liveblog
NOS NieuwsAangepast

Iran begonnen met testen eigen vaccin • St Jansdal Harderwijk dicht voor nieuwe patiënten

liveblog gesloten

Liveblog gesloten

Dit liveblog is gesloten. Morgenochtend is er een nieuw blog met het laatste nieuws over het coronavirus.

Biden: in dit tempo gaat vaccinatie jaren duren

Met de huidige productie van het vaccin duurt het volgens de aankomend president jaren voordat alle Amerikanen gevaccineerd zijn. Ook wil Biden dat Amerikanen mondmaskers gaan dragen.

Biden: in dit tempo gaat vaccinatie jaren duren, bedrijven moeten sneller produceren

Lerares van school in Bergschenhoek overleden

Een 38-jarige lerares van de Willibrordschool in Bergschenhoek, waar een uitbraak met de Britse variant van het coronavirus is geconstateerd, is vorige week plots overleden. Ze was positief getest op het coronavirus, maar de bestuursvoorzitter van de school zegt dat niet duidelijk is of de vrouw ook daadwerkelijk is overleden aan het virus. Ook is onbekend of zij de Britse variant onder de leden had.

De uitbraak op de school wordt onderzocht door de GGD. Er zijn inmiddels zeker veertig mensen positief getest, van wie zeker vijf de Britse variant hebben.

Biden: uitrol vaccinaties ligt achter op schema

Aankomend president Biden heeft zich kritisch uitgelaten over het vaccinatiebeleid van de huidige president Trump. Volgens Biden loopt het vaccineren achter op schema nu er zo'n 2 miljoen Amerikanen een prik hebben gekregen. Dat is minder dan de 20 miljoen waar Trump op hoopte voor het eind van dit jaar.

"Met deze snelheid gaat het jaren duren in plaats van maanden om alle Amerikanen te vaccineren", zei Biden. Hij hoopt zo snel mogelijk het tempo met het vaccineren op te voeren naar 1 miljoen prikken per dag. "Maar ook dan duurt het nog maanden voor de meeste Amerikanen zijn ingeënt."

Biden: in dit tempo gaat vaccinatie jaren duren, bedrijven moeten sneller produceren

Iran begonnen met testen eigen vaccin op mensen

Iran is vandaag begonnen met het testen op mensen van het vaccin dat het land zelf heeft ontwikkeld. Volgens Iraanse staatsmedia is het het eerste vaccin in het land dat in die fase is aanbeland.

Het vaccin wordt geproduceerd door Shifa Pharmed, een bedrijf dat deels in handen is van de Iraanse staat. Details over bijvoorbeeld onderzoeksresultaten of eerdere proeven met het vaccin op dieren zijn niet naar buiten gebracht. 56 proefpersonen krijgen in een periode van twee weken twee keer een prik met het vaccin. Ongeveer een maand na de tweede prik worden de eerste onderzoeksresultaten verwacht.

Iran is het zwaarst getroffen land in het Midden-Oosten. Volgens cijfers van de Johns Hopkins University zijn er ruim 1,2 miljoen bevestigde besmettingen en overleden bijna 55.000 aan het virus.

Premier League overweegt coronastop van twee weken

De Premier League wordt mogelijk voor twee weken stilgelegd. Volgens The Telegraph overwegen de clubs in de hoogste Engelse voetbalklasse een stop in te gelasten vanwege het groeiende aantal besmettingen.

Vandaag werd bekend dat tijdens een laatste testronde achttien spelers en stafleden positief zijn getest. Dat is het hoogste aantal in een week tot dusver. Gisteren werd het duel tussen Everton en Manchester City al afgelast door meerdere besmettingen bij City. Ook Sheffield United meldde vandaag vlak voor de wedstrijd tegen Burnley dat meerdere spelers zijn besmet.

Voorzitters van een aantal clubs zouden al informeel gesproken hebben over de coronastop van twee weken. Die zou dan in januari moeten plaatsvinden.

Begrafenisondernemers geconfronteerd met coronaleed

In Nederland zijn volgens het CBS dit jaar 13.000 mensen meer overleden dan verwacht. Dit is niet alleen zwaar voor de nabestaanden. Ook begrafenisondernemers worden geconfronteerd met meer leed dan anders.

'13.000 keer één mens met al zijn familie en zijn vrienden'

Ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk dicht voor nieuwe patiënten

Omdat nu ook de spoedeisende hulp van ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk helemaal vol is met coronapatiënten, sluit het ziekenhuis de deuren voor nieuwe patiënten. Dat duurt in ieder geval tot morgenochtend 10.00 uur, zo laat het ziekenhuis weten. Op de spoedeisende hulp wachten coronapatiënten op een bed op de verpleegafdeling.

"Het overplaatsen van patiënten naar andere ziekenhuizen lukt onvoldoende, omdat deze met hetzelfde probleem kampen. Daarom hebben we helaas het besluit moeten nemen om vannacht dicht te gaan", zegt bestuursvoorzitter Relinde Weil.

De maatregel wordt ook ingegeven door het hoge ziekteverzuim onder medewerkers met corona, schrijft Omroep Gelderland. "Wij weten dat landelijk hard wordt gewerkt aan het vergroten van de ziekenhuiscapaciteit voor de opvang van coronapatiënten. Laten wij hopen dat dit op zeer korte termijn lukt", zegt Weil.

Patiënten die met spoed behandeld moeten worden, moeten nu naar ziekenhuizen in de omgeving worden gebracht, zoals Amersfoort, Apeldoorn en Zwolle.

Sterke toename aantal besmettingen Verenigd Koninkrijk

In het Verenigd Koninkrijk is vandaag een recordaantal coronabesmettingen gemeld. De autoriteiten registreerden 53.135 nieuwe gevallen, veel meer dan het oude record van gisteren, toen er 41.385 nieuwe besmettingen werden gemeld. Ook werden er vandaag meer doden gemeld dan gisteren, 414 om 357.

De toename zou deels komen doordat er nu ook besmettingen van de feestdagen zijn meegeteld, maar volgens deskundigen is er afgezien daarvan sprake van een "echte" toename. Of het te maken heeft met de nieuwe variant van het virus is niet duidelijk.

Een adviseur van de Britse zorginstellingen zegt dat het land te maken heeft met ongekende aantallen besmettingen: "Dat is zeer zorgwekkend, met name omdat de ziekenhuizen nu op hun kwetsbaarst zijn." De Britse minister van Volksgezondheid Hancock schrijft op Twitter dat de Britse zorg onder een "ongekende druk" staat.

Er is ook goed nieuws uit het Verenigd Koninkrijk; Margaret Keenan heeft vandaag de tweede dosis van het Pfizer-vaccin toegediend gekregen. De vrouw van 91 was op 8 december de eerste persoon die werd ingeënt. Het vaccin van Pfizer moet twee keer worden toegediend en voor het beste resultaat moeten er drie weken tussen de beide doses zitten.

Steeds meer druk op kabinet om vaccinatiestrategie aan te passen

Vanuit meerdere kanten wordt de druk op het kabinet opgevoerd om de vaccinatiestrategie aan te passen. Gisteren vroegen ziekenhuizen en medisch specialisten in het wekelijkse overleg met minister Van Ark met klem om het ziekenhuispersoneel veel eerder te vaccineren dan nu het plan is. Daarmee moet voorkomen worden dat het ziekteverzuim nog hoger wordt.

David Jongen, bestuursvoorzitter van de Zuyderland-ziekenhuizen, zegt dat hij "bij God niet meer weet waar hij de mensen vandaan moet halen, als dit zo doorgaat". Jongen: "We kijken nu per operatie of die door kan gaan. Het is echt nijpend. De aantallen stijgen maar door. Als onze mensen pas in mei of juni aan de beurt zijn voor een vaccinatie is dat mosterd na de maaltijd."

Ingewijden meldden eerder vandaag dat het kabinet overweegt ook thuiswonende ouderen als eerste te gaan vaccineren. Dat was aanvankelijk niet het plan. "Het laat zien dat het kabinet nog worstelt met het vaccinatiebeleid, terwijl in de rest van Europa de prikken al gezet worden", zegt politiek verslaggever Xander van der Wulp.

Drukte op de pistes in Winterberg

In de bij veel Nederlanders populaire wintersportplaats Winterberg is het druk met dagjesmensen. Ondanks de coronamaatregelen in Duitsland en de lockdown grijpen veel mensen de kerstvakantie aan om toch een dagje erop uit te gaan:

Ondanks corona toch drukke pistes in Winterberg

Ook aanstaand vicepresident Harris op tv gevaccineerd

De aanstaande Amerikaanse vicepresident Kamala Harris heeft zich vandaag live op tv laten inenten tegen corona. In een ziekenhuis in Washington kreeg ze het Moderna-vaccin toegediend, samen met haar man.

"Ik wil iedereen aanmoedigen om zich ook te laten vaccineren. Dit gaat over het redden van levens", zei Harris nadat ze de prik gekregen had.

Aankomend president Biden en huidig vicepresident Pence lieten zich onlangs ook al op tv inenten. Zij kregen het vaccin van Pfizer/BioNtech.

Kamala Harris wordt op tv gevaccineerd

Grootste daling besmettingen bij tieners

Afgelopen week is in alle leeftijdscategorieën een daling van het aantal besmettingen te zien, maar de afname is veruit het grootst bij 10- tot en met 19-jarigen. Bij hen werden ongeveer een kwart minder besmettingen gemeld dan vorige week, blijkt uit de meest recente RIVM-cijfers. Het is ruim het dubbele van de gemiddelde daling over de hele bevolking, zo'n 11 procent.

De daling is zeer waarschijnlijk mede het gevolg van de sluiting van de scholen sinds 16 december. Die maatregel heeft er ook toe geleid dat vorige week nog maar 3,3 procent van alle herleidbare besmettingen op scholen en kinderopvangen had plaatsgevonden. De week daarvoor was dat volgens het RIVM nog 8,1 procent van het totaal.

Het aandeel besmettingen in de thuissfeer of op bezoek bij anderen is gestegen sinds de lockdown. Het aandeel van werk, verpleeghuizen en religieuze bijeenkomsten is nagenoeg gelijk gebleven.

Het positieve nieuws dat het aantal gemelde besmettingen in een week tijd licht is gedaald, wordt overschaduwd door de stijgende druk op de zorg. Zo ligt het aantal opgenomen coronapatiënten sinds vandaag op het hoogste niveau van de tweede golf. "We verwachten dat de huidige sterke stijging ook in de komende dagen doorzet", zegt Ernst Kuipers van Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Kabinet overweegt thuiswonende ouderen eerder te vaccineren

Het kabinet overweegt om ook thuiswonende ouderen uit te nodigen voor de eerste vaccinaties. Vorige week zei minister De Jonge nog dat het kabinet bleef bij de vaccinatiestrategie om eerst zorgpersoneel in te enten.

Op de dag voor Kerst stelde de Gezondheidsraad in een advies dat het Pfizer/BioNtech-vaccin het beste als eerst aan ouderen kon worden gegeven, omdat het voor die groep het beste werkt. Volgens ingewijden overweegt het kabinet daarom nu ook thuiswonende ouderen voorrang te geven.

Voor kwetsbare ouderen in verpleeghuizen is het vaak moeilijk om naar een grootschalige priklocatie te komen. Omdat dat voor veel thuiswonende ouderen makkelijker is, zouden zij wel in de eerste groep geplaatst kunnen worden. De ingewijden benadrukken dat er nog geen definitief besluit genomen is over wijzigingen in de vaccinatiestrategie.

Hulp Rode Kruis vaker ingeroepen door zorginstellingen

Het Rode Kruis helpt vanaf morgen in 36 zorginstellingen mee bij de coronazorg. Dat zijn er flink meer dan vorige week, toen de hulporganisatie nog in 21 zorginstellingen actief was. Het Rode Kruis zegt dat er vanuit het hele land hulpverzoeken binnenkomen.

Hulpverleners van het Rode Kruis ondersteunen in verpleeghuizen en ziekenhuizen verpleegkundigen. Het gaat dan bijvoorbeeld om het verschonen van de bedden, het begeleiden van mensen naar de juiste afdeling en het bijvullen van materialen. Ook helpen ze bij het vervoer van besmette mensen die naar het ziekenhuis moeten, maar niet zelfstandig kunnen reizen.

EU koopt nog eens 100 miljoen doses Pfizer-vaccin

De Europese Unie koopt nog eens 100 miljoen doses van het coronavaccin van Pfizer. Dat schrijft Europese Commissievoorzitter Von der Leyen op Twitter. Nederland krijgt volgens de vastgestelde verdeelsleutel 3,89 procent van die vaccins, dat zijn er dus 3,89 miljoen.

Het totale aantal vaccins van Pfizer-BioNTech bestemd voor de EU komt daarmee op 300 miljoen. "Er zullen meer vaccins volgen!", schrijft Von der Leyen:

ECDC: grote kans op toename ziekenhuisopnames en doden door nieuwe coronavariant

Volgens het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) is de kans groot dat het aantal ziekenhuisopnames en doden door de nieuwe coronavariant de komende tijd stijgt. Dat schrijft de EU-instelling in een nieuwe risico-inschatting.

Er zijn volgens het ECDC geen aanwijzingen dat de gevolgen van de nieuwe variant ernstiger zijn. Wel zorgt die er in combinatie met het bestaande SARS-CoV-2-virus waarschijnlijk voor dat met name onder ouderen en mensen met onderliggend lijden er meer ziekenhuisopnames en doden zullen komen.

De komende weken zal, ook door de feestdagen, de druk op de zorg verder toenemen in gebieden waar de nieuwe coronavariant rondgaat, stelt het ECDC.

Weekcijfers gedaald, maar effect lockdown onduidelijk

In een week tijd zijn er 67.388 nieuwe positieve testen bij het RIVM gemeld. Een week eerder waren dat er 82.340, waarvan er zo'n 6000 vanwege een storing eigenlijk bij de week daarvoor hoorden. Het RIVM rekent daarom met een daling van 11,7 procent.

Het is niet duidelijk waar de daling door veroorzaakt is. Mogelijk hebben mensen zich met Kerst minder laten testen, ook kan de lockdown een rol gespeeld hebben, maar het effect daarvan is in elk geval minder dan gehoopt. Aura Timen, hoofd van Landelijke Coördinatie Infectieziektenbestrijding van het RIVM, noemt de daling van ruim 11 procent "niet heel veel". Het aandeel positieve tests was de afgelopen week (13 procent) iets lager dan de week ervoor (13,8 procent). Timen noemt dat een lichtpuntje.

'Wel daling, maar het was ook een bijzondere week vanwege Kerst'

67 mensen onterecht positief tijdens Kerst

In Amsterdam hebben 68 mensen op Tweede Kerstdag de verkeerde testuitslag van een coronatest ontvangen. Door een storing bij een lab waar de GGD mee samenwerkt zijn 67 mensen onterecht als positief aangemerkt, een persoon kreeg onterecht een negatieve uitslag.

De fout is gisteren en vandaag rechtgezet. "We vinden dit heel vervelend voor alle betrokkenen en hebben hen inmiddels gebeld en een toelichting gegeven", zegt een woordvoerder van de GGD Amsterdam. De GGD kan niet zeggen wat de storing bij het lab precies was. Ook is niet duidelijk waarom het twee dagen duurde voordat de fout werd gevonden.

Mensen die de Kerstdagen onterecht in isolatie hebben doorgebracht reageerden volgens de GGD blij dat ze niet positief waren, maar waren ook "terecht geïrriteerd".

7561 nieuwe besmettingen, 171 overleden covid-patiënten

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 7561 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 123 meer dan gisteren. Het aantal ligt lager dan gemiddeld afgelopen week, toen er per dag gemiddeld 9627 positieve tests bijkwamen.

171 overleden covid-patiënten

Er werden 171 overleden covid-patiënten bij het RIVM gemeld. Gisteren waren dat er nog 44. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 83 doden per dag, tegen 67 doden per dag een week eerder. Dat zijn doden van wie bekend is dat ze het coronavirus droegen; volgens het CBS ligt het werkelijke aantal doden hoger.

Het hoge aantal nieuwe sterfgevallen wordt waarschijnlijk veroorzaakt doordat schouwartsen met de feestdagen niet gewerkt hebben, wat doorgaans ook op zondagen het geval is. Die artsen moeten vaststellen of iemand aan corona is overleden.

Hoe snel het aantal doden verder stijgt, hangt mede af van het aantal besmettingen in verpleeghuizen. Er zijn nu 792 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld. Een week geleden waren dat er 699. Op het hoogtepunt van de eerste coronagolf, op 15 april, waren er 828 verpleeghuizen met minimaal één besmetting.

430 nieuwe opnames op verpleegafdelingen, 72 erbij op de IC's

De afgelopen 24 uur zijn er 430 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdelingen in het ziekenhuis, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn 157 nieuwe opnames meer dan gisteren. Op de intensive care werden 72 nieuwe patiënten opgenomen, bijna allemaal doorgestroomd vanaf de verpleegafdelingen. Dat zijn 18 nieuwe opnames meer dan gisteren. Er zijn dus meer coronapatiënten opgenomen dan dat er werden ontslagen of overleden.

In totaal liggen er nu 2761 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2580), van wie 684 op de IC (gisteren: 658), meldt het LCPS.

Defensie gaat extra benodigde zorg voor regio's beoordelen

De regio's Twente, Groningen en Apeldoorn wordt gevraagd om in kaart te brengen welke coronahulp er van Defensie nodig is. Er zijn honderd medisch geschoolde militairen beschikbaar ter ondersteuning van de coronazorg.

Defensie heeft in Nederland nu al een kleine 200 militairen ingezet in de strijd tegen corona. Eerder hielpen al duizend militairen in de verschillende teststraten. "Maar", waarschuwt minister Bijleveld, "Defensie kan niet zomaar een complete corona-afdeling uit de grond stampen. Daarvoor hebben we gewoon niet genoeg medisch geschoolde militairen, gespecialiseerd in infectieziekten. Wel springen we bij om het nu al overbelaste zorgpersoneel te helpen. Met 'handjes', maar bijvoorbeeld ook logistieke ondersteuning."

De drie regio's vroegen om hulp van Defensie omdat de zorg daar in de knel raakt. Defensie zegt dat de inzet van militairen geen invloed heeft op andere operaties.

Gemuteerde variant op school in Bergschenhoek

Bekend was al dat de gemuteerde variant van het coronavirus in de regio-Rotterdam is opgedoken, maar nu blijkt dat het gaat om een basisschool in Bergschenhoek. Daar werd eind november de gemuteerde variant aangetroffen. "Op beide vestigingen van de Willibrordschool waren veel besmettingen. Dat ging zo snel, dat we hebben besloten om de locaties te sluiten", zegt Saskia Schenning, bestuurder van de Laurentius Stichting tegen de regionale omroep Rijnmond.

Zowel leerkrachten als leerlingen en ouders zijn besmet. Maar wie de variant heeft die onlangs in het VK opdook, weet de directeur niet. "Dat weet alleen de GGD." Iedereen die betrokken is bij de school wordt gevraagd zich te laten testen in een speciaal ingerichte teststraat.

"Alle ouders en teamleden wordt gevraagd een vragenlijst in de vullen. Ik ervan uit dat het team en ouders gehoor geven aan de oproep van de GGD", zegt Schenning.

GGD maakt vaccinatielocaties bekend

De GGD heeft de 25 vaccinatielocaties bekendgemaakt waar zorgmedewerkers voor verpleeghuizen vanaf 18 januari terechtkunnen. De eerste mensen kunnen op 8 januari terecht op drie locaties (Utrecht, Rotterdam en GGD Hart voor Brabant), daarna volgen de overige plekken.

Vanaf 18 januari zijn dat de volgende locaties: Leeuwarden, Groningen, Assen, Alkmaar, Purmerend, Lelystad, Zwolle, Amsterdam, Schiphol, Huizen, Apeldoorn, Enschede, Leiden, Den Haag, Houten, Rotterdam The Hague Airport, Dordrecht, Arnhem, Wijchen, Goes, Breda, Veghel, Eindhoven, Venlo en Maastricht.

Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek vraagt om coronahulp van brandweer

Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek vraagt brandweermensen om bij te springen in twee zorginstellingen. Verzorgingshuizen De Bolder in Huizen en Zonnehoeve in Hilversum zijn zwaar getroffen door het coronavirus.

Voorzitter van de veiligheidsregio Pieter Broertjes, ook burgemeester van Hilversum, zegt tegen regio-omroep NH Nieuws dat het gaat om stevige uitbraken. Hij heeft daarom, zoals ook andere regio's waar de nood hoog is, een hulpverzoek ingediend bij defensie.

'Gemuteerde variant in november al in Duitsland'

De gemuteerde coronavariant die in het VK is ontdekt, dook in november al op in Duitsland. Dat zegt het gezondheidsministerie van de Duitse deelstaat Nedersaksen. Die gemuteerde variant is bij een patiënt in het noorden van het land ontdekt. Hij overleed later aan het virus.

Ook zijn vrouw raakte besmet, maar overleefde het. Het ministerie denkt dat het koppel besmet raakte nadat hun dochter half november terug was gekomen van een reis uit Groot-Brittannië. Ze raakte daar naar alle waarschijnlijkheid besmet met de nieuwe variant.

Belgische politiechef op non-actief na gourmetfeest

Een Belgische politiechef is op non-actief gezet, schrijft Het Nieuwsblad. Veertien agenten van een korps in Brussel vierden Kerstmis tijdens diensttijd in uniform aan een gourmettafel. Er werd geen afstand gehouden en er werd alcohol gedronken. Een van de agenten plaatste een foto van het feestje op Instagram waarna ophef ontstond.

De chef zou zelf niet bij het feestje aanwezig zijn geweest. Het feestje duurde twee uur en eindigde toen de dienst ten einde was. De agenten kunnen ieder een boete van 4000 euro krijgen. Dat is dezelfde boete die burgers krijgen die een feest organiseren in coronatijd.

Virtueel vuurwerk om goede doelen te steunen

Wie dit jaar nog enigszins van vuurwerk wil genieten, kan dit jaar een online vuurwerkshow aanschaffen. De opbrengsten van de shows worden gebruikt om de goede doelen Stichting Vluchteling, Simavi, HandicapNL, Stichting Aap en Nationaal Fonds Kinderhulp te steunen.

Met het initiatief hoopt supergoedvuurwerk.nl dat mensen nog van Oud en Nieuw kunnen genieten en daarbij een steentje kunnen bijdragen aan "een positief begin van 2021". "En door het massaal te delen via social media, zorgen we ervoor dat het internet op Oudjaarsavond ontploft", hoopt Simavi-ambassadeur Dieuwertje Blok.

Goede doelen liepen dit jaar inkomsten mis vanwege het verbod op evenementen. Daardoor konden bijvoorbeeld sponsorlopen, jaarmarkten en benefietconcerten niet doorgaan. "Dat verlies in opbrengsten maak je in een jaar niet meer goed", zegt Chantal van Gool, Hoofd Fondsenwerving Kinderhulp. "En dat terwijl we niet minder hulpaanvragen krijgen."

Nederlanders geven jaarlijks ongeveer 70 miljoen euro uit aan vuurwerk.

Dwangsom opgelegd aan commercieel testbedrijf

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft commercieel testbedrijf Q-COMED BV een dwangsom opgelegd omdat het niet heeft voldaan aan eerder opgelegde aanwijzingen. Het bedrijf dat onder de naam Coronatestservice testen aanbiedt, kreeg begin november een aanwijzing omdat er risico's waren voor de kwaliteit en veiligheid van de zorg.

De richtlijnen voor hygiëne worden niet goed nageleefd, concludeerde de IGJ. Er zijn geen goede afspraken gemaakt over het schoonmaken van de testlocaties. Ook worden de antistoftesten niet volgens de handleiding gebruikt.

Het bedrijf had twee weken de tijd om alles op orde te krijgen. Dat gebeurde volgens de IGJ niet. Daarom werd op 14 december een dwangsom opgelegd om het bedrijf te dwingen binnen opnieuw twee weken aan de regels te voldoen.

"Het bedrijf heeft twee weken de tijd gekregen om bezwaar te maken tegen de publicatie van de dwangsom. Dat liep vanochtend af", zegt een woordvoerder van de IGJ. "We gaan binnenkort kijken of alles op orde is." Als het bedrijf niet voldoet aan de regels, moet het per week 10.000 euro betalen met een maximum van 40.000 euro.

Coronatestservice heeft testlocaties in Utrecht, Almere en Badhoevedorp, waar mensen tegen betaling zich kunnen laten testen op het coronavirus.

'Jongeren kunnen op latere leeftijd last krijgen van coronajaar'

Dat corona de wereld van jongeren flink overhoop haalt, is duidelijk. Niet (fysiek) naar school, meer thuiszitten en minder sociale contacten. En dat kan hen op latere leeftijd parten spelen, zegt hoogleraar ontwikkelingspsychologie en puberbreinexpert Eveline Crone van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

"De jongeren van nu zijn de volwassenen die straks de maatschappij uitmaken. Daarom moeten we echt gaan nadenken over wat voor een maatschappij we willen hebben, straks na de coronacrisis. We kijken nu bij alle discussies te veel naar de korte termijn", vindt Crone.

Beleggers blij met steunpakket voor Amerikaanse economie

Het regent weer records op de internationale beurzen. Gisteravond sloten Amerikaanse beurzen hoger dan ooit, en in Japan stond de Nikkei op het hoogste niveau in dertig jaar. Veel beleggers zijn blij dat de Amerikaanse president Trump toch nog akkoord is gegaan met een groot coronasteunpakket voor de Amerikaanse economie, de grootste economie ter wereld.

In Amsterdam opende de AEX zo'n 0,4 procent hoger. Hoewel dat maar een kleine plus is, was het toch genoeg om even boven de eerdere hoogste slotstand van dit jaar uit te komen. Dat is opvallend, want dat eerdere hoogtepunt noteerde de index nog voordat de coronacrisis de beurskoers in een dal stortte. Gisteren schommelde de AEX in de loop van de dag ook al even boven dat punt.

Veel beleggers lijken blij te zijn dat Trump, nadat hij eerder nog had geweigerd, alsnog zijn handtekening zette onder een pakket van 900 miljard dollar (735 miljard euro) dat de Amerikaanse economie moet stimuleren. De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs schat dat de Amerikaanse economie hierdoor in het eerste kwartaal van komend jaar met 5 procent zal groeien. Eerder ging de bank nog uit van 3 procent.

Rusland heeft drie keer zoveel doden als eerder gemeld

Rusland geeft toe dat het sterftecijfer door corona drie keer zo hoog is als tot nu toe officieel werd gemeld, 186.000 in plaats van 55.000. Rusland komt daarmee in absolute aantallen op de derde plek van landen met het hoogste aantal coronadoden, na de VS en Brazilië.

Volgens correspondent David Jan Godfroid was de Russische overheid niet meer geloofwaardig. "Veel mensen zien familieleden en vrienden sterven. Dus veel mensen geloofden de cijfers niet meer", zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal.

Het Russische statistiekbureau heeft nu cijfers van de oversterfte gepubliceerd. Die ligt met 230.000 aanzienlijk hoger dan eerder werd gesteld. 81 procent van die sterfgevallen is het gevolg van corona: 186.000. "De regering heeft gisteravond erkend dat het klopt", zegt Godfroid.

Het relatief lage aantal doden dat tot dusver werd gemeld, werd voor een deel veroorzaakt door de manier van registreren. Eerder werd een coronadode alleen geregistreerd als uit een lijkschouwing was gebleken dat de officiële oorzaak covid was. "Maar daarnaast wil Rusland graag de schijn ophouden dat het beter is dan de rest van de wereld", zegt de correspondent.

"Ze willen laten zien dat de gezondheidszorg beter is dan ergens anders en dat het vaccinatieprogramma beter is. Zelfs Poetin heeft herhaaldelijk gezegd dat het in Rusland beter gaat dan in de rest van de wereld. Dat kunnen ze niet meer volhouden."

Australië zet mogelijk buitenlanders uit als ze zich niet aan coronaregels houden

In Australië kunnen buitenlanders met een tijdelijk visum het land uitgezet worden als ze zich niet aan de coronamaatregelen houden. Daarvoor waarschuwt de minister voor Immigratie na een Kerstfeest op Bronte Beach bij Sydney.

Honderden backpackers kwamen bijeen om feest te vieren. Volgens de Australische regels mogen niet meer dan honderd mensen samenkomen. Volgens getuigen zouden het vooral mensen uit Groot-Brittannië zijn geweest. Het is niet bekend of de regering al visa heeft ingetrokken. In Australië zijn de laatste weken relatief weinig nieuwe besmettingen.

Bekijk hier de dronebeelden van het feest. De beelden zijn zonder geluid aangeleverd:

Helikopterbeelden van backpackers die coronaregels Australië overtreden

Laboratorium Antwerpen gehackt

Het Algemeen Medisch Laboratorium in het Antwerpse stadsdeel Hoboken is gehackt. Volgens de Gazet van Antwerpen hebben de hackers de computers geblokkeerd en eisen ze losgeld om alles weer vrij te geven.

De Belgische federale politie onderzoekt de zaak. Het laboratorium voert elke dag zo'n 3000 coronatests uit, dat is ongeveer 5 procent van de totale Belgische capaciteit. Het werk ligt nu helemaal stil.

Het is niet voor het eerst dat bedrijven die belangrijk zijn in de coronacrisis slachtoffer zijn van cyberaanvallen. Begin deze maand hebben hackers documenten van het Pfizer/BioNTech-vaccin ingezien. Dat gebeurde bij een cyberaanval op het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) in Amsterdam.

Negatieve coronatestuitslag vanaf vandaag verplicht

Wie vanuit het buitenland naar Nederland komt met het vliegtuig, de trein, bus of boot, moet vanaf vandaag een negatieve coronatest kunnen laten zien. De maatregel is om 00.01 uur ingegaan. Bij trein en busvervoer geldt de regel voor internationale verbindingen over grotere afstand. Regionaal busvervoer over de grens valt er niet onder.

De PCR-test dient maximaal 72 uur voor aankomst in Nederland afgenomen te zijn en geldt voor iedereen die afkomstig is uit een 'hoog risicogebied'. Alleen voor een kleine groep landen met een laag risico op het coronavirus, zoals IJsland, Australië, China, Zuid-Korea en de eilanden binnen het Koninkrijk der Nederlanden behalve Curaçao, geldt de verplichting niet. Vervoerders zijn zelf verantwoordelijk voor de controle.

Volgens het kabinet is de testverklaring nodig om het risico op besmetting en verspreiding van het coronavirus zo veel mogelijk te beperken.

Ook Ierland start met inenten, als een-na-laatste

Ook Ierland start vandaag met het inenten van de bevolking tegen het coronavirus. En daarmee zijn bijna alle landen van de Europese Unie begonnen met de vaccinatiecampagne. Alleen Nederland is nog niet begonnen en start op 8 januari met inenten, in eerste instantie op drie locaties. Tien dagen later zijn er 25 centrale locaties beschikbaar.

Het vaccineren in Ierland begint vandaag in vier ziekenhuizen. Drie dagen geleden kreeg het land zo'n 10.000 doses van het vaccin van Pfizer/BioNTech geleverd. In januari hoopt Ierland 40.000 vaccins per week te ontvangen van de fabrikant.

De vaccinatiecampagne in de EU begon zaterdag, toen Duitsland, Hongarije en Slowakije de eerste prikken uitdeelden. Daarna volgden zondag de meeste andere EU-landen. In België, Luxemburg en Letland werden gisteren de eerste vaccins van Pfizer/BioNTech aan inwoners uitgedeeld.

Oud-RIVM-directeur Coutinho kritisch op vaccinatiestrategie

Roel Coutinho, oud-directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding bij het RIVM, is kritisch op de vaccinatiestrategie van het kabinet. Hij vindt dat het advies van de Gezondheidsraad om de eerste prikken bij de meest kwetsbaren te zetten te makkelijk is weggelegd, zegt hij in Nieuwsuur. De Gezondheidsraad adviseerde vorige maand het coronavaccin van Pfizer en BioNTech vooral in te zetten bij ouderen. Het kabinet wil juist dat eerst verpleeghuismedewerkers het vaccin toegediend krijgen.

Het kabinet besloot daartoe omdat het vaccin in grote hoeveelheden wordt geleverd en koud (-75 graden) moet worden bewaard. Dat is op een centrale plek, waar zorgmedewerkers zelf naartoe kunnen gaan, makkelijker te regelen. "Maar logistiek kan niet de verklaring zijn voor: ik leg dat Gezondheidsraadadvies naast mij neer", zegt Coutinho. "Je zou mensen naar zo'n centrale locatie kunnen vervoeren. Dat kunnen wij toch regelen als georganiseerd land? Dus dat vind ik raar."

Het advies van de Gezondheidsraad is volgens Coutinho namelijk kraakhelder. "Je moet beginnen met de mensen die het hoogste risico lopen om ernstig ziek te worden en dood te gaan", zegt hij. "Iedereen dacht waarschijnlijk: dit gaat op dezelfde manier als de griepvaccinatie. Kennelijk is men er pas later achter gekomen dat dat niet goed mogelijk was en is men een andere planning gaan maken. Daar krijg je nu de rekening van."

Goedemorgen!

Goedemorgen en welkom in het liveblog over de coronacrisis. Wil je het nieuws van gisteren teruglezen? Dat kan hier.