liveblog
NOS NieuwsAangepast

Frankrijk laat EU-burgers uit VK toe met negatieve test • Suriname sluit luchtruim

liveblog gesloten

Liveblog gesloten

Wij sluiten dit liveblog van dinsdag 22 december. Morgenochtend openen bij een nieuw coronablog. Fijne nacht!

Vliegverbod vanuit VK en Zuid-Afrika voor reizigers met negatieve test opgeheven

Het vliegverbod voor passagiers uit Zuid-Afrika en het vlieg- en aanmeerverbod voor reizigers uit het Verenigd Koninkrijk is om middernacht komen te vervallen. Alle passagiers uit deze landen moeten voor aanvang van de reis een negatieve coronatest aanleveren.

Luchtvaartmaatschappijen en reders, die vanuit deze landen naar Nederland opereren, worden verplicht om passagiers voor het boarden te controleren op het bezit van een negatieve PCR-testuitslag. Deze moet bij aankomst in Nederland niet ouder zijn dan 72 uur. Zonder testuitslag mag de passagier niet aan boord.

Biden vraagt Amerikanen naleven maatregelen vol te houden met Kerst

De VS heeft nog een lange weg te gaan om de coronapandemie een halt toe te roepen, zegt de aankomende Amerikaanse president Biden. Het is volgens hem dan ook van levensbelang dat Amerikanen elkaar met de feestdagen zo weinig mogelijk opzoeken. "We moeten genoeg om elkaar geven om nog even langer afstand van elkaar te houden. Ik weet dat het moeilijk is."

In een toespraak vanuit zijn eigen staat Delaware zei hij dat experts waarschuwen dat het de komende tijd nog iets slechter zal gaan voordat er verbetering te zien zal zijn. De komende maanden zullen volgens Biden daarom nog eens tienduizenden Amerikanen sterven, zelfs nu er gevaccineerd wordt. Biden riep zijn landgenoten nogmaals op een mondkapje te dragen en grote samenkomsten te mijden.

Hij feliciteerde het Congres met het goedkeuren van een coronasteunpakket van 900 miljard dollar. Hij sprak van een "eerste stap" en een "aanbetaling".

Vliegveld als parkeerplaats voor trucks

De Britse regering heeft vanwege de Franse coronamaatregelen een vliegveld in gebruik genomen als parkeerplaats voor trucks. Correspondent Arjen van der Horst nam een kijkje.

Én brexit én corona: ruim 1000 vrachtwagens gestrand aan Britse kust

Suriname en Peru sluiten luchtruim

Vanwege het oplopende aantal coronabesmettingen in Suriname is het Surinaamse luchtruim in ieder geval tot het einde van het jaar gesloten voor personenverkeer, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag. KLM voert nog wel vrachtvluchten uit waarop alleen repatriëringspassagiers worden toegelaten.

Het ministerie maakt verder bekend dat Peru het luchtruim voor twee weken heeft gesloten voor vluchten vanuit Europa. Commerciële vluchten van en naar landen in de regio zijn wel toegestaan.

Britten gaan vrachtwagenchauffeurs coronatests uitdelen

Nu Frankrijk de grens met het Verenigd Koninkrijk vanaf middernacht weer opent voor personen met een negatieve coronatest, gaan de Britten tests uitdelen aan gestrande vrachtwagenchauffeurs. Dat heeft de Britse transportminister Shapps bekendgemaakt.

"We zorgen ervoor dat we morgen ter plaatse zijn om tests uit te delen", zei Shapps. "Het gaat twee tot drie dagen duren voordat alles is opgelost." Shapps zegt dat hij met de Fransen heeft afgesproken dat sneltests worden toegestaan die normaal gesproken binnen een uur de uitslag geven.

Fransen en andere EU-burgers mogen vanaf middernacht weer vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Frankrijk reizen. Ze moeten daartoe een negatieve coronatest overleggen die niet ouder is dan 72 uur. Dat geldt ook voor Britten of burgers uit andere landen die in Frankrijk wonen of in een ander EU-land.

De Britse en Franse regering maken later vanavond bekend welke regels er voor vrachtvervoer gaan gelden.

Ook Fauci laat zich in het openbaar vaccineren

De Amerikaanse immunoloog en corona-adviseur Anthony Fauci pleit al langer voor het gebruik van het coronavaccin. Vandaag kreeg hij zelf een prik.

Eerder liet ook aankomend president Joe Biden zich in het openbaar vaccineren. Zo moeten Amerikanen warm worden gemaakt om zich te laten inenten. "Er is niets om je zorgen over te maken", zei Biden gisteren tijdens een live tv-uitzending.

Pleitbezorger van vaccin Dr. Fauci vandaag ook zelf gevaccineerd

Ook verhoogd risico voor Canarische Eilanden

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor de Canarische Eilanden aangescherpt. Door een toename van het aantal besmettingen op de eilanden geldt nu ook daar een verhoogd risico. Net als na terugkeer uit het vasteland van Spanje of de Balearen is het advies om tien dagen in quarantaine te gaan na terugkeer.

Premier Frankrijk: EU-burgers uit Verenigd Koninkrijk welkom na negatieve test

Fransen en EU-burgers mogen vanaf morgen van het Verenigd Koninkrijk naar Frankrijk reizen als ze een negatieve coronatest kunnen overleggen, zegt de Franse premier Castex. De test mag maximaal 72 uur oud zijn.

Het verkeer tussen de landen is sterk beperkt. Frankrijk nam strenge maatregelen omdat in Engeland een nieuwe variant van het coronavirus rondgaat. De noodmaatregel om geen verkeer meer toe te laten uit het Verenigd Koninkrijk werd zondagavond bekendgemaakt en gold in ieder geval voor 48 uur. Alleen het onbemande vrachtverkeer ging door.

Uitgestelde rijexamens kunnen tot april worden ingehaald

Rijexamens en -toetsen die tussen 15 december en 20 januari gepland stonden maar door de lockdown moesten worden uitgesteld, mogen tot april zonder extra kosten worden ingehaald. Dat meldt het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR).

In de genoemde periode zijn in totaal 190.000 examens, toetsen en rijtesten uitgesteld. Voor die groep zijn speciale plekken beschikbaar in de reserveringssystemen, die sinds vrijdag weer geopend zijn voor inhaalexamens. Inhaalexamens kunnen de dag na de datum van het uitgestelde examen worden gereserveerd. Kandidaten worden daartoe opgeroepen in een e-mail.

De examens die vanaf 20 januari staan ingepland, gaan wel door. De afspraken kunnen kosteloos worden geannuleerd of verplaatst.

Nederlandse vervoerders: 'Chaos in Dover en andere havens wordt steeds groter'

Nederlandse vervoerders zien dat de paniek toeneemt onder exporteurs, nu de tunnel tussen Calais en Dover nog altijd dicht zit en ook op de ferry's maar beperkt vrachtverkeer mogelijk is. De vraag naar extra vervoer is geëxplodeerd, vertellen verschillende vervoerders aan de NOS, en ze moeten continu 'nee' verkopen.

Lees verder:

WHO morgen bijeen vanwege nieuwe coronavariant

De lidstaten van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) komen morgen bijeen om te spreken over de nieuwe coronavariant. Volgens een woordvoerder is de bijeenkomst bedoeld om informatie te delen en om tot een gezamenlijke strategie te komen.

De WHO waarschuwde eerder voor een te alarmistische houding ten opzichte van de nieuwe variant, omdat mutaties gebruikelijk zijn tijdens een viruspandemie. Ook complimenteerde de organisatie het Verenigd Koninkrijk voor het opsporen van de mutatie.

De WHO herhaalde dat het nog niet duidelijk is of de nieuwe coronavariant invloed heeft op de effectiviteit van vaccins die nu ontwikkeld zijn.

Nederlanders gaan nu meer naar buiten dan in maart

Als je sec naar de maatregelen kijkt, is het huidige pakket aan coronamaatregelen ingrijpender dan in maart. Toch werken ze maar beperkt als het gaat om het terugdringen van de mobiliteit van Nederlanders, blijkt uit data van Google en het Nederlands Verplaatsingspanel. En het terugdringen van mobiliteit en daarmee contact tussen mensen is wat het kabinet vooral beoogde.

Spanje halveert huur voor noodlijdende horecaondernemers

De Spaanse regering gaat verhuurders verplichten om de huren van horecaondernemers die in de financiële problemen zitten te verlagen. Eigenaren van meer dan tien panden in stedelijke gebieden die nog geen tijdelijke verlaging van de huren hebben ingesteld, moeten deze halveren tot de noodtoestand in het land wordt opgeheven. De eigenaren worden gecompenseerd met belastingkortingen.

Als gevolg van het coronavirus hebben naar schatting 85.000 horecaondernemers in Spanje de deuren moeten sluiten. De Spaanse economie krimpt dit jaar met ruim 11 procent, is de verwachting. Het land krijgt volgend jaar een financiële injectie van de Europese Unie van 140 miljard euro. Spanje wil op 27 december beginnen met vaccineren tegen het coronavirus.

Afhalen met Kerst is populair

Wie tijdens de Kerstdagen eten wil afhalen of laten bezorgen en nog niks heeft geregeld, loopt de kans achter het net te vissen. De meeste horecazaken die kerstdiners bezorgen zitten al vol, laat Koninklijke Horeca Nederland. "Het kerstdiner laten bezorgen is dit jaar populairder dan verwacht."

Lees verder:

Ziekenhuizen: personeel moet voorrang krijgen bij vaccinatie

Vanwege het hoge ziekteverzuim onder huisartsen en verpleegkundigen is snellere vaccinatie van ziekenhuispersoneel en huisartsen noodzakelijk. Dat zeggen de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) en Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) in een oproep aan het kabinet.

Het ziekteverzuim wordt veroorzaakt doordat verpleegkundigen in quarantaine gaan of oververmoeid raken. "De situatie in ziekenhuizen en umc's dreigt onhoudbaar te worden als langer dan nodig moet worden gewacht op vaccinatie", schrijven de organisaties. Ze noemen het "onbegrijpelijk" dat het kabinet bij het vaccineren geen voorrang geeft aan mensen in de ziekenhuiszorg. Nu krijgt personeel in verpleeghuizen en in de gehandicapten- en thuiszorg als eerste een inenting.

RIVM: weekcijfers zorgelijk, opnamepiek in januari

De nieuwe corona-weekcijfers zijn zorgelijk, zegt Susan van den Hof van het RIVM. "We zagen tot nu toe vooral een sterke stijging onder middelbare scholieren. Nu zien we een stijging bij alle volwassen leeftijdsgroepen. Dat is verontrustend want als er meer verspreiding is onder ouderen kunnen de opnamecijfers oplopen. Dat hebben we eerder gezien: een stijging bij jongeren die ze binnen een aantal weken aan hun ouders doorgeven."

Ze verwacht in het begin van het nieuwe jaar een piek te zien in de ziekenhuisopnames, zowel op de verpleegafdelingen als op de IC's. "Het effect van Kerst, als dat er komt, verwachten we vóór 12 januari te zien. En als het opnamecijfer oploopt, dan zal de lockdown mogelijk verlengd moeten worden. We hebben een lange adem nodig totdat voldoende mensen zijn gevaccineerd."

Naar de nieuwe variant van het coronavirus, die in Engeland rondgaat en ook in Nederland is opgedoken, is volgens Van den Hof onderzoek nodig. In Nederland zijn twee gevallen vastgesteld, maar ze gaat ervan uit dat meer mensen met deze variant besmet zijn. "Om dat te onderzoeken is het aantal monsters dat wordt getest op de genetische code verdubbeld, van 500 naar 1000 per week. Het gaat om een klein deel van het totale aantal besmettingen. Ook wordt onderzocht of het vaccin werkt tegen de nieuwe variant."

Stijging van zo'n 20 procent, nieuwe cijfers geven vertekend beeld

In een week tijd zijn er 82.340 nieuwe positieve testen bij het RIVM gemeld. Een week eerder waren dat er 58.412.

De nieuwe cijfers zijn echter vertekend door 6000 tests van de week ervoor die door een storing pas later zijn meegeteld. Tel je dat aantal op bij de cijfers van vorige week, dan was er de afgelopen week een stijging van 20 procent.

Lees verder:

Europese Commissie adviseert reisverboden VK in te trekken

De Europese Commissie heeft een advies uitgebracht waarin de EU-lidstaten wordt gevraagd de strenge reisbeperkingen voor het Verenigd Koninkrijk op te heffen. "Het verbod op vlieg- en treinreizen moet worden opgeschort omdat noodzakelijke reizen moeten worden gegarandeerd en onderbrekingen in de toeleveringsketen moeten worden voorkomen", stelt de commissie in een verklaring. Reizen die niet absoluut noodzakelijk zijn, moeten nog altijd worden ontmoedigd.

Twee gevallen in Nederland met nieuwe variant bekend, één was in VK

Er zijn in Nederland twee gevallen bekend van besmettingen met de nieuwe variant van het coronavirus die in het Verenigd Koninkrijk (VK) rondgaat. Beide gevallen zijn gevonden in de regio Amsterdam. Een besmet persoon is in het VK geweest, de ander niet.

Het gemuteerde coronavirus - dat waarschijnlijk besmettelijker is dan de hier gangbare variant - leidt op dit moment niet tot aanvullende maatregelen in ons land. "De huidige set zou voldoende moeten zijn", zegt minister De Jonge van Volksgezondheid. Op dit moment geldt wel een reisverbod vanuit het VK, maar dat wordt mogelijk snel aangepast.

Kabinet wil reizigers uit VK en Zuid-Afrika zo snel mogelijk weer toelaten

Het reizen vanuit het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika naar Nederland moet snel mogelijk worden gemaakt voor mensen die een negatieve coronatestuitslag kunnen laten zien. Minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur wil daarvoor de gangbare PCR-test inzetten, die in de 72 uur voorafgaand aan de reis moet zijn afgenomen.

Wanneer dit ingaat, wil de minister nog niet zeggen. "We zijn nu in gesprek met vervoerders, luchtvaartmaatschappijen en veerbootbedrijven hoe snel ze dit voor elkaar kunnen krijgen." De maatregel wordt binnen de EU afgestemd.

Tweede golf komt bij mensen met psychische klachten harder aan dan eerste

De tweede golf van het coronavirus treft mensen met psychische klachten harder dan de eerste golf. Drie op de vier mensen uit deze groep ervaren negatieve gevolgen als angst, oplopende spanning en stress, somberheid en depressie en gemis aan sociale contacten en hulp, zegt belangenbehartiger MIND.

Tijdens de eerste golf had één op de drie mensen last van toegenomen klachten. Volgens de stichting heeft de toename te maken met een gebrek aan perspectief, de lange duur van de coronacrisis en de steeds concretere gevolgen.

MIND roept op om mensen met psychische problemen, die ook lichamelijk kwetsbaar zijn, niet te vergeten bij de vaccinatieronde die voor mensen met een kwetsbare achtergrond is bedoeld.

IC-bedden voor kinderen beschikbaar voor volwassenen

In verschillende ziekenhuizen in het land staan intensivecareafdelingen voor kinderen bedden af aan volwassen patiënten. Dat is nodig, omdat het aantal coronapatiënten steeds verder oploopt, meldt de Volkskrant. Het Wilhelmina Kinderziekenhuis van het UMC Utrecht bevestigt de cijfers.

De kinder-IC's hebben vooralsnog mogelijkheden om bij te springen voor de zorg voor volwassenen, doordat de jaarlijkse uitbraak van het RS-virus is uitgebleven. Daardoor zijn er bedden 'over' die voor de zorg aan volwassen coronapatiënten kan worden gebruikt.

Voorzitter Timmers van het landelijk overleg van kinder-IC's zegt in de krant bang te zijn dat de zorg voor ernstig zieke kinderen in gevaar komt.

Afval corona-testlocaties verkeerd afgevoerd

De Inspectie Leefomgeving en Transport zegt dat besmettelijk afval van corona-testlocaties tot voor kort verkeerd werd verpakt en afgevoerd. De beschermende kleding en gebruikte wattenstaafjes gingen weg als bedrijfsafval, terwijl dat in speciale vaten of speciale plastic zakken moet worden gestopt.

"We zien dat kennis over verpakken en afvoer van besmettelijk afval nog te vaak ontbreekt. Met onze inspecties signaleren we dat het verpakken en vervoeren van covid-19 afval echt veiliger moet", zegt inspecteur-generaal Jan van den Bos.

De inspecties vonden plaats tussen 7 en 11 december op 39 testlocaties. Op 22 locaties werden de regels geschonden. De inspecteurs hebben de leidinggevenden daar opgedragen de overtredingen direct aan te pakken. Dat zou inmiddels zijn gebeurd.

Tienduizend Britten in Zwitserland moeten in quarantaine

Zwitserland probeert te achterhalen waar de duizenden Britten zijn die de afgelopen week aankwamen. Ze moeten in quarantaine om verspreiding van de nieuwe virusvariant in Zwitserland te voorkomen. Iedere Brit die na 14 december naar Zwitserland is gereisd, moet tien dagen in quarantaine, gerekend vanaf de dag van aankomst.

Tussen 14 december en zondagavond kwamen in Zwitserland 92 vliegtuigen uit het Verenigd Koninkrijk aan met vooral wintersporters. Alleen al in Genève waren het er in het afgelopen weekend 3500. In totaal zou het om 10.000 Britten gaan.

De verantwoordelijkheid voor de opsporing ligt bij de kantons. Die krijgen de beschikking over passagierslijsten en formulieren waarop buitenlandse bezoekers hun verblijfsadressen moesten invullen.

Alle planbare reguliere ziekenhuiszorg gestaakt vanwege coronadruk

Alle niet-urgente zorg in ziekenhuizen en zelfstandige klinieken wordt afgeschaald om personeel vrij te maken voor de behandeling van coronapatiënten, meldt minister Van Ark voor Medische Zorg.

"Het is echt alle hens aan dek in de ziekenhuizen de komende weken", zegt Van Ark. "Ik steun de ziekenhuizen in de extra maatregelen en roep iedereen nogmaals op zich tijdens de lockdown aan de maatregelen te houden. Alleen dan kunnen we de zorg toegankelijk houden voor iedereen die dat nodig heeft."

Door het stijgend aantal corona-patiënten in ziekenhuizen, loopt de druk op de zorg op. De ziekenhuizen kampen door de hoge werkdruk en besmettingen onder personeel nu al met een hoog ziekteverzuim. En de piek komt naar verwachting in januari.

Verder worden voorbereidingen getroffen om het aantal IC-bedden op te schalen naar 1450. Normaal zijn dat er 1150. Ook worden er weer patiënten verplaatst naar Duitsland.

In een eerdere versie van dit bericht stond dat alle planbare reguliere zorg in ziekenhuizen en zelfstandige klinieken zou worden gestaakt. Dat bleek te berusten op foutieve informatie vanuit het ministerie van VWS. Zoals hierboven te lezen valt, gaat het om het om afschalen van de niet-urgente zorg.

Oproep aan vrachtwagenchauffeurs om niet meer naar Dover te komen

De autoriteiten in het Britse graafschap Kent roepen vrachtwagenchauffeurs op niet meer naar de haven van Dover te komen. Op de snelweg M20 staan al 800 vrachtwagens te wachten tot ze de boot naar het Europese vasteland weer kunnen nemen. Op een vliegveld staan er nog eens 900.

Een chauffeur zei tegen de BBC dat al eerder met klem is verzocht weg te blijven. Hij vreest dat daar steeds slechter naar geluisterd wordt, omdat veel vrachtwagens onderweg zijn. "Hoe langer het duurt, hoe moeilijker het wordt", zei hij.

De BBC meldde eerder vandaag dat het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk dicht bij een akkoord zijn.

Madrilenen in de rij voor kerstcoronatest

Bij een kliniek in Madrid stond gisteravond een lange rij wachtenden voor een coronatest. Ze willen voorkomen dat ze met de kerstdagen een eventuele besmetting op familie of vrienden overbrengen.

De coronamaatregelen zijn vrijdag aangescherpt. In Madrid mag nu nog maar met zes mensen samenkomen. Vrijdag waren er dat nog tien.

"Het is puur uit voorzorg", zei een Amerikaanse die ook stond te wachten:

Madrilenen willen coronavrije kerst: lange rij bij testlocatie

Streep door datum NK veldrijden, organisatie zoekt nieuwe datum

De KNWU zoekt een nieuwe datum voor het NK veldrijden. Dat zou op op 10 januari in Zaltbommel worden verreden. Vanwege de aangescherpte coronamaatregelen is die datum volgens de organisatie onhaalbaar.

De komende tijd zal wordt gezocht naar een nieuwe datum. Dat is in ieder geval na 19 januari, wanneer de lockdown in Nederland eindigt.

Alleen opname in vaccinatieregister als iemand toestemming geeft

Mensen die het coronavaccin krijgen, komen alleen in het centrale vaccinatieregister als ze daar zelf toestemming voor geven. Dat schrijft minister De Jonge van Volksgezondheid aan de Tweede Kamer. In het register wordt vastgelegd wie zich heeft laten vaccineren en met welk vaccin. Het RIVM kan dan in de gaten houden of een vaccin effectief en veilig is. Eind december is het systeem klaar voor gebruik en vanaf eind maart kunnen mensen hun eigen vaccinatiegegevens inzien.

Of een registratie als vaccinatiebewijs kan gaan dienen, is nog maar de vraag. Het kabinet is bang dat bijvoorbeeld bedrijven aan hun personeel om zo'n bewijs gaan vragen. De Jonge wil hierover advies van de Gezondheidsraad. Hij wil weten of de overheid moet voorkomen dat private partijen om een vaccinatiebewijs vragen.

In de Kamerbrief wordt ook het tijdpad voor de komende maanden geschetst. Verwacht wordt dat medio maart alle verpleeghuismedewerkers gevaccineerd zijn met het gisteren goed gekeurde Pfizer-vaccin. Het gaat 250.000 mensen die in januari of februari hun eerste prik krijgen en in februari of maart hun tweede en laatste prik.

Voor deze eerste vaccinatieronde zijn zo'n 350 a 400 GGD-medewerkers nodig, en die zijn er volgens De Jonge. Defensie heeft indien nodig duizend medewerkers paraat om bij de latere vaccinaties te assisteren.