NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Demonstraties in 16 Braziliaanse steden • The Streamers trekken 1,7 miljoen kijkers

 • Welkom in het coronablog van zaterdag 29 mei. Hier lees je het coronanieuws uit binnen- en buitenland.
 • De evenementenbranche reageert opgelucht op de versoepelingen.
 • Iedereen die geboren is in 1976 kan vandaag een vaccinatie-afspraak maken.
 • In de ziekenhuizen is de bezetting verder afgenomen. Er zijn nu 1352 coronapatiënten opgenomen, van wie 499 op de IC liggen.
 • Hier vind je een overzicht van alle versoepelingen de komende tijd.
Liveblog gesloten
 • Paracetamol inzamelen voor Suriname: 'Niks doen is geen optie'

  Veel Surinamers in Nederland maken zich zorgen over de situatie in het moederland, waar de ziekenhuizen nu overvol zijn. Op verschillende plaatsen in Nederland wordt actie gevoerd om familie en vrienden daar te ondersteunen. Ook hier in Rijswijk.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Paracetamol inzamelen voor Suriname: 'Niks doen is geen optie'
 • Demonstranten in 16 Braziliaanse steden de straat op tegen corona-aanpak

  In Brazilië is in zeker zestien steden gedemonstreerd tegen de corona-aanpak van de regering van president Bolsonaro. Demonstranten droegen borden bij zich met teksten als "Zet hem af". De protesten komen uit de koker van linkse politieke partijen en (studenten)vakbonden. Zij vinden dat Bolsonaro te weinig heeft gedaan om het virus in te dammen.

  In de hoofdstad Brasilia en in Rio de Janeiro verliepen de demonstraties vreedzaam, maar in de stad Recife zette de politie traangas tegen de betogers in en werd met rubberen kogels geschoten. Later op de dag wordt nog een protest in Sao Paulo verwacht.

  Het coronavirus heeft in Brazilië hard toegeslagen. Volgens officiële cijfers zijn zo'n 450.000 Brazilianen bezweken aan het virus, maar president Bolsonaro heeft de ernst hiervan altijd gebagatelliseerd. Zo twijfelde hij eerder openlijk aan het nut van vaccins en vond hij het dragen van mondkapjes niet nodig. Een speciale commissie van de Senaat heeft een formeel onderzoek geopend naar de regeringsaanpak.

 • Derde en laatste concert The Streamers trekt 1,7 miljoen kijkers

  Het derde en laatste concert van de gelegenheidsformatie The Streamers trok vanavond opnieuw veel kijkers. Rond 21.00 uur keken er 1,7 miljoen mensen uit verschillende landen naar de gratis livestream vanuit De Kuip in Rotterdam.

  De gelegenheidsformatie, waaraan onder meer Guus Meeuwis, Maan, Typhoon, Suzan & Freek, Kraantje Pappie en Miss Montreal meedoen, maakte bekend dat het optreden van vanavond het laatste is. De groep werd opgericht omdat optreden voor een publiek in coronatijd niet mogelijk was; de leden zeiden op het hoogtepunt te willen stoppen.

  Het eerste gratis optreden vond in maart in het Amsterdamse Koninklijk Theater Carré plaats en trok zo'n 2,2 miljoen kijkers. Het tweede concert op Koningsdag bij Paleis Noordeinde trok meer dan 2,5 miljoen digitale bezoekers.

 • Code zwart in Suriname, zuurstof onderweg vanuit buurland Frans Guyana

  Vanuit Frans Guyana is een truck met zuurstof onderweg naar buurland Suriname. Dat heeft de Franse ambassadeur voor Suriname via Facebook laten weten. De truck is de grensrivier de Marowijne gepasseerd en wordt rond middernacht (Nederlandse tijd) in hoofdstad Paramaribo verwacht.

  De voorraad is in Suriname zeer welkom. Het land heeft namelijk met spoed zuurstof nodig, nu de ziekenhuizen vol liggen en twee leveringen van zuurstofcontainers uit Trinidad en Tobago eerder niet doorgingen. Naar schatting heeft het land nog maar voor twee dagen voorraad.

  De situatie in het land is al langere tijd zorgelijk. De staat van de gezondheidszorg was al voor de pandemie slecht en inmiddels raast de Braziliaanse variant van het virus door het land. Voor heel Suriname werd gisteren een totale lockdown afgekondigd die maandag zal ingaan.

  Eerder vandaag maakte het kabinet bekend dat Nederland binnen enkele dagen medische hulpmiddelen en personeel zal sturen. De hulpmiddelen bestaan onder meer uit zuurstofcontainers, zei minister Hugo de Jonge. Hij sprak van een "schrijnende coronasituatie". Volgens De Jonge wordt de komende dagen in kaart gebracht welke hulpmiddelen nog meer nodig zijn en welk personeel naar Suriname kan worden gestuurd. Voormalig RIVM-baas Marc Sprenger zal dit coördineren.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Code zwart in Suriname: 'We moeten kiezen wie er op de IC terecht kan'
 • Matthijs de Ligt komt terug op vaccinatie-uitspraken, wil toch vaccin

  Oranje-verdediger Matthijs de Ligt is op Twitter teruggekomen op eerdere uitspraken over de vaccinatie die de EK-selectie kon krijgen. Vrijdag zei hij in een interview dat hij één van de spelers was die de prik had geweigerd. "Je moet de baas kunnen zijn over je eigen lichaam. Het risico op infectie bestaat altijd." Ook voegde hij toe met zo weinig mogelijk mensen in contact te komen, buiten het Nederlands elftal om. Op de uitspraken kwam online veel kritiek.

  In een tweet schrijft De Ligt nu dat hij zich verkeerd heeft uitgedrukt: "Mijn antwoord was niet duidelijk. Om alle twijfel weg te nemen: ik ben absoluut voorstander van de covid-vaccins en zal me zo snel mogelijk laten vaccineren."

  De spelers in de EK-selectie konden woensdag, drie dagen voor hun vertrek naar het trainingskamp in Portugal, ervoor kiezen zich te laten prikken. Zes spelers weigerden, onder wie De Ligt. Of hij voor het begin van het EK nog een prik kan krijgen, is onduidelijk. In januari werd hij positief getest op het virus.

 • Duitsland vaccineert bewust in kwetsbare wijken

  In Berlijn gaan artsen met mobiele prikbussen achterstandswijken in, om de drempel voor vaccinaties zo laag mogelijk te maken en mensen over de streep te trekken. Want met alleen flyeren bereik je mensen niet, zeggen betrokken bestuurders. Er wordt met het Janssen-vaccin gevaccineerd, zodat er maar één prik nodig is. "Dit is zoveel sneller dan helemaal een afspraak moeten maken. Vanmiddag komen ook mijn ouders", zegt een jongen in de rij.

  Lees hieronder het hele artikel:

 • Europese coronademonstratie in Brussel, ook veel Nederlanders aanwezig

  In Brussel waren eerder vandaag duizenden demonstranten op de been voor een Europese coronademonstratie. Zij protesteerden tegen het coronapaspoort en de mondmaskers.

  De manifestatie was een actie van het collectief Europeans United en trok betogers uit België en uit het buitenland. Onder hen waren ook enkele honderden Nederlanders, die in 'festivalstemming' waren, aldus Vlaamse media. De organisatoren gingen uit van 40.000 demonstranten uit heel Europa, maar het bleef zaterdag naar schatting bij enkele duizenden.

  Het protest zou plaatsvinden in park Ter Kamerenbos, maar in de namiddag werd besloten tot een demonstratieve optocht. Rond 17.00 uur werd de sfeer grimmig, schrijft dagblad De Morgen. De betogers wilden naar het plein waaraan de bestuursgebouwen van de Europese Unie liggen, maar de politie hield hen tegen.

  Volgens De Morgen waren er ook Nederlandse demonstranten aanwezig die zich als oud-militairen identificeerden. Zij zeiden een buffer te willen vormen tussen de politie en de deelnemers. Onduidelijk is of het om echte oud-militairen ging. Het Veteranen Platform neemt afstand van deze groep en hun acties.

  Ook VirusWaarheid-voorman Willem Engel was in Brussel. In een toespraak heette hij de bekende Vlaamse viroloog Marc Van Ranst ironisch welkom. Engel en Van Ranst raakte vorige week verwikkeld in een hoogoplopende Twitterdiscussie, nadat de viroloog moest onderduiken na bedreigingen van de voortvluchtige militair Jürgen Conings.

  Bij de demonstratie hadden zich ook sympathisanten van Conings aangesloten, nadat 'hun' demonstratie eerder door de autoriteiten was verboden.

 • 'Belgen mogen weer knuffelen: op 9 juni nieuwe versoepelingen'

  Omdat het aantal besmettingen in België afneemt, worden de regels binnenkort versoepeld, melden Vlaamse media op basis van overheidsdocumenten die ze al konden raadplegen. Vanaf 9 juni gelden er geen sociale afstandsregels meer voor wie bij elkaar op bezoek gaat. Volgens omroep VRT komt met de versoepeling ook de anderhalvemeterregel thuis te vervallen, waardoor knuffelen en zoenen weer mogelijk wordt.

  Ook de beperking van het aantal sociale contacten wordt aangepast, schrijven de media: de Belgen mogen straks binnenshuis weer vier mensen tegelijk ontvangen. Groepjes van vier die samen op stap gaan - bijvoorbeeld naar een restaurant - hoeven onderling geen afstand te houden.

  Ook de binnenruimtes in de horeca mogen weer gebruikt worden en terrassen mogen langer openblijven. Samenkomen is weer toegestaan met een maximum van vijftig personen. Wanneer de versoepelingen officieel bekendgemaakt worden, is nog niet bekend.

  De sociale omgangsregels zoals de anderhalvemeterregel worden nu een dringend advies, blijkt uit de documenten: "Het wordt echter nog steeds sterk aanbevolen om de preventieve maatregelen maximaal na te leven, zoals het bewaren van afstand, maskerdracht, handhygiëne en ventilatie door het openen van ramen en deuren".

 • Nieuwe virusvariant gevonden in Vietnam

  In Vietnam is een nieuwe variant van het coronavirus ontdekt. Het gaat om een hybride variant die kenmerken van zowel de Britse als de Indiase stam bevat.

  Volgens het ministerie van Volksgezondheid in Hanoi kwamen de gezondheidsautoriteiten de variant op het spoor bij genetisch onderzoek van het virus. De nieuwe variant verspreidt zich mogelijk sneller en kan daardoor een toename van het aantal besmettingen in Vietnam veroorzaken, waarschuwt het ministerie. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft tot nu toe vier varianten aangemerkt als zorgelijk; het gaat om onder meer de Britse en Indiase varianten van het virus, waarvan wordt aangenomen dat deze besmettelijker zijn.

  Corona heeft tot dusver niet hard toegeslagen in Vietnam, het land kreeg veel lof voor zijn aanpak. Begin deze maand waren slechts zo'n 3000 besmettingen geregistreerd, maar dat aantal liep de afgelopen weken met 3500 nieuwe gevallen op.

  De meeste nieuwe besmettingen werden gevonden in de provincies Bac Ninh en Bac Giang in het noordoosten. Tienduizenden Vietnamezen werken in die regio's in fabrieken van onder meer Samsung en Canon en het virus verspreidt zich daar - ondanks strenge regels - gemakkelijk.

  In de grote steden van het land geldt een lockdown: niet-essentiële winkels en horeca zijn dicht en het samenkomen in grote groepen is verboden.

 • Aantal nieuwe coronabesmettingen in India opnieuw gedaald

  De Indiase gezondheidsautoriteiten hebben opnieuw een daling van het aantal nieuwe coronabesmettingen gemeld. In 24 uur tijd kwamen er 173.790 gevallen bij, het laagste aantal in 45 dagen. Op de top van de tweede golf (6 mei) werden bijna 415.000 nieuwe gevallen binnen 24 uur geregistreerd.

  Het aantal sterfgevallen lijkt sinds een week ook iets te dalen, maar alsnog werden vandaag 3617 coviddoden gemeld. Het coronavirus heeft nu officieel aan meer dan 322.000 Indiërs het leven gekost, maar het werkelijke aantal is vermoedelijk hoger.

  India is wereldwijd een van de zwaarst getroffen landen. Tot dusver zijn ruim 27,7 miljoen infecties geregistreerd op een bevolking van bijna 1,4 miljard mensen. Het vaccinatieproces verloopt nog niet soepel; pas 3 procent van de Indiërs is volledig gevaccineerd. De regering heeft toegezegd meer te zullen doen en denkt dat iedereen die wil, voor het eind van het jaar de benodigde prikken heeft gehad.

 • Spanje laat binnenkort weer cruiseschepen toe

  Vanaf 7 juni mogen cruiseschepen weer aanmeren in Spaanse havens. De Spaanse maritieme autoriteiten staan de schepen weer toe omdat het aantal besmettingen in het land afneemt en steeds meer mensen worden gevaccineerd.

  Spanje is een van de populairste Europese bestemmingen voor cruisereizen en met het besluit hoopt het land het toerisme weer op te krikken.

  Sinds vorig jaar juni zijn cruiseschepen niet meer welkom in Spaanse havens. Dat verbod had te maken met diverse corona-uitbraken die konden worden herleid naar cruiseschepen.

  Op 7 juni mogen ook reizigers van over de hele wereld Spanje weer in, mits ze gevaccineerd zijn, zo werd vorige week al bekend.

 • 1352 coronapatiënten in het ziekenhuis, 499 op de IC

  In de ziekenhuizen is de bezetting verder afgenomen. Er liggen nu 1352 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 1440), van wie 499 op de IC (gisteren: 521), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Het is voor het eerst in vijf maanden tijd dat er minder dan 500 coronapatiënten op de IC liggen.

  Verder werden bij het RIVM tot 10.00 uur vanmorgen 3438 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 446 minder dan gisteren.

  Gemiddeld daalt het aantal positieve coronatests ook: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 3161 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 24 procent minder dan de zeven dagen daarvoor.

 • Optimisme op volle terrassen: 'Je kan weer ergens naartoe'

  Meer versoepelingen in het vooruitzicht, mooi weer en weekend. Veel mensen zoeken vandaag met blij gemoed het terras op, en die zitten op veel plaatsen dan ook al snel vol.

  1/2 Terrassen aan de Oudegracht in Utrecht vandaag ANP
  2/2 Overal volle terrassen, ook hier in Den Haag anp
 • 81 feestgangers beboet bij feestje op dakterras Eindhoven

  De politie heeft vannacht 81 bekeuringen uitgedeeld op een illegaal feest op het dakterras bij een studentencomplex in Eindhoven. Na meldingen over geluidsoverlast kwam de politie in actie.

  "Het leek wel open huis", laat een agent weten aan Omroep Brabant. "De hoofdingang van het gebouw stond wagenwijd open en het dakterras was vrij toegankelijk."

  In een overdekte "chillruimte" ontdekte de politie ook een aantal cilinders met lachgas. Dat is overigens niet verboden. De politie wijst er wel op dat de feestgangers zich niet aan de coronamaatregelen hielden. Het feest werd stopgezet. Alle bezoekers moesten naar huis met een boete van 95 euro.

 • Wijk in Chinese stad Guangzhou op slot na 20 nieuwe besmettingen

  In Guangzhou, een stad in het zuiden van China, is een wijk in lockdown gegaan na twintig nieuwe besmettingen in een week tijd. Inwoners moeten vanaf vandaag thuisblijven en worden daar ook getest.

  Twintig nieuwe besmettingen op ruim vijftien miljoen inwoners lijkt niet zorgwekkend, maar de Chinese autoriteiten zijn gealarmeerd. Er komt dagelijks een handjevol nieuwe besmettingen in China bij, maar volgens de autoriteiten ging het daarbij vooral om mensen die in het buitenland besmet waren geraakt.

  De inwoners van vijf straten in het Liwan District moeten thuisblijven. Ook zijn markten en kinderdagverblijven gesloten. Verder mag er niet meer binnen in restaurants worden gegeten en moeten scholen thuisonderwijs geven. De mensen in delen van vier omliggende stadsdelen hebben de opdracht gekregen om zo min mogelijk naar buiten te gaan.