ANP
NOS Nieuws

Politie Zwolle bekeurt vijftien mondkapweigeraars in supermarkt

De politie Zwolle meldt op Twitter dat er vanmiddag vijftien mensen zijn bekeurd in een supermarkt voor het niet dragen van een mondkapje. Het was volgens de politie een georganiseerde actie. "Vijftien mensen stonden in een supermarkt zonder mondkapje, ze deden dit bewust om te provoceren", aldus de politie.

Het voorval vond plaats in een Albert Heijn vlak bij het centrum van de stad, de supermarkt wil niet reageren.

Drie personen kregen een bon, omdat ze hun identiteitsbewijs niet konden tonen. Een persoon is aangehouden omdat zijn identiteit niet kon worden achterhaald.

Ook in Nunspeet zijn dit weekend bekeuringen uitgedeeld en arrestaties verricht. De politie heeft gisteren in een winkelcentrum zes mondkapweigeraars opgepakt die geen identiteitsbewijs konden laten zien. Het gaat om vier volwassenen en twee minderjarigen uit Nunspeet en Harderwijk, meldt Omroep Gelderland.

De politie kreeg gisteren meerdere meldingen over de groep, schrijft de regionale omroep. Het gezelschap wilde de mondkapjes, ook na opmerkingen van het winkelpersoneel, niet omdoen. Toen het personeel waarschuwde de politie te bellen, verliet de groep het winkelcentrum.

Eenmaal op straat kwam het tot een confrontatie tussen de groep en de politie. Zes personen weigerden mee te werken, ook na waarschuwingen van handhavers. De politie hield het zestal uiteindelijk aan voor het niet kunnen tonen van een legitimatiebewijs. Bij de aanhouding verzette een persoon zich flink. Daarbij beledigde hij agenten.

Omdat de escalatie op straat plaatsvond, en niet in het winkelcentrum, werd de groep niet bekeurd voor het niet dragen van een mondkapje, maar alleen voor het niet kunnen tonen van een identiteitsbewijs. Sinds 1 december is de mondkapjesplicht van kracht en wordt er door politie, boa's en beheerders van publieke gebouwen en winkels gehandhaafd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl