NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Frankrijk laat EU-burgers uit VK toe met negatieve test • Suriname sluit luchtruim

Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  Wij sluiten dit liveblog van dinsdag 22 december. Morgenochtend openen bij een nieuw coronablog. Fijne nacht!

 • Vliegverbod vanuit VK en Zuid-Afrika voor reizigers met negatieve test opgeheven

  Het vliegverbod voor passagiers uit Zuid-Afrika en het vlieg- en aanmeerverbod voor reizigers uit het Verenigd Koninkrijk is om middernacht komen te vervallen. Alle passagiers uit deze landen moeten voor aanvang van de reis een negatieve coronatest aanleveren.

  Luchtvaartmaatschappijen en reders, die vanuit deze landen naar Nederland opereren, worden verplicht om passagiers voor het boarden te controleren op het bezit van een negatieve PCR-testuitslag. Deze moet bij aankomst in Nederland niet ouder zijn dan 72 uur. Zonder testuitslag mag de passagier niet aan boord.

 • Biden vraagt Amerikanen naleven maatregelen vol te houden met Kerst

  De VS heeft nog een lange weg te gaan om de coronapandemie een halt toe te roepen, zegt de aankomende Amerikaanse president Biden. Het is volgens hem dan ook van levensbelang dat Amerikanen elkaar met de feestdagen zo weinig mogelijk opzoeken. "We moeten genoeg om elkaar geven om nog even langer afstand van elkaar te houden. Ik weet dat het moeilijk is."

  In een toespraak vanuit zijn eigen staat Delaware zei hij dat experts waarschuwen dat het de komende tijd nog iets slechter zal gaan voordat er verbetering te zien zal zijn. De komende maanden zullen volgens Biden daarom nog eens tienduizenden Amerikanen sterven, zelfs nu er gevaccineerd wordt. Biden riep zijn landgenoten nogmaals op een mondkapje te dragen en grote samenkomsten te mijden.

  Hij feliciteerde het Congres met het goedkeuren van een coronasteunpakket van 900 miljard dollar. Hij sprak van een "eerste stap" en een "aanbetaling".

 • Vliegveld als parkeerplaats voor trucks

  De Britse regering heeft vanwege de Franse coronamaatregelen een vliegveld in gebruik genomen als parkeerplaats voor trucks. Correspondent Arjen van der Horst nam een kijkje.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Én brexit én corona: ruim 1000 vrachtwagens gestrand aan Britse kust
 • Suriname en Peru sluiten luchtruim

  Vanwege het oplopende aantal coronabesmettingen in Suriname is het Surinaamse luchtruim in ieder geval tot het einde van het jaar gesloten voor personenverkeer, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag. KLM voert nog wel vrachtvluchten uit waarop alleen repatriëringspassagiers worden toegelaten.

  Het ministerie maakt verder bekend dat Peru het luchtruim voor twee weken heeft gesloten voor vluchten vanuit Europa. Commerciële vluchten van en naar landen in de regio zijn wel toegestaan.

 • Britten gaan vrachtwagenchauffeurs coronatests uitdelen

  Nu Frankrijk de grens met het Verenigd Koninkrijk vanaf middernacht weer opent voor personen met een negatieve coronatest, gaan de Britten tests uitdelen aan gestrande vrachtwagenchauffeurs. Dat heeft de Britse transportminister Shapps bekendgemaakt.

  "We zorgen ervoor dat we morgen ter plaatse zijn om tests uit te delen", zei Shapps. "Het gaat twee tot drie dagen duren voordat alles is opgelost." Shapps zegt dat hij met de Fransen heeft afgesproken dat sneltests worden toegestaan die normaal gesproken binnen een uur de uitslag geven.

  Fransen en andere EU-burgers mogen vanaf middernacht weer vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Frankrijk reizen. Ze moeten daartoe een negatieve coronatest overleggen die niet ouder is dan 72 uur. Dat geldt ook voor Britten of burgers uit andere landen die in Frankrijk wonen of in een ander EU-land.

  De Britse en Franse regering maken later vanavond bekend welke regels er voor vrachtvervoer gaan gelden.

 • Ook Fauci laat zich in het openbaar vaccineren

  De Amerikaanse immunoloog en corona-adviseur Anthony Fauci pleit al langer voor het gebruik van het coronavaccin. Vandaag kreeg hij zelf een prik.

  Eerder liet ook aankomend president Joe Biden zich in het openbaar vaccineren. Zo moeten Amerikanen warm worden gemaakt om zich te laten inenten. "Er is niets om je zorgen over te maken", zei Biden gisteren tijdens een live tv-uitzending.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Pleitbezorger van vaccin Dr. Fauci vandaag ook zelf gevaccineerd
 • Ook verhoogd risico voor Canarische Eilanden

  Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor de Canarische Eilanden aangescherpt. Door een toename van het aantal besmettingen op de eilanden geldt nu ook daar een verhoogd risico. Net als na terugkeer uit het vasteland van Spanje of de Balearen is het advies om tien dagen in quarantaine te gaan na terugkeer.

 • Premier Frankrijk: EU-burgers uit Verenigd Koninkrijk welkom na negatieve test

  Fransen en EU-burgers mogen vanaf morgen van het Verenigd Koninkrijk naar Frankrijk reizen als ze een negatieve coronatest kunnen overleggen, zegt de Franse premier Castex. De test mag maximaal 72 uur oud zijn.

  Het verkeer tussen de landen is sterk beperkt. Frankrijk nam strenge maatregelen omdat in Engeland een nieuwe variant van het coronavirus rondgaat. De noodmaatregel om geen verkeer meer toe te laten uit het Verenigd Koninkrijk werd zondagavond bekendgemaakt en gold in ieder geval voor 48 uur. Alleen het onbemande vrachtverkeer ging door.

 • Uitgestelde rijexamens kunnen tot april worden ingehaald

  Rijexamens en -toetsen die tussen 15 december en 20 januari gepland stonden maar door de lockdown moesten worden uitgesteld, mogen tot april zonder extra kosten worden ingehaald. Dat meldt het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR).

  In de genoemde periode zijn in totaal 190.000 examens, toetsen en rijtesten uitgesteld. Voor die groep zijn speciale plekken beschikbaar in de reserveringssystemen, die sinds vrijdag weer geopend zijn voor inhaalexamens. Inhaalexamens kunnen de dag na de datum van het uitgestelde examen worden gereserveerd. Kandidaten worden daartoe opgeroepen in een e-mail.

  De examens die vanaf 20 januari staan ingepland, gaan wel door. De afspraken kunnen kosteloos worden geannuleerd of verplaatst.

 • Nederlandse vervoerders: 'Chaos in Dover en andere havens wordt steeds groter'

  Nederlandse vervoerders zien dat de paniek toeneemt onder exporteurs, nu de tunnel tussen Calais en Dover nog altijd dicht zit en ook op de ferry's maar beperkt vrachtverkeer mogelijk is. De vraag naar extra vervoer is geëxplodeerd, vertellen verschillende vervoerders aan de NOS, en ze moeten continu 'nee' verkopen.

  Lees verder:

 • WHO morgen bijeen vanwege nieuwe coronavariant

  De lidstaten van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) komen morgen bijeen om te spreken over de nieuwe coronavariant. Volgens een woordvoerder is de bijeenkomst bedoeld om informatie te delen en om tot een gezamenlijke strategie te komen.

  De WHO waarschuwde eerder voor een te alarmistische houding ten opzichte van de nieuwe variant, omdat mutaties gebruikelijk zijn tijdens een viruspandemie. Ook complimenteerde de organisatie het Verenigd Koninkrijk voor het opsporen van de mutatie.

  De WHO herhaalde dat het nog niet duidelijk is of de nieuwe coronavariant invloed heeft op de effectiviteit van vaccins die nu ontwikkeld zijn.

 • Nederlanders gaan nu meer naar buiten dan in maart

  Als je sec naar de maatregelen kijkt, is het huidige pakket aan coronamaatregelen ingrijpender dan in maart. Toch werken ze maar beperkt als het gaat om het terugdringen van de mobiliteit van Nederlanders, blijkt uit data van Google en het Nederlands Verplaatsingspanel. En het terugdringen van mobiliteit en daarmee contact tussen mensen is wat het kabinet vooral beoogde.

 • Spanje halveert huur voor noodlijdende horecaondernemers

  De Spaanse regering gaat verhuurders verplichten om de huren van horecaondernemers die in de financiële problemen zitten te verlagen. Eigenaren van meer dan tien panden in stedelijke gebieden die nog geen tijdelijke verlaging van de huren hebben ingesteld, moeten deze halveren tot de noodtoestand in het land wordt opgeheven. De eigenaren worden gecompenseerd met belastingkortingen.

  Als gevolg van het coronavirus hebben naar schatting 85.000 horecaondernemers in Spanje de deuren moeten sluiten. De Spaanse economie krimpt dit jaar met ruim 11 procent, is de verwachting. Het land krijgt volgend jaar een financiële injectie van de Europese Unie van 140 miljard euro. Spanje wil op 27 december beginnen met vaccineren tegen het coronavirus.

 • Afhalen met Kerst is populair

  Wie tijdens de Kerstdagen eten wil afhalen of laten bezorgen en nog niks heeft geregeld, loopt de kans achter het net te vissen. De meeste horecazaken die kerstdiners bezorgen zitten al vol, laat Koninklijke Horeca Nederland. "Het kerstdiner laten bezorgen is dit jaar populairder dan verwacht."

  Lees verder: