Een dosis van het Pfizer/BioNTech-vaccin
NOS Nieuws

'Over twee weken duidelijk of vaccin werkt tegen gemuteerde coronavariant'

Begin januari moet duidelijk worden of het coronavaccin van Pfizer en BioNTech ook bescherming biedt tegen de gemuteerde variant van het coronavirus die nu rondgaat in Groot-Brittannië. Daar wordt nu onderzoek naar gedaan en dat duurt zo'n twee weken, zegt BioNTech-topman Ugur Sahin tegen het Duitse persbureau DPA.

De nieuwe variant lijkt besmettelijker dan de varianten die we al kenden. Sahin is zelf optimistisch dat het vaccin gewoon werkt. "We hebben het vaccin al op ongeveer twintig andere virusvarianten met andere mutaties getest. De immuunreactie die door ons vaccin wordt opgewekt, heeft steeds alle virusvormen gedeactiveerd."

Het virus is nu weliswaar sterker gemuteerd dan bij de eerder geteste varianten, zegt Sahin. "Maar wij hebben er vertrouwen in dat het werkingsmechanisme daardoor niet significant wordt verstoord."

Tegen DPA zegt Sahin verder dat het Pfizer/BioNTech-vaccin in beginsel snel kan worden aangepast aan gemuteerde varianten van het coronavirus.

BioNTech-oprichter Ugur Sahin

Gisteren kwam het Europees Medicijn Agentschap (EMA) met de officiële goedkeuring van het vaccin van Pfizer en BioNTech, als eerste coronavaccin in de EU. Sahin noemt dat nieuws geweldig. "Dat de EU ons nu in staat stelt om mensen van ons covid-19-vaccin te voorzien, is een pak van ons hart en maakt ons gelukkig."

Gisteravond kwam ook naar buiten dat Nederland in het eerste kwartaal van 2021 iets meer doses van het vaccin ontvangt dan bekend was. Het zijn er bijna 2,5 miljoen, genoeg om 1,25 miljoen mensen mee te vaccineren. Later in het jaar volgen meer doses, waarschijnlijk ook van fabrikanten van wie het vaccin nog niet is goedgekeurd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl