NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Woonzorgcentrum bedreigd na oproep Viruswaarheid • Duitsland maakt Utrecht risicogebied

Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  We sluiten dit liveblog af. Morgen beginnen we weer een nieuw liveblog met het belangrijkste coronanieuws.

 • Koolmees: 1,4 miljard euro voor begeleiding naar nieuw werk

  Het kabinet maakt 1,4 miljard euro vrij om mensen zonder werk te begeleiden naar een nieuwe baan. Het is de bedoeling dat werkzoekenden zoveel mogelijk bij één loket terechtkunnen voor hulp, schrijft minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan de Kamer.

 • Advocaat Jan Vlug: OM moet Willem Engel vervolgen

  De oproepen van Willem Engel zijn strafbaar, zei advocaat Jan Vlug in het RTL-programma Jinek. Volgens hem maakt de voorman van actiegroep Viruswaarheid zich schuldig aan opruiing. Ook roept de advocaat het Openbaar Ministerie op om Engel te vervolgen "als signaal".

 • Woonzorgcentrum bedreigd na oproep Willem Engel van Viruswaarheid

  Personeel van een woonzorgcentrum in Goirle (Noord-Brabant) is met de dood bedreigd en uitgescholden na een oproep van Willem Engel van de actiegroep Viruswaarheid. Engel riep via sociale media op om te bellen naar het verzorgingshuis Guldenakker, dat volgens hem op slot was gegaan.

  Er kwamen zes dreigtelefoontjes binnen en ruim het dubbele aantal e-mails, zegt een woordvoerster van Guldenakker in het Brabants Dagblad. De strekking is dat mensen willen dat kwetsbare ouderen niet weer worden opgesloten. "Maar dat is ook óns doel. Wij willen ook dat al onze verzorgingshuizen openblijven."

  Het woonzorgcentrum vindt het nog belangrijker dat het coronavirus zich niet verder verspreidt. Het huis is vanaf 9 september acht dagen dicht geweest. Omdat er bewoners en medewerkers besmet waren, is daarvoor gekozen in overleg met de GGD. De verpleegafdeling bleek de bron, die is langer dicht geweest en de bewoners daar zitten in quarantaine.

  Willem Engel zegt in de krant dat hij het 'spijtig' vindt dat zijn oproep zo is geïnterpreteerd. "Dit is niet de oproep die wij hebben gedaan. Wij keuren alle vormen van geweld af, ook verbaal geweld. Het is heel jammer dat de telefonistes nu de volle laag krijgen. Maar ik hoop wel dat het een signaal is voor de beleidsmakers, dat de eindverantwoordelijken beseffen dat dit het verkeerde beleid is."

  Guldenakker overweegt aangifte te doen.

 • Duitsland verklaart ook Utrecht tot risicogebied

 • Famke Louise biedt excuses aan

  Ook Famke Louise heeft de video van haar Instagramaccount gehaald waarin ze haar volgers opriep niet meer mee te doen met de coronamaatregelen van de overheid. Ze zegt dat ze niet meer achter de boodschap staat. Eerder vandaag bleek al dat veel andere BN'ers die een vergelijkbare oproep hadden gedaan, die ook hadden verwijderd.

  Tegen haar ruim 1 miljoen volgers zegt Famke Louise dat het nooit haar bedoeling is geweest om mensen aan te sporen om laconiek om te gaan met de maatregelen. "Ik realiseer me de ernst van ongefundeerde uitspraken doen", zegt ze. "Ik wil mijn excuses aanbieden aan allen die zich gekwetst of verward hebben gevoeld en beloof beter mijn best te doen."

 • Cafés en restaurants Marseille dicht, ook elders beperkingen

  Kroegen en restaurants in Marseille zijn vanaf zaterdag op slot. De maatregel geldt in elk geval voor twee weken. In andere grote Franse steden, waaronder de hoofdstad Parijs, gaan de horecazaken vanaf maandagavond voortaan om 22.00 uur dicht.

  De Franse minister van Volksgezondheid maakte de maatregelen bekend vanwege het toegenomen aantal coronabesmettingen in het land. Het afgelopen etmaal werden meer dan 13.000 besmettingen gemeld.

  Voor Marseille is de op een na hoogste alarmfase afgekondigd. Parijs, Lille, Toulouse, Saint-Etienne, Rennes, Rouen, Grenoble en Montpellier vallen in de categorie 'verhoogde staat van paraatheid', die al gold voor Bordeaux, Lyon en Nice.

  Het wordt in de getroffen gebieden verder verboden om met meer dan tien mensen ergens af te spreken. Bij openbare bijeenkomsten mogen maximaal duizend bezoekers aanwezig zijn. Dat is nu nog 5000.

 • Begrafenisondernemer in New York: 'De telefoons stopten niet met rinkelen'

  Een trieste mijlpaal voor de VS: er zijn 200.000 coronadoden geregistreerd. New York was lang het epicentrum. Uitvaartcentra raakten er overbelast. Patrick Kearns moest de lichamen opslaan in een container. Hij vreest dat die weer ingezet moet worden.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Begrafenisondernemer in New York: 'De telefoons stopten niet met rinkelen'
 • Verpleeg- en ouderenzorg: 'We staan weer niet op de eerste rij'

  De ouderenzorg is bang om weer op de tweede plek te komen en dat fouten uit het begin van de coronacrisis herhaald worden. Nu een tweede golf van het coronavirus voor de deur staat, slaan deskundigen uit de sector alarm. "De ziekenhuiszorg heeft nog altijd voorrang boven de zorg in verpleeghuizen", zegt Nienke Nieuwenhuizen, voorzitter van de vereniging van specialisten ouderengeneeskunde (Verenso) tegen Nieuwsuur.

 • Disney schuift met verschijningsdata toptitels

  Entertainmentconcern Disney heeft de verschijningsdatum van een aantal blockbusters uitgesteld. Fans die uitkijken naar de nieuwe Marvel-film Black Widow moeten nu wachten tot mei volgend jaar, in plaats van november aanstaande. Steven Spielbergs remake van West Side Story wordt zelfs een jaar later uitgebracht: december 2021.

  Het bedrijf schuift met de data om de impact van de corona-pandemie op de filmrecette te ondervangen. In veel landen zijn de bioscopen open, maar mogen er veel minder mensen naar binnen. De eerste grote Hollywoodproductie die deze zomer desondanks uitkwam, Tenet van Christopher Nolan, heeft wereldwijd weliswaar al 250 miljoen dollar in het laatje gebracht, maar de omzet in de Verenigde Staten stelt met 36 miljoen ernstig teleur.

  Eerder stelden andere filmstudio's hun potentiële kaskrakers ook al uit. Zo komt Wonder Woman 1984 van Warner Bros. niet in oktober, maar met Kerst uit en is Candyman van Universal naar volgend jaar verplaatst.

 • 'Testcapaciteit bleef onbenut in begin van corona-uitbraak'

  Er had in het begin van de corona-uitbraak in Nederland meer getest kunnen worden dan is gedaan, concludeert de Algemene Rekenkamer in een vandaag verschenen rapport. Er was ondanks berichten over schaarste wel degelijk meer testcapaciteit dan is ingezet. "Er is niet volledig gebruikgemaakt van de middelen die er waren", zegt Ewout Irrgang van de Rekenkamer.

 • Lof voor corona-aanpak in Afrika

  Het hoofd van de Afrikaanse Centra voor Ziektebestrijding (CDC) prijst de regeringen van Afrikaanse landen voor hun corona-aanpak. Het Afrikaanse continent telt volgens de Wereldgezondheidsorganisatie 1,15 miljoen bevestigde coronabesmettingen en zo'n 25.000 coronadoden. Die cijfers steken gunstig af tegen die van andere continenten, zoals Europa (5,27 miljoen besmettingen en 231.000 doden), ook als je kijkt naar het aantal bewoners van beide continenten.

  CDC-chef John Nkengasong ontkent bij de BBC dat de Afrikaanse landen niet goed registreren en dat de cijfers daardoor laag uitvallen. Volgens hem hebben de regeringen daar vanaf het begin goed ingegrepen en hebben testen, contactonderzoek en het dragen van mondkapjes het verschil gemaakt.

  Wat ook hielp, is dat Afrika een jonge bevolking heeft. Het is bekend dat corona vooral bij ouderen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaakt.

  Een overzicht met besmettingscijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO
 • Kritische privacywaakhond wil uitleg over Abu Dhabi-deal

  De Autoriteit Persoonsgegevens is kritisch over de deal waarbij coronatesten van Nederlanders naar Abu Dhabi worden gevlogen voor analyse. De privacywaakhond heeft daarom het laboratorium Saltro en het ministerie van Volksgezondheid om uitleg gevraagd.

 • Madrid vraagt om hulp leger bij aanpak coronacrisis

  Het regiobestuur van Madrid heeft formeel gevraagd om de hulp van het leger in de door corona getroffen wijken in en rond de hoofdstad. De militairen moeten veldhospitalen gaan neerzetten, testen uitvoeren en zich bezighouden met het ontsmetten van de 37 afgezette wijken.

  Daarnaast vraagt Madrid om de bijstand van ruim 200 extra politieagenten en guardia civiles (marechaussees), die kunnen helpen bij het handhaven van de quarantaineregels in de wijken. Ook wil de deelstaat 300 extra artsen aantrekken om de enorme tekorten in de zorg aan te pakken.

  Het regiobestuur krijgt sinds deze week extra hulp van de Spaanse regering bij de aanpak van de tweede coronagolf. De vrees is dat komende dagen meer wijken met grote aantallen besmettingen moeten worden afgesloten. Volgens officiële cijfers bezetten coronapatiënten momenteel ruim een derde van alle IC-bedden in Madrid.

 • Kabinet gaat desinformatie over coronavaccin bestrijden

  Het kabinet gaat actief optreden tegen desinformatie op sociale media zodra er een coronavaccin beschikbaar is, schrijft minister De Jonge aan de Tweede Kamer. Hij heeft een strategie opgesteld om de introductie van het vaccin rustig te laten verlopen. Gedurende het hele proces, van ontwikkeling tot uitvoering, wordt de veiligheid en effectiviteit van het vaccin bewaakt, schrijft De Jonge. "We doen geen enkele concessie aan de veiligheid."

  De Jonge begrijpt dat mensen vragen hebben over de veiligheid en betrouwbaarheid van vaccins. Daarom komt er een communicatiecampagne in samenwerking met het RIVM. Daarin wordt rekening gehouden met "emoties, gevoelens van spanning, zorgen en onzekerheid". Zelf is hij van harte bereid zich te laten vaccineren.

  De minister hoopt dat er in de eerste maanden van 2021 een goedwerkend vaccin beschikbaar is. Er zal niet meteen voldoende zijn voor iedereen, en daarom heeft het kabinet de Gezondheidsraad gevraagd wie het eerst in aanmerking moeten komen. Mogelijk zullen dat ouderen en zorgmedewerkers zijn. Het advies komt in november.

  Experts, verenigd in een denktank, gaan zich richten op het bestrijden van desinformatie op sociale media. Tegelijkertijd wil De Jonge die sociale media ook gebruiken om mensen juist te wijzen op het belang van vaccinatie.