje lastig. "Daarom hebben we twintig stoelen weggehaald. Met dertig gasten binnen en het terras erbij lukt het wel."

Onder de luifel zit de 81-jarige Denise in de zon. Ze komt elke week bij het lunchcafé, zegt ze. "Ik ben hier heel blij mee. Dat er voor je gevoel wat meer vrijheid is. Je kan weer ergens naartoe." Zo wil ze zelf graag weer eens naar een museum. "Allereerst naar het Rijksmuseum, zodra het kan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl