NOS Nieuws Binnenland Aangepast

Rusland begint met vaccinatie • 'Beheersbaar druk in winkelstraten'

 • Welkom in het coronablog, je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.
 • Het was druk in winkelstraten, maar niet zo erg als vorig weekend, zegt voorzitter van het Veiligheidsberaad Hubert Bruls.
 • Bij het RIVM zijn vandaag 6577 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld, 656 meer dan gisteren.
 • Rusland begint met grootschalige vaccinatie.
Liveblog gesloten
 • Poepluiers en ruimtegebrek maken deze thuiswerkers soms 'helemaal gek'

  Sinds de uitbraak van corona werken mensen veel meer thuis dan daarvoor. Nieuwsuur zocht uit wat dit doet met mensen, en waar ze tegenaan lopen.

  Bedrijven en organisaties zien dat een groeiende groep werknemers het mentaal steeds moeilijker vindt om thuis te werken, meldde de NOS afgelopen week. Maar niet iedereen is ontevreden over thuiswerken. Er zijn ook mensen die er juist blij mee zijn.

  Niet iedereen is gemaakt om thuis te werken:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Van poepluiers tot ruimtegebrek, deze thuiswerkers worden soms 'helemaal gek'
 • Portugese families mogen samen aan de kerstdis, geen limiet op aantal personen

  Portugal versoepelt de coronamaatregelen tijdens Kerst: familiebezoek buiten de eigen regio wordt dan toegestaan. Momenteel geldt er in Portugal een binnenlands reisverbod, maar van 23 tot en met 26 december komt dit tijdelijk te vervallen.

  Ook komt er geen limiet voor het aantal personen dat aan het kerstdiner mag aanschuiven en wordt de avondklok verplaatst van 23.00 uur naar 02.00 uur, aldus premier Antonio Costa. "Families weten dat bijeenkomen risicovol is", zegt Costa. "We moeten de Portugezen vertrouwen."

  Met Oud en Nieuw daarentegen worden de coronamaatregelen juist strenger gehandhaafd. De regering wil grote nieuwjaarsfeesten voorkomen. Portugezen moeten met de jaarwisseling daarom zoveel mogelijk thuisblijven. Om middernacht mogen maximaal zes personen buiten samenkomen. Straatfeesten zijn uit den boze.

 • Drukte in België na heropening winkels blijft uit, behalve in Brussel

  Grote drukte in Belgische winkelstraten is uitgebleven, op de eerste zaterdag nadat alle 'niet-essentiële' winkels weer open mochten. Alleen in Brussel leidde de heropening tot problemen. De politie heeft winkelstraat Nieuwstraat deels afgesloten, meldt de VRT.

  Steden en gemeenten hielden op voorhand hun hart vast voor grote aantallen mensen. Aanvankelijk zouden de winkels die ruim een maand gesloten zijn, pas opengaan op 13 december. Maar vanwege de verwachte kerstdrukte besloot de overheid de niet-essentiële winkels op 1 december weer te openen.

  De politie in Brussel roept op om morgen niet te komen winkelen als dat niet nodig is. Via een online kleurenbarometer kan de drukte in winkelstraten in de gaten worden houden.

 • Rusland over vaccinatie: 'We willen de bevolking beschermen'

  Rusland is begonnen met het inenten tegen het coronavirus, als eerste land in Europa. Het land heeft zelf een vaccin ontwikkeld, Spoetnik V., dat nog wordt getest op 40.000 mensen. De testfase is dus nog niet helemaal afgerond.

  "Ik heb hier bewust voor gekozen", zegt een vrouw bij wie het vaccin wordt toegediend. "Ik ben eerder bang om ziek te worden, dan om me te laten inenten."

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Rusland begint met vaccineren: 'We willen de bevolking beschermen'
 • Sinterklaas blijft buiten op Pakjesavond

  Vanavond wordt er waarschijnlijk geen 'Hoor Wie Klopt Daar, Kinderen' gezongen tijdens pakjesavond, maar 'Hoor Wie Videobelt Daar, Kinderen'. De avond wordt dit jaar anders gevierd, omdat er door corona maar 3 mensen op bezoek mogen komen en 1,5 meter afstand moet worden gehouden. Dat levert creatieve alternatieven op.

  Zo heeft Marielle Walter vandaag Pakjesdag gevierd in plaats van Pakjesavond. Haar familie, bestaande uit zes kinderen met aanhang, is te groot om samen te mogen komen, dus bedachten ze een surprise. "Zes weken geleden hebben we lootjes getrokken. Iedereen moest zijn cadeautje voor zijn lootje bij ons laten afleveren zodat wij ze konden rondbrengen", vertelt Walter.

 • 'Het was druk in winkelstraten, maar niet zo erg als vorig weekend'

  De zaterdagmiddag voor Pakjesavond heeft uitgewezen dat winkelen wel kan, als iedereen er op goed mee omgaat. Dat zegt Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad en burgemeester van Nijmegen tegen het ANP. "Het beeld is dat het zaterdag in sommige grotere steden wel druk was, maar niet zo erg als vorig weekeinde."

  Verschillende gemeenten troffen maatregelen om drukte in winkelstraten te voorkomen. Ook winkeliers probeerden opstoppingen in hun zaak te voorkomen. Die verdienen een compliment volgens Bruls, want het bleef "beheersbaar druk". Vervroegde sluiting, zoals vorige week in Rotterdam, was daarom niet nodig.

  In Amsterdam werd halverwege de middag het advies gegeven om twee grote winkelstraten, de Kalverstraat en de Nieuwendijk, te mijden vanwege drukte. In Maastricht, Rotterdam, Eindhoven, Zwolle, Deventer en Utrecht is de winkeldag goed verlopen, zeggen binnenstadmanagers tegen de NOS.

 • Onbegrip over inreisverbod voor familie van buiten de EU

  De ouders van Basak Manders wonen in Turkije. Manders beviel drie maanden geleden van haar tweede dochter. Haar ouders hebben hun pasgeboren kleinkind nog niet kunnen vasthouden vanwege de Nederlandse coronaregels.

  "Het was lastig om mijn familie niet naast me te hebben", zegt Manders. "Alle landen kiezen hun eigen regels. In Noorwegen en Denemarken zijn eerste- en tweedegraads familieleden welkom. In Duitsland mogen ze voor bevalling en bruiloft wel naar Duitsland reizen."

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Onbegrip over inreisverbod voor familieleden buiten de EU
 • Gemeente Amsterdam roept op om niet meer naar Kalverstraat te komen

  Nadat de gemeente Amsterdam vanmiddag al eenrichtingsverkeer instelde in de Kalverstraat vanwege de drukte, adviseert de gemeente Amsterdam nu om helemaal niet meer de winkelstraat te komen, meldt de lokale zender AT5. De gemeente roept ook op om niet meer naar de Nieuwendijk te komen.

  Op Twitter roept de gemeente op een andere winkelstraat te kiezen voor Sinterklaasinkopen:

 • Camper terug na ruim acht maanden: 'Best wel een beetje emotioneel'

  Een groep Nederlanders die per camper door Marokko trok ging aan het begin van de coronaepidemie halsoverkop terug naar huis. Hun campers bleven achter in Marokko en die zijn nu pas, na ruim acht maanden, terug in Nederland.

  "We zaten ver weg destijds, en hadden geen benul hoe het hier ging", zeggen twee eigenaren. "We hebben nooit kunnen beseffen dat het zo lang zou duren voor we de camper weer zagen."

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Campers terug in Nederland
 • 6577 nieuwe coronabesmettingen gemeld

  Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 6577 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 656 meer dan gisteren en ruim 1200 meer dan het weekgemiddelde.

  Verder zijn bij het RIVM 39 overleden covid-patiënten gemeld. Gisteren waren dat er 58. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 49 doden per dag, tegen 65 doden per dag een week eerder.

 • Eenrichtingsverkeer ingesteld in de Kalverstraat

  In de Kalverstraat in Amsterdam is eenrichtingsverkeer ingesteld vanwege de drukte. Dat meldt een verslaggever van de NOS in Amsterdam. Er kan nog wel worden gewinkeld, maar het publiek kan nog maar vanaf een kant de straat in.

  Dit weekend werd grote drukte verwacht in de Kalverstraat vanwege Pakjesavond, meldde AT5 gisteren. Vorig weekend tijdens Black Friday was het te druk. De politie en gemeente troffen extra maatregelen. "Bij duizend bezoekers grijpen we in", zei crowdcontroller Ivo van de Burg tegen de lokale Amsterdamse televisiezender.

  Ook in andere steden waren toen problemen met drukte.

 • Ziekenhuismedewerkers doen hun verhaal in podcastserie

  In de podcastserie Coronastrijders van de regionale omroep NH Nieuws vertellen ziekenhuismedewerkers over wat ze meemaken. Dat zijn soms heftige verhalen.

  "Mijn patiënt zou gaan overlijden, twee mensen mochten afscheid komen nemen en toen stonden er drie kinderen voor de deur", vertelt Sharon Douma, verpleegkundige bij Tergooi. "Ik mocht er maar twee binnenlaten."

 • 'Coronahoester' in Echt voor de tweede keer opgepakt

  In een supermarkt in het Limburgse Echt is een man opnieuw aangehouden vanwege 'coronahoesten'. De man werd hiervoor eerder dit jaar ook al eens opgepakt, zo meldt de politie op Facebook. Toen deed hij het in een restaurant in Echt.

  De man werd gisteren door winkelpersoneel aangesproken, omdat hij geen mondkapje droeg. De man was daar niet van gediend en hoestte opzettelijk naar het personeel. De politie werd ingeschakeld en toen agenten de man aanhielden, hoestte hij ook met opzet naar hen. Ook zei de man dat hij corona had.

  De man zit vast op verdenking van poging tot zware mishandeling. Van de officier van justitie moet hij een coronatest ondergaan.

 • Manager binnenstad Zwolle: 'Als het te druk wordt, sluiten we de winkels'

  De binnenstadmanager van Zwolle roept het publiek op om te overwegen om weg te blijven uit de binnenstad. Dat schrijft RTV Oost. Zo moet de drukte in de stad worden gespreid.

  "Mocht je toch willen winkelen, kom dan vooral in de ochtend", zegt manager Aukje Grouwstra tegen de regionale omroep. "We zien dat het dan nog relatief rustig is. En alsjeblieft, ga niet funshoppen. Dat kunnen we er gewoon niet bij hebben momenteel."

  Extra stewards

  Volgens de manager hebben winkeliers er begrip voor dat er eventueel ingegrepen moet worden, maar hopen ze dat het niet hoeft. "Mocht het toch te druk worden in het centrum, dan zullen we de winkels moeten sluiten."

  De gemeente Zwolle zet vandaag onder meer extra stewards in. Zij gaan ervoor zorgen dat het niet te druk wordt in de wachtvakken voor de winkels en kijken of er voldoende afstand wordt gehouden.

  De Diezerstraat in Zwolle RTV Oost
 • Maastricht wil drukte winkelstraten voorkomen: 'We doen wat we kunnen'

  In veel steden wordt de drukte in de winkelstraten weer goed in de gaten gehouden. Vorig weekend was het in verschillende steden te druk. In Dordrecht, Rotterdam en Eindhoven moesten winkels eerder dicht dan normaal op zaterdag.

  Ook Leontien Mees, directeur van Maastricht Marketing, hoopt vandaag, op 5 december, grote drukte te voorkomen. "We hopen natuurlijk dat mensen hun inkopen al hebben gedaan voor 5 december", zegt Mees in het NOS Radio 1 Journaal. "We zetten in op communicatie vooraf: zorgen dat ze doordeweeks naar de stad toe komen, in de ochtenden hun boodschappen doen en echt met een koopintentie komen. Het liefst alleen."

  'Eigen verantwoordelijkheid'

  Verder wil Mees duidelijk laten zien waar mensen terechtkunnen voor lokale online verkoop, om zo de Maastrichtse ondernemer te steunen. Ze kan niet garanderen dat het vandaag rustig blijft in de stad. "We doen wat we kunnen doen. Daarnaast heeft iedereen zijn eigen verantwoordelijkheid."

  Wat haar betreft komt er geen oproep om niet naar Maastricht te komen. "Dat vinden de winkeliers niet leuk, dat vinden we allemaal niet leuk. Ik denk dat mensen goed bij zichzelf moeten nagaan: als ik naar de stad wil komen, op welk moment doe ik dat dan het best? Voor 12.00 uur bijvoorbeeld, en probeer dan naar andere delen van de stad te gaan."