NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Europol waarschuwt voor nepvaccins • Halsema: niet meer publiek voor Youp

 • Welkom in het coronablog, je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.
 • Het RIVM schat dat de groepen die als eerste een coronavaccin mogen krijgen, bestaan uit zo'n 600.000 mensen.
 • Europol waarschuwt dat criminelen nepvaccins op de markt zullen brengen.
 • Rutte wil niet vooruitlopen op de omstandigheden waaronder Nederland de feestdagen gaat vieren.
Liveblog gesloten
 • Feestbussen rijden dit weekend niet

  De busmaatschappij die feestende studenten vervoerde van de Groningse studentenvereniging Vindicat heeft voor dit weekend alle feesttours afgezegd. "Ik wil eerst dat deze hectiek voorbij is", zegt Nico Kooistra van Kooistra Reizen.

  Hij erkent dat er iets is misgegaan. "Onze medewerker heeft niet goed gehandhaafd. Hij heeft wel gewaarschuwd, maar er werd niet geluisterd."

  Handhaven is vaker een probleem geweest, zegt hij. "Dan zou je misschien eigenlijk moeten besluiten om de ritten niet te doen, maar ik ben blij dat we nog iets kunnen."

 • VS-correspondent Waagmeester: 'Records waar je draaierig van wordt'

  "Eerst zagen we her en der verspreid over het land kleinere brandhaarden", zegt correspondent Lucas Waagmeester over de ontwikkeling van het coronavirus in de Verenigde Staten. "Maar nu kan je gerust stellen dat het hele land in brand staat."

  Gisteren werden er zeker 2857 nieuwe coronadoden gemeld en ruim 216.000 nieuwe besmettingen. "We raken hier in een nieuwe piek die de vorige doet verbleken. Er worden records gevestigd waar je draaierig van wordt."

  In Nieuwsuur een reportage over de Amerikaanse coronacrisis:

 • Bosnische regiopremier en minister aangeklaagd in schandaal over beademingsapparatuur

  Het Openbaar Ministerie in Bosnië-Herzegovina heeft premier Novalic aangeklaagd in een groot schandaal over de aanschaf van beademingsapparatuur. Novalic en twee anderen worden beschuldigd van corruptie en verduistering. Ook een minister van Financiën wordt vervolgd, voor nalatigheid.

  Novalic is de premier van de Federatie van Bosnië en Herzegovina, de entiteit die samen met de Servische Republiek de staat Bosnië en Herzegovina vormt. In mei ontstond ophef in het land nadat was gebleken dat de honderd Chinese beademingsapparaten die waren aangeschaft à 5,3 miljoen euro helemaal niet bruikbaar bleken te zijn.

  Vanwege de coronacrisis waren de aanbestedingsregels losgelaten. Een frambozenbedrijf, dat totaal geen ervaring had met medische apparatuur, kreeg de opdracht om de beademingsmachines te importeren. Volgens het OM hebben de premier, de ambtenaar belast met de aanschaf en de directeur van het frambozenbedrijf samengespannen en onder meer steekpenningen aangenomen, geld witgewassen en documenten vernietigd.

 • Halsema: niet meer publiek voor Youps oudejaars

  De Amsterdamse burgemeester Halsema gaat geen uitzondering maken voor Youp van 't Hek, zodat hij zijn oudejaarsconference in Carré voor meer dan dertig man publiek kan spelen. De cabaretier had daarvoor samen met omroep BNNVARA en de NPO een verzoek ingediend bij de veiligheidsregio, waarvan Halsema voorzitter is. Van 't Hek vroeg om 250 toeschouwers, met minder publiek zou zijn voorstelling niet goed tot zijn recht komen.

  "Als ik begin een uitzondering te maken, dan staan terecht alle andere instellingen, alle andere cabaretiers, alle andere toneelgezelschappen bij mij voor de deur", zegt Halsema in gesprek met stadszender AT5. "Gelukkig heeft Youp van 't Hek nog het grote voordeel dat hij zijn show ook op televisie kan laten zien en daarmee een groot publiek kan bereiken. Dat heeft hij voor op een heleboel andere cabaretiers, op heel veel andere toneelgezelschappen."

 • Europol waarschuwt voor nepvaccins

  Europol waarschuwt EU-lidstaten dat de georganiseerde misdaad allerlei manieren zal verzinnen om geld te verdienen aan coronavaccins, inclusief het proberen te slijten van nep-spuiten. "Zodra een bonafide vaccin op de markt verschijnt, verwachten we dat er snel namaakversies van het middel worden verspreid", stelt de Europese politieorganisatie.

  Volgens Europol zijn er al plekken op het dark web, het verborgen deel van internet, waar zogenaamde coronavaccins worden verkocht. Het aanbod is nu nog klein, maar dat zal naar verwachting toenemen zodra er een vaccin in gebruik is genomen.

  De politieorganisatie wil dat EU-lidstaten en andere landen en organisaties waakzaam zijn en informatie met elkaar delen over criminele activiteiten die te maken hebben met de vaccins.

 • Sint skypet en streamt, nu hij door corona niet overal welkom is

  Door corona zijn Sint en Piet dit jaar op veel plekken niet welkom. Sinterklaascentrales worstelen met afgezegde bezoeken aan gezinnen en bedrijven of ze doen juist goede zaken met online alternatieven.

  Onze verslaggever bracht in beeld hoe alternatieve Sinterklaasvieringen dit jaar vorm krijgen:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Pakjesavond, hoe gaan we dat doen? Op afstand misschien, of via Zoom
 • Veel meer scholen vorige maand dicht door corona

  Het ministerie van Onderwijs zegt dat er veel meer scholen in november zijn gesloten vanwege een corona-uitbraak dan het gisteren meldde. Het zijn er geen 51, zoals gisteren ook door de NOS werd overgenomen, maar 84. Het gaat om 44 basisscholen en 40 middelbare scholen.

  De fout is ontstaan doordat gisteren de cijfers van 30 november zijn genoemd, in plaats van het totaal over de hele maand.

 • Sneltest corona blijkt ook geschikt voor testen zonder klachten

  Uit nieuw onderzoek van het UMC Utrecht blijkt dat corona-sneltests ook goed werken om mensen met corona, maar zonder klachten op te sporen. Het is voor het eerst dat onderzoek in Nederland dat aantoont. "Uit ons onderzoek blijkt dat de sneltest bij mensen die net besmet zijn geraakt maar geen klachten hebben, heel goed werkt", zegt arts-microbioloog Marije Hofstra tegen Nieuwsuur.

 • Rutte wil zich best publiekelijk laten inenten, 'maar ik ben nog niet aan de beurt'

  Premier Rutte wil best een voorbeeld stellen met vaccineren, "als dat helpt". Gisteren werd bekend dat de Amerikaanse oud-presidenten Obama, Bush en Clinton zich vrijwillig voor het oog van de camera zullen laten inenten zodra er een vaccin is goedgekeurd. Volgens CNN doen zij dat om aan te tonen dat het veilig is om je te laten inenten tegen het coronavirus.

  Ook premier Rutte ziet dat wel zitten, zei hij op zijn wekelijkse persconferentie na de ministerraad, maar hij is nog lang niet aan de beurt. "Ik heb voor zover ik weet geen onderliggende klachten en ik ben te jong."

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Rutte: te jong om als eerste aan de beurt te zijn
 • Burgemeester Deventer waarschuwt: vermijd drukke zaterdagmiddag

  Burgemeester König (D66) van Deventer waarschuwt dat hij de binnenstad en winkelcentra morgenmiddag vervroegd zal sluiten als het er te druk wordt. Hij maakt zich op Twitter zorgen over het oplopende aantal coronabesmettingen in de Hanzestad. Het aantal vastgestelde besmettingen is de afgelopen twee dagen hoger dan ooit.

  Afgelopen zaterdag moesten de winkels in Dordrecht, Rotterdam en Eindhoven eerder dicht dan normaal vanwege de drukte. "Wij zagen op geen enkele wijze dat de mensen zich nog aan coronaregels hielden", zei burgemeester Jorritsma van Eindhoven toen.

  Met het oog op de decembermaand die nog komt, bekijkt het kabinet wat kan helpen om grote drukte tegen te gaan. Juristen onderzoeken of de parkeertijden in winkelcentra bijvoorbeeld per auto kunnen worden bekort of dat sommige parkeergarages tijdelijk dicht kunnen. Idee is dat als mensen nog maar twee of drie uur mogen parkeren, de drukte voor een deel kan worden tegengegaan.

 • Prioriteitsgroep voor vaccin bestaat uit 600.000 mensen

  De groepen die de eerste prioriteit krijgen bij het vaccineren tegen het coronavirus wordt door het RIVM geschat op zo'n 600.000 mensen. Het gaat om verpleeghuisbewoners en verstandelijk beperkten die in een instelling wonen (ca. 200.000 mensen) en het personeel van die instellingen (ca. 400.000 mensen).

  De volgorde waarin de prioriteitsgroepen worden gevaccineerd, is nog niet bepaald. Het ministerie van Volksgezondheid werkt dat plan nog uit.

  Zie hieronder de omvang van de groepen die wel en niet met prioriteit gevaccineerd gaan worden:

  NOS

  De cijfers over het aantal verstandelijk beperkten in een instelling zijn nu fors hoger geschat dan eerder, toen het RIVM nog uitging van verouderde cijfers.

  Jaap van Delden, programmadirecteur vaccinatie covid-19 bij het RIVM, zei gisteren dat verplegend personeel mogelijk als eerste aan de beurt komt. Bewoners van verpleeghuizen volgen dan later, maar zijn wel al deels beschermd omdat het personeel ingeënt is.

  Per 4 januari komen er waarschijnlijk zo'n 900.000 doses van het Pfizer-vaccin beschikbaar. Er zijn twee prikken per persoon nodig, wat betekent dat er 450.000 mensen ingeënt kunnen worden. Het Europese medicijnagentschap EMA moet wel eerst nog oordelen of het vaccin geschikt is voor kwetsbare ouderen.

 • Kabinet blijft koersen op start vaccinatie in eerste week januari

  "Alles meezit, kunnen we in de eerste week van januari beginnen met vaccineren", zei premier Rutte na de wekelijkse kabinetsvergadering. Eind deze maand verwacht het kabinet de goedkeuring van een vaccin. Minister De Jonge van Volksgezondheid zei begin deze week al dat het streven is om rond 4 januari te starten.

  Onder meer huisartsen zeiden vervolgens dat ze daar nog niet klaar voor zijn. Rutte vindt het prima dat er kritisch wordt gereageerd. "Volgens mij is iedereen, onderliggend, heel blij, maar zegt iedereen ook dat het wel een enorme logistieke operatie is. Ja, dat zien wij natuurlijk ook. "

  Maar Rutte stelt ook dat iedereen "toch van de ellende af wil". "Stel dat het lukt, dan zou je een heel eind kunnen komen in januari met de eerste vaccins. En Hugo de Jonge heeft ook niet gezegd dat we heel Nederland op 4 januari gaan vaccineren."

  Dinsdag persconferentie

  Rutte wilde niet vooruitlopen op de omstandigheden waaronder Nederland de feestdagen gaat vieren. Komende dinsdag geeft het kabinet weer een persconferentie. Rutte temperde de verwachtingen wat betreft grote versoepelingen. "Mensen snappen heel goed dat met deze hoge besmettingsaantallen heel weinig kan. We weten nu nog niet wat kan, maar ik ben het met veel mensen eens als die zeggen dat we voorzichtig moeten zijn."

  Het kabinet gaat de komende dagen heel precies naar de cijfers kijken en overlegt zondag weer met deskundigen van het Outbreak Management Team op het Catshuis, zei Rutte.

 • Italiaanse brandweer verzint list om processie door te laten gaan

  Vanwege de coronacrisis is de jaarlijkse processie van het beeld van Sint Barbara in de Italiaanse stad Rieti dit jaar niet toegestaan. Maar de plaatselijk brandweer bedacht een alternatief. Zo was de heilige Barbara, per slot van rekening ook beschermheilige van de brandweer, toch te zien.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Alternatieve processie in Italië: Rieti aanbidt alsnog zijn heilige Barbara
 • Rutte: geschrokken van bedreiging OMT'ers

  Het kabinet is geschrokken van het nieuws dat leden van het Outbreak Management Team zijn bedreigd. "Deze mensen doen goed en belangrijk werk en dat doen ze naar eer en geweten", zei premier Rutte na de ministerraad.

  Hij voegde eraan toe dat mensen het oneens mogen zijn met de adviezen over het coronabeleid, maar dat intimidatie en bedreigingen nooit acceptabel zijn.

 • WO II-veteraan op tijd beter voor 104de verjaardag

  Een Amerikaanse Tweede Wereldoorlogveteraan is op tijd hersteld van een coronabesmetting om zijn 104de verjaardag te vieren. Major Wooten uit Alabama werd deze week uit het ziekenhuis ontslagen. Gisteren was hij jarig.

  Volgens kleindochter Holly Wooten McDonald is haar grootvader fysiek gesloopt door de ziekte en nog wat in de war, maar gaat het elke dag beter met hem. "Het is ongelooflijk dat iemand van 104 een coronabesmetting heeft overleefd", zegt ze.

  Wooten diende in de oorlog in Frankrijk, waar hij kapotgeschoten treinen repareerde. Het ziekenhuis in Huntsville waar hij was opgenomen zette een filmpje op Facebook waarin het zorgpersoneel voor hem Happy Birthday zingt.

  Major Wooten viert zijn verjaardag met een milkshake AP