NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

'Coronascherm' voor in de auto mag niet • Geen Nederlandse 'kermispretparken'

 • Touringcarbedrijven hebben gedemonstreerd tegen coronaregels.
 • 657 besmettingen in Duits slachthuis.
 • Van Rijn: zorgpremie stijgt niet met honderden euro's.
 • RIVM meldt 4 nieuwe coronadoden en 4 nieuwe ziekenhuisopnames. Er liggen 73 coronapatiënten op de IC.
Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  Dit liveblog is gesloten. We gaan morgenochtend weer verder met een nieuw blog met al het nieuws over het coronavirus. Fijne avond en slaap lekker!

 • 'Als we volhouden, is tweede golf niet waarschijnlijk'

  De eerste golf van coronabesmettingen is in Nederland achter de rug. In Nieuwsuur ging het over een eventuele tweede golf. Frits Rosendaal, hoofd klinische epidemiologie aan het Leids Universitair Medisch Centrum, noemde dat een terechte angst.

  Hij legde uit dat vaak wordt teruggegrepen op de Spaanse griepepidemie van 1918-19. Daar waren de tweede en zelfs derde golf ernstiger dan de eerste. "Men deed toen weinig, omdat men niet eens wist dat er virussen bestonden. Maar nu doen we wel wat. Als we de maatregelen op een of andere manier vol weten te houden, lijkt me een tweede golf niet waarschijnlijk."

 • Als je corona krijgt in Brazilië, kun je maar beter goed verzekerd zijn

  In Brazilië is de piek van de corona-epidemie nog niet in zicht. Of je als coronapatiënt in een regulier of een privéziekenhuis terechtkomt, maakt daar een groot verschil.

  Correspondent Marc Bessems sprak met Ana, wier moeder overleed. Haar nichtje, die ook corona had, overleefde de besmetting. Zij werd wel behandeld in een privékliniek.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'In de overlijdensakte staat: ademfalen en obesitas, geen covid'
 • ChristenUnie Amsterdam wil 'hagepreken'

  De ChristenUnie in Amsterdam wil dat de gemeente kerken toestemming geeft om diensten in de buitenlucht te houden. Fractievoorzitter Don Ceder verwijst naar de zogenoemde hagepreken van eeuwen geleden en zegt dat die bijvoorbeeld in de parken kunnen plaatsvinden.

  Hij heeft het college van burgemeester en wethouders gevraagd dat mogelijk te maken. "Geloven is iets individueels, maar heel veel mensen beleven dat toch samen. En die ruimte moet je gewoon creëren, vinden wij", zegt Ceder in Langs de Lijn En Omstreken op NPO Radio 1

  Grote voordeel is volgens hem dat er dan ook gezongen mag worden. "Voorgangers zeggen me dat veel mensen zingen als een essentieel onderdeel zien van de kerkdienst." Nu zijn kerkdiensten met maximaal dertig aanwezigen toegestaan. Vanaf 1 juli mogen dat er honderd zijn. Zingen gebeurt vrijwel niet.

 • 'Coronascherm' voor in de auto mag niet

  Bestuurders van taxi's, personenauto's en bedrijfswagens mogen hun voertuig niet 'coronaproof' maken met een afscherming tussen de bestuurder en de bijrijder. Dat heeft het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat besloten na een advies van de RDW.

  De risico's voor de verkeersveiligheid van zo'n 'coronascherm' zijn te groot. Zo kan het scherm de werking van airbags in de weg zitten en kan het het zicht in de spiegels belemmeren. Schermen tussen de voor- en achterbank zijn onder strenge voorwaarden wel toegestaan.

  De regels worden nog verder uitgewerkt en gaan naar verwachting over twee maanden in. Het ministerie waarschuwt dat de politie ook nu al kan optreden tegen verkeersonveilige afschermingen.

 • 'Middelbare scholen moeten na zomervakantie volledig open'

  Leraren willen dat middelbare scholen na de zomervakantie volledig opengaan. Vakbond CNV Onderwijs ziet dat de kwaliteit van het onderwijs verslechtert, nu scholen zowel fysiek als online lesgeven. Ook bij ouders en scholen wordt de roep op een volledige openstelling groter.

 • Meer besmettingen vleesfabriek Duitsland

 • Geen Nederlandse 'kermispretparken'

  Er komen in Nederland geen tijdelijke pretparken met kermisattracties, zoals die wel in Duitsland worden opgebouwd. Dat zegt Jan Boot van de Nederlandse KermisBond tegen het ANP. "Het idee is wel geopperd, maar het zou een grote financiële aanslag zijn voor de branche."

  Kermissen mogen tot 1 september niet open, omdat ze gezien worden als evenement. Vorige week demonstreerden exploitanten op het Malieveld in Den Haag tegen dat verbod. Vandaag gingen ze een stap verder en voerden ze een kort geding tegen de staat. Op de zitting werd besloten om een eventuele versoepeling van de maatregelen, voorzien voor volgende week, af te wachten. Als die er niet komt, dan doet de rechter alsnog uitspraak, schrijft het ANP.

 • 7000 medewerkers vleesfabriek Duitsland in quarantaine

  Alle medewerkers van het Duitse vleesverwerkingsbedrijf Tönnies, waar een grote corona-uitbraak heerst, moeten in quarantaine. Ook mensen van buiten het bedrijf die recent op het terrein van de slachterij zijn geweest, worden in isolatie geplaatst. Het gaat om 7000 mensen, zeggen de lokale autoriteiten in Gütersloh.

  Het bedrijf is voorlopig dicht. Ook hebben de autoriteiten uit voorzorg de scholen en kinderdagverblijven laten sluiten. Door het stilleggen van de productie in de vleesfabriek komt er 20 procent minder vlees op de Duitse markt.

 • Kopgroep met Nederland stopt met aankopen corona-vaccins

  De vier landen van de 'vaccinalliantie', waaronder Nederland, reserveren voorlopig geen nieuwe doses corona-vaccins. De vier landen gaan meedoen aan het vaccinprogramma van de Europese Commissie dat vandaag werd gepresenteerd. De Commissie wil beschikbare vaccins tegelijkertijd eerlijk verdelen over alle EU-landen.

 • 73 coronapatiënten op de IC

  Er liggen momenteel 73 coronapatiënten op de intensive care. Dat zijn er vijf minder dan gisteren, blijkt uit de cijfers die het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding bijhoudt. "Het aantal patiënten op de IC is na een lichte stijging weer terug op het niveau van vijf dagen geleden", zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.

  Buiten de intensive care zijn 289 coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis.

 • Verschillen middelbare scholen groeien, ouders vrezen achterstand

  Middelbare scholen hebben sinds de uitbraak van het coronavirus veel moeten improviseren. De manier waarop leerlingen les krijgen, verschilt van school tot school. Daar maken ouders zich zorgen over, stelt de Stichting Ouders en Onderwijs op basis van een verkennend onderzoek naar het onderwijs in coronatijd.

 • Ook corona bij Deense nertsenfokker

  Op een nertsenfokkerij in Denemarken is het coronavirus aangetroffen. Het is de eerste keer dat dit gebeurt in het land, de grootste producent van nertsenpelzen ter wereld.

  De besmette dieren werden ontdekt nadat een medewerker van het bedrijf positief op het coronavirus was getest. Alle nertsen worden afgemaakt.

  In Nederland is het coronavirus al op vijftien nertsenfokkerijen gevonden. Ruim een half miljoen dieren zijn hier geruimd.

 • UEFA: Champions League wordt in augustus afgerond in Portugal

  Het Champions League-seizoen wordt tussen 12 en 23 augustus afgemaakt in Portugal. De kwartfinales en de halve finales van het toernooi worden beide in één wedstrijd beslist. De finale wordt op zondag 23 augustus gespeeld in Lissabon.

  In de loop van juli wordt de beslissing genomen of er publiek bij die wedstrijden aanwezig mag zijn.

 • Minuut stilte in Zweeds parlement, dodental boven de 5000

  Parlementariërs in Zweden hebben met een minuut stilte de slachtoffers herdacht van de corona-epidemie. "Deze herdenking is voor alle slachtoffers", zei Rijksdag-voorzitter Andreas Norlen. "Zij die hun baan zijn verloren, hun gezondheid of hun leven. We zeggen tegen iedereen die rouwt en lijdt: je bent niet alleen."

  Zweden heeft de afgelopen maanden een geheel eigen coronakoers gevaren. De samenleving ging niet op slot, alleen grote bijeenkomsten werden verboden. Ouderen zouden extra worden beschermd, maar juist bij hen sloeg corona hard toe. Vandaag nam het dodental toe met 102, waarmee nu 5041 mensen in Zweden aan de gevolgen van het virus zijn overleden.

  Het dodental is veel hoger dan in andere Scandinavische landen, ook gecorrigeerd voor bevolkingsomvang. In Denemarken, Noorwegen en Finland zijn wel strenge coronamaatregelen genomen. Maar het Zweedse dodental is weer lager dan in het Verenigd Koninkrijk, Italië en Spanje, waar veel strengere regels zijn afgekondigd.

  Architect van de Zweedse aanpak, epidemioloog Anders Tegnell, gaf begin deze maand toch toe dat het land een andere strategie had moeten hanteren en meer maatregelen had moeten nemen. "Met de kennis die we nu hebben, had de aanpak ergens tussen die van ons en die van de rest van de wereld moeten liggen", zei hij.

  Vicepremier Lövin (links) en premier Löfven herdenken de slachtoffers EPA