NOS Nieuws

Maandenlang thuiswerken: 'Mijn leven is een saaie pap geworden'

  • Carmen Dorlo

    redacteur Online

  • Carmen Dorlo

    redacteur Online

"Elke dag thuiswerken is hetzelfde. Ik en mijn pyjama. Elke dag weer." Het leven van de 28-jarige Mimi uit Amsterdam is momenteel niet zoals ze zou willen. "Mijn leven is een saaie pap geworden." De freelancer in de online marketing is klaar met het thuiswerken. En ze is niet de enige: veel mensen hebben het er moeilijk mee in de coronapandemie.

Bedrijven en organisaties zien dat een groeiende groep medewerkers het mentaal steeds moeilijker vindt om thuis te werken.

"Ik word gewoon zo onproductief van het thuiswerken. Ik stel alles uit, begin een beetje te lummelen", vertelt Mimi. "Het wordt steeds moeilijker om me aan te kleden, om goed te eten."

'We missen elkaar'

Een beeld dat het internationale bedrijf Unilever herkent. Sinds maart werken de medewerkers van Unilever thuis, vertelt woordvoerder Fleur van Bruggen. Het bedrijf verspreidt maandelijks een vragenlijst onder de medewerkers om te kijken hoe het met ze gaat. Daaruit blijkt dat 1 op de 3 mensen zich minder prettig voelt dan voordat thuiswerken noodzakelijk was. "We missen elkaar. Het informele. Samen even lunchen, even kletsen. Het weekend doornemen. Het menselijk contact."

Het bedrijf ziet dat mensen moeite hebben om de dag af te sluiten. "Je stopt niet meer je laptop in je tas, stapt in de auto of op de fiets en komt thuis. Dat is belangrijk." Ook vindt een kwart van de mensen het gebrek aan contact met het team vervelend. "De medewerkers vinden het daardoor lastig om een connectie met het team te krijgen", zegt Van Bruggen.

Ook Jade mist het sociale contact. "Gewoon even dat praatje met iemand. Een wandelingetje verder dan de koffieautomaat bij me thuis. Samen lunchen. Als ik nu iemand bel, moet dat snel omdat er weer een meeting aankomt", vertelt de 28-jarige die in de logistiek werkt. "Ook heb ik niet echt een groot huis en moet ik in de keuken werken. Als ik dan de spullen niet goed opruim aan het einde van de werkdag, sluit ik die dag gewoon niet goed af. Dan ga ik tijdens het koken nog snel iets afmaken of iets doorlezen."

Werknemersorganisatie FNV deed eind augustus een groot onderzoek onder de leden naar thuiswerken. Het beeld dat de mentale gesteldheid is verslechterd vanwege het thuiswerken, herkent de FNV. "Mensen missen vooral hun collega's", zegt een woordvoerder. "Dat zal de afgelopen maanden wel erger zijn geworden."

Bij behandelorganisatie Psychologen Nederland (PsyNed) klagen patiënten ook over thuiswerken. "Eenzaamheid en het vervagen van de grens tussen werk en privé veroorzaken stress. Sommige mensen vinden de verandering dat alles digitaal moet ook stressvol", psycholoog Susannah Chernowitz. "En bij mensen die al kwetsbaar waren voor psychische klachten ontwikkelen die zich nu sneller."

In de zomer was de horeca nog open en was het lekker. Nu is het rotweer en snel donker.

Jade

De behandelorganisatie ziet ook dat de vraag van werkgevers naar hulp bij psychische klachten op de werkvloer opvallend snel stijgt. Het aantal behandelingstrajecten dat door de werkgevers wordt aangevraagd voor werknemers is verdubbeld. "Werkgevers maken zich zorgen over hun werknemers omdat ze elkaar minder vaak zien. Ze hebben geen zicht op hoe het gaat."

ArboNed roept werkgevers om die reden op om extra alert te zijn op thuiswerkers. De organisatie ziet nu nog geen uitval vanwege thuiswerken, maar waarschuwt voor mogelijke toekomstige gevolgen. "Je wil niet dat de emmer op de lange termijn overloopt en er sprake is van mentaal verzuim", zegt Jan Machek, psycholoog bij ArboNed.

Eenzaam en saai

Met Jade gaat het een stuk slechter dan een paar maanden geleden, vertelt ze. "In de zomer was de horeca nog open en was het lekker. Nu is het rotweer en snel donker. Ik ben echt somberder en heb minder zin om uit bed te komen. Ik kan toch nergens naartoe."

Volgens PsyNed zijn de mentale klachten vanwege thuiswerken zorgelijk. "Ook als er geen corona is, zullen er mensen zijn die werk stressvol vinden. Maar het feit dat je er nu minder zicht op hebt en dat het uit de hand kan lopen voordat je het doorhebt, dat is zorgelijk."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl