Europol waarschuwt voor nepvaccins • Halsema: niet meer publiek voor Youp
- Welkom in het coronablog, je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.
- Het RIVM schat dat de groepen die als eerste een coronavaccin mogen krijgen, bestaan uit zo'n 600.000 mensen.
- Europol waarschuwt dat criminelen nepvaccins op de markt zullen brengen.
- Rutte wil niet vooruitlopen op de omstandigheden waaronder Nederland de feestdagen gaat vieren.
Feestbussen rijden dit weekend niet
De busmaatschappij die feestende studenten vervoerde van de Groningse studentenvereniging Vindicat heeft voor dit weekend alle feesttours afgezegd. "Ik wil eerst dat deze hectiek voorbij is", zegt Nico Kooistra van Kooistra Reizen.
Hij erkent dat er iets is misgegaan. "Onze medewerker heeft niet goed gehandhaafd. Hij heeft wel gewaarschuwd, maar er werd niet geluisterd."
Handhaven is vaker een probleem geweest, zegt hij. "Dan zou je misschien eigenlijk moeten besluiten om de ritten niet te doen, maar ik ben blij dat we nog iets kunnen."
VS-correspondent Waagmeester: 'Records waar je draaierig van wordt'
"Eerst zagen we her en der verspreid over het land kleinere brandhaarden", zegt correspondent Lucas Waagmeester over de ontwikkeling van het coronavirus in de Verenigde Staten. "Maar nu kan je gerust stellen dat het hele land in brand staat."
Gisteren werden er zeker 2857 nieuwe coronadoden gemeld en ruim 216.000 nieuwe besmettingen. "We raken hier in een nieuwe piek die de vorige doet verbleken. Er worden records gevestigd waar je draaierig van wordt."
In Nieuwsuur een reportage over de Amerikaanse coronacrisis:
Bosnische regiopremier en minister aangeklaagd in schandaal over beademingsapparatuur
Het Openbaar Ministerie in Bosnië-Herzegovina heeft premier Novalic aangeklaagd in een groot schandaal over de aanschaf van beademingsapparatuur. Novalic en twee anderen worden beschuldigd van corruptie en verduistering. Ook een minister van Financiën wordt vervolgd, voor nalatigheid.
Novalic is de premier van de Federatie van Bosnië en Herzegovina, de entiteit die samen met de Servische Republiek de staat Bosnië en Herzegovina vormt. In mei ontstond ophef in het land nadat was gebleken dat de honderd Chinese beademingsapparaten die waren aangeschaft à 5,3 miljoen euro helemaal niet bruikbaar bleken te zijn.
Vanwege de coronacrisis waren de aanbestedingsregels losgelaten. Een frambozenbedrijf, dat totaal geen ervaring had met medische apparatuur, kreeg de opdracht om de beademingsmachines te importeren. Volgens het OM hebben de premier, de ambtenaar belast met de aanschaf en de directeur van het frambozenbedrijf samengespannen en onder meer steekpenningen aangenomen, geld witgewassen en documenten vernietigd.
Halsema: niet meer publiek voor Youps oudejaars
De Amsterdamse burgemeester Halsema gaat geen uitzondering maken voor Youp van 't Hek, zodat hij zijn oudejaarsconference in Carré voor meer dan dertig man publiek kan spelen. De cabaretier had daarvoor samen met omroep BNNVARA en de NPO een verzoek ingediend bij de veiligheidsregio, waarvan Halsema voorzitter is. Van 't Hek vroeg om 250 toeschouwers, met minder publiek zou zijn voorstelling niet goed tot zijn recht komen.
"Als ik begin een uitzondering te maken, dan staan terecht alle andere instellingen, alle andere cabaretiers, alle andere toneelgezelschappen bij mij voor de deur", zegt Halsema in gesprek met stadszender AT5. "Gelukkig heeft Youp van 't Hek nog het grote voordeel dat hij zijn show ook op televisie kan laten zien en daarmee een groot publiek kan bereiken. Dat heeft hij voor op een heleboel andere cabaretiers, op heel veel andere toneelgezelschappen."
Europol waarschuwt voor nepvaccins
Europol waarschuwt EU-lidstaten dat de georganiseerde misdaad allerlei manieren zal verzinnen om geld te verdienen aan coronavaccins, inclusief het proberen te slijten van nep-spuiten. "Zodra een bonafide vaccin op de markt verschijnt, verwachten we dat er snel namaakversies van het middel worden verspreid", stelt de Europese politieorganisatie.
Volgens Europol zijn er al plekken op het dark web, het verborgen deel van internet, waar zogenaamde coronavaccins worden verkocht. Het aanbod is nu nog klein, maar dat zal naar verwachting toenemen zodra er een vaccin in gebruik is genomen.
De politieorganisatie wil dat EU-lidstaten en andere landen en organisaties waakzaam zijn en informatie met elkaar delen over criminele activiteiten die te maken hebben met de vaccins.
Sint skypet en streamt, nu hij door corona niet overal welkom is
Door corona zijn Sint en Piet dit jaar op veel plekken niet welkom. Sinterklaascentrales worstelen met afgezegde bezoeken aan gezinnen en bedrijven of ze doen juist goede zaken met online alternatieven.
Onze verslaggever bracht in beeld hoe alternatieve Sinterklaasvieringen dit jaar vorm krijgen:
Veel meer scholen vorige maand dicht door corona
Het ministerie van Onderwijs zegt dat er veel meer scholen in november zijn gesloten vanwege een corona-uitbraak dan het gisteren meldde. Het zijn er geen 51, zoals gisteren ook door de NOS werd overgenomen, maar 84. Het gaat om 44 basisscholen en 40 middelbare scholen.
De fout is ontstaan doordat gisteren de cijfers van 30 november zijn genoemd, in plaats van het totaal over de hele maand.
Sneltest corona blijkt ook geschikt voor testen zonder klachten
Uit nieuw onderzoek van het UMC Utrecht blijkt dat corona-sneltests ook goed werken om mensen met corona, maar zonder klachten op te sporen. Het is voor het eerst dat onderzoek in Nederland dat aantoont. "Uit ons onderzoek blijkt dat de sneltest bij mensen die net besmet zijn geraakt maar geen klachten hebben, heel goed werkt", zegt arts-microbioloog Marije Hofstra tegen Nieuwsuur.
Rutte wil zich best publiekelijk laten inenten, 'maar ik ben nog niet aan de beurt'
Premier Rutte wil best een voorbeeld stellen met vaccineren, "als dat helpt". Gisteren werd bekend dat de Amerikaanse oud-presidenten Obama, Bush en Clinton zich vrijwillig voor het oog van de camera zullen laten inenten zodra er een vaccin is goedgekeurd. Volgens CNN doen zij dat om aan te tonen dat het veilig is om je te laten inenten tegen het coronavirus.
Ook premier Rutte ziet dat wel zitten, zei hij op zijn wekelijkse persconferentie na de ministerraad, maar hij is nog lang niet aan de beurt. "Ik heb voor zover ik weet geen onderliggende klachten en ik ben te jong."
Burgemeester Deventer waarschuwt: vermijd drukke zaterdagmiddag
Burgemeester König (D66) van Deventer waarschuwt dat hij de binnenstad en winkelcentra morgenmiddag vervroegd zal sluiten als het er te druk wordt. Hij maakt zich op Twitter zorgen over het oplopende aantal coronabesmettingen in de Hanzestad. Het aantal vastgestelde besmettingen is de afgelopen twee dagen hoger dan ooit.
Afgelopen zaterdag moesten de winkels in Dordrecht, Rotterdam en Eindhoven eerder dicht dan normaal vanwege de drukte. "Wij zagen op geen enkele wijze dat de mensen zich nog aan coronaregels hielden", zei burgemeester Jorritsma van Eindhoven toen.
Met het oog op de decembermaand die nog komt, bekijkt het kabinet wat kan helpen om grote drukte tegen te gaan. Juristen onderzoeken of de parkeertijden in winkelcentra bijvoorbeeld per auto kunnen worden bekort of dat sommige parkeergarages tijdelijk dicht kunnen. Idee is dat als mensen nog maar twee of drie uur mogen parkeren, de drukte voor een deel kan worden tegengegaan.
Prioriteitsgroep voor vaccin bestaat uit 600.000 mensen
De groepen die de eerste prioriteit krijgen bij het vaccineren tegen het coronavirus wordt door het RIVM geschat op zo'n 600.000 mensen. Het gaat om verpleeghuisbewoners en verstandelijk beperkten die in een instelling wonen (ca. 200.000 mensen) en het personeel van die instellingen (ca. 400.000 mensen).
De volgorde waarin de prioriteitsgroepen worden gevaccineerd, is nog niet bepaald. Het ministerie van Volksgezondheid werkt dat plan nog uit.
Zie hieronder de omvang van de groepen die wel en niet met prioriteit gevaccineerd gaan worden:
De cijfers over het aantal verstandelijk beperkten in een instelling zijn nu fors hoger geschat dan eerder, toen het RIVM nog uitging van verouderde cijfers.
Jaap van Delden, programmadirecteur vaccinatie covid-19 bij het RIVM, zei gisteren dat verplegend personeel mogelijk als eerste aan de beurt komt. Bewoners van verpleeghuizen volgen dan later, maar zijn wel al deels beschermd omdat het personeel ingeënt is.
Per 4 januari komen er waarschijnlijk zo'n 900.000 doses van het Pfizer-vaccin beschikbaar. Er zijn twee prikken per persoon nodig, wat betekent dat er 450.000 mensen ingeënt kunnen worden. Het Europese medicijnagentschap EMA moet wel eerst nog oordelen of het vaccin geschikt is voor kwetsbare ouderen.
Kabinet blijft koersen op start vaccinatie in eerste week januari
"Alles meezit, kunnen we in de eerste week van januari beginnen met vaccineren", zei premier Rutte na de wekelijkse kabinetsvergadering. Eind deze maand verwacht het kabinet de goedkeuring van een vaccin. Minister De Jonge van Volksgezondheid zei begin deze week al dat het streven is om rond 4 januari te starten.
Onder meer huisartsen zeiden vervolgens dat ze daar nog niet klaar voor zijn. Rutte vindt het prima dat er kritisch wordt gereageerd. "Volgens mij is iedereen, onderliggend, heel blij, maar zegt iedereen ook dat het wel een enorme logistieke operatie is. Ja, dat zien wij natuurlijk ook. "
Maar Rutte stelt ook dat iedereen "toch van de ellende af wil". "Stel dat het lukt, dan zou je een heel eind kunnen komen in januari met de eerste vaccins. En Hugo de Jonge heeft ook niet gezegd dat we heel Nederland op 4 januari gaan vaccineren."
Dinsdag persconferentie
Rutte wilde niet vooruitlopen op de omstandigheden waaronder Nederland de feestdagen gaat vieren. Komende dinsdag geeft het kabinet weer een persconferentie. Rutte temperde de verwachtingen wat betreft grote versoepelingen. "Mensen snappen heel goed dat met deze hoge besmettingsaantallen heel weinig kan. We weten nu nog niet wat kan, maar ik ben het met veel mensen eens als die zeggen dat we voorzichtig moeten zijn."
Het kabinet gaat de komende dagen heel precies naar de cijfers kijken en overlegt zondag weer met deskundigen van het Outbreak Management Team op het Catshuis, zei Rutte.
Italiaanse brandweer verzint list om processie door te laten gaan
Vanwege de coronacrisis is de jaarlijkse processie van het beeld van Sint Barbara in de Italiaanse stad Rieti dit jaar niet toegestaan. Maar de plaatselijk brandweer bedacht een alternatief. Zo was de heilige Barbara, per slot van rekening ook beschermheilige van de brandweer, toch te zien.
Rutte: geschrokken van bedreiging OMT'ers
Het kabinet is geschrokken van het nieuws dat leden van het Outbreak Management Team zijn bedreigd. "Deze mensen doen goed en belangrijk werk en dat doen ze naar eer en geweten", zei premier Rutte na de ministerraad.
Hij voegde eraan toe dat mensen het oneens mogen zijn met de adviezen over het coronabeleid, maar dat intimidatie en bedreigingen nooit acceptabel zijn.
WO II-veteraan op tijd beter voor 104de verjaardag
Een Amerikaanse Tweede Wereldoorlogveteraan is op tijd hersteld van een coronabesmetting om zijn 104de verjaardag te vieren. Major Wooten uit Alabama werd deze week uit het ziekenhuis ontslagen. Gisteren was hij jarig.
Volgens kleindochter Holly Wooten McDonald is haar grootvader fysiek gesloopt door de ziekte en nog wat in de war, maar gaat het elke dag beter met hem. "Het is ongelooflijk dat iemand van 104 een coronabesmetting heeft overleefd", zegt ze.
Wooten diende in de oorlog in Frankrijk, waar hij kapotgeschoten treinen repareerde. Het ziekenhuis in Huntsville waar hij was opgenomen zette een filmpje op Facebook waarin het zorgpersoneel voor hem Happy Birthday zingt.
Podcast De Dag over de coronavaccins
De snelheid waarmee de coronavaccins op de markt komen, roept vragen op. Hoe zit het met de veiligheid van het vaccin en hoe gaat de logistieke operatie straks in zijn werk? Minister De Jonge van Volksgezondheid noemde het eerder deze week een grote, complexe puzzel. Podcast De Dag probeert die puzzel te leggen.
301 besmettingen meer dan gisteren gemeld door RIVM
Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 5935 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 301 meer dan gisteren werden gemeld.
Er zijn 189 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdelingen in het ziekenhuis, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn 36 nieuwe opnames meer dan gisteren.
Bij het RIVM zijn 58 overleden covid-patiënten gemeld. Gisteren werden nog 61 doden gemeld.
Moeite met afschieten wilde zwijnen door drukte in bossen
Het lukt de Faunabeheereenheid Gelderland deze winter opnieuw niet om het aantal wilde zwijnen terug te brengen. Dat komt mede doordat er veel recreanten in het bos zijn in deze coronatijd.
Zwijnen schrikken van de drukte en duiken diep weg in de bossen, buiten het bereik van de jagers. Volgens Erik Koffeman van de Faunabeheereenheid zijn er veel meer wandelaars en fietsers in de bossen dan normaal en ook komen zij steeds vroeger, om drukte te vermijden.
Er lopen op dit moment zo'n 5000 everzwijnen op de Veluwe. Dat zijn er teveel, waardoor de natuur schade oploopt. Het doel van de Faunabeheereenheid is om dat terug te brengen tot 1100: "Maar we mogen blij zijn als we uitkomen op ongeveer 2000 beesten in het voorjaar", zegt Koffeman.
Tweede coronagolf zichtbaar in langdurige zorg
Ook tijdens de tweede golf van coronabesmettingen hebben minder mensen gebruikgemaakt van langdurige zorg dan normaal. Dat meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Bij langdurige zorg gaat het veelal om mensen die in een instelling wonen, zoals een verpleeg- of verzorgingshuis of in een woonvorm voor verstandelijk beperkten.
Vanaf eind september zijn er ook meer mensen overleden die aanspraak maken op die zorg, vergeleken met de periode daarvoor. De NZa zag eenzelfde ontwikkeling tijdens de eerste coronagolf in het voorjaar. Tussen 21 september en 1 november zijn 714 meer mensen met een indicatie voor langdurige zorg overleden dan gemiddeld verwacht kon worden op basis van voorgaande jaren.
Naar schatting 80.000 bedrijven moeten (deel van) NOW-steun terugbetalen
Rond de 60 procent van de bedrijven die van de overheid steun kregen om loonkosten te kunnen betalen, moet geld terugbetalen. Dat schrijft minister Koolmees aan de Tweede Kamer.
Het gaat om steun die in de eerste periode van de coronacrisis (maart-mei) is verleend onder de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW 1).
140.000 bedrijven deden een beroep op de regeling, naar schatting ruim 80.000 bedrijven moeten geld terugbetalen. Het gaat om kleinere bedrijven die een deel of het hele bedrag moeten terugstorten. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is nog in kaart aan het brengen hoeveel bedrijven het er precies zijn.
Bedrijven moeten bijvoorbeeld NOW-geld terugbetalen omdat loonkosten lager bleken doordat er minder flexwerkers werden ingezet. Sommige bedrijven zagen dit aankomen, andere niet, schrijft Koolmees. Het ministerie werkt daarom ook aan een coulanceregeling.
Moderna gaat vaccin testen voor kinderen
Farmaceut Moderna is van plan te testen of zijn coronavaccin geschikt is voor kinderen. In de VS is een onderzoek aangemeld met 3000 testpersonen tussen de 12 en 17. Het is nog niet bekend wanneer het onderzoek start: er zijn nog geen onderzoeksplekken ingericht en vrijwilligers kunnen zich nog niet aanmelden.
De eerste onderzoeksgegevens over de verschillende vaccins hebben allemaal betrekking op injecties bij volwassenen. Het is gebruikelijk eerst bij volwassenen te testen en daarna pas bij kinderen. Kinderen kunnen anders reageren op een inenting.
Omdat kinderen minder heftige symptomen vertonen bij een coronabesmetting, zijn er vooralsnog geen plannen om hen tegen de ziekte in te enten. Dat kan echter wel belangrijk zijn als er wordt ingezet op groepsimmuniteit: dan moet namelijk worden voorkomen dat het virus onder deze leeftijdsgroep blijft rondwaren en anderen kan besmetten.
Oostenrijk begint met testen bevolking
Oostenrijk is vandaag begonnen met het massaal testen van de bevolking op het coronavirus. In de hoofdstad Wenen en in de provincies Tirol en Vorarlberg kunnen mensen zich laten testen.
Volgens Oostenrijkse media ontstond er in Wenen grote drukte bij testlocaties. Dat kwam onder meer doordat er problemen waren met de software.
Bondskanselier Kurz kondigde eind november het vrijwillige testplan aan. De hoop is dat zo besmette personen gevonden worden die geen coronasymptomen hebben. Een aantal wetenschappelijke Oostenrijkse adviseurs is tegen het plan. Zij maken zich onder meer zorgen over de mogelijk valse resultaten van de testen.
Nederlandse banken geven nog geen toestemming voor nieuw uitstel betalingen
Banken mogen opnieuw klanten uitstel van betaling verlenen. Dat heeft de Europese Bankenautoriteit (EBA) bepaald. Toch zijn Nederlandse banken nog niet van plan om collectief uitstel te geven, zegt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).
Volgens de EBA zijn de gevolgen van de tweede coronagolf en de daarbij komende overheidsmaatregelen zo groot, dat bedrijven en mensen met leningen meer lucht moeten kunnen krijgen. Bij de eerste golf was er ook zo'n regeling, die liep van april tot september en is toen afgebouwd.
Nederlandse banken laten via de NVB weten dat ze klanten wel willen helpen, maar geen collectief uitstel willen bieden. "Dat zou de risico's maskeren en klanten mogelijk in grotere problemen brengen."
In plaats daarvan kunnen klanten in gesprek gaan met hun bank, die dan per geval zal kijken wat er mogelijk is. "Zo wordt de klant beschermd tegen oplopende schulden die hij of zij uiteindelijk mogelijk niet zou kunnen betalen. Ook houden banken beter zicht op het kredietrisico,"zegt de NVB.
Komende jaren meer leegstand winkelpanden
De komende twee jaar zullen steeds meer winkels leeg komen te staan. Het Planbureau voor de Leefomgeving denkt dat de leegstand de komende twee jaar gemiddeld met ruim 40 procent toeneemt.
Mensen winkelen sinds corona steeds vaker online en minder in de fysieke winkels. Dat leidt niet meteen tot een heel forse stijging van het aantal lege winkelpanden. Dat komt doordat overheidssteun veel ondernemers nog op de been houdt, zegt het PBL.
Maar die steun wordt stapje voor stapje afgebouwd, en dus zullen de gevolgen de komende twee jaar steeds zichtbaarder worden. "Het kan niet anders dan dat een aanzienlijk deel van deze ondernemers uiteindelijk moet sluiten."
Moderna levert dit jaar nog 20 miljoen vaccins aan VS
De Amerikaanse farmaceut Moderna levert dit jaar nog 20 miljoen coronavaccins aan de Verenigde Staten. In het eerste kwartaal van 2021 moeten daar nog 85 tot 100 miljoen doses bij komen. Ook moeten er dan 15 tot 25 miljoen vaccins beschikbaar zijn voor de rest van de wereld.
Het vaccin van Moderna moet nog wel worden goedgekeurd door de Amerikaanse geneesmiddelenautoriteiten. Die buigt zich op 17 december over de aanvraag, goedkeuring wordt niet veel later verwacht. Het Europese medicijnagentschap EMA wil uiterlijk 12 januari een knoop doorhakken over het Moderna-vaccin.
Beperkingen voor Italianen tijdens feestdagen
De Italiaanse premier Conte heeft gisteren in een live toespraak op tv de eerder aangekondigde maatregelen rond de feestdagen toegelicht. In het kerstdecreet staat dat Italianen van 21 december tot 6 januari niet tussen regio's mogen reizen. Mensen die uit het buitenland komen, moeten eerst tien dagen in quarantaine.
Verder blijft de avondklok tussen 22.00 uur en 05.00 uur gelden, ook op Oudjaarsavond. Restaurants mogen tijdens de feestdagen alleen open voor de lunch. Italianen mogen in die dagen ook hun woonplaats niet uit, waardoor veel mensen Kerst en Oud en Nieuw thuis zullen vieren.
Verenigd Koninkrijk begint met verdeling coronavaccin
Het Verenigd Koninkrijk is vandaag begonnen met het verdelen van de eerste lading coronavaccins van Pfizer/BioNTech. Volgens staatssecretaris Alok Sharma zijn er nu 800.000 doses aangekomen. "Laten we hopen dat het er voor het einde van het jaar een paar miljoen zijn", zegt hij tegen SkyNews.
Gisteren kwam de eerste lading vaccins vanuit België aan in het Verenigd Koninkrijk. Die worden nu verspreid naar Noord-Ierland, Schotland en Wales. De bedoeling is dat volgende week een begin wordt gemaakt met vaccineren.
Besmetting bij handbalster Servië, EK-duel met Nederland uitgesteld
Het Europees kampioenschap handbal in Denemarken begint voor de Nederlandse vrouwenploeg een dag later.
Oranje zou het vanavond in het eerste groepsduel opnemen tegen Servië. Een speelster van het Servische team testte positief op corona, waardoor de hele selectie nu in quarantaine moet.
Morgen worden de negatief geteste speelsters opnieuw getest. Als bij hen opnieuw geen corona wordt vastgesteld, kan de wedstrijd morgen om 20.30 uur worden gespeeld.
Kankerpatiënten willen ook voorrang bij vaccin
Ook kankerpatiënten willen straks als eerste de mogelijkheid krijgen om gevaccineerd te worden. Het kabinet besloot twee weken geleden, op advies van de Gezondheidsraad, dat zorgmedewerkers, 60-plussers en kwetsbaren als eerste ingeënt kunnen worden. Kankerpatiënten horen daar niet per definitie bij. De Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) vindt dat ook zij aanspraak moeten maken op voorrang.
Twee derde van de mensen met kanker zegt gevaccineerd te willen worden tegen corona. Van die groep wil ruim de helft graag voorrang krijgen, blijkt uit gesprekken die de NFK voerde met 2400 (ex-)kankerpatiënten.
Hendrine van der Donk heeft kanker en is uitbehandeld. Voor haar zou het erg belangrijk zijn om snel een vaccin te krijgen, zegt ze in het NOS Radio 1 Journaal: "Door corona ben je bang om besmet te raken, waardoor je zelf in een sociaal isolement gaat. Je wil nu juist samenzijn en kunnen knuffelen met je familie en vrienden."
Voorrang bij een vaccin zou veel betekenen voor kankerpatiënten die niet lang meer te leven hebben: "Die paar maanden zouden voor mij een heel groot verschil maken. De groep in hun laatste levensfase zou naar voren moeten worden geschoven, zodat zij als ze gevaccineerd zijn net iets meer ruimte krijgen om dingen te doen die ze nog zouden willen doen", zegt Van de Donk.
Payrollbedrijven ontvingen onbedoeld coronasteun
Payrollbedrijven hebben voor miljoenen coronasteun ontvangen die daar niet voor bedoeld was. Dat meldt de Volkskrant. Dat komt door een eerder ingevoerde wet die payrolling onaantrekkelijker moest maken. Een deel van de omzetdaling die dat veroorzaakte, hebben de bedrijven kunnen verhalen op de coronasteunmaatregelen.
Payrollbedrijven hebben mensen in dienst en 'lenen die uit' aan andere bedrijven. Er zijn geen aparte cijfers voor payrollbedrijven, maar voor de hele uitzendbranche was de omzet in januari 12 procent lager dan vorig jaar. Uit een rondgang van brancheorganisatie ABU blijkt dat de nieuwe wet, die op 1 januari dit jaar van kracht werd, meer invloed had op de omzet dan de coronacrisis. Toch konden payrollbedrijven het omzetverlies opvoeren bij de aanvraag voor coronasteun.
De PvdA wil dat minister Koolmees van Sociale Zaken actie onderneemt. Het ministerie van Sociale Zaken en het UWV, dat de steunmaatregelen uitvoert, zeggen dat het doel van de regeling is om ondernemers te compenseren voor omzetverlies door de coronacrisis. "Maar de subsidie wordt ook verstrekt aan ondernemingen die om andere redenen omzetverlies hebben. Dat is dus geen misbruik."
Eindelijk weer fans in Engels stadion
Een bijzonder moment gisteren bij de Europa League-wedstrijd Arsenal - Rapid Wien. Voor het eerst in acht maanden waren er weer supporters welkom bij een wedstrijd in Engeland. De komende tijd mogen er weer mondjesmaat toeschouwers bij wedstrijden in Engeland zijn.
In het Emirates Stadium van Arsenal zaten er gisteren 2000:
Arsenal won de wedstrijd met 4-1 en is daarmee zeker van de eerste plaats in de poule en de volgende ronde in de Europa League.
Meerdere OMT-leden bedreigd en geïntimideerd
Meerdere leden van het Outbreak Management Team (OMT), dat het kabinet adviseert in de coronacrisis, zijn de afgelopen tijd bedreigd. Dat meldt NU.nl op basis van gesprekken met OMT-leden. Ze hebben ook brieven met intimiderende teksten ontvangen.
Viroloog Marion Koopmans kreeg thuis zo'n brief en is ook online bedreigd. Een van de berichten bevatte een afbeelding van een strop. Ook hoogleraar infectiepreventie Andreas Voss is bedreigd.
Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) is zelf niet bedreigd. Hij zegt dat "een enkel OMT-lid" wordt beveiligd.
Dit jaar veel minder kerstnachtvieringen in rooms-katholieke kerken
Dit jaar zijn er in tientallen rooms-katholieke kerken in Nederland op Kerstavond geen traditionele kerstnachtvieringen. Dat schrijft Trouw. De kerken willen zich aan de coronaregels houden. Ze zijn bang dat er veel meer dan de toegestane dertig mensen op af komen.
De viering op Kerstavond is normaal gesproken druk bezocht. Voor veel mensen is het de enige keer per jaar dat ze naar de kerk gaan. Meer dan twintig gemeenschappen uit drie parochies in het oosten van het land hebben de viering dit jaar afgeblazen, net als in Den Bosch en Helmond.
Volgens de krant houden sommige kerken een kerstnachtviering zonder bezoekers, die online wordt uitgezonden.
Biden: draag eerste honderd dagen mondkapje
De komende president van de Verenigde Staten Joe Biden vraagt Amerikanen om de eerste honderd dagen van zijn ambtstermijn een mondkapje te dragen, onder meer in federale gebouwen, vliegtuigen en busverkeer tussen de staten.
"Ik ga het publiek vragen een masker te dragen. Niet voor altijd, maar voor honderd dagen", zei hij tegen CNN, in een interview samen met zijn vicepresident Kamala Harris. "En ik denk dat we dan een significante daling van besmettingen zullen zien."
Biden heeft ook immunoloog en corona-adviseur Fauci gevraagd aan te blijven en toe te treden tot het coronateam dat hij gaat samenstellen. Fauci is nu een van de adviseurs van president Trump, maar met hem verschilt hij regelmatig van mening.
Oversterfte opnieuw toegenomen
Afgelopen week overleden opnieuw meer mensen dan normaal. Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldt dat naar schatting 3450 mensen zijn overleden, ruim 400 mensen meer dan verwacht. Het zijn tevens 150 overledenen meer dan een week ervoor. Vooral onder ouderen is de sterfte toegenomen.
Nieuw liveblog
Welkom in het coronablog van vrijdag 4 december. Het blog van gisteren is hier terug te lezen.