Premier Rutte en De Jonge na afloop van de persconferentie over corona
NOS Nieuws

Rutte: dit is het einde van de harde lockdown, 'een groot moment'

Vanaf volgende week zaterdag 5 juni is de harde lockdown in Nederland voorbij. Alle culturele instellingen, winkels, sportclubs, horeca en attractie- en natuurparken kunnen dan weer open, maar wel onder bepaalde voorwaarden. Demissionair premier Rutte vindt het een groot moment.

"Feitelijk is dit het einde van de lockdown", zei een opgeluchte premier op de persconferentie over de corona-aanpak. "Alle coronaregels hakken er enorm in. Dat er nu versoepeld kan worden, dat doet me wat."

De afgelopen maanden waren veel winkels, restaurants en culturele instellingen gesloten en dat wordt nu anders. "Het wordt van gesloten tenzij, naar open tenzij. Dat is echt een groot verschil", aldus Rutte. Hij noemde de versoepelingen wel een spannende stap.

Thuiswerken

Het kabinet benadrukt dat de basisregels wel strikt gehandhaafd moeten blijven. Dus de mondkapjesplicht, de anderhalve meter afstand en het thuiswerken blijft vooralsnog nodig. Werknemers moeten voorlopig liefst zo weinig mogelijk naar kantoor gaan. "We zijn er nog niet", aldus Rutte.

Het kabinet heeft niet alleen besloten om vanaf 5 juni alles onder voorwaarden te openen, maar kondigde ook alvast aan dat er vanaf 30 juni nog meer mogelijk is. Rutte sprak over rap dalende cijfers, zowel in de ziekenhuisopnames en het aantal besmettingen.

Kijk hier hoe Rutte het einde van de lockdown aankondigde:

Rutte: 'Dit is feitelijk het einde van de lockdown, dat doet iets met ons'

Aan de versoepelingen vanaf 5 juni zitten wel voorwaarden verbonden, bijvoorbeeld aan de grootte van het toegelaten aantal gasten of bezoekers. Lees hier hoe het precies zit.

Rutte en minister De Jonge van Volksgezondheid deden een oproep om de regels die blijven niet te overtreden. Bij het naderende Europees Kampioenschap voetbal, dat medio juni begint, is het niet de bedoeling dat voetballiefhebbers met grote groepen in het café of op het terras een wedstrijd gaan kijken. Grote tv-schermen in de horeca zijn verboden. "Ga thuis kijken in plaats van in een tjokvol café. Het gaat nu even niet", aldus de premier.

Kijk hier naar enkele video's van de persconferentie:

Rutte denkt dat de zomer "nog niet helemaal normaal is", maar wel een veel normalere zomer, omdat er inmiddels zo'n 9 miljoen prikken zijn gezet. De Jonge zei dat reizen wel een risico blijft, omdat niet te voorspellen is wat er precies gaat gebeuren.

Hij had gehoopt om alle Nederlanders voor 1 juli te kunnen laten vaccineren, maar dat wordt medio juli door leveringsproblemen met het Janssen-vaccin.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl