RIVM: Pfizer-vaccin paste niet in strategie • Illegaal feest in Tegelen beëindigd
- Welkom in het coronablog, je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.
- Minister De Jonge blijft erbij: eerder vaccineren is niet mogelijk.
- Diederik Gommers vreest eind januari voor keuzes tussen leven en dood.
- Het RIVM meldt 2000 nieuwe besmettingen meer dan gisteren.
Limburgse politie beëindigt feest in Tegelen, 5 arrestaties
De politie en de mobiele eenheid hebben een eind gemaakt aan een illegaal feest in een bedrijfspand in Tegelen. Vijf mensen zijn aangehouden.
Rond 17.30 uur ging de politie voor het eerst naar het pand toe en toen bleek er een feest met ongeveer veertig mensen te zijn. De organisator weigerde het feest stil te leggen, waarop agenten zich terugtrokken.
Besloten werd om later op de avond een inval te doen met de ME. Dat gebeurde rond 22.00 uur. Nog steeds waren er zo'n veertig feestgangers. De beëindiging van het feest verliep volgens de politie rustig. De vijf mensen die zijn aangehouden, hadden geen identiteitsbewijs.
Premier League ziet niets in tijdelijke coronastop
De Premier League ziet niets in een tijdelijke stop van de Britse voetbalcompetitie vanwege het hoge aantal coronabesmettingen. De organisatie heeft vertrouwen in de huidige protocollen, die ook goedgekeurd zijn door de overheid, zo laat ze in een statement weten. "En dus is er geen enkele reden om een pauze in te lassen."
Begin deze week gingen de voorzitters van de Premier League-clubs met elkaar in gesprek over een potentiële competitiestop van twee weken. Die zou er in januari moeten komen om de spelers en trainers te beschermen.
Pfizer-vaccin paste niet in originele vaccinatiestrategie van RIVM
Het coronavaccin van Pfizer/BioNTech paste niet in de coronavaccinatiestrategie waar het RIVM aan werkte. Dus toen bleek dat het vaccin van de Amerikaanse farmaceut als eerste én als succesvolste vaccin uit de bus kwam, moest die strategie worden aangepast. Dat zeggen Hans van Vliet en Jaap van Delden, bij het RIVM verantwoordelijk voor de coronavaccinaties, tegen Nu.nl. In het interview zeggen ze dat er lang op werd gerekend dat het vaccin van de universiteit van Oxford en farmaceut AstraZeneca als eerste ingezet kon worden. Dat vaccin zou op basis van de eigenschappen kunnen worden toegediend en bewaard op kleinschalige locaties, vergelijkbaar met de jaarlijkse griepvaccinatie.
Het Pfizer-vaccin bleek lastiger in te passen in die infrastructuur, onder meer omdat het bij -70 graden bewaard moet worden. Van Delden, bij het RIVM programmadirecteur covid-19-vaccinatie, zegt de onrust over het gegeven dat Nederland als laatste EU-land begint met vaccineren wel te begrijpen. "Maar het is echt een enorm ingewikkelde puzzel. Het is voor ons ook niet een wedstrijd wie er als eerste begonnen is in Europa", zegt hij.
Volgens Van Vliet, manager van het Rijksvaccinatieprogramma bij het RIVM, is het vooral belangrijk welke vaccinatiegraad uiteindelijk wordt bereikt. "Over zes tot negen maanden zal voor alle Europese landen gelden dat ze een groot deel van hun bevolking gevaccineerd hebben. Mijn verwachting is dat we van alles waar we nu een vergrootglas op leggen dan niets meer terugzien."
'Stuur vaccins naar ziekenhuizen en begin maandag met vaccineren personeel'
Stuur de nu opgeslagen coronavaccins in Nederland naar de ziekenhuizen en begin dan maandag al met het inenten van ziekenhuispersoneel. Daarvoor pleiten Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, en Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.
"Wij ziekenhuizen hebben de mogelijkheid om die vaccins goed te bewaren en goed uit te delen. Ik zou graag een oproep willen doen dat er besloten wordt de vaccins snel naar ziekenhuizen te sturen, zodat die ziekenhuizen dat goed kunnen doen", zei Gommers in Nieuwsuur. "Wij kunnen dat gewoon doen", zo viel Kuipers hem bij. Volgens Gommers en Kuipers is het gezien de toenemende en aanhoudende druk op de zorg cruciaal dat het personeel "dat het meest nodig is" vroegtijdig wordt gevaccineerd. Daarmee moet ziekteverzuim worden voorkomen. Minister De Jonge benadrukte vanavond andermaal dat het "uitvoeringstechnisch" niet mogelijk is om eerder dan 8 januari te beginnen met vaccineren.
In het gesprek zeiden Kuipers en Gommers zich verder zorgen te maken over het hoge aantal besmettingen. Het RIVM meldde vandaag 9504 nieuwe coronagevallen. Kuipers: "We hadden eigenlijk nu, ruim veertien dagen na de nieuwe maatregelen, een geleidelijke afname van de instroom van nieuwe patiënten verwacht. Dat is niet het geval."
Gommers zei dat in het hele land de IC's volstromen. "Elke ochtend overleggen we met de landelijke coördinatoren. We proberen elkaar te helpen. Twee weken geleden was het vol in Zwolle. Gisteren in Limburg. Als het gaat om beschikbare bedden, wordt het steeds nijpender." Eerder vandaag zei Gommers al tegen BNR eind januari te vrezen voor situaties waarin er gekozen moet worden tussen leven en dood.
Problemen bij vaccinleveringen in Duitsland
In Duitsland kampen meerdere deelstaten met problemen bij de leveringen van vaccins. Vanaf januari zouden er wekelijks zo'n 700.000 doses bezorgd moet worden. Maar deelstaten als Beieren en Brandenburg zouden in de eerste week van januari nu helemaal geen nieuwe leveringen ontvangen. Andere deelstaten krijgen veel minder doses dan waarop was gerekend.
Volgens correspondent Wouter Zwart zit het probleem in de logistiek, maar is niet precies duidelijk waar het misgaat, zei hij op NPO Radio 1. "Er zijn nu zo'n 100.000 mensen ingeënt en dat moeten er natuurlijk veel meer worden." Hij legt uit dat in Duitsland eerst de 80-plussers en het verplegend ziekenhuispersoneel met het hoogste risico op besmetting worden gevaccineerd. Zwart: "Zij zijn heel kwetsbaar, dus het is belangrijk dat ze zo snel mogelijk duidelijkheid krijgen over wanneer ze gevaccineerd worden."
De Duitse regering had de problemen al wel voorspeld, zegt Zwart. "Wat men kan controleren, staat redelijk goed op de rails. Zo is er op tijd begonnen met het bouwen van de infrastructuur, zijn er tijdig verantwoordelijken aangewezen voor het prikproces en is er voorlopig voldoende personeel. Maar daar heb je weinig aan als er niet genoeg vaccins zijn. Het is nu de vraag of dit een tijdelijke kink in de kabel is, waardoor de achterstand nog in te halen is. Of dat er sprake is van een langdurig probleem."
De Jonge: eerder vaccineren is niet mogelijk
Volgens minister De Jonge (Volksgezondheid) is het "uitvoeringstechnisch" niet mogelijk om eerder dan op 8 januari te beginnen met vaccineren. "Toen we bericht kregen van het Europees Geneesmiddelenagentschap dat ze een week eerder de toelating zouden doen, hebben we er natuurlijk met uitvoerende partijen naar gekeken of we ook eerder dan in die eerste week van januari tot vaccinatie over kunnen gaan. Maar dat was gewoon niet goed mogelijk, omdat je een aantal stappen uit zorgvuldigheid hebt te zetten", aldus De Jonge.
De Jonge zei verder dat hij heel bewust niet heeft gekozen voor "een symbolische prik". Ook al zat hij zich "te verbijten" toen hij de beelden van vaccinaties in de andere landen zag. "Jongens, hadden wij ook maar in die eerste rit gezeten, natuurlijk wil je dat. Tegelijkertijd geldt: we hebben de keuzes gemaakt zoals we die gemaakt hebben, en ik denk dat dat verantwoorde keuzes zijn."
Er is veel kritiek op de vaccinatiestrategie van Nederland, dat als laatste EU-land begint met vaccineren. In de Tweede Kamer uitten meerdere Kamerleden eerder deze maand hun onbegrip. Roel Coutinho, oud-directeur van het RIVM, noemde de Nederlandse strategie maandag in Nieuwsuur "beschamend en verbijsterend".
De Jonge over de vaccinatiestrategie:
Kabinet wil advies over testen basisschooleerlingen
Het kabinet heeft het Outbreak Management Team (OMT) om advies gevraagd over het vaker testen van basisschoolleerlingen. Aanleiding is de uitbraak van de Britse coronavariant op een basisschool in Bergschenhoek. Daar werden veertig besmettingen geconstateerd. Volgens de GGD is het "aannemelijk" dat het in de meeste gevallen gaat om de Britse variant.
De uitbraak op de school moet volgens de minister misschien gevolgen hebben voor het testbeleid. Eerder werd ervan uitgegaan dat kinderen in de basisschoolleeftijd nauwelijks een rol spelen bij de verspreiding van het coronavirus.
Verder hebben de ministers vandaag gesproken over het wel of niet eerder openen van de basisscholen. Het was de bedoeling dat ze tot maandag 18 januari dicht zouden blijven, maar de Tweede Kamer heeft het kabinet opgeroepen om te kijken of ze al eerder open kunnen. "Morgen worden daar mededelingen over gedaan", zei De Jonge. Algemeen wordt aangenomen dat het zo goed als uitgesloten is dat de basisscholen al op maandag 11 januari weer open gaan.
Oproepen om thuis te blijven tijdens jaarwisseling
Op meerdere plekken in het land wordt opgeroepen thuis te blijven tijdens de jaarwisseling. Zo vraagt de Amsterdamse moskee Al-Kabir via Facebook alle Amsterdammers en de moslimgemeenschap Oud en Nieuw binnenshuis te vieren en in de nacht niet de straat op te gaan. "Dit is met name gericht op de jongeren. Wij willen graag de zorg zoveel mogelijk ontlasten. Ook willen we de brandweer en politie geen extra werk bezorgen", schrijft de moskee. Er zullen vrijwilligers namens de moskee surveilleren in de stad.
In Drenthe roept de commissaris van de Koning Jetta Klijnsma inwoners van de provincie op om ook thuis te blijven en de coronaregels te volgen. "Ga met Oud en Nieuw geen rare strapatsen uithalen, zoals je klem zuipen of met allerlei brandgevaarlijke treurnis in de weer gaan. Gewoon niet doen", zei ze tegen RTV Drenthe.
Klijnsma: "We hebben van alle ziekenhuizen begrepen dat er bijna geen ruimte meer is. Operaties worden uitgesteld. Als er nou met Oud en Nieuw allerlei mensen hulp nodig hebben, dan wordt dat beremoeilijk. Vooral voor de mensen die er werken."
Minister wil niet dat ziekenhuizen nog IC-bedden vrijhouden
Minister Van Ark voor Medische Zorg wil dat ziekenhuizen niet langer een klein aantal IC-bedden vrijhouden voor noodsituaties. Volgens haar zijn de bedden nu broodnodig. "Bij elkaar opgeteld zijn die bedden net de ruimte die we nodig hebben om de piek op te vangen", aldus Van Ark.
De minister maakt zich verder grote zorgen over de drukte in de ziekenhuizen, waardoor belangrijke operaties soms niet door kunnen gaan. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) meldde vandaag dat tientallen ziekenhuizen dringende operaties moeten schrappen door de coronadruk en het personeelstekort. Om welke ziekenhuizen het gaat, is niet duidelijk.
De NOS heeft contact gehad met ziekenhuizen verspreid over heel Nederland. Geen van de ziekenhuizen bevestigt de bevindingen van de NZa. Kritisch planbare zorg kan in de ziekenhuizen nog steeds binnen de termijn van zes weken plaatsvinden, aldus de ziekenhuizen. Veel van de ziekenhuizen erkennen wel dat dit steeds lastiger is door een tekort aan personeel.
Nederlanders gevaccineerd in Spaans verpleeghuis
Nederlandse bewoners van een verpleeghuis in Spanje zijn ingeënt met een vaccin tegen het coronavirus. De prik werd vanochtend om 09.00 uur gezet, meldt het verpleeghuis in L'Alfàs del Pi in de regio Costa Blanca in een persbericht. Ook medewerkers van het verzorgingshuis zijn gevaccineerd.
Gisteren meldde regionale omroep Rijnmond dat een Rotterdammer die werkzaam is in de Verenigde Arabische Emiraten ook al was ingeënt.
Gommers vreest eind januari voor keuzes tussen leven en dood
Ziekenhuizen dreigen eind januari in een nachtmerriescenario te belanden. Dan komen ze mogelijk in 'code zwart' terecht, waarbij ze moeten kiezen welke patiënten nog behandeld kunnen worden en wie moet worden geweigerd en daardoor zou kunnen sterven. Daarvoor waarschuwt Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, bij BNR.
"We zeggen nu al tegen elkaar dat we keuzes moeten maken en operaties moeten uitstellen, en mensen wel of niet moeten opnemen op de intensive care. Dat gaat nog niet over leven en dood, dat is zeker nog niet code zwart. Maar als het zo doorgaat, verwachten we dat eind januari", zegt Gommers.
Hij hoopt dat de maatregelen van de lockdown, die nu twee weken gelden, langzaamaan beginnen te werken en dat het aantal nieuwe gevallen in de komende dagen begint te dalen. "Je moet er niet aan denken als dat niet gebeurt. Dan nog de effecten van Kerst en Oud en Nieuw, en dan nog de gevolgen van de Britse variant. Dan loopt het de spuigaten uit. Die scenario's worden gemaakt, maar dan kunnen we helemaal geen acute zorg meer leveren."
Maatregelen aangescherpt voor miljoenen Engelsen
De Britse regering heeft de coronamaatregelen voor miljoenen Engelsen aangescherpt. Grote steden in het noorden en midden van Engeland als Manchester, Birmingham en Leicester vallen vanaf middernacht ook onder de zogenoemde Tier 4-regels. Dat zijn de strengste maatregelen, waarbij mensen wordt opgedragen zoveel mogelijk thuis te blijven, niet samen te komen met andere gezinnen en waarbij alle niet-essentiële winkels worden gesloten. Eerder golden de strengste maatregelen al voor Londen, het gebied rond de hoofdstad en sinds Tweede Kerstdag ook voor grote delen in het zuiden van het land.
De aanscherping is noodzakelijk volgens gezondheidsminister Hancock, omdat de mogelijk besmettelijkere Britse variant zich snel aan het verspreiden is. Vandaag telde het Verenigd Koninkrijk ruim 50.000 nieuwe besmettingen. Zo'n 44 miljoen inwoners van Engeland vallen vanaf morgen onder de Tier 4-regels. Dat is ruim driekwart van de bevolking. Schotland, Wales en Noord-Ierland hebben soortgelijke, strenge maatregelen ingesteld.
Premier Johnson stipte in een toespraak aan dat er alles aan wordt gedaan om de vaccins zo snel mogelijk uit te rollen, maar dat het virus tegelijk rap om zich heen grijpt. Alleen in Engeland was het aantal besmettingen afgelopen week met 40 procent toegenomen. "Nu onze vrijheid binnen handbereik is, moeten we dubbel zo hard werken om het virus te bestrijden", zei hij.
Weer Premier League-duel afgelast
Opnieuw is een duel in de Britse voetbalcompetitie Premier League afgelast. Door een groot aantal besmettingen bij Fulham is er een streep gezet door het duel tussen Tottenham Hotspur en Fulham van vanavond.
Maandag ging de wedstrijd tussen Everton en Manchester City al niet door na een aantal positieve gevallen bij City. Inmiddels hebben voorzitters van de Premier League-clubs overlegd over een potentiële competitiestop van twee weken vanwege de vele besmettingen.
Bijna 2500 doktersassistenten willen helpen met vaccineren
Bijna 2500 doktersassistenten hebben in de afgelopen twee dagen aangegeven mee te willen helpen met de landelijke vaccinatie tegen het coronavirus, meldt de Nederlandse Vereniging van Doktersassistenten (NVDA).
Volgens de vereniging zijn alle doktersassistenten die zich hebben gemeld "bekwaam en bevoegd" om te vaccineren: "Deze groep kan snel starten en hoeft niet meer opgeleid te worden."
De NVDA opende maandag een meldpunt, nadat veel van de 8000 leden hadden gezegd te willen helpen bij de vaccinatiecampagne. De doktersassistenten hebben ook aangegeven in welke GGD-regio ze inzetbaar zijn, zodat GGD's meteen een beroep op hen kunnen doen als dat nodig blijkt.
Ondertussen is de GGD Utrecht in Houten begonnen met het opbouwen van een priklocatie:
Grenscontrole België start rommelig: 250 agenten melden zich ziek
De strengere grenscontrole voor reizigers die naar België reizen via de internationale Eurostar-trein is rommelig van start gegaan. De 250 agenten die vanaf vandaag passagiers uit onder meer Amsterdam op station Brussel-Zuid moeten controleren op een verplichte coronatest, hebben zich allemaal ziek gemeld vanwege een intern conflict.
Iedereen die langer dan twee dagen in België wil verblijven, moet zo'n negatieve test van maximaal drie dagen oud kunnen overleggen. Volgens dagblad De Standaard dreigen de groots aangekondigde grenscontroles door de stakende agenten uit te monden in chaos. De agenten botsen met hun leidinggevenden over de vier verplichte schietoefeningen per jaar. Velen hebben dat aantal niet gehaald, volgens de politievakbond door de coronacrisis. Toch zijn er agenten bestraft.
Mogelijk neemt de landelijke politie de grenscontroles op Brussel-Zuid tijdelijk over. "Die zullen dus wel degelijk plaatsvinden", zegt een woordvoerder tegen de krant. De zogenoemde PCR-test is sinds gisteren ook verplicht voor iedereen die met de trein, bus, boot of het vliegtuig vanuit het buitenland naar Nederland reist.
6400 positieve tests na CoronaMelder-notificatie
Zeker 6400 mensen zijn positief getest op het coronavirus, nadat ze een melding hadden ontvangen via de CoronaMelder-app. Verder gaven zo'n 80.000 mensen via de app een besmetting door, blijkt uit de nieuwste cijfers van de app die zijn vrijgegeven door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
Via de app kan iedereen die langer dan een kwartier bij een positief getest persoon in de buurt is geweest hiervan op de hoogte worden gesteld. Op 10 oktober werd de CoronaMelder gelanceerd. Inmiddels hebben bijna 4,4 miljoen mensen de app gedownload. Dat betekent dat de app in de afgelopen twee maanden door zo'n 700.000 Nederlanders is gedownload. In de eerste weken werd de app 3,7 miljoen keer geïnstalleerd.
Sinds 1 december kunnen mensen zich ook zonder klachten laten testen als ze een melding via de app hebben gekregen. Van de mensen die zich zonder klachten lieten testen, bleek zo'n 4 procent besmet.
Bijna 2000 nieuwe besmettingen meer dan gisteren
Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 9504 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 1956 meer dan gisteren. Het aantal ligt op het niveau van het gemiddelde van afgelopen week, toen er per dag gemiddeld 9483 positieve tests bij kwamen. Gemiddeld genomen stijgt het aantal positieve tests.
In de ziekenhuizen nam de bezetting af. In totaal liggen er nu 2714 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2761), van wie 712 op de IC (gisteren: 684), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Er werden 289 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdelingen in het ziekenhuis. Dat zijn 141 nieuwe opnames minder dan gisteren. Het is de eerste daling van het aantal opnames in vier dagen. Op de intensive care werden 64 nieuwe patiënten opgenomen, bijna allemaal doorgestroomd vanaf de verpleegafdelingen. Dat zijn 8 nieuwe opnames minder dan gisteren. Er zijn dus meer patiënten uit het ziekenhuis ontslagen of overleden dan dat er werden opgenomen.
OLVG opent extra IC vanwege stijging ziekenhuisopnames
In Amsterdam heeft het OLVG er sinds vanochtend een derde intensive care bij. De extra locatie opende in stadsdeel Oost en daarmee hoopt het ziekenhuis de druk op de andere twee IC's te verlichten.
Maurice van den Bosch, de voorzitter van de raad van bestuur van het OLVG, schrijft op Twitter dat hij trots is op de teams die tijdens Kerst hebben doorgewerkt.
Gabi verruilt haar bakwinkel tijdelijk voor zorghotel: 'Handen uit de mouwen'
Gabi Hunter uit Doetinchem bakt de komende tijd even geen taarten en cupcakes meer in haar winkel, maar gaat coronapatiënten verzorgen in het zorghotel in Gaanderen. "Ik heb er tijdens de eerste lockdown ook over nagedacht om de zorg te ondersteunen", zegt Gabi tegen Omroep Gelderland, "maar toen stond ik in mijn eentje in de winkel en was het te druk."
De komende periode heeft ze meer tijd. "Ik zie dat de nood heel hoog is, dus dan kan ik net zo goed de handen uit de mouwen steken."
De Veiligheidsregio en de GGD Noord- en Oost-Gelderland deden eerder vandaag een dringende oproep aan mensen met een zorgachtergrond om te helpen in zorghotels en verpleeghuizen. Gabi reageert nu dus op die oproep. Ze heeft ervaring als verpleegkundige. "Ik oefen mijn vak al een poos niet meer actief uit, maar het gaat mij wel aan het hart. Ik leef mee met de collega's in de zorg."
VVD en D66: geef gevaccineerde reizigers vrijstelling van test
VVD en D66 vragen het kabinet of reizigers die gevaccineerd zijn tegen corona vrijgesteld kunnen worden van de verplichte coronatest voordat ze aan boord van een vliegtuig stappen. Mensen die naar Nederland willen reizen, moeten sinds gisteren een recente, negatieve coronatest kunnen tonen.
In schriftelijke vragen wijzen de regeringspartijen erop dat de komende weken honderdduizenden Europeanen hun tweede prik zullen krijgen en daarmee een vaccinatiebewijs. Zo'n bewijs en een gezondheidsverklaring zouden genoeg moeten zijn om een vliegreis naar Nederland te maken, vinden ze.
Het Outbreak Management Team zegt dat nog niet zeker is dat gevaccineerden ook niet meer besmettelijk zijn, maar volgens Kamerlid Jan Paternotte van D66 zijn daar wel duidelijke aanwijzingen voor. En de gezondheidsverklaring kan dat probleem opvangen.
De partijen willen graag antwoord op hun vraag voor het Kamerdebat over corona, dat waarschijnlijk aanstaande dinsdag wordt gehouden.
Niet in Houten maar in Veghel vinden eerste vaccinaties plaats
De locatie waar de eerste vaccinaties plaatsvinden op 8 januari is Veghel. Eerder meldde de GGD nog dat het om Houten ging. Het vaccineren in Veghel gaat gebeuren in een oud distributiecentrum van Jumbo-supermarkten. De GGD kan niet vertellen waarom de locatie van Houten naar Veghel is verplaatst.
Houten en Rotterdam volgen op 11 januari. Vanaf 18 januari komen daar nog 22 locaties bij.
Operaties in ziekenhuizen de helft minder door coronadruk
Het aantal operaties in ziekenhuizen is landelijk met de helft verminderd vanwege de coronadruk. Dat blijkt uit de wekelijkse rapportage van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Vorige week was dit nog met 40 procent en de week ervoor met 26 procent.
Het aantal verwijzingen van huisartsen naar ziekenhuizen en klinieken ligt momenteel op 78 procent van het aantal dat voor de coronacrisis zou zijn doorverwezen. Dat is 7 procentpunt minder dan in voorgaande weken. Volgens de NZa komt dit ook door de kerstperiode.
Het aantal spoedverwijzingen voor kindergeneeskunde is "behoorlijk stabiel" gebleven. Doorverwijzingen naar de ggz is iets hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Maar voor kinderen en jeugd ligt dat aantal verwijzingen al een aantal weken boven het niveau van begin dit jaar, zonder corona. Vooral verwijzingen voor ADHD vallen de NZa op.
Het ziekteverzuim onder zorgpersoneel ligt op 8 procent. Dat is gelijkgebleven ten opzichte van vorige week.
Hoge sterftecijfer Duitsland voor deel door vertraging cijfers rondom Kerst
Het hoge sterftecijfer dat Duitsland eerder vandaag meldde, ruim 1100, komt gedeeltelijk door vertraging van de cijfers vanwege Kerst en het weekend. Daardoor werden de cijfers later gerapporteerd. Dat meldt het Robert Koch Instituut, het Duitse RIVM.
Het is voor het eerst dat Duitsland meer dan duizend coronadoden meldt. Het afgelopen etmaal werden in Duitsland 22.459 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld.
Minister Spahn van Volksgezondheid denkt dat een versoepeling van de coronamaatregelen er na 10 januari nog niet in zit. "De cijfers van vandaag zijn verre van waar ze zouden moeten zijn", aldus Spahn.
'Kwart Nederlanders mijdt de tandarts sinds coronacrisis'
Naar de tandarts gaan is nooit leuk, maar in tijden van corona zien Nederlanders dat nog minder zitten. Uit onderzoek onder 500 mensen in opdracht van vergelijkingssite Independer blijkt dat 25 procent van de Nederlanders sinds de coronacrisis niet meer bij de tandarts is geweest. Volgens het CBS ging in 2019 20 procent niet naar de tandarts.
Volgens tandarts Wolter Brands, voorzitter van de tandartsenvereniging KNMT, kan dat leiden tot meer gaatjes en ontstekingen. "Dat zie je nu al gebeuren", zei hij op NPO Radio 1. Ook zorgt een goede mondgezondheid volgens hem voor een betere algehele gezondheid en dus een hogere weerstand.
Brands benadrukt dat het veilig is om naar de tandarts of mondhygiënist te gaan, ook al kun je daar tijdens de behandeling geen mondkapje op. Tandartsen zijn zelf al sinds jaar en dag gewend om te werken met mondmaskers en gezichtsschermen. "We werken al 35 jaar met deze strenge hygiënemaatregelen om infecties te voorkomen."
Sneltest voor agenten met milde klachten die met Oud en Nieuw moeten werken
Alle politieagenten met milde klachten die dienst hebben tijdens de jaarwisseling worden vandaag of morgen getest op corona. De sneltesten moeten duidelijk maken of er mogelijk agenten besmet zijn. "We lopen dus het risico dat er mensen in quarantaine moeten of uitvallen, omdat ze positief getest zijn", zegt Max Daniel, nationaal commandant jaarwisseling bij de politie.
Die onzekerheid is een van de redenen dat er dit jaar behoorlijk wat extra agenten zijn ingepland voor de jaarwisseling. "Daarnaast weten we ook niet wat deze jaarwisseling gaat brengen, met de coronamaatregelen en het vuurwerkverbod."
De politiecommandant heeft het beeld dat de situatie over het algemeen tot nu toe relatief beheersbaar is ten opzichte van voorgaande jaren.
Ziggo Dome mogelijk een van de vaccinatielocaties
De Ziggo Dome is in beeld als een van de locaties voor coronavaccinaties. Het ministerie van Volksgezondheid is in gesprek met de concerthal in Amsterdam. Dat zegt commercieel directeur Danny Damman tegen BNR.
Het is nog niet zeker dat dit daadwerkelijk een vaccinatielocatie wordt. Damman wil dat nog niet bevestigen.
"We zijn er zeker voor gepolst", zegt hij tegen de radiozender. "Maar wij zijn niet de enige. Ik begrijp van collega's dat bijna alle locaties wel zijn gepolst om als vaccinatieplek te dienen."
Nieuwe patiënten weer welkom in ziekenhuis in Harderwijk
Het St. Jansdal Ziekenhuis in Harderwijk gaat weer open voor nieuwe coronapatiënten, schrijft Omroep Flevoland. Gisteravond sloot het ziekenhuis tijdelijk de deuren, omdat het vol was. Er konden niet genoeg patiënten naar andere ziekenhuizen worden overgeplaatst.
Vannacht lukte het toch om meerdere patiënten te verplaatsen naar ziekenhuizen in het noorden. Maar het blijft spannend, zegt Relinde Weil, een van de bestuurders. De toestroom van coronapatiënten is groot. "Hopelijk komen wij niet opnieuw in zo'n vervelende situatie, maar wij sluiten het ook niet uit."
Minder bezoekers welkom in het ETZ: 'Mensen houden zich niet aan regels'
Het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg scherpt de bezoekersregeling aan. Dat meldt het Brabants Dagblad. Dat doet het ETZ, omdat er nog te veel bezoekers zijn die zich niet altijd aan de coronarichtlijnen houden.
Daarom is er de komende tijd bijvoorbeeld in het weekend 's ochtends geen bezoekuur meer. Ook de visite op de IC wordt over verschillende tijdstippen verdeeld. "We willen minder mensen in huis om de kans op besmetting verder omlaag te brengen", zegt een woordvoerder tegen het dagblad.
Het gaat nog te vaak mis. Zo houden mensen niet genoeg afstand, dragen soms geen mondkapjes en staan met te veel in de lift. "Verpleegkundigen worden moe van het steeds moeten aanspreken van mensen."
Tientallen ziekenhuizen schrappen dringende operaties vanwege coronadruk
Tientallen Nederlandse ziekenhuizen kunnen een deel van de zogeheten kritisch planbare zorg niet meer leveren. Deze zorg, die binnen zes weken moet worden geleverd, kan soms niet meer doorgaan vanwege de hoge coronadruk en personeelstekorten in de ziekenhuizen, zegt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).
Onder kritisch planbare zorg valt bijvoorbeeld operatieve verwijdering van kankertumoren, chemokuren en nier- en stamceltransplantaties.
"Ik maak me hier heel grote zorgen over", zegt vicevoorzitter van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen David Jongen in het NOS Radio 1 Journaal. "Ik zie dat het ziekteverzuim onder collega's hoog is. Een deel daarvan zit ook met corona thuis."
Eerste tien militairen ingezet in zorghotel Apeldoorn
Tien militairen, afkomstig van de Luchtmobiele Brigade in Schaarsbergen, worden vanaf vandaag ingezet in een zorghotel in Apeldoorn. Ze zijn de eersten van de ongeveer extra honderd militairen met een medische achtergrond die defensie beschikbaar heeft gesteld om zorgpersoneel te ondersteunen.
In het zorghotel verblijven coronapatiënten die thuis niet de zorg kunnen krijgen die ze nodig hebben. Door de grote druk op de gezondheidszorg vanwege het coronavirus kampt de instelling met een tekort aan personeel.
De tien militairen blijven in principe tot en met 19 januari in het zorghotel werken.
Er werden al eerder militairen ingezet om te helpen, toen op de XL-testlocaties. Eind oktober meldde Defensie dat er ongeveer duizend militairen paraat stonden.
Flink meer Tikkies verstuurd dit jaar, ook voor mondkapjes en puzzels
Het was een goed jaar voor Tikkie, de betaaldienst van ABN Amro. Dit jaar werd er voor 3,4 miljard euro aan betaalverzoeken betaald via de dienst, 800 miljoen euro meer dan vorig jaar. Op het drukste punt dit jaar werden er bijna 200 betalingen per minuut gedaan.
Door corona is het betaalgedrag van veel Nederlanders veranderd en dat is ook terug te zien bij Tikkie. De app, die normaal gesproken vooral gebruikt wordt om kosten te verrekenen van sociale activiteiten zoals een avond naar de kroeg, is dit jaar ook ingezet voor betaalverzoeken voor bijvoorbeeld puzzels, planten en mondkapjes. Dat blijkt volgens de bank uit de omschrijvingen bij de betaalverzoeken.
"Mensen zijn door alle restricties heel vindingrijk gebleken", zegt Moreno Kensmil, hoofd marketing van de dienst. "Zo is het avondje uit veranderd in samen thuis genieten van een bezorgmaaltijd en zagen we een toename in de verzoekjes voor boodschappen."
Ook andere banken zoals Rabobank en ING bieden een vergelijkbare betaaldienst aan. Net als Tikkie zijn die ook door rekeninghouders bij andere banken te gebruiken. Cijfers over het aantal betaalverzoeken via de diensten van Rabobank en ING over dit jaar zijn er nog niet.
Onderzoek: aantal besmettingen in Wuhan lag mogelijk tien keer hoger
In de Chinese stad Wuhan hebben mogelijk al bijna 500.000 mensen het coronavirus gehad. Dat heeft het Chinese gezondheidsinstituut onderzocht, schrijft de BBC. Als dat waar blijkt te zijn, dan is dat bijna tien keer hoger dan het officieel geregistreerde aantal.
Volgende maand gaat een team van internationale bezoekers in Wuhan uitzoeken wat de oorsprong van het virus is. Na maandenlang onderhandelen, stemde de Chinese regering uiteindelijk toch in met het bezoek van de onderzoekers.
China werd eerder al beschuldigd van het achterhouden van de besmettingsaantallen, onder meer in april.
Johnson: 'Goedkeuring is fantastisch nieuws'
De Britse premier Boris Johnson vindt het "werkelijk fantastisch nieuws" dat het vaccin van Oxford/AstraZeneca is goedgekeurd.
Hij noemt het "een overwinning voor de Britse wetenschap".
Matt Hancock, de Britse minister van Volksgezondheid, zegt het geweldig te vinden om dit jaar met "een moment van hoop" te kunnen eindigen. "Het coronavaccin is onze weg uit deze pandemie", schrijft Hancock op Twitter.
Verder meldt hij dat het nationale gezondheidsstelsel vanaf maandag 4 januari start met het verspreiden van dit vaccin.
Britten keuren coronavaccin Oxford/AstraZeneca goed
Het vaccin dat gemaakt is door wetenschappers van de Universiteit van Oxford is goedgekeurd voor gebruik in het Verenigd Koninkrijk. Volgens de Britse minister van Volksgezondheid Hancock wordt het vaccin zo snel als mogelijk geleverd.
De Britten hebben honderd miljoen doses besteld bij AstraZeneca, genoeg om vijftig miljoen mensen in te kunnen enten.
Een groot verschil tussen dit vaccin en dat van Pfizer, is dat deze vaccinaties niet bij een extreem lage temperatuur bewaard hoeven te worden. Ook is dit vaccin goedkoop en makkelijk te produceren.
Nederland kan via de centrale Europese inkoop aanspraak maken op 11,7 tot 15,6 miljoen doseringen van het Oxford-vaccin. De procedure bij het medicijnagentschap van de EU voor goedkeuring moet nog in gang worden gezet.
Minder files door thuiswerken
De lengte en de duur van files waren dit jaar 63 procent lager dan vorig jaar. Die conclusie trekt de ANWB op basis van eigen cijfers.
De oproep van het kabinet in maart om thuis te werken, had direct effect op de filedruk. De dagelijkse files bij de beruchte knelpunten verdwenen vrijwel meteen.
'Hardhandig handhaven coronaregels met Oud en Nieuw leidt tot escalatie'
De politie zou met Oud en Nieuw niet hardhandig moeten ingrijpen als mensen de coronaregels overtreden. Dat zeggen experts tegen Trouw. Het leidt alleen maar tot onnodige escalatie. Ook leidt het volgens hen af van waar het eigenlijk om draait: dat het veilig is op straat.
De politie zei eerder al dat de prioriteit tijdens de jaarwisseling meer ligt bij het beschermen van de hulpverleners. Het handhaven van de coronaregels staat op de tweede plaats.
Jaap Timmer, politiewetenschapper aan de Vrije Universiteit Amsterdam, is het eens met die keuze, zegt hij tegen de krant. "Die mensen kiezen bewust voor dat risico en je kunt als politie nou eenmaal niet overal tegelijk zijn." Volgens politievakbond ACP betekent dat niet dat mensen de coronaregels tijdens de jaarwisseling aan hun laars kunnen lappen.
Ruim 1100 nieuwe sterfgevallen in Duitsland
In Duitsland zijn in het afgelopen etmaal 22.459 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld, meldt het Robert Koch Instituut, het Duitse RIVM. Daarmee komt het totaal aantal geregistreerde gevallen op 1.687.185. Het sterftecijfer als gevolg van het virus steeg in Duitsland met 1129 tot 32.107.
Minister Spahn van Volksgezondheid denkt dat een versoepeling van de coronamaatregelen er na 10 januari nog niet in zit. "De cijfers van vandaag zijn verre van waar ze zouden moeten zijn", aldus Spahn. Hoe de maatregelen er na 10 januari precies uitzien, ligt volgens hem bij de deelstaten.
Aanstaand Congreslid VS overleden aan coronavirus
Het Republikeinse aanstaande Congreslid Luke Letlow, uit de staat Louisiana, is op 41-jarige leeftijd overleden aan het coronavirus. Hij lag sinds 23 december op de intensive care, nadat hij minder dan een week daarvoor positief was getest op het virus.
Een dag nadat Letlow in quarantaine was gegaan na zijn positieve testuitslag, bleek dat zijn symptomen bleven verergeren. Na een dag in het ziekenhuis bedankte hij op Twitter zijn artsen. "Ik weet zeker dat ik met hun zorg snel weer aan de betere hand ben", schreef hij kort voordat zijn gezondheid verder verslechterde.
Letlow werd in december verkozen in het Huis van Afgevaardigden en had in januari geïnaugureerd moeten worden. Hij laat zijn vrouw en twee jonge kinderen achter.
Strengere maatregelen verwacht in Engeland
In Engeland maakt men zich op voor strengere maatregelen tegen het coronavirus nu de besmettingscijfers hard blijven stijgen. De BBC meldt op basis van bronnen binnen de regering dat mensen in meer regio's de komende tijd noodgedwongen thuis moeten blijven.
Gisteren werden in het Verenigd Koninkrijk ruim 53.000 nieuwe besmettingen vastgesteld, vier keer zoveel als een maand geleden. Ook het aantal ziekenhuisopnames ligt nu hoger dan de piek in april.
Vanmiddag wordt een verklaring verwacht van de Britse minister van Gezondheid, Hancock. De aanscherpingen van de coronamaatregelen zouden al op zeer korte termijn in kunnen gaan in delen van Engeland.
Uitbraak in Zuid-Koreaanse gevangenis
De autoriteiten in Zuid-Korea proberen een besmettingscluster in een gevangenis in de hoofdstad Seoul onder controle te krijgen. In de gevangenis in het zuidoosten van de stad zijn 771 besmettingen vastgesteld bij gedetineerden en 21 bij medewerkers, meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap.
Op beelden is te zien dat gevangenen briefjes door de tralies steken met daarop hulpkreten. Op andere briefjes zijn klachten te lezen over de situatie in de cellen, waar soms tot wel acht besmette gevangenen bij elkaar zouden zitten.
Volgens de autoriteiten is één gevangene overleden na een besmetting in het Dongbu Detentiecentrum. Die zou al hebben geleden aan andere niet-coronagerelateerde klachten.
Britse coronavariant ook in VS opgedoken
De Britse variant van het coronavirus is voor zover bekend voor het eerst in de Verenigde Staten opgedoken. Dat gebeurde in de staat Colorado, waar de gemuteerde variant van het virus, die besmettelijker lijkt, werd aangetroffen bij een twintiger die niet recentelijk heeft gereisd. De man zit volgens de autoriteiten in isolatie in Elbert County, ten zuidoosten van Denver.
In de staat worden andere potentiële besmettingen met de Britse variant onderzocht. Door middel van bron- en contactonderzoek proberen de autoriteiten te achterhalen in hoeverre de mutatie is verspreid in Colorado.
"Er is veel wat nog niet weten over deze nieuwe covid-19-variant, maar wetenschappers in het Verenigd Koninkrijk waarschuwen de wereld dat de versie aanzienlijk besmettelijker is. De gezondheid en veiligheid van de inwoners van Colorado is onze belangrijkste prioriteit en we houden dit geval nauwlettend in de gaten", aldus gouverneur Polis van Colorado.
Biden: uitrol vaccinaties ligt achter op schema
Aankomend president Biden heeft zich kritisch uitgelaten over het vaccinatiebeleid van de huidige president Trump. Volgens Biden loopt het vaccineren achter op schema nu er zo'n 2 miljoen Amerikanen een prik hebben gekregen. Dat is minder dan de 20 miljoen waar Trump op hoopte voor het eind van dit jaar.
"Met deze snelheid gaat het jaren duren in plaats van maanden om alle Amerikanen te vaccineren", zei Biden. Hij hoopt zo snel mogelijk het tempo met het vaccineren op te voeren naar 1 miljoen prikken per dag. "Maar ook dan duurt het nog maanden voor de meeste Amerikanen zijn ingeënt."
Welkom
Goedemorgen en welkom in het liveblog over de coronacrisis. Wil je het nieuws van gisteren teruglezen? Dat kan hier.