Premier Rutte en minister De Jonge vlak voor de persconferentie
NOS Nieuws

Rutte bezorgd: 'Dit mogen we de mensen in de zorg niet aandoen'

"Er moet echt een tandje bij", zei premier Rutte op zijn corona-persconferentie. Het gaat niet goed met de ontwikkeling van het virus en daarom neemt het kabinet samen met verschillende regio's in de Randstad extra coronamaatregelen, vooral in de horeca. De cafés moeten om middernacht beginnen met sluiten, bevestigde hij het nieuws dat gisteren uitlekte.

Dat is geen symboolpolitiek, zei premier Rutte. "Hoe later op de avond, hoe moeilijker die anderhalve meter. Wat je met deze maatregel bereikt is dat je voorkomt dat mensen met te veel alcohol op te dicht bij elkaar blijven staan."

Rutte hoopt dat hiermee strengere maatregelen in de horeca voorkomen kunnen worden. "De horeca heeft geen schuld, ze hebben het fantastisch gedaan. Maar je ziet dat er veel besmettingen vandaan komen en het opsporen van iedereen kost heel veel tijd."

Het is niet de bedoeling dat mensen deze maatregelen gaan zien als juridische regeltjes waarbij je moet proberen eronderuit te komen. "Doe dat nou alsjeblieft niet jongens", zei Rutte. "We zijn toch volwassen met z'n allen in Nederland."

Het kabinet ziet het echt als een reëel gevaar dat de gezondheidszorg weer in gevaar komt als de stijging van het aantal besmettingen niet wordt teruggedrongen.

"Dat mogen we de mensen in de zorg niet aandoen", aldus Rutte. "Niet nog een keer die bovenmenselijke inspanningen, niet nog een keer zo veel mensen die overlijden." Ook de reguliere gezondheidszorg voor bijvoorbeeld hartpatiënten en kankerpatiënten loopt weer gevaar.

De hoofdpunten uit de coronapersconferentie van het kabinet:

'Als we het samen doen, kunnen we de tweede golf breken'

'Rottijd voor jongeren'

"Voor jongeren is dit echt een rottijd", zei Rutte. Hij gaf een groot compliment aan jongerenorganisaties en studentenverenigingen die hun best doen alles zo veilig mogelijk te organiseren. Hij gaf toe dat dat niet voor iedereen geldt. "Maar ik ga hier hier niet zeggen dat alle studenten het fout doen, dat is niet zo."

In verband met de beperkte testcapaciteit heeft het kabinet besloten dat kinderen onder de 13 jaar zich niet hoeven te laten testen als zij klachten zoals een snotneus hebben. Het mag wel, maar het hoeft niet. Ze mogen dan dus gewoon naar school. Tot nu toe gold dat voor kinderen onder de 6 jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl