liveblog
NOS NieuwsAangepast

Versoepelingen als piek 3e golf voorbij is • Besluit terrassen en avondklok uitgesteld

liveblog gesloten

Gommers: 'Rutte doet belofte die hij niet kan waarmaken'

Diederik Gommers van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care reageert bij Op1 op de manier hoe demissionair premier Rutte versoepelingen aankondigt. Volgens Gommers doet hij een belofte die hij niet kan waarmaken. Eerst moeten alle 60-plussers worden gevaccineerd voordat dat kan gebeuren, zegt hij.

Diederik Gommers over versoepelingen: 'Wat Rutte belooft kan hij niet waarmaken'

Nog geen toestemming voor theorie-examens auto, motor en bromfiets

Het kabinet heeft het CBR nog geen toestemming gegeven voor theorie-examens voor de auto, motor, bromfiets en recreatievaart. Het CBR vindt dat "ontzettend vervelend". "Wij zijn er klaar voor om, zodra het mag, alle theorie-examens coronaproof af te nemen. Onze examencentra zijn zo ingericht dat je makkelijk en veilig examen kunt doen."

Kandidaten van wie een examen niet door kan gaan, krijgen deze week bericht van het CBR. Plekken voor nieuwe theorie-examens kunnen voorlopig worden gereserveerd voor de periode augustus/september. Binnenkort komen ook voor oktober plekken beschikbaar.

Zelfstandige ondernemers teleurgesteld over niet noemen van datum

De vereniging voor zelfstandige ondernemers VZN is teleurgesteld dat het kabinet weer geen datum heeft genoemd waarop leden van wie het bedrijf stilligt weer kunnen beginnen. "Rutte spreekt over 'een einde in zicht' maar veel zelfstandigen hebben de financiële noch mentale veerkracht om dat einde te halen. De hopelijk 'mooie zomer' waarover Rutte spreekt, is voor velen gewoonweg te ver weg om het vol te houden", zegt VZN-voorzitter Van der Ven.

VZN vraagt het kabinet om een duidelijke vaccinatiestrategie en een duidelijk herstelplan. Voor zelfstandige ondernemers die nog niet voor steun in aanmerking zijn gekomen, moet er een compensatieregeling komen.

Bijna 4 miljoen prikken gezet

Het aantal toegediende vaccinaties is in de eerste helft van april toegenomen van 3,2 miljoen naar bijna 3,8 miljoen. Dat komt onder meer omdat er vorige week fors meer is gevaccineerd, zegt het RIVM. Verder waren de vaccinaties met AstraZeneca al tien dagen niet bijgewerkt, terwijl 60-plussers die wel kregen. Ook zijn er minder vaccins verloren gegaan dan eerst werd gedacht.

Meer dan 2,2 miljoen prikken werden gezet door ggd's. Ongeveer 880.000 coronavaccins werden gegeven in ziekenhuizen en instellingen en ruim 750.000 bij huisartsen.

Deze week moeten 757.719 prikken worden gezet. Het is onduidelijk in hoeverre de prikstop bij AstraZeneca voor mensen onder de 60 en een eventuele pauze bij het vaccineren met het Janssen-vaccin daar invloed op hebben.

Meer bezoekers welkom bij Fieldlab Evenementen

De komende weken zijn meer bezoekers welkom bij testevenementen. Organisator Fieldlabs Evenementen heeft daarvoor goedkeuring gekregen van het kabinet. Bij de grootste evenementen, op 24 april en 1 mei, zijn 10.000 man welkom.

De nieuwe tests beginnen overmorgen al, met de 3FM Awards in TivoliVredenburg in Utrecht. Daarbij zijn 1500 mensen welkom. De grootste evenementen zijn 538 Oranjedag op 24 april in Breda en het concert Startschotgala op 1 mei in Lichtenvoorde. Daar mogen 10.000 mensen naartoe. Ook kunnen negen keer 3500 mensen naar het Eurovisie Songfestival in mei. Mensen die mee willen doen aan de testevenementen moeten maximaal 24 uur voor het einde van een evenement een sneltest doen.

Ook voetbalwedstrijden, festivals, theatervoorstellingen en zakelijke congressen worden vanaf deze maand georganiseerd als test.

Zo gaat een Fieldlab-evenement in zijn werk:

'Als dit nodig is om naar een festival te kunnen, dan kan ik dat zeker begrijpen'

Organisatie van sneltesten niet aanbesteed vanwege snelheid, zegt De Jonge

Demissionair minister De Jonge bestrijdt dat de overheid in de fout is gegaan bij de toewijzing van het het organiseren van sneltesten aan de stichting Open Nederland. Het onderzoeksplatform Follow the Monney schreef dat daarmee honderden miljoenen euro's zijn gemoeid en dat de overheid aanbestedingsregels heeft overtreden.

Om sneltesten bij bijvoorbeeld evenementen snel mogelijk te maken is vanuit de werkgeversorganisatie VNO-NCW de stichting naar voren is geschoven, zei De Jonge. "Wij hebben dat omarmd, om snel aan de slag te kunnen." Er is bewust niet aanbesteed om een snelle start en testen bij de fieldlabs van deze maand mogelijk te maken. Daarvoor zijn tientallen miljoenen aan de stichting overgemaakt. "Dat is niet aanbesteed, omdat we anders deze maand die pilot met toegangstesten niet hadden kunnen doen."

Voor de toekomstige fasen kunnen bedrijven zich inschrijven bij Open Nederland. "Ieder bedrijf dat een bijdrage zou kunnen leveren, kan zich melden bij de stichting." Open Nederland is een stichting zonder winstoogmerk.

Koninklijke Horeca Nederland: openingsplan zijn kleine stapjes

Koninklijke Horeca Nederland vindt dat het openingsplan wel "iets van perspectief biedt, maar dat daar de positiviteit ook ophoudt". Directeur Drirk Beljaarts zegt dat de plannen van de KHN niet als uitgangspunt zijn genomen bij het maken van het plan, maar dat dat wel was beloofd.

"Het zijn zulke kleine stapjes", zegt hij. "Alleen onder hele strenge voorwaarden mogen de terrassen open en pas later onder strenge voorwaarden de restaurants, op deze manier wordt het heel lastig als ondernemer om rendement te maken." Beljaarts vindt het dan ook teleurstellend dat de terrassen nog niet open mogen.

"We denken dat we echt een rol kunnen spelen in het bestrijden van het virus. Het is een uitgestoken hand naar het kabinet, gesteund door een aantal burgemeesters en ziekenhuisdirecteuren."

Ook studentenorganisatie ISO wil kabinet aan 26 april houden

Ook het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) houdt vast aan 26 april als datum dat studenten weer fysiek hoger onderwijs kunnen volgen. "Een keer per week naar de instelling mogen is geen luxe, maar broodnodig voor studenten die al een jaar volledig online onderwijs volgen. Juist daarom is het noodzakelijk dat het kabinet zijn belofte waarmaakt, op 26 april moet de beeldschermstudent terug in de collegebanken."

Voorwaarde voor een heropening is dat studenten zichzelf testen op een coronabesmetting. Het ISO vindt het jammer dat dit als voorwaarde gesteld wordt, maar grijpt alle mogelijkheden tot fysiek onderwijs aan. "Als een zelftest ervoor zorgt dat je je medestudenten en docenten weer in het echt mag zien, dan zou ik het wel weten", zegt voorzitter Dahran Çoban

Studentenbond LSVB wil kabinet aan 'afspraak' over 26 april houden

De Landelijke Studentenvakbond (LSVB) wil het kabinet aan de "afspraak" houden om fysiek hoger onderwijs op 26 april weer mogelijk te maken. "Het is erg belangrijk dat studenten weer fysiek les krijgen", zegt voorzitter Lyle Muns. "Het gaat veel te slecht met jongeren om openstelling nogmaals uit te stellen."

Het kabinet wil volgende week pas een definitief besluit nemen. Voorwaarde is dat besmettingscijfers en de bezettingscijfers van de ziekenhuizen laten zien dat de derde coronagolf over zijn piek heen is.

De LSVB noemt eventuele verder uitstel "zeer onwenselijk" en "onacceptabel". Muns: "Het collegejaar loopt al bijna op zijn einde. Als het hoger onderwijs op 26 april met één fysieke les in de week opengaat dan kunnen studenten nog enigszins fatsoenlijk dit absurde jaar afronden."

'Niet in te schatten wanneer we af zijn van 1,5 meter maatregel'

Minister De Jonge kan nog niets zeggen over het moment waarop alles in Nederland weer normaal is en ook de basisregels tegen corona, zoals anderhalve meter afstand houden en veelvuldig handen wassen, niet meer gelden. "Dat is niet in te schatten", zei hij. "Maar we zullen geen dag te lang wachten om ze af te schaffen."

In het 'openingsplan' staat de terugkeer naar normaal gepland voor ergens in de zomer, maar ook dat is nog erg onzeker volgens De Jonge. Hij wees erop dat het mogelijk is dat ook na de zomervakantie de basisregels nog gelden, bijvoorbeeld omdat de mogelijkheid bestaat dat mensen "allerlei tropische varianten van het virus meenemen in hun koffer".

Hogescholen en universiteiten hoopvol over mogelijke heropening op 26 april

De voorzitter van de Vereniging Hogescholen zegt ervan uit te gaan dat het kabinet volgende week besluit om het hoger onderwijs per 26 april weer fysiek te openen. "We weten al langer dat coronabeleid tot op zekere hoogte gaat om dagkoersen", zegt Maurice Limmen.

"Wij staan klaar om studenten weer veilig fysiek onderwijs te geven. Dat is ook hard nodig want veel van onze studenten, docenten en medewerkers snakken daarnaar." Ook de Vereniging van Universiteiten rekent op die datum. Pieter Duisenberg, voorzitter VSNU: "We gaan er nog steeds vanuit dat we per 26 april meer ruimte krijgen voor fysiek onderwijs. Studenten hebben dat ook hard nodig. We werken optimistisch door aan het verder openen van de universiteiten. Met als uiteindelijke doel om vanaf augustus de introductieweken en het onderwijs weer zo normaal mogelijk te kunnen organiseren".

Het kabinet presenteerde een openingsplan. Daarin staat dat de hoge scholen op 26 april onder voorwaarden weer fysiek les mogen geven. Rutte benadrukt dat het geen harde datum is en dat daar volgende week het besluit over wordt genomen.

Dit is het voorwaardelijke openingsplan voor de komende maanden

Als de situatie het toelaat, kunnen op 28 april de horecaterrassen onder voorwaarden weer open en verdwijnt de avondklok. Dat zei premier Rutte op de persconferentie met minister De Jonge. Het kabinet heeft een openingsplan voor versoepelingen opgesteld en gepubliceerd. In het plan wordt nadrukkelijk gezegd dat alles afhankelijk is van de situatie op dat moment. Zo spelen het aantal ziekenhuisopnames, vaccinleveringen en ontwikkelingen op het gebied van virusmutanten hierbij een belangrijke rol.

In het plan worden vijf besluitmomenten genoemd: momenten waarop knopen worden doorgehakt welke ruimte er is voor versoepelingen. Hoe verder het besluitmoment, hoe onzekerder het is of de geplande voornemens door kunnen gaan. De basisregels (afstand houden en handen wassen) blijven sowieso gelden.

Het eerste besluitmoment is volgende week dinsdag, op 20 april. Als alles meezit, kunnen een week later de avondklok worden afgeschaft, terrassen onder voorwaarden worden geopend en de voorwaarden voor openstelling van winkels worden verruimd. Per 26 april is fysiek hoger onderwijs weer mogelijk, ook onder voorwaarden.

De andere stappen vindt u hier.

De Jonge: 'Natuurlijk snakt iedereen naar het einde van alle maatregelen'

De Jonge: 'Natuurlijk snakt iedereen naar het einde van alle maatregelen'

De Jonge weet nog niet of prikken met Janssen-vaccins doorgaat

Minister De Jonge kan nog niet zeggen of er vanaf aanstaande donderdag geprikt kan gaan worden met de 80.000 Janssen-vaccins die al in Nederland zijn. "Daar kan ik nu nog geen uitsluitsel over geven", zei De Jonge.

Janssen schortte vandaag de levering van vaccins in Europa op, nadat in de VS enkele gevallen van een zeldzame vorm van trombose waren vastgesteld. Of dat ook betekent dat het vaccin niet wordt gebruikt, is nog niet duidelijk. De eerste doses waren bestemd voor zorgpersoneel.

De Jonge wil adviezen van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en het Europees Medicijn Agentschap (EMA) afwachten, voordat hij besluit of de prikafspraken door kunnen gaan.

De Jonge over het openingsplan met minder maatregelen

De Jonge over het openingsplan met minder maatregelen

Rutte: 28 april is geen harde datum voor eerste versoepelingen

In het 'openingsplan' dat het kabinet heeft gepresenteerd wordt de datum van 28 april genoemd voor de eerste versoepelingen, maar volgens premier Rutte is dat "geen harde datum". "We besluiten volgende week of het kan, en als het niet kan doen we het niet", zei Rutte. Het kabinet hoopt dan de terrassen weer te openen en de avondklok op te heffen.

"We zouden het niet opschrijven als we niet zouden denken dan het wel mogelijk zou zijn. Maar het moet wel verantwoord zijn."

De Jonge: onduidelijk nog wat leveringsstop Janssen betekent voor vaccinatie

Volgens minister De Jonge levert het besluit van Janssen om de levering van hun vaccin in Europa tijdelijk stil te leggen "nieuwe vragen" op. "Die kunnen vandaag niet beantwoord worden. Het effect van dat besluit zal komende tijd moeten blijken."

Het RIVM gaat ervan uit dat er vanaf aanstaande donderdag gewoon geprikt kan worden met Janssen. Nederland heeft inmiddels circa 80.000 doses binnen.

Rutte: 'Niet uit het veld laten slaan door de laatste obstakels'

Rutte: 'Niet uit het veld laten slaan door de laatste obstakels'

Rutte: ‘Uitlekken datum 21 april was ongelukkig’

Demissionair premier Rutte vindt het "ongelukkig" dat vorige week uitlekte dat het kabinet per 21 april een aantal versoepelingen wilde doorvoeren, zoals het einde van de avondklok en het openen van de terrassen.

"We hoopten dat het kon, maar het moest wel verantwoord zijn", zei Rutte. Hij bood verontschuldigingen aan aan burgers en ondernemers die op basis van dat uitgelekte bericht al weer plannen aan het maken waren. Het kabinet wil nu de aangekondigde versoepeling een week later laten ingaan, op 28 april. Maar dan moeten de besmettingscijfers en de situatie in de ziekenhuizen dat wel toelaten.

Kabinet presenteert stappenplan voor heropening samenleving

Demissionair premier Rutte en demissionair minister van Volksgezondheid De Jonge presenteren een stappenplan voor heropening van de samenleving. "De samenleving kan op een verantwoorde manier open", zei Rutte op de coronapersconferentie. "We zetten kleine stappen in het begin en grotere stappen als de kwetsbaarste groepen zijn gevaccineerd."

De eerste stap gaat in op 28 april. Rutte benadrukt dat het een mogelijke datum is. Voorwaarde is dat de derde golf van het virus over zijn piek heen is. Het definitieve besluit wordt volgende week dinsdag genomen. Dan heeft het kabinet het voornemen om de avondklok te beëindigen. Ook is dan het advies om twee mensen per dag thuis uit te nodigen in plaats van één. Buitenterrassen mogen onder voorwaarden weer open en er komt ook een verruiming voor winkels.

Iets eerder, in dezelfde week op 26 april, is het plan dat hoger onderwijsinstellingen weer onder voorwaarden fysiek onderwijs mogen geven.

Tot 7 juli wordt dan de samenleving geleidelijk steeds verder geopend. Zo hoopt het kabinet dat op 26 mei de restaurants weer open kunnen, en per 16 juni evenementen weer mogelijk zijn. Per 7 juli kan het thuisbezoek worden versoepeld tot 6 à 8 personen per dag. Op een nog nader te bepalen datum kan Nederland "terugkeren naar normaal".

Over reizen is nog niets besloten. Het kabinet zegt met nadruk dat om de paar weken bekeken wordt of alle versoepelingen kunnen doorgaan.

Rutte: 'Na de piek spreken over versoepelingen'

Rutte: we zitten in een spagaat

De premier zei op de persconferentie dat er sprake is van twee werelden; binnen de ziekenhuizen en daarbuiten. In de ziekenhuizen loopt het personeel op het tandvlees en liggen de IC's vol. 'Maar de situatie in de samenleving is ook nijpend. Bij de horeca, de winkels, de reiswereld. Daarmee worstelen we in het het Catshuis. Het is een spagaat."

Olympiërs krijgen voorrang bij vaccinatie tegen corona

Nederlandse sporters die zich gekwalificeerd hebben voor de Olympische Spelen en Paralympische Spelen van Tokio krijgen voorrang bij de vaccinatie tegen het coronavirus.

Tot nu toe hebben zo'n tweehonderd sporters zich geplaatst voor de Spelen in de Japanse hoofdstad, die op 23 juli beginnen. Verwacht wordt dat die groep de komende tijd nog flink zal groeien. Het is nog niet duidelijk welk vaccin de sporters krijgen. De sporters mogen zelf beslissen of ze wel of niet gevaccineerd willen worden. Het is niet verplicht.

De verwachting is dat er vanavond, na de persconferentie van demissionair premier Rutte en demissionair minister De Jonge van VWS (19.00 uur), meer duidelijkheid komt over het vaccineren van de olympiërs.

Coronapersconferenitie vanaf 19.00 uur live

Demissionair premier Rutte en minister De Jonge van Volksgezondheid geven om 19.00 uur weer een persconferentie over de coronamaatregelen. Bekend is al dat de buitenschoolse opvang weer opengaat; grotere versoepelingen worden verder niet verwacht. Wel presenteren Rutte en De Jonge een stappenplan met de volgorde van de beoogde versoepelingen.

De persconferentie is live te volgen op NPO 1, NPO Politiek, NPO Start en NPO Radio 1, via een livestream op NOS.nl en de NOS-app, via de Facebookpagina van de NOS en via het NOS-YouTube-kanaal hieronder:

Turkije scherpt coronamaatregelen aan

De Turkse president Erdogan heeft strengere coronamaatregelen aangekondigd. Die gelden gedurende de eerste twee weken van de vastenmaand ramadan en gaan morgen in.

De avondklok gaat dan om 19.00 uur in, nu is dat nog 21.00 uur. Reizen buiten je eigen stad of gemeente is niet toegestaan en restaurants en cafés gaan weer dicht. Bezorgen of afhalen van eten en drinken is wel toegestaan. Scholen gaan weer online lesgeven en bruiloften en andere indoorevenementen zijn verboden. Turken moesten al van vrijdagavond tot maandagochtend binnen blijven. Dat blijft zo.

De afgelopen twee weken is het aantal coronabesmettingen hard opgelopen. Elke dag testen nu rond de 50.000 mensen positief. Het dodental ligt tussen de 200 en 300 per dag. Op 1 maart kondigde Erdogan juist versoepelingen aan, restaurants en cafés mochten toen weer open.

Turkije gebruikt vaccins van Sinovac en Pfizer/BioNTech. Volgens het ministerie van Gezondheid zijn er 18 miljoen prikken gezet, 7,6 miljoen mensen hebben de tweede prik gehad, op een bevolking van 83 miljoen inwoners.

'EU wil uitleg van Johnson & Johnson over uitstel van levering Janssen-vaccin'

De Europese Commissie wil opheldering van Johnson & Johnson over de "volkomen onverwachte" aankondiging dat het Janssen-vaccin voorlopig niet geleverd wordt. Dat heeft een EU-medewerker tegen persbureau Reuters gezegd.

De Amerikaanse farmaceut heeft verklaard dat ze eerst wil onderzoeken of er een verband is tussen inentingen met het vaccin en een zeer beperkt aantal trombosegevallen in de VS. Het doel blijft om voor eind juni 55 miljoen doses aan de EU te te leveren, zei een medewerker tegen Reuters.

Bij de EU zou de vrees zijn ontstaan dat de leveringen achterblijven bij wat was afgesproken, net zoals dat met het vaccin van AstraZeneca het geval is. Deze Brits-Zweedse farmaceut zou volgens afspraak eind juni 300 miljoen doses geleverd moeten hebben. Dat worden er naar verwachting 100 miljoen.

In de VS hebben zes vrouwen van onder de vijftig die met het Janssen-vaccin waren gevaccineerd zeldzame bloedstollingen gekregen, op een totaal van 6,8 miljoen inentingen. Behalve in de VS begint ook in de Europa een onderzoek naar de vraag of er een verband is tussen de stollingen en de vaccinaties.

PvdA en D66 willen 60-minners zelf laten kiezen over AstraZeneca

Een deel van de Tweede Kamer vindt dat mensen onder de zestig zelf moeten kunnen kiezen of ze met het vaccin van AstraZeneca worden ingeënt.

Vorige week besloot minister De Jonge na een advies van de Gezondheidsraad dat 60-minners niet meer met AstraZeneca worden gevaccineerd. Hij deed dat nadat in een aantal gevallen een zeldzame combinatie van trombose en een verlaagd aantal bloedplaatjes aan het licht was gekomen.

D66 en PvdA zeggen dat mensen die jonger zijn dan zestig de vrijheid moeten hebben om zich toch met AstraZeneca te laten vaccineren, als hun huisarts het daarmee eens is.

D66-Kamerlid Paternotte benadrukt dat iedereen zo snel mogelijk moet worden ingeënt. Hij vindt daarom dat je vaccins die overblijven niet moet weggooien. Zijn PvdA-collega Kuiken voegt eraan toe dat "we niet de luxe hebben om te wachten". Ze wijst daarbij bijvoorbeeld op kwetsbare mensen die al lang in isolatie zitten.

Frankrijk weert alle vluchten uit Brazilië vanwege zorg om virusvarianten

Frankrijk laat geen vliegtuigen uit Brazilië meer toe. De reden is de vrees dat daarmee nieuwe varianten van het coronavirus naar Frankrijk komen. "We zien dat de situatie alsmaar slechter wordt. Daarom hebben we besloten om alle vluchten tussen Frankrijk en Brazilië tot nader order op te schorten", zegt premier Castex.

In Frankrijk zijn sinds het begin van de pandemie zo'n 5,1 miljoen besmettingen geconstateerd. Dat is het hoogste aantal van alle Europese landen. Er zijn meer dan 99.000 mensen gestorven aan de gevolgen van het virus.

Nederland heeft al langer een vliegverbod voor passagiersvluchten uit Brazilië, meldt de website https://www.nederlandwereldwijd.nl/ van de Rijksoverheid.

Borden met basisregels bij persconferentie Rutte en De Jonge

Bij de persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge over de coronamaatregelen zijn vanavond borden te zien waarop de basisregels staan.

Op die manier willen de demissionaire ministers nog eens het belang benadrukken van handen wassen, anderhalve meter afstand houden en testen. Het is de eerste keer dat deze borden worden getoond. De borden staan op de katheders van Rutte en De Jonge.

NOS

Geen nieuwe meldingen zeldzame trombose door AstraZeneca

Bij Bijwerkingencentrum Lareb zijn de laatste dagen geen nieuwe meldingen van de zeer zeldzame AstraZeneca-bijwerking van trombose in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes binnengekomen.

Er is nog steeds sprake van acht meldingen van de zeldzame trombose-klachten. Dat is hetzelfde aantal als vorige week, toen het Lareb met een extra rapportage over trombosemeldingen kwam. Eén persoon is overleden na deze klachten.

Wel kwamen er nog meldingen van 'gewone' trombose en longembolieën na coronavaccinatie binnen. Het is onduidelijk of deze meldingen bijwerkingen zijn van het vaccin. Lareb is bezig met het maken van een overzicht van alle meldingen van trombose en embolieën na vaccinatie. Er is inmiddels meer dan 600.000 keer geprikt met AstraZeneca in Nederland.

Johnson & Johnson stelt levering Janssen-vaccin in Europa uit vanwege bloedstollingproblemen

Johnson& Johnson, het moederbedrijf van vaccinproducent Janssen, levert voorlopig geen vaccin meer. In een verklaring zegt het bedrijf dat samen met de Europese gezondheidsautoriteiten uit voorzorg is besloten de introductie van het vaccins in Europa uit te stellen.

In de VS is een onderzoek gestart naar mogelijke bijwerkingen, omdat zes jonge vrouwen een zeldzame vorm van trombose hebben gekregen, nadat ze met het vaccin waren ingeënt. In de VS hebben 6,8 miljoen mensen een injectie met het vaccin gehad.

Nederland kreeg deze week 79.200 vaccins geleverd. In de week van 26 april werden er 90.300 verwacht. In totaal zou Nederland in april, mei en juni 3 miljoen Janssen-vaccins krijgen.