NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Versoepelingen als piek 3e golf voorbij is • Besluit terrassen en avondklok uitgesteld

Liveblog gesloten
 • Gommers: 'Rutte doet belofte die hij niet kan waarmaken'

  Diederik Gommers van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care reageert bij Op1 op de manier hoe demissionair premier Rutte versoepelingen aankondigt. Volgens Gommers doet hij een belofte die hij niet kan waarmaken. Eerst moeten alle 60-plussers worden gevaccineerd voordat dat kan gebeuren, zegt hij.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Diederik Gommers over versoepelingen: 'Wat Rutte belooft kan hij niet waarmaken'
 • Nog geen toestemming voor theorie-examens auto, motor en bromfiets

  Het kabinet heeft het CBR nog geen toestemming gegeven voor theorie-examens voor de auto, motor, bromfiets en recreatievaart. Het CBR vindt dat "ontzettend vervelend". "Wij zijn er klaar voor om, zodra het mag, alle theorie-examens coronaproof af te nemen. Onze examencentra zijn zo ingericht dat je makkelijk en veilig examen kunt doen."

  Kandidaten van wie een examen niet door kan gaan, krijgen deze week bericht van het CBR. Plekken voor nieuwe theorie-examens kunnen voorlopig worden gereserveerd voor de periode augustus/september. Binnenkort komen ook voor oktober plekken beschikbaar.

 • Zelfstandige ondernemers teleurgesteld over niet noemen van datum

  De vereniging voor zelfstandige ondernemers VZN is teleurgesteld dat het kabinet weer geen datum heeft genoemd waarop leden van wie het bedrijf stilligt weer kunnen beginnen. "Rutte spreekt over 'een einde in zicht' maar veel zelfstandigen hebben de financiële noch mentale veerkracht om dat einde te halen. De hopelijk 'mooie zomer' waarover Rutte spreekt, is voor velen gewoonweg te ver weg om het vol te houden", zegt VZN-voorzitter Van der Ven.

  VZN vraagt het kabinet om een duidelijke vaccinatiestrategie en een duidelijk herstelplan. Voor zelfstandige ondernemers die nog niet voor steun in aanmerking zijn gekomen, moet er een compensatieregeling komen.

 • Bijna 4 miljoen prikken gezet

  Het aantal toegediende vaccinaties is in de eerste helft van april toegenomen van 3,2 miljoen naar bijna 3,8 miljoen. Dat komt onder meer omdat er vorige week fors meer is gevaccineerd, zegt het RIVM. Verder waren de vaccinaties met AstraZeneca al tien dagen niet bijgewerkt, terwijl 60-plussers die wel kregen. Ook zijn er minder vaccins verloren gegaan dan eerst werd gedacht.

  Meer dan 2,2 miljoen prikken werden gezet door ggd's. Ongeveer 880.000 coronavaccins werden gegeven in ziekenhuizen en instellingen en ruim 750.000 bij huisartsen.

  Deze week moeten 757.719 prikken worden gezet. Het is onduidelijk in hoeverre de prikstop bij AstraZeneca voor mensen onder de 60 en een eventuele pauze bij het vaccineren met het Janssen-vaccin daar invloed op hebben.

 • Meer bezoekers welkom bij Fieldlab Evenementen

  De komende weken zijn meer bezoekers welkom bij testevenementen. Organisator Fieldlabs Evenementen heeft daarvoor goedkeuring gekregen van het kabinet. Bij de grootste evenementen, op 24 april en 1 mei, zijn 10.000 man welkom.

  De nieuwe tests beginnen overmorgen al, met de 3FM Awards in TivoliVredenburg in Utrecht. Daarbij zijn 1500 mensen welkom. De grootste evenementen zijn 538 Oranjedag op 24 april in Breda en het concert Startschotgala op 1 mei in Lichtenvoorde. Daar mogen 10.000 mensen naartoe. Ook kunnen negen keer 3500 mensen naar het Eurovisie Songfestival in mei. Mensen die mee willen doen aan de testevenementen moeten maximaal 24 uur voor het einde van een evenement een sneltest doen.

  Ook voetbalwedstrijden, festivals, theatervoorstellingen en zakelijke congressen worden vanaf deze maand georganiseerd als test.

  Zo gaat een Fieldlab-evenement in zijn werk:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Als dit nodig is om naar een festival te kunnen, dan kan ik dat zeker begrijpen'
 • Organisatie van sneltesten niet aanbesteed vanwege snelheid, zegt De Jonge

  Demissionair minister De Jonge bestrijdt dat de overheid in de fout is gegaan bij de toewijzing van het het organiseren van sneltesten aan de stichting Open Nederland. Het onderzoeksplatform Follow the Monney schreef dat daarmee honderden miljoenen euro's zijn gemoeid en dat de overheid aanbestedingsregels heeft overtreden.

  Om sneltesten bij bijvoorbeeld evenementen snel mogelijk te maken is vanuit de werkgeversorganisatie VNO-NCW de stichting naar voren is geschoven, zei De Jonge. "Wij hebben dat omarmd, om snel aan de slag te kunnen." Er is bewust niet aanbesteed om een snelle start en testen bij de fieldlabs van deze maand mogelijk te maken. Daarvoor zijn tientallen miljoenen aan de stichting overgemaakt. "Dat is niet aanbesteed, omdat we anders deze maand die pilot met toegangstesten niet hadden kunnen doen."

  Voor de toekomstige fasen kunnen bedrijven zich inschrijven bij Open Nederland. "Ieder bedrijf dat een bijdrage zou kunnen leveren, kan zich melden bij de stichting." Open Nederland is een stichting zonder winstoogmerk.

 • Koninklijke Horeca Nederland: openingsplan zijn kleine stapjes

  Koninklijke Horeca Nederland vindt dat het openingsplan wel "iets van perspectief biedt, maar dat daar de positiviteit ook ophoudt". Directeur Drirk Beljaarts zegt dat de plannen van de KHN niet als uitgangspunt zijn genomen bij het maken van het plan, maar dat dat wel was beloofd.

  "Het zijn zulke kleine stapjes", zegt hij. "Alleen onder hele strenge voorwaarden mogen de terrassen open en pas later onder strenge voorwaarden de restaurants, op deze manier wordt het heel lastig als ondernemer om rendement te maken." Beljaarts vindt het dan ook teleurstellend dat de terrassen nog niet open mogen.

  "We denken dat we echt een rol kunnen spelen in het bestrijden van het virus. Het is een uitgestoken hand naar het kabinet, gesteund door een aantal burgemeesters en ziekenhuisdirecteuren."

 • Ook studentenorganisatie ISO wil kabinet aan 26 april houden

  Ook het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) houdt vast aan 26 april als datum dat studenten weer fysiek hoger onderwijs kunnen volgen. "Een keer per week naar de instelling mogen is geen luxe, maar broodnodig voor studenten die al een jaar volledig online onderwijs volgen. Juist daarom is het noodzakelijk dat het kabinet zijn belofte waarmaakt, op 26 april moet de beeldschermstudent terug in de collegebanken."

  Voorwaarde voor een heropening is dat studenten zichzelf testen op een coronabesmetting. Het ISO vindt het jammer dat dit als voorwaarde gesteld wordt, maar grijpt alle mogelijkheden tot fysiek onderwijs aan. "Als een zelftest ervoor zorgt dat je je medestudenten en docenten weer in het echt mag zien, dan zou ik het wel weten", zegt voorzitter Dahran Çoban

 • Studentenbond LSVB wil kabinet aan 'afspraak' over 26 april houden

  De Landelijke Studentenvakbond (LSVB) wil het kabinet aan de "afspraak" houden om fysiek hoger onderwijs op 26 april weer mogelijk te maken. "Het is erg belangrijk dat studenten weer fysiek les krijgen", zegt voorzitter Lyle Muns. "Het gaat veel te slecht met jongeren om openstelling nogmaals uit te stellen."

  Het kabinet wil volgende week pas een definitief besluit nemen. Voorwaarde is dat besmettingscijfers en de bezettingscijfers van de ziekenhuizen laten zien dat de derde coronagolf over zijn piek heen is.

  De LSVB noemt eventuele verder uitstel "zeer onwenselijk" en "onacceptabel". Muns: "Het collegejaar loopt al bijna op zijn einde. Als het hoger onderwijs op 26 april met één fysieke les in de week opengaat dan kunnen studenten nog enigszins fatsoenlijk dit absurde jaar afronden."

 • 'Niet in te schatten wanneer we af zijn van 1,5 meter maatregel'

  Minister De Jonge kan nog niets zeggen over het moment waarop alles in Nederland weer normaal is en ook de basisregels tegen corona, zoals anderhalve meter afstand houden en veelvuldig handen wassen, niet meer gelden. "Dat is niet in te schatten", zei hij. "Maar we zullen geen dag te lang wachten om ze af te schaffen."

  In het 'openingsplan' staat de terugkeer naar normaal gepland voor ergens in de zomer, maar ook dat is nog erg onzeker volgens De Jonge. Hij wees erop dat het mogelijk is dat ook na de zomervakantie de basisregels nog gelden, bijvoorbeeld omdat de mogelijkheid bestaat dat mensen "allerlei tropische varianten van het virus meenemen in hun koffer".

 • Hogescholen en universiteiten hoopvol over mogelijke heropening op 26 april

  De voorzitter van de Vereniging Hogescholen zegt ervan uit te gaan dat het kabinet volgende week besluit om het hoger onderwijs per 26 april weer fysiek te openen. "We weten al langer dat coronabeleid tot op zekere hoogte gaat om dagkoersen", zegt Maurice Limmen.

  "Wij staan klaar om studenten weer veilig fysiek onderwijs te geven. Dat is ook hard nodig want veel van onze studenten, docenten en medewerkers snakken daarnaar." Ook de Vereniging van Universiteiten rekent op die datum. Pieter Duisenberg, voorzitter VSNU: "We gaan er nog steeds vanuit dat we per 26 april meer ruimte krijgen voor fysiek onderwijs. Studenten hebben dat ook hard nodig. We werken optimistisch door aan het verder openen van de universiteiten. Met als uiteindelijke doel om vanaf augustus de introductieweken en het onderwijs weer zo normaal mogelijk te kunnen organiseren".

  Het kabinet presenteerde een openingsplan. Daarin staat dat de hoge scholen op 26 april onder voorwaarden weer fysiek les mogen geven. Rutte benadrukt dat het geen harde datum is en dat daar volgende week het besluit over wordt genomen.

 • Dit is het voorwaardelijke openingsplan voor de komende maanden

  Als de situatie het toelaat, kunnen op 28 april de horecaterrassen onder voorwaarden weer open en verdwijnt de avondklok. Dat zei premier Rutte op de persconferentie met minister De Jonge. Het kabinet heeft een openingsplan voor versoepelingen opgesteld en gepubliceerd. In het plan wordt nadrukkelijk gezegd dat alles afhankelijk is van de situatie op dat moment. Zo spelen het aantal ziekenhuisopnames, vaccinleveringen en ontwikkelingen op het gebied van virusmutanten hierbij een belangrijke rol.

  In het plan worden vijf besluitmomenten genoemd: momenten waarop knopen worden doorgehakt welke ruimte er is voor versoepelingen. Hoe verder het besluitmoment, hoe onzekerder het is of de geplande voornemens door kunnen gaan. De basisregels (afstand houden en handen wassen) blijven sowieso gelden.

  Het eerste besluitmoment is volgende week dinsdag, op 20 april. Als alles meezit, kunnen een week later de avondklok worden afgeschaft, terrassen onder voorwaarden worden geopend en de voorwaarden voor openstelling van winkels worden verruimd. Per 26 april is fysiek hoger onderwijs weer mogelijk, ook onder voorwaarden.

  De andere stappen vindt u hier.

 • De Jonge: 'Natuurlijk snakt iedereen naar het einde van alle maatregelen'

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  De Jonge: 'Natuurlijk snakt iedereen naar het einde van alle maatregelen'
 • De Jonge weet nog niet of prikken met Janssen-vaccins doorgaat

  Minister De Jonge kan nog niet zeggen of er vanaf aanstaande donderdag geprikt kan gaan worden met de 80.000 Janssen-vaccins die al in Nederland zijn. "Daar kan ik nu nog geen uitsluitsel over geven", zei De Jonge.

  Janssen schortte vandaag de levering van vaccins in Europa op, nadat in de VS enkele gevallen van een zeldzame vorm van trombose waren vastgesteld. Of dat ook betekent dat het vaccin niet wordt gebruikt, is nog niet duidelijk. De eerste doses waren bestemd voor zorgpersoneel.

  De Jonge wil adviezen van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en het Europees Medicijn Agentschap (EMA) afwachten, voordat hij besluit of de prikafspraken door kunnen gaan.

 • De Jonge over het openingsplan met minder maatregelen

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  De Jonge over het openingsplan met minder maatregelen