Trump: Rudy Giuliani heeft corona • Premier Rutte had 'stress' over tweede golf
- Welkom in het coronablog, je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.
- Kabinet ziet weinig tot geen ruimte voor versoepelingen.
- Bij het RIVM zijn 6814 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld, 242 meer dan gisteren werden gemeld.
- Politie Zwolle bekeurt vijftien mensen in supermarkt.
Trump: Rudy Giuliani heeft corona
De 76-jarige Rudy Giuliani, de persoonlijke advocaat van Donald Trump, is besmet met het coronavirus. Dat twittert president Trump.
Het is niet duidelijk hoe het met de oud-burgemeester van New York gaat. The New York Times meldt dat Guiliani opgenomen is in Georgetown University Medical Center.
Eerder vandaag maakte hij zijn opwachting bij Fox News om over rechtszaken namens president Trump te praten. En donderdag was hij aanwezig bij een hoorzitting in het Capitool van Georgia. Daar werd hij urenlang zonder mondmasker gesignaleerd, schrijft persbureau AP.
Trump wenst hem beterschap:
Rutte: in september had ik stress over de tweede golf
Premier Rutte heeft het in de maand september moeilijk gehad met de onzekerheid over het toenemend aantal besmettingen, zei hij in SBS-programma Linda's Wintermaand. "Toen we in september de tweede golf zagen aankomen, had ik wel last van stress. Je wil toch de goede dingen doen. Zo'n moment is zwaar", aldus premier Rutte tegen presentator Linda de Mol.
In het tv-programma vertelde Rutte ook over het verlies en het afscheid van zijn 96-jarige moeder. Ze overleed afgelopen mei in een verpleeghuis. "De verpleeghuizen waren dicht voor bezoek. Ik kon niet meer wekelijks naar mijn moeder, vanwege corona. Dat is zo heftig, dat je niet meer naar haar toe kunt."
Toen de situatie verslechterde, mocht hij nog een keer naar haar toe. "Ik kreeg een telefoontje van mijn broer: je kunt er terecht. Dus ik ben er 's nachts meteen naartoe gegaan. Ze overleed een dag later. Niet aan corona, dat hebben ze nog getest. We hebben haar overlijden eerst stilgehouden als familie, omdat we niet wilden dat er fotografen in de bosjes zouden gaan liggen. We wilden niet dat het afscheid verstoord zou worden."
Winkels in Oostenrijk maandag weer open
Hoewel het aantal nieuwe coronabesmettingen in Oostenrijk relatief hoog blijft, heeft de regering besloten de lockdown niet te verlengen. Na drie weken, mogen vanaf maandag alle winkels weer open. Ook kappers kunnen hun werk hervatten, meldt persbureau DPA.
Maatregelen zoals het houden van afstand en het dragen van een mondkapje, blijven wel van kracht. Restaurants en hotels blijven wel gesloten. De regering koerst erop aan dat de branche op 7 januari mag heropenen.
Door de tijdelijke lockdown is het gemiddeld aantal nieuwe coronabesmettingen gehalveerd in Oostenrijk. Ook zegt persbureau DPA dat bondkanselier Kurz maandag in Wenen aanwezig zal zijn om een grootschalige testcampagne onder de aandacht te brengen. Hij zal dan zelf ook een coronatest laten afnemen.
Kabinet ziet weinig tot geen ruimte voor versoepelingen
Het kabinet ziet weinig tot geen ruimte voor versoepeling van de coronamaatregelen. Volgens Haagse bronnen is dat de uitkomst van het beraad op het Catshuis tussen de betrokken ministers. Onder leiding van premier Rutte overlegden zij met hun vaste adviseurs, onder wie RIVM-directeur Van Dissel.
Ze vinden het aantal besmettingen te ernstig om de regels te versoepelen. Toch is het nog niet helemaal uitgesloten dat het aantal gasten dat mensen met de Kerstdagen mogen ontvangen iets wordt verhoogd. Nu is het maximaal toegestane aantal bezoekers drie per dag. Maar over een eventuele verhoging moeten morgen en overmorgen knopen worden doorgehakt.
Duitse deelstaat Beieren scherpt coronaregels aan
In Beieren geldt vanaf woensdag de noodtoestand. Duitsers mogen alleen nog de straat op met een dringende reden, zoals doktersbezoeken, woon-werkverkeer en schoolbezoek. Bovendien moet in de door corona zwaar getroffen gebieden in deelstaat, iedereen binnenblijven na 21.00 uur.
De strengere regels gelden vanaf volgende week woensdag tot en met 5 januari. Rondom de feestdagen (23 tot en met 26 december) worden de maatregelen tijdelijk versoepeld.
Familieruzies over het vieren van Kerst
Wat doe je als oma wil dat je langskomt met Kerst, maar jij uit voorzorg de feestdagen liever alleen met je gezin wil vieren? Of als jij de hele familie op Tweede Kerstdag over de vloer wil hebben, maar een deel van de familie niet wil komen en zelfs boos op je is?
De invulling van de feestdagen leverde Maud uit Den Bosch flink wat discussie met haar zus op. Mauds zus zou het liefst gewoon willen afspreken, Maud zelf wil liever voorzichtig doen. Ze hebben nu na de nodige irritaties besloten een streep door Tweede Kerstdag te zetten.
Politie Zwolle bekeurt vijftien mensen in supermarkt
De politie Zwolle meldt op Twitter dat er vanmiddag vijftien mensen zijn bekeurd in een supermarkt voor het niet dragen van een mondkapje. Het was volgens de politie een georganiseerde actie.
Drie personen kregen een bon, omdat ze hun identiteitsbewijs niet konden tonen. Een persoon is aangehouden omdat zijn identiteit niet kon worden achterhaald.
Ook in Nunspeet zijn dit weekend bekeuringen uitgedeeld. De politie heeft daar in een winkelcentrum zes mondkapweigeraars opgepakt en ze later bekeurd omdat ze geen identiteitspapieren konden overleggen. Het gaat om vier volwassenen en twee minderjarigen uit Nunspeet en Harderwijk, meldt Omroep Gelderland.
Kabinet bijeen in Catshuis om coronabeleid te bespreken
Betrokken ministers overleggen op dit moment in het Catshuis over de coronamaatregelen, voorafgaand aan de persconferentie van dinsdag. Ter tafel liggen de maatregelen rond Kerst. Dinsdag op de persconferentie zal hier meer over worden bekendgemaakt.
Eind november zei premier Rutte dat hij niet verwacht dat met de Kerst de coronamaatregelen kunnen worden versoepeld. "De cijfers zijn nog steeds zorgwekkend en nog niet zo positief als het leek bij de laatste persconferentie", zei hij toen.
Premier Rutte, ministers De Jonge en Ollongren en RIVM-voorman Van Dissel komen aan in het Catshuis:
Tirol stopt massatests vanwege sneeuwstorm
Het plan om de gehele Oostenrijkse bevolking te testen op het coronavirus is in delen van het land tijdelijk stopgezet, vanwege de hevige sneeuwstorm in de Alpen. Sinds vrijdag kunnen alle inwoners van Wenen, Tirol en Vorarlberg zich vrijwillig laten testen, maar in delen van Tirol is het testplan gepauzeerd omdat mensen zoveel mogelijk thuis moeten blijven.
Aantal nieuwe besmettingen opnieuw hoger dan dag ervoor
Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 6814 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 242 meer dan gisteren werden gemeld en 1313 meer dan het gemiddelde van de afgelopen week.
Lage opkomst verwacht bij Roemeense verkiezingen
In Roemenië zijn vandaag parlementsverkiezingen. Het belangrijkste verkiezingsthema is de bestrijding van de coronapandemie door de pro-Europese liberalen, die een minderheidsregering vormen onder leiding van premier Ludovic Orban. Er wordt rekening gehouden met een historisch lage opkomst van zo'n 40 procent, mede vanwege de coronapandemie.
Om 13.00 uur stond de opkomst op 16,4 procent, fors lager dan tijdens eerdere verkiezingen. In 2016 had 20,2 procent van de stemgerechtigden zijn stem op dit tijdstip uitgebracht. Daarbij moet worden aangetekend dat de stemmen per post en uit het buitenland nog niet zijn meegerekend bij de percentages. Dat getal ligt dit jaar vermoedelijk hoger dan normaal.
Duitse minister: organiseer weer evenementen voor tweede helft 2021
De Duitse minister van Financiën Olaf Scholz roept de cultuursector op concerten, voorstellingen en evenementen te organiseren voor de tweede helft van komend jaar. Mocht de coronapandemie dan niet voorbij zijn, zal de Duitse overheid de gemaakte kosten vergoeden.
Met dit plan hoopt de minister de evenementenbranche weer aan de slag te krijgen. "Anders is de pandemie straks wel voorbij, maar zijn er geen concerten meer", zegt hij tegen Der Tagesspiegel. Daarnaast werkt Scholz aan een nieuw steunpakket voor de cultuursector.
Explainer: hoe beschermen vaccins tegen het coronavirus?
Horecazaken timmeren zaken dicht uit protest
Horecaondernemers zijn van plan morgen hun zaken dicht te timmeren of te beplakken uit protest tegen de, in hun ogen, beperkte coronasteun. Met de actie wil de Horeca Alliantie laten zien hoe het straatbeeld eruit zou kunnen zien als de steunmaatregelen niet worden aangevuld tot 100 procent.
Ook willen ondernemers morgen gaan protesteren op de Koekamp in Den Haag. Bij de Horeca Alliantie zijn onder meer de Vereniging Chinese-Aziatische Horeca Ondernemers, de Vereniging Professionele Frituurders en het Nederlands Horeca Gilde aangesloten.
In Nieuwsuur zei directeur Dirk Beljaarts van Koninklijke Horeca Nederland gisteren dat er behoefte is aan perspectief voor de ondernemers:
Politie opnieuw handen vol aan illegale feesten
De politie heeft vannacht op verschillende plekken in het land illegale feesten beëindigd. In Den Helder, waar zo'n 50 mensen bijeen waren gekomen, werd een agent mishandeld toen hij de persoonsgegevens van de aanwezige bezoekers wilde noteren. Een deel van de feestvierders ontvluchtte de woning via de achterdeur en het dak.
In Diemen voorkwamen agenten een illegaal feestje door al voor aanvang op te treden bij de beoogde feestlocatie. En ook de politie in Delft kwam in actie. Daar werden zeven mensen aangehouden en "tegen de honderd" boetes uitgedeeld. De hondenbrigade rukte uit om vluchtende personen te achtervolgen.
Op een bouwplaats werden zij omsingeld en bekeurd:
Coronaproof kerst vieren in een drive-thru in São Paulo
Nog weinig animo voor vrijwillige massatests Oostenrijk
In Oostenrijk kan sinds vrijdag iedereen zich laten testen op het coronavirus, maar de massateststraten blijven grotendeels onbenut, schrijft het Duitse persbureau DPA. In Wenen werden gisteren slechts 22.000 van de beschikbare 150.000 tests gebruikt. In totaal hebben in de deelstaten Wenen, Tirol en Vorarlberg tot nu toe 300.000 mensen zich laten testen. In andere deelstaten start het massatesten de komende week.
Oostenrijk hoopt met het vrijwillige testplan besmette personen zonder coronasymptomen op te sporen. Tirol heeft bekendgemaakt dat 0,27 procent van de geteste Tirolers positief op het coronavirus is getest.
Zuid-Korea haalt teugels aan
De Zuid-Koreaanse regering heeft per direct de coronamaatregelen aangescherpt, nadat het hoogste aantal besmettingen in negen maanden was gemeld. In en rond hoofdstad Seoul geldt het coronalevel 2,5, wat neerkomt op een avondklok vanaf 21.00 uur, kleinere schoolklassen en het verminderen van openbaar vervoer. Ook worden sportscholen, theaters en karaokebars gesloten.
OMT-lid De Jong: niet versoepelen met Kerst
De huidige coronatrends laten niet toe dat er wordt versoepeld rond de Kerstdagen. Dat zegt viroloog en OMT-lid Menno de Jong tegen AT5. Hij noemt versoepelingen een "moeilijk verhaal", omdat de daling van het aantal besmettingen stagneert en we koude wintermaanden voor de boeg hebben. "Virussen verspreiden zich dan over het algemeen veel sneller."
Dinsdag houden premier Rutte en minister De Jonge een nieuwe persconferentie, waar de regels rond de feestdagen worden bekendgemaakt. Mogelijk wordt geadviseerd Kerst te vieren met maximaal zes gasten uit dezelfde regio. Premier Rutte zei vorige week dat op dat moment versoepelingen niet voor de hand lagen.
Coronacijfers België dalen verder
In België daalt zowel het aantal besmettingen als het aantal ziekenhuisopnames en coronadoden. Tussen 26 november en 2 december werden dagelijks gemiddeld 2171 nieuwe besmettingen gemeld, zo'n 13 procent minder dan de week ervoor, meldt het gezondheidsinstituut Sciensano. Het aantal ziekenhuisopnames nam in die periode af met 22 procent tot zo'n 187 per dag. Het dodental lag op gemiddeld 113 per dag, bijna 21 procent minder dan een week eerder.
België kondigde half oktober een 'verstrengde lockdown' af. Alle niet-essentiële winkels sloten, de herfstvakantie werd verlengd en contactberoepen moesten hun werkzaamheden staken. Ook mochten huishoudens nog maar één gast ontvangen.
Te vroeg voor versoepelingen
De huidige maatregelen duren tot 15 januari. De premier van de Franse Gemeenschap in België, Pierre-Yves Jeholet, heeft gisteren de federale premier gevraagd de strenge maatregelen eerder te versoepelen, maar dat kwam hem op forse kritiek van andere bestuurders te staan. Zo stelde de prominente viroloog Marc Van Ranst dat de daling dreigt te stoppen. Het reproductiegetal ligt maar net onder de 1.
Mail on Sunday: Queen Elizabeth krijgt 'binnen paar weken' vaccin
De Britse koningin Elizabeth en prins Philip worden binnen enkele weken ingeënt met het coronavaccin, meldt The Mail on Sunday. De 94-jarige monarch en haar 99-jarige man krijgen geen voorkeursbehandeling, maar zijn vanwege hun hoge leeftijd al vroeg aan de beurt voor een prikje. Het Britse vaccinprogramma richt zich eerst op bewoners en medewerkers van verpleeghuizen, gevolgd door 80-plussers en ander zorgpersoneel.
Volgens de tabloid zal de Queen in de openbaarheid vertellen over haar vaccinatie, zodat meer mensen haar voorbeeld zullen volgen.
Buckingham Palace wil niet ingaan op berichten over het vaccineren van de royals. "Medische beslissingen zijn een persoonlijke aangelegenheid", zegt een woordvoerder tegen de krant.
VS meldt opnieuw recordaantal nieuwe besmettingen
In de Verenigde Staten zijn de afgelopen 24 uur bijna 230.000 nieuwe coronabesmettingen gemeld, meldt de Johns Hopkins Universiteit. Dat is voor de derde dag op rij een dagrecord. Het dodental als gevolg van een coronabesmetting steeg met 2527 tot 281.186 in totaal.
Het virus is met een opmars bezig in het land. Met name in de dichtbevolkte staten Californië, Florida, New York en Texas stijgen de ziekenhuisopnames. De federale gezondheidsautoriteiten hielden al rekening met oplopende coronacijfers als gevolg van Thanksgiving, toen miljoenen Amerikanen tegen het overheidsadvies in naar hun familie afreisden.
'VK zet militaire vaccinluchtbrug op bij brexitchaos'
Het Verenigd Koninkrijk bereidt een militaire luchtbrug voor om vaccins vanuit België op tijd het land in te krijgen, melden Britse media. De ministeries van Defensie en Volksgezondheid zeggen tegen The Observer te vrezen voor opstoppingen aan de grens zodra de brexit formeel is geregeld. Op 1 januari treedt het VK uit de EU, hoewel er nog geen deal tussen beide partijen is.
Komende week starten de Britten met het vaccinneren van de eerste honderdduizenden mensen. Daarvoor wordt gebruik gemaakt van het Amerikaans-Duitse vaccin van Pfizer/BioNTech, dat in België wordt geproduceerd.
Goedemorgen
Welkom in het coronablog van zondag 6 december. Het liveblog van gisteren is hier terug te lezen.