Een briefje bij een tankstation in de buurt van Dover, in Engeland
NOS Nieuws

Vliegverbod vanuit VK en Zuid-Afrika voor reizigers met negatieve test opgeheven

Het vliegverbod voor passagiers uit Zuid-Afrika en het vlieg- en aanmeerverbod voor reizigers uit het Verenigd Koninkrijk is om middernacht komen te vervallen. Alle passagiers uit deze landen moeten voor aanvang van de reis een negatieve coronatest aanleveren.

Luchtvaartmaatschappijen en reders, die vanuit deze landen naar Nederland opereren, worden verplicht om passagiers voor het boarden te controleren op het bezit van een negatieve PCR-testuitslag. Deze moet bij aankomst in Nederland niet ouder zijn dan 72 uur. Zonder testuitslag mag de passagier niet aan boord.

Het vliegverbod dat op 20 december vanuit deze landen inging komt daarmee te vervallen. Dat ging in nadat bekend werd dat het aantal besmettingen in het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika toenamen door een nieuwe variant van het coronavirus.

Grens VK en Frankrijk

Ook het verkeer tussen het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk komt weer op gang. Vliegverkeer, treinverkeer via de Kanaaltunnel en overtochten per veerboot zijn sinds middernacht hervat voor noodzakelijke reizen. Ook het vrachtverkeer tussen de twee landen wordt vanaf vandaag weer toegestaan. De heropening volgt op de oproep van de Europese Commissie om noodzakelijk handels- en reizigersverkeer toe te staan.

Voor reizigers naar Nederland geldt het dringende advies om tien dagen in thuisquarantaine te gaan. Veiligheidsregio's zien steekproefsgewijs toe op controle bij aankomst op de negatieve testverklaring.

Het kabinet heeft daarnaast besloten dat de negatieve PCR-test ook zo snel mogelijk verplicht wordt voor burgers die vanuit andere landen naar Nederland komen. Die eis geldt dan ook voor Nederlanders en andere EU-burgers. Burgers die niet uit de EU komen moeten dat al sinds 15 december.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl