NOS Nieuws

RIVM: aantal besmettingen afgelopen week gestegen, met name bij jongeren

De afgelopen week is het aantal positieve testen met 6 procent gestegen ten opzichte van de zeven dagen daarvoor. De toename volgt op een korte periode van dalende cijfers in aanloop naar het Paasweekeinde. Het aantal afgenomen testen was met 490.428 ongeveer gelijk aan vorige week. Dat blijkt uit de weekrapportage van het RIVM.

In totaal werden er de voorbije week ruim 51.240 besmettingen geregistreerd. Na een kleine daling vorige week bevinden de cijfers zich weer op het niveau van twee weken geleden, zegt Susan van den Hof van het RIVM. "We vinden het een zorgwekkende situatie waar het aantal besmettingen nog steeds hoog is en niet lijkt af te nemen. We zitten op een heel hoog niveau op een plateau en wachten op het moment dat het weer daalt."

De grootste stijging van het aantal besmettingen doet zich voor bij de leeftijdsgroep van 13 tot 17 jaar (+15 procent) en bij de 18- tot 24 jarigen (+ 5 procent). Bij de jongvolwassenen zijn ook de meeste meldingen. "Zij wonen bijvoorbeeld bij elkaar in studentenhuizen en hebben sowieso de meeste contacten", aldus Van den Hof. Bij 80-plussers en kinderen onder de 12 daalde het aantal besmettingen juist.

Sowieso kost het mensen moeite om zich nog aan maatregelen te houden, zegt Van den Hof:

RIVM over besmettingen bij jongeren

Het afgelopen etmaal zijn bij het RIVM 6797 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 82 meer dan gisteren.

R-getal onder de 1

Het reproductiegetal lag 29 maart op 0.97. Dat onderstreept dat de besmettingen toen licht daalden. Een week eerder was het 1.01. Van den Hof vermoedt dat het R-getal ook nu nog in de buurt van de 1 ligt.

Het percentage positieve testen steeg, van 8,9 naar 9,6 procent. De regio's met relatief de meeste besmettingen waren Limburg-Noord, Zuid-Holland-Zuid, Rotterdam-Rijnmond en Brabant-Noord.

Ziekenhuisbezetting stabiel

In de ziekenhuizen stabiliseerde het aantal covidpatiënten. Er liggen nu 2554 mensen met covid in het ziekenhuis, vier minder dan een week geleden. Ook de bezetting van de intensive care is vergelijkbaar met die van een week geleden: nu 794 tegen 776 vorige week dinsdag.

Bij het RIVM werden over het afgelopen etmaal 31 overleden covid-patiënten gemeld. Gisteren waren dat er nog 20. Het aantal doden lijkt weer licht te stijgen, na een lange periode van een vrijwel voortdurende daling. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 25 doden per dag, tegen 20 doden per dag in de zeven dagen daarvoor.

Hoe het aantal doden zich ontwikkelt, hangt mede af van het aantal besmettingen in verpleeghuizen. Er zijn nu 178 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld. Dat is nauwelijks nog een daling, want een week geleden waren dat er 183. Begin januari waren er nog meer dan 850 verpleeghuizen met een recente besmetting.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl