Een XL-teststraat in Eindhoven
NOS NieuwsAangepast

RIVM: 6814 nieuwe besmettingen, 1313 meer dan het weekgemiddelde

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 6814 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 242 meer dan gisteren werden gemeld en 1313 meer dan het gemiddelde van de afgelopen week.

Om de algemene trend te kunnen zien is het beter om iets verder terug te kijken. Het aantal positieve tests is met 12 procent gestegen ten opzichte van de week daarvoor. We moeten terug naar begin november voor een hoger aantal besmettingen dan het daggemiddelde van 5501 van de voorbije week.

Aantal positieve tests neemt weer toe

Ook de druk op de ziekenhuizen nam weer iets toe. Er zijn de afgelopen dag 160 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdelingen in het ziekenhuis, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn 29 nieuwe opnames minder dan gisteren.

Op de intensive care werden 21 nieuwe patiënten opgenomen, bijna allemaal doorgestroomd vanaf de verpleegafdelingen. Dat zijn 10 nieuwe opnames minder dan gisteren.

Maar in totaal liggen er nu 1641 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 1602), van wie 469 op de IC (gisteren: 472). Er zijn dus meer coronapatiënten opgenomen dan ontslagen. Over de gehele afgelopen week is de ziekenhuisbezetting nog wel licht gedaald, met 5 procent.

Het aantal doden daalt nog wel door. Bij het RIVM zijn 25 overleden covid-patiënten gemeld. Gisteren waren dat nog 39 doden. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 49 doden per dag, tegen 66 doden per dag een week eerder.

Of het aantal doden stijgt, hangt mede af van het aantal besmettingen in verpleeghuizen. Er zijn nu 562 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld. Een week geleden waren dat er 608. Op het hoogtepunt van de eerste coronagolf, op 15 april, waren er 828 verpleeghuizen met minimaal één besmetting.

De meeste gemelde besmettingen werden geconstateerd in Amsterdam, namelijk 351. Ook in Rotterdam en Almere werden veel positieve tests geteld, respectievelijk 215 en 151.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl