
Coronavaccin Pfizer-BioNTech goedgekeurd door Britten, volgende week beschikbaar
Het Verenigd Koninkrijk heeft het coronavaccin van de Amerikaanse farmaceut Pfizer en het Duitse BioNTech goedgekeurd. Negen maanden na het uitroepen van de pandemie is er daarmee voor het eerst een vaccin voorhanden dat is goedgekeurd in een westers land.
"Vanaf begin volgende week starten we met het vaccineren", zegt gezondheidsminister Matt Hancock tegen Sky News. "Dit is fantastisch nieuws." Hij zegt dat vijftig ziekenhuizen klaar zijn om het middel te ontvangen. Ook worden grote vaccinatiecentra opgezet. Hancock erkent dat de inzet van het vaccin gepaard gaat met logistieke uitdagingen. Zo moet het middel bewaard worden tussen de -70 en -80 graden.
Veertig miljoen doses besteld
Volgens correspondent Tim de Wit hebben de Britten 40 miljoen doses besteld. De eerste 10 miljoen komen uit België en zijn volgende week al binnen. "Dat betekent dat er vanaf maandag of dinsdag al gevaccineerd kan worden."
"Ze zullen als eerste beginnen met het vaccineren van mensen in verzorgingstehuizen. Er was nog discussie of ziekenhuismedewerkers als eerste aan de beurt zou komen", zegt de correspondent. "Maar die staan nu op de tweede plaats. Daarna worden mensen van boven de 80 ingeënt."
Voor een vaccinatie zijn twee prikken nodig. Dat betekent dat in eerste instantie vijf miljoen mensen gevaccineerd kunnen worden. Maar volgens De Wit is het nog maar de vraag of de Britten in zo'n korte tijd zo veel mensen kunnen vaccineren. "Dat is de grote uitdaging."
Nederland ook besteld bij Pfizer
Vorige maand meldde Pfizer dat het vaccin in 95 procent van de gevallen effectief is. Het vaccin is een van de zes die door de Europese Unie zijn gereserveerd. Gisteren werd bekend dat het Europees medicijnagentschap EMA is begonnen met de beoordeling van het vaccin. Volgens het EMA zal dat proces in het beste scenario deze maand nog zijn afgerond.
Ook Nederland heeft miljoenen doses gereserveerd. Het eerste miljoen zou deze maand nog geleverd moeten worden. Daarmee kunnen zo'n 450.000 mensen worden gevaccineerd. Als alles meezit, worden rond 4 januari de eerste mensen in Nederland ingeënt tegen het coronavirus, liet minister De Jonge gisteren weten.
In deze video legt NOS op 3 uit hoe het kan dat er nu zo veel sneller een vaccin lijkt te zijn - en waar dat allemaal aan moet voldoen:
Noodbevel in Urk vanwege 'dramatische avond' na ingaan avondklok
Tientallen jongeren reden toeterend door het havengebied van het vissersdorp. Daar werd een testlocatie van de GGD in brand gestoken.
Pak sneeuw in Limburg, waarschuwingen voor gladheid
In het zuiden van Limburg viel lokaal een centimeter of 6.
Na ingaan avondklok: stille pleinen en straten, maar onrust in Urk en Limburgse Stein
In het overgrote deel van Nederland was het na het ingaan van de avondklok rustig. In Limburg kwam de ME in actie tegen een grote groep jongeren.