liveblog
NOS NieuwsAangepast

Wereldwijd 1,5 miljoen coronadoden • 'Pfizer kan minder vaccins leveren dan gepland'

  • Welkom in het coronablog, je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.
  • Vindicat gaat leden aanspreken die in een feestbus coronaregels hebben overtreden.
  • Rotterdamse winkels moeten morgen één uur eerder dicht. Dat is later dan burgemeester Aboutaleb eerder aankondigde.
  • De coalitie trekt extra geld uit voor onder meer de horeca en de cultuursector.
  • België gaat eerst personeel en bewoners woonzorgcentra vaccineren.
liveblog gesloten

Oversterfte weer toegenomen

Afgelopen week overleden opnieuw meer mensen dan normaal. Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldt dat naar schatting 3450 mensen zijn overleden, ruim 400 mensen meer dan verwacht. Het zijn tevens 150 overledenen meer dan een week ervoor. Vooral onder ouderen is de sterfte toegenomen.

Lees verder:

'Pfizer kan minder vaccins leveren dan aangekondigd'

Er kunnen dit jaar veel minder coronavaccins van farmaceut Pfizer worden geleverd dan eerder werd aangekondigd, meldt The Wall Street Journal. Door een tekort aan grondstoffen zouden slechts 50 miljoen doses van de geplande 100 miljoen doses worden geproduceerd. Voor volgend jaar staat de productie van een miljard doses van het vaccin gepland.

Het vaccin van Pfizer, dat samen met het Duitse BioNTech wordt geproduceerd, kreeg gisteren goedkeuring voor gebruik in het Verenigd Koninkrijk. In de Europese Unie loopt het toelatingsproces nog. Het Europees medicijnagentschap EMA verwacht dat uiterlijk 29 december afgerond te hebben.

Epidemioloog vreest 'paradoxaal effect' op besmettingscijfers bij vaccin

Het coronavaccin komt eraan, maar in Nieuwsuur waarschuwt epidemioloog en hoogleraar interne geneeskunde Olaf Dekkers voor een "paradoxaal effect" zodra ouderen zijn gevaccineerd. "Daar ging het ons om, dus dan laten we alles weer vieren met als gevolg dat de besmettingen enorm stijgen en de groep van 50- tot 70-jarigen in de ziekenhuizen terechtkomen. Met alsnog een enorme druk op het zorgpersoneel en de ziekenhuizen."

Facebook belooft onjuiste beweringen over vaccins te verwijderen

Facebook kondigt aan onjuiste beweringen over coronavaccins te verwijderen van Facebook en Instagram. Onware claims, zoals dat microchips via vaccins worden aangebracht, veroorzaken een directe bedreiging van de volksgezondheid, schrijft het bedrijf. Eerder kondigde het techbedrijf al een verbod aan op advertenties die vaccineren ontmoedigen.

Wereldwijd 1,5 miljoen coronadoden gemeld

Het wereldwijde dodental als gevolg van het coronavirus is gestegen tot ruim 1,5 miljoen. Dat blijkt uit de verzameling van de coronadata door de Johns Hopkins Universiteit. Het gaat om de gerapporteerde doden door overheden. Het werkelijke dodental ligt waarschijnlijk hoger.

In absolute aantallen zijn de Verenigde Staten (274.648 doden), Brazilië (174.515), India (138.648) en Mexico (107.565) het zwaarst getroffen. Wanneer gekeken wordt naar het aantal doden per miljoen inwoners zijn de meeste doden gemeld in België, San Marino en Peru.

Wat betreft het aantal besmettingen is het virus het meest in opmars in de VS, Turkije en Rusland. In de meeste Europese landen, waaronder Nederland, is het aantal nieuwe besmettingen de afgelopen week licht gedaald.

Van Ark: inhalen uitgestelde zorg duurt nog maanden

Het zal nog zeker maanden duren voordat alle uitgestelde medische behandelingen als gevolg van de coronacrisis zijn ingehaald. Minister Van Ark voor Medische Zorg zegt te hopen dat het "diep in het voorjaar van 2021" voor elkaar is, maar durft dat niet met zekerheid te zeggen. "Het reproductiegetal moet onder de 1 zijn en het zorgpersoneel moet het aankunnen", noemt Van Ark als voorwaarden.

Naar schatting een miljoen behandelingen zijn uitgesteld. Patiënten die per se binnen zes weken geholpen moeten worden, komen al direct aan de beurt.

VO-Raad wil geen langere sluiting scholen na Kerst

De koepel van middelbare scholen, de VO-Raad, wil niet dat de scholen voor of na de feestdagen een week extra dicht blijven. Het Outbreak Management Team onderzoekt op dit moment of een week online onderwijs na de kerstvakantie wenselijk is om het aantal coronabesmettingen terug te dringen. De VO-raad noemt dat onwenselijk "in het belang van de leerlingen en de scholen" en stelt voor desnoods alleen in bepaalde regio's fysiek onderwijs te vervangen door online lessen.

Komende dinsdag is er een nieuwe persconferentie van het kabinet, waarbij duidelijkheid wordt gegeven over de feestdagen. Op dit moment wordt daarover nog overlegd.

Schorsing voor Vindicat-jaarclub vanwege feestbus

De Groningse studentenvereniging Vindicat schorst een jaarclub vanwege het overtreden van de coronaregels in een feestbus. Voorzitter Wessel Giezen laat weten dat de 30 à 35 betrokken leden zijn opgespoord en aangesproken op hun gedrag. Zij zijn niet als individueel lid geschorst, maar omdat de meeste activiteiten via de jaarclub lopen, kunnen zij in de praktijk een jaar lang niet deelnemen aan Vindicat-evenementen.

De feestvierders konden worden getraceerd dankzij een doorgestuurde spraakmemo uit een whatsappgroep, waarin een student haar vrienden oproept alle filmpjes van sociale media te verwijderen. Zij reageerden "neerslachtig" op de schorsing, zegt Giezen. "Maar ik heb geen medelijden met ze."

De Groningse burgemeester Schuiling laat de zaak onderzoeken. Zo wil hij onder meer uitzoeken wie het feestje heeft georganiseerd.

Honderden Feyenoordsupporters met vuurwerk bij de Kuip

Hoewel voetbalsupporters vanwege de coronamaatregelen niet welkom zijn bij de wedstrijd Feyenoord - Dinamo Zagreb, hebben honderden mensen zich verzameld bij stadion de Kuip. Een verslaggever van Rijnmond spreekt van mogelijk duizenden supporters, uitgerust met vuurwerk en fakkels.

Feyenoord-supporters roeren zich rond De Kuip

Airbnb beperkt boekingsopties voor de feestdagen

Airbnb heeft in meerdere landen maatregelen genomen om te voorkomen dat vakantieadressen tijdens Kerst en Oud en Nieuw worden misbruikt voor feestjes. In onder meer Frankrijk, Spanje en de VS kun je geen boeking voor één nacht doen als je account geen positieve reviews heeft. De verhuursite verbood eerder al advertenties voor adressen waar meer dan zestien mensen terechtkunnen. Ook tijdens Halloween werden boekingen voor één nacht in de VS en Canada verboden.

De maatregel geldt vooralsnog niet in Nederland.

Toch genoeg griepvaccins voor alle zestigers

Er zijn toch genoeg griepvaccins om alle 60- tot 70-jarigen in Nederland in te enten, meldt de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV). Vanwege de coronacrisis was er dit jaar meer belangstelling voor de prik dan anders. Het leek er daarom op dat er te weinig vaccins zouden zijn voor de hele doelgroep.

Staatssecretaris Blokhuis riep daarom in oktober gezonde zestigers op voorlopig geen griepprik te halen, zodat ouderen boven de 70 en mensen met een gezondheidsrisico voorrang zouden krijgen. Sindsdien zijn er extra doses vaccins ingekocht.

Dodental VK passeert 60.000, recordaantal doden Italië

Het dodental in het Verenigd Koninkrijk als gevolg van de coronacrisis is de 60.000 gepasseerd. Vandaag werden in de officiële statistieken 414 nieuwe doden gemeld, wat het totaal gemelde overledenen op 60.113 brengt. Alleen mensen die binnen 28 dagen na een positieve coronatest stierven, zijn meegeteld. Het Verenigd Koninkrijk heeft het hoogste gerapporteerde dodental van Europa.

In Italië zijn de afgelopen 24 uur 993 coronagerelateerde doden gemeld. Dat is het hoogste aantal tot nu toe. Het vorige dieptepunt was op 27 maart, toen 919 doden werden gemeld. In totaal zijn er 58.038 coronadoden in Italië gemeld.

Tsjechen mogen weer winkelen en uit eten

Sinds vandaag zijn de coronamaatregelen in Tsjechië versoepeld. In het Centraal-Europese land, dat in oktober het zwaarst getroffen van Europa was, zijn niet-essentiële winkels en restaurants vandaag weer heropend.

  • Reuters
    Rijen voor een kledingwinkel
  • Reuters
    Winkelbezoekers in Praag
  • EPA
    Ook restaurants zijn weer geopend
  • EPA
    Toepasselijke taartjes bij deze banketbakker
  • EPA
    Naast de blijdschap om de versoepelingen is er ook sneeuwpret in Praag

Horeca-organisatie blij met miljoenensteun

Brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) reageert enthousiast op het extra geld dat de coalitie wil uittrekken voor bedrijven die door de coronacrisis een zeer groot omzetverlies lijden. "Het is voor een heel grote groep ondernemers een grote stap die weer wat lucht geeft", zegt Robèr Willemsen, voorzitter van KHN. Volgens Willemsen moet er nu gewerkt worden naar een moment dat de horeca de deuren weer kan openen.

Willemsen weet niet of de steunmaatregelen ook voldoende zijn voor de groep horecaondernemers die hebben gedreigd in januari de deuren weer te openen. "Het geld is zeer welkom bij iedere ondernemer, maar er zullen desondanks ondernemers omvallen", verwacht hij.

Vindicat gaat passagiers feestbus aanspreken

Het bestuur van de Groningse studentenvereniging Vindicat gaat een aantal leden stevig toespreken vanwege het overtreden van de coronaregels in een feestbus. Op beelden is te zien hoe meerdere feestvierders geen mondkapje dragen, springen en lachgas gebruiken.

Leden Vindicat overtreden coronaregels in feestbus

Vindicat-voorzitter Wessel Giezen bevestigt dat het om leden van Vindicat gaat en zal de betrokkenen een preek geven, "want dit kan echt niet door de beugel". Hij laat weten dat de studentenvereniging de leden geregeld per mail afraadt huisfeesten te geven.

De busmaatschappij erkent bij RTV Noord dat de regels niet zijn nageleefd en spreekt van een incident. Het bedrijf organiseert al maanden 'coronaproof feestritten' en zegt volgens een maas in de wet te opereren. "Wij vallen onder de regels van de touringcarbranche en mogen dus met volle bezetting rijden. Verplicht zitten hoeft niet." De veiligheidsregio zou op de hoogte zijn van de feestritten.

Skivakantie

Voorzitter Giezen kan nog niets zeggen over eventuele sancties tegen de feestvierders. De activiteit was volgens hem "absoluut niet" vanuit het bestuur georganiseerd. Vindicat zoekt nu contact met de politie en de gemeente om het incident te bespreken.

Eerder dit jaar werd de studentenvereniging al in verlegenheid gebracht toen zo'n 900 leden weigerden van skivakantie in Noord-Italië terug te keren, nadat het ministerie van Buitenlandse Zaken het reisadvies had aangescherpt. Uiteindelijk keerden ze een dag eerder terug dan gepland.

53 scholen sloten in november vanwege coronabesmettingen

In november zijn vanwege corona-uitbraken 25 middelbare scholen en 28 basisscholen tijdelijk gesloten geweest. Dat komt neer op respectievelijk 1,5 en 0,4 procent van de scholen. Minister Slob van Onderwijs schrijft aan de Tweede Kamer dat schoolsluitingen "gelukkig niet vaak" voorkomen.

Met name middelbare scholen in de regio Noord- en Oost Gelderland moesten hun deuren tijdelijk sluiten, zo'n 4,5 procent. Een schoolsluiting in het voorgezet onderwijs duurde gemiddeld 5,9 dagen. Op basisscholen was dat 5,4 dagen.

De cijfers komen van het meldpunt voor tijdelijke schoolsluitingen van de onderwijsinspectie, waarbij scholen vrijwillig een sluiting kunnen doorgeven.

Amnesty kritisch op verpleeghuizen Madrid en Catalonië

Amnesty International noemt de situatie in verpleeghuizen in de Spaanse regio's Madrid en Catalonië "alarmerend". Volgens de mensenrechtenorganisatie wordt een grote meerderheid van de ouderen niet naar behoren verzorgd. Hun rechten zouden te veel worden ingeperkt.

Naar schatting de helft van de Spaanse coronadoden viel in verpleegtehuizen. Volgens Amnesty werden ouderen in Madrileense en Catalaanse verpleeghuizen tijdens de eerste golf te weinig doorverwezen naar ziekenhuizen. Tijdens de tweede golf gaat dat iets beter, schrijft de ngo, maar nog niet voldoende. Er zou daarom een onafhankelijk onderzoek naar de Spaanse ouderenzorg worden opgestart.

Twee weken geleden kwam Amnesty al met een kritisch rapport over de situatie in Belgische woonzorgcentra. Ook daar zouden ouderen "in de steek zijn gelaten".

Winkels Rotterdam op vrijdag toch niet om 18.00 uur dicht

De winkels in het centrum van Rotterdam hoeven minder vroeg dicht dan eerder werd gemeld. Burgemeester Aboutaleb besloot vanmiddag dat de winkels morgenavond om 18.00 uur moeten sluiten in plaats van 21.00 uur, maar de gemeente meldt nu dat winkels pas om 20.00 uur dicht hoeven. Vanaf 19.00 uur mogen ze niemand meer binnenlaten.

Een meerderheid van de Rotterdamse gemeenteraad keerde zich tegen Aboutalebs eerdere besluit. Daar is de burgemeester voor gezwicht, schrijft de regionale omroep Rijnmond.

Winkeliers hadden eerder al voorgesteld om 19.00 uur dicht te gaan. De politie pleitte juist voor 17.00 uur.

Enschedese supermarktbaas en hulpverleners bedreigd om dragen mondkapje

Een filiaalmanager van een supermarkt in Enschede is door een klant bedreigd en met blikjes bier bekogeld nadat hij de man had aangesproken op het niet dragen van een mondkapje. De man is een principieel tegenstander van het dragen van een mondmasker in strijd tegen het coronavirus, schrijft RTV Oost. Hij bedreigde ook uitgerukte politieagenten en ambulancemedewerkers omdat ze een mondkapje droegen.

De 60-jarige man is meegenomen naar het bureau en heeft een geldboete en een winkelverbod opgelegd gekregen. De supermarktbaas heeft aangifte van bedreiging gedaan.

Extra geld naar zwaarst getroffen sectoren

De coalitie trekt honderden miljoenen extra uit voor bedrijven die door de coronacrisis een zeer groot omzetverlies lijden, zoals in de horeca. Volgens Haagse bronnen zet het kabinet de komende dagen op de puntjes op de i.

Het is de bedoeling dat er een extra tegemoetkoming komt voor bedrijven die meer dan 70 procent minder omzet hebben dan eerder. Zij kunnen 85 procent van hun vaste lasten terugkrijgen. De maatregel zou met terugwerkende kracht ingaan, vanaf 1 oktober.

In de praktijk zullen vooral de horeca, de culturele sector en de evenementenbranche hiervan profiteren: in een groot deel van die sectoren wordt op dit moment nauwelijks iets verdiend. Het geld is bedoeld voor het betalen van de huur en de energierekening.

Griekenland verlengt opnieuw lockdown, uitzondering voor kerstwinkels

In Griekenland wordt de landelijke lockdown opnieuw verlengd tot 14 december. Volgens een regeringswoordvoerder gaat de daling van het aantal coronabesmettingen langzamer dan verwacht. Daarnaast kampen in het noorden van het land veel ziekenhuizen met een te hoge werkdruk. Niet-essentiële winkels moeten dus dicht blijven. Wel wordt er een uitzondering gemaakt voor winkels die kerstartikelen verkopen. Zij mogen vanaf maandag hun deuren heropenen.

Amsterdamse horeca niet meteen dicht bij overtreding coronaregels

De handhaving van de coronaregels voor de Amsterdamse horeca wordt versoepeld. Horecazaken die zich bij het aanbieden van afhaalmaaltijden niet houden aan de regels krijgen voortaan eerst een waarschuwing. Als ze daarna nog een keer in de fout gaan, moeten ze een week dicht. Het gemeentebestuur wil ondernemers in de horeca zo veel mogelijk de kans geven om nog iets te verdienen. Daarom bieden veel cafés en restaurants bezorg- of afhaalmaaltijden aan, die niet ter plekke of in de directe omgeving van de zaak mogen worden opgegeten.

Tot nu toe gingen zaken die zich niet aan de regels hielden meteen twee weken dicht. Burgemeester Halsema heeft de gemeenteraad gezegd dat de nieuwe termijn ook geldt voor zaken die onlangs deze sanctie kregen opgelegd.

5641 besmettingen gemeld, meer dan weekgemiddelde

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 5641 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 706 meer dan gisteren werden gemeld. Ook is het meer dan het weekgemiddelde van 5012. Sinds een maand schommelt het dagelijkse aantal nieuwe besmettingen flink, maar is er nauwelijks sprake van een afname.

Er zijn volgens het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding 153 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdelingen in het ziekenhuis. Dat zijn 11 nieuwe opnames meer dan gisteren. Op de intensive care werden 21 nieuwe patiënten opgenomen, bijna allemaal doorgestroomd vanaf de verpleegafdelingen. Dat zijn 4 nieuwe opnames minder dan gisteren.

In totaal liggen er nu 1595 mensen met een coronabesmetting in het ziekenhuis (gisteren: 1606), van wie 458 op de IC (gisteren: 475). Er zijn dus meer patiënten uit het ziekenhuis ontslagen dan opgenomen.

Bij het RIVM zijn 61 overleden covid-patiënten gemeld. Gisteren werden nog 66 doden gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 55 doden per dag, tegen 59 doden per dag een week eerder. Dat zijn doden van wie bekend is dat ze het coronavirus droegen; volgens het CBS ligt het werkelijke aantal doden hoger.

Italiaanse chirurgen snijden tumor van 20 kilo weg

Bij een vrouw uit Italië is een tumor van 20 kilo succesvol weggesneden. Uit angst voor het coronavirus had de patiënt al een tijd geen medische controles ondergaan.

Het gezwel groeide de afgelopen maanden gestaag, waarna de vrouw van 64 er zichzelf van overtuigde dat ze een gynaecoloog moest bezoeken. Daaruit kwam naar voren dat ze kanker had. Het gezwel met een diameter van 70 centimeter werd uit haar buikstreek verwijderd.

De vrouw is inmiddels weer thuis bij haar familie.

Aboutaleb: Winkels centrum Rotterdam sluiten morgen om 18.00 uur

De winkels in het centrum van Rotterdam sluiten morgen om 18.00 uur. Burgemeester Aboutaleb heeft dat besluit genomen om de drukte, zoals afgelopen vrijdag op Black Friday, in het winkelgebied in te perken.

"We hebben de massaliteit waarmee jongeren op Black Friday naar het centrum van de stad kwamen niet goed ingeschat", zei Aboutaleb.

Winkeliers wilden om 19.00 uur sluiten, de politie om 17.00. De burgemeester is daar tussenin gaan zitten, schrijft de regionale omroep Rijnmond.

België gaat eerst personeel en bewoners woonzorgcentra vaccineren

De Belgische regering heeft besloten om als eerste het personeel en bewoners van woonzorgcentra, ziekenhuispersoneel en zorgmedewerkers in te enten tegen het coronavirus.

Daarna volgen 65-plussers, risicopatiënten tussen 45 en 65 jaar en mensen met essentiële maatschappelijke en/of economische functies. Wie in de risicogroep valt en wat een essentiële functie is, wordt nog bepaald.

In eerste instantie is er een beperkte voorraad beschikbaar voor België, daarom kunnen niet alle voorrangsgroepen meteen ingeënt worden. De overheid verwacht in de loop van het voorjaar meer binnen te krijgen. Gisteren maakte België bekend vanaf 5 januari te willen starten met vaccineren.

RIVM focust op start vaccinatie in week van 4 januari

Het RIVM zegt dat "alles erop gericht" is om te beginnen met de vaccinatie in de week van 4 januari. Jaap van Delden, programmadirecteur vaccinatie covid-19 bij het RIVM, zegt erbij dat het "echt wel ambitieus" is.

Hij zei dat het de bedoeling is dat bewoners van verpleeghuizen en instellingen voor verstandelijk beperkten en ook zorgpersoneel eerst wordt beschermd. Dat betekent volgens Van Delden niet per se dat zij ook als eersten een coronavaccin krijgen. "Het kan ook zijn dat je verplegend personeel eerst vaccineert", zegt Van Delden. Bewoners van verpleeghuizen zouden dan pas later aan de beurt komen, maar zijn wel al deels beschermd omdat het personeel ingeënt is.

Meer dan een miljoen besmettingen in Iran

In de afgelopen 24 uur zijn er in Iran bijna 14.000 nieuwe besmettingen geregistreerd. Daarmee komt het totale aantal geregistreerde besmettingen boven een miljoen uit, zegt het gezondheidsministerie. Het aantal doden staat nu op bijna 50.000.

Iran is het zwaarst getroffen land in het Midden-Oosten. De maatregelen zijn er aangescherpt om een derde golf te voorkomen. Zo zijn niet-essentiële bedrijven gesloten en zijn reisbeperkingen opgelegd.

'Huisartsen werken niet mee aan briefje voor vrijstelling dragen mondkapje'

Huisartsen zeggen veel telefoontjes te krijgen van patiënten die om een briefje vragen waarin staat dat ze vrijstelling krijgen voor het dragen van een mondkapje. Maar huisartsen kunnen daar niet aan meewerken, bevestigt een woordvoerder van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) na berichtgeving in de Gelderlander.

"Er is een richtlijn die zegt dat je aan je eigen patiënten geen medische verklaringen mag meegeven. Dat zou namelijk de relatie tussen patiënt en arts onder druk kunnen zetten", aldus de woordvoerder. Volgens de LHV leidt het aantal telefoontjes af van de patiëntenzorg. "Het geeft een hoop onrust."

Sinds dinsdag is het verplicht om mondkapjes in publieke binnenruimtes te dragen. Sommige mensen kunnen om medische redenen geen mondkapje dragen. Wie zich bij een controle beroept op een uitzondering, moet een bewijs kunnen leveren. Anders volgt, net als bij anderen die geen kapje dragen, een boete van 95 euro.

De Rijksoverheid geeft een aantal opties voor zo'n bewijs. Een daarvan is een briefje van de huisarts. De LHV heeft de overheid hier naar eigen zeggen meerdere keren op aangesproken en eist dat de tekst wordt aangepast.

Andere oplossingen hebben volgens LHV de voorkeur, zoals zelf een verklaring invullen (.pdf). Patiënten kunnen bijvoorbeeld ook een zogeheten faceshield dragen. Of een hulpmiddel of medicijn laten zien.

Nieuwe routekaart met coronamaatregelen van het kabinet in de maak

Het kabinet werkt aan een nieuwe versie van de routekaart, het schema waaraan burgers kunnen aflezen welke coronamaatregelen in aantocht zijn. Op de kaart staat bijvoorbeeld wat er gebeurt als het aantal positieve tests boven een bepaald aantal uitkomt.

De Telegraaf schrijft vanochtend dat in de nieuwe routekaart ook zaken als vaccinatiegraad en testbeleid bepalen welke maatregelen er worden genomen. Het ministerie van Volksgezondheid bevestigt dat het kabinet werkt aan aanpassingen, waarin "ook de route naar versoepelingen wordt uitgewerkt".

Obama, Bush en Clinton zullen zich publiekelijk laten inenten

De voormalige Amerikaanse presidenten Barack Obama, George W. Bush en Bill Clinton gaan zich vrijwillig voor het oog van de camera laten vaccineren zodra er een vaccin is goedgekeurd. Volgens nieuwszender CNN doen zij dat om aan te tonen dat het veilig is om je te laten inenten tegen het coronavirus.

De drie presidenten voor Trump hopen dat een bewustzijnscampagne om de veiligheid van het vaccin aan te tonen een krachtige boodschap naar het Amerikaanse volk zal zijn. Clinton en Bush lieten via hun woordvoerders weten dat ze een vaccin willen nemen zodra dat beschikbaar is.

Obama zei dat hij immunoloog Anthony Fauci gelooft als die zegt dat het vaccin veilig is. "Ik beloof dat wanneer het vaccin beschikbaar is voor mensen die minder risico lopen, ik het zal nemen."

George W. Bush, Barack Obama en Bill Clinton

VN: pandemie kan leiden tot meer mensen in extreme armoede

De coronapandemie kan er op de lange termijn toe leiden dat meer mensen in extreme armoede terechtkomen. Dat zeggen de Verenigde Naties. De schatting is dat het aantal in 2030 is opgelopen tot meer dan een miljard mensen.

Maar dat kan nog worden voorkomen, blijkt uit onderzoek van het VN-ontwikkelingsprogramma UNDP, dat verschillende toekomstscenario's schetst. In het ergste geval komen er 200 miljoen extreem armen bij. In het 'basis-scenario' zijn het er 44 miljoen. Dat verschil is zo groot door de onzekerheid over factoren die daar invloed op hebben.

In het gunstigste geval worden juist 146 miljoen mensen die in extreme armoede leven, uit die situatie geholpen. Daarvoor moet worden geïnvesteerd in sociale maatregelen, digitalisering en klimaatmaatregelen. Het hangt allemaal af van de beslissingen die nu worden genomen.

"De pandemie is een keerpunt. De leiders van nu kunnen de wereld zeer verschillende kanten op sturen", zegt UNDP-voorzitter Achim Steiner. Het onderzoek wijst bijvoorbeeld op Colombia, waar dankzij een digitale doorbraak een nieuw socialezekerheidsstelsel binnen enkele weken twee miljoen mensen bereikte.

D66: experimenten met openen horeca en culturele sector

D66-fractievoorzitter Jetten vindt dat sommige horecazaken en de culturele sector onder strikte voorwaarden open moeten kunnen gaan. Hij wil dat er geëxperimenteerd wordt met vooraf reserveren, mensen naar hun tafel begeleiden in een goed geventileerde ruimte en alle bezoekers vooraf of achteraf testen op corona, zegt hij in het AD.

Jetten vindt dat het in de discussie niet langer moet gaan over een 'alles-of-niets-strategie'. "Het kan en moet slimmer", voegt hij eraan toe. Jetten zet er zijn vraagtekens bij dat de horeca vooral dicht moest om het aantal vervoersbewegingen van groepen mensen in te dammen.

"Dat vind ik met de beelden van de overvolle winkelstraat steeds moeilijker uit te leggen", zegt de fractievoorzitter van de regeringspartij. Hij wil ook dat de voorgenomen versobering van het financiële steunpakket van tafel gaat. Het kabinet buigt zich de komende dagen weer over de coronamaatregelen en over wat er met de feestdagen mogelijk is. Dinsdag is er een persconferentie.

Horecagelegenheden in vijftig gemeenten dreigen op 17 januari open te gaan, ook al lopen ze daardoor het risico een boete te krijgen. Nu voldoende steunmaatregelen vanuit het kabinet lijken uit te blijven, kan de horeca niet anders meer, schreven ze gisteren in een gezamenlijk persbericht.

Grote Clubactie verkoopt recordbedrag aan loten

Kinderen die dit jaar loten verkochten voor de Grote Clubactie hebben een recordbedrag binnengehaald van ruim 9,5 miljoen euro. Dat is goed nieuws voor het verenigingsleven dat door de coronacrisis stil is komen te liggen, want ruim 300.000 leden van 5300 verenigingen hebben ruim 3 miljoen loten verkocht.

Volgens de organisatie is na jaren van dalen, het aantal deelnemende verenigingen toegenomen. "Juist in deze moeilijke tijden is dit soort saamhorigheid belangrijk", zegt directeur Frank Molkenboer. De loten werden niet alleen aan de deur verkocht, maar ook online.

Op 9 december worden de winnende loten getrokken en op 10 december kunnen kopers zien wat ze hebben gewonnen. De Grote Clubactie wordt ieder jaar gehouden en loopt al sinds 1972. Met de verkoop van loten kunnen verenigingen materiaal aanschaffen. Vanwege corona hebben clubs minder inkomsten, bijvoorbeeld omdat clubhuizen dicht moeten blijven.

Opnieuw recordaantal besmettingen Curaçao

Op Curacao zijn gisteren 155 nieuwe besmettingen geregistreerd. Dat is opnieuw een record. Eergisteren stond dat record op 124 nieuwe besmettingen. In de afgelopen 24 uur zijn 621 mensen getest en werden 27 patiënten genezen verklaard. Veertien patiënten liggen op dit moment in het ziekenhuis, van wie twee op de IC. In totaal zijn nu ruim 1400 mensen besmet.

Sinds deze week gelden strengere maatregelen op het eiland. Zo geldt er een alcoholverbod in de horeca en op straat en moeten ook alle casino's dicht. Het alcoholverbod geldt niet voor geregistreerde gasten van hotels. Restaurants mogen binnen geen bezoekers meer ontvangen. Toeristen vanuit Nederland mogen op dit moment nog gewoon naar Curaçao. Er geldt een geel reisadvies.

Mogelijk duizenden patiënten missen diagnose ernstige ziekte

In de eerste coronagolf waren er veel minder diagnoses voor ernstige ziektes, waaronder kanker. En die achterstand is nog altijd niet ingehaald, blijkt uit nieuw onderzoek.

"Alarmerende cijfers", zeggen pathologen, omdat verondersteld moet worden dat er in Nederland duizenden patiënten zijn met een ernstige, mogelijk kwaadaardige ziekte, die nog niet ontdekt is.

Nieuw liveblog

Welkom in het coronablog van donderdag 3 december. Het blog van gisteren is hier terug te lezen.