'Coronascherm' voor in de auto mag niet • Geen Nederlandse 'kermispretparken'
- Touringcarbedrijven hebben gedemonstreerd tegen coronaregels.
- 657 besmettingen in Duits slachthuis.
- Van Rijn: zorgpremie stijgt niet met honderden euro's.
- RIVM meldt 4 nieuwe coronadoden en 4 nieuwe ziekenhuisopnames. Er liggen 73 coronapatiënten op de IC.
Liveblog gesloten
Dit liveblog is gesloten. We gaan morgenochtend weer verder met een nieuw blog met al het nieuws over het coronavirus. Fijne avond en slaap lekker!
'Als we volhouden, is tweede golf niet waarschijnlijk'
De eerste golf van coronabesmettingen is in Nederland achter de rug. In Nieuwsuur ging het over een eventuele tweede golf. Frits Rosendaal, hoofd klinische epidemiologie aan het Leids Universitair Medisch Centrum, noemde dat een terechte angst.
Hij legde uit dat vaak wordt teruggegrepen op de Spaanse griepepidemie van 1918-19. Daar waren de tweede en zelfs derde golf ernstiger dan de eerste. "Men deed toen weinig, omdat men niet eens wist dat er virussen bestonden. Maar nu doen we wel wat. Als we de maatregelen op een of andere manier vol weten te houden, lijkt me een tweede golf niet waarschijnlijk."
Als je corona krijgt in Brazilië, kun je maar beter goed verzekerd zijn
In Brazilië is de piek van de corona-epidemie nog niet in zicht. Of je als coronapatiënt in een regulier of een privéziekenhuis terechtkomt, maakt daar een groot verschil.
Correspondent Marc Bessems sprak met Ana, wier moeder overleed. Haar nichtje, die ook corona had, overleefde de besmetting. Zij werd wel behandeld in een privékliniek.
ChristenUnie Amsterdam wil 'hagepreken'
De ChristenUnie in Amsterdam wil dat de gemeente kerken toestemming geeft om diensten in de buitenlucht te houden. Fractievoorzitter Don Ceder verwijst naar de zogenoemde hagepreken van eeuwen geleden en zegt dat die bijvoorbeeld in de parken kunnen plaatsvinden.
Hij heeft het college van burgemeester en wethouders gevraagd dat mogelijk te maken. "Geloven is iets individueels, maar heel veel mensen beleven dat toch samen. En die ruimte moet je gewoon creëren, vinden wij", zegt Ceder in Langs de Lijn En Omstreken op NPO Radio 1
Grote voordeel is volgens hem dat er dan ook gezongen mag worden. "Voorgangers zeggen me dat veel mensen zingen als een essentieel onderdeel zien van de kerkdienst." Nu zijn kerkdiensten met maximaal dertig aanwezigen toegestaan. Vanaf 1 juli mogen dat er honderd zijn. Zingen gebeurt vrijwel niet.
'Coronascherm' voor in de auto mag niet
Bestuurders van taxi's, personenauto's en bedrijfswagens mogen hun voertuig niet 'coronaproof' maken met een afscherming tussen de bestuurder en de bijrijder. Dat heeft het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat besloten na een advies van de RDW.
De risico's voor de verkeersveiligheid van zo'n 'coronascherm' zijn te groot. Zo kan het scherm de werking van airbags in de weg zitten en kan het het zicht in de spiegels belemmeren. Schermen tussen de voor- en achterbank zijn onder strenge voorwaarden wel toegestaan.
De regels worden nog verder uitgewerkt en gaan naar verwachting over twee maanden in. Het ministerie waarschuwt dat de politie ook nu al kan optreden tegen verkeersonveilige afschermingen.
'Middelbare scholen moeten na zomervakantie volledig open'
Leraren willen dat middelbare scholen na de zomervakantie volledig opengaan. Vakbond CNV Onderwijs ziet dat de kwaliteit van het onderwijs verslechtert, nu scholen zowel fysiek als online lesgeven. Ook bij ouders en scholen wordt de roep op een volledige openstelling groter.
Meer besmettingen vleesfabriek Duitsland
Het aantal besmettingen in de slachterij in de Duitse plaats Rheda-Wiedenbrück is opgelopen naar 657. Dat laten de lokale autoriteiten weten. Eerder vandaag stond de teller nog op 475.
Geen Nederlandse 'kermispretparken'
Er komen in Nederland geen tijdelijke pretparken met kermisattracties, zoals die wel in Duitsland worden opgebouwd. Dat zegt Jan Boot van de Nederlandse KermisBond tegen het ANP. "Het idee is wel geopperd, maar het zou een grote financiële aanslag zijn voor de branche."
Kermissen mogen tot 1 september niet open, omdat ze gezien worden als evenement. Vorige week demonstreerden exploitanten op het Malieveld in Den Haag tegen dat verbod. Vandaag gingen ze een stap verder en voerden ze een kort geding tegen de staat. Op de zitting werd besloten om een eventuele versoepeling van de maatregelen, voorzien voor volgende week, af te wachten. Als die er niet komt, dan doet de rechter alsnog uitspraak, schrijft het ANP.
7000 medewerkers vleesfabriek Duitsland in quarantaine
Alle medewerkers van het Duitse vleesverwerkingsbedrijf Tönnies, waar een grote corona-uitbraak heerst, moeten in quarantaine. Ook mensen van buiten het bedrijf die recent op het terrein van de slachterij zijn geweest, worden in isolatie geplaatst. Het gaat om 7000 mensen, zeggen de lokale autoriteiten in Gütersloh.
Het bedrijf is voorlopig dicht. Ook hebben de autoriteiten uit voorzorg de scholen en kinderdagverblijven laten sluiten. Door het stilleggen van de productie in de vleesfabriek komt er 20 procent minder vlees op de Duitse markt.
Kopgroep met Nederland stopt met aankopen corona-vaccins
De vier landen van de 'vaccinalliantie', waaronder Nederland, reserveren voorlopig geen nieuwe doses corona-vaccins. De vier landen gaan meedoen aan het vaccinprogramma van de Europese Commissie dat vandaag werd gepresenteerd. De Commissie wil beschikbare vaccins tegelijkertijd eerlijk verdelen over alle EU-landen.
73 coronapatiënten op de IC
Er liggen momenteel 73 coronapatiënten op de intensive care. Dat zijn er vijf minder dan gisteren, blijkt uit de cijfers die het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding bijhoudt. "Het aantal patiënten op de IC is na een lichte stijging weer terug op het niveau van vijf dagen geleden", zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.
Buiten de intensive care zijn 289 coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis.
Verschillen middelbare scholen groeien, ouders vrezen achterstand
Middelbare scholen hebben sinds de uitbraak van het coronavirus veel moeten improviseren. De manier waarop leerlingen les krijgen, verschilt van school tot school. Daar maken ouders zich zorgen over, stelt de Stichting Ouders en Onderwijs op basis van een verkennend onderzoek naar het onderwijs in coronatijd.
Ook corona bij Deense nertsenfokker
Op een nertsenfokkerij in Denemarken is het coronavirus aangetroffen. Het is de eerste keer dat dit gebeurt in het land, de grootste producent van nertsenpelzen ter wereld.
De besmette dieren werden ontdekt nadat een medewerker van het bedrijf positief op het coronavirus was getest. Alle nertsen worden afgemaakt.
In Nederland is het coronavirus al op vijftien nertsenfokkerijen gevonden. Ruim een half miljoen dieren zijn hier geruimd.
UEFA: Champions League wordt in augustus afgerond in Portugal
Het Champions League-seizoen wordt tussen 12 en 23 augustus afgemaakt in Portugal. De kwartfinales en de halve finales van het toernooi worden beide in één wedstrijd beslist. De finale wordt op zondag 23 augustus gespeeld in Lissabon.
In de loop van juli wordt de beslissing genomen of er publiek bij die wedstrijden aanwezig mag zijn.
Minuut stilte in Zweeds parlement, dodental boven de 5000
Parlementariërs in Zweden hebben met een minuut stilte de slachtoffers herdacht van de corona-epidemie. "Deze herdenking is voor alle slachtoffers", zei Rijksdag-voorzitter Andreas Norlen. "Zij die hun baan zijn verloren, hun gezondheid of hun leven. We zeggen tegen iedereen die rouwt en lijdt: je bent niet alleen."
Zweden heeft de afgelopen maanden een geheel eigen coronakoers gevaren. De samenleving ging niet op slot, alleen grote bijeenkomsten werden verboden. Ouderen zouden extra worden beschermd, maar juist bij hen sloeg corona hard toe. Vandaag nam het dodental toe met 102, waarmee nu 5041 mensen in Zweden aan de gevolgen van het virus zijn overleden.
Het dodental is veel hoger dan in andere Scandinavische landen, ook gecorrigeerd voor bevolkingsomvang. In Denemarken, Noorwegen en Finland zijn wel strenge coronamaatregelen genomen. Maar het Zweedse dodental is weer lager dan in het Verenigd Koninkrijk, Italië en Spanje, waar veel strengere regels zijn afgekondigd.
Architect van de Zweedse aanpak, epidemioloog Anders Tegnell, gaf begin deze maand toch toe dat het land een andere strategie had moeten hanteren en meer maatregelen had moeten nemen. "Met de kennis die we nu hebben, had de aanpak ergens tussen die van ons en die van de rest van de wereld moeten liggen", zei hij.
Nog 580 leerlingen zoek, Slob blij met ‘forse afname’
Gemeenten hebben weer meer zicht op leerlingen die tijdens de schoolsluiting uit beeld waren verdwenen. In totaal zijn er nog 580 leerlingen zoek: 430 leerlingen in het basisonderwijs, 50 leerlingen in het speciaal onderwijs en 100 leerlingen in het voortgezet speciaal onderwijs. In april waren er nog 5200 leerlingen kwijt. Minister Slob van Onderwijs is blij met de "enorm forse" afname.
Door de coronacrisis sloten de basisscholen op 16 maart en moesten kinderen thuisonderwijs krijgen. Sommige leerlingen kwamen niet op school om hun lespakketten op te halen en scholen slaagden er niet in om met hun ouders in contact te komen. De Tweede Kamer, minister Slob en onderwijsorganisaties maakten zich grote zorgen en er werd extra werk gemaakt van het afleggen van huisbezoeken door leerplichtambtenaren.
Nu is de groep dus flink kleiner, maar nog niet iedereen is terecht. Minister Slob zegt dat er ook buiten coronatijd kinderen uit zicht zijn.
'BMW wil minder uitbesteden aan VDL Nedcar, gevolgen nog onduidelijk'
BMW wil af van een contract om ook na 2022 de BMW X1 te laten bouwen bij VDL Nedcar in Born. Dat schrijft De Limburger. De crisis op de automarkt zou voor BMW de reden zijn om toch meer in te willen zetten op eigen fabrieken. De Europese autoverkoop is sinds de coronacrisis gehalveerd.
4 doden, 4 ziekenhuisopnames
Het RIVM meldt vier nieuwe doden als gevolg van het coronavirus. Gisteren ging het om vijf slachtoffers. Het totaal staat nu op 6074 doden.
Ook zijn er vier mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis, net als gisteren. Het totaal staat nu op 11.836.
De afgelopen dag zijn ook 119 mensen positief getest op het coronavirus, wat het totaal op 49.204 brengt.
Deze maand wordt er meer getest door de openstelling van de speciale coronalijn 0800-1202, waarnaartoe mensen kunnen bellen voor een coronatest.
Celstraffen geëist tegen verdachten van mondkapjesfraude
Tegen twee mannen die worden verdacht van fraude met mondkapjes heeft het Openbaar Ministerie celstraffen van drie en vier jaar geëist.
Volgens de officier van justitie hebben ze een 'buitenlandse overheidsinstelling' voorgespiegeld dat ze 11 miljoen mondkapjes zouden leveren voor 4,4 miljoen euro. Ze vroegen een aanbetaling van 880.000 euro.
"Deze verdachten hebben misbruik gemaakt van de schaarste, de druk en de wens om beschermend op te treden om zorgverleners te kunnen beschermen in deze crisis. Dit wordt hen buitengewoon zwaar aangerekend", aldus de officier.
Een van de verdachten gebruikte het rekeningnummer van een bedrijf om het geld overgemaakt te krijgen. Tegen dat bedrijf eist het OM een boete van 250.000 euro.
400 besmettingen in Duits slachthuis
In een Duits slachthuis zijn begin deze week 400 medewerkers positief getest op het coronavirus. Er zijn 1000 tests gedaan. 100 mensen testten negatief, van 500 is de uitslag nog niet bekend, melden Duitse media.
De slachterij van Tönnies ligt in de deelstaat Noordrijn-Westfalen, op een kleine 60 kilometer ten oosten van Münster. Het bedrijf moet zijn werkzaamheden zoveel mogelijk stilleggen, zegt de districtsbestuurder.
Er werken veel arbeidsmigranten uit Oost-Europa, zegt correspondent Wouter Zwart.
Touringcarprotest op Malieveld
Touringcarbedrijven zijn op het Malieveld begonnen met protesteren tegen de coronamaatregelen waar ze zich aan moeten houden. De ondernemers zijn boos omdat er voor hen geen uitzondering geldt op de anderhalvemeterregel, waardoor ze maximaal 12 tot 25 passagiers mogen vervoeren. De touringcarbedrijven willen vergelijkbare regels als het openbaar vervoer en de luchtvaart.
Koortscontrole in winkelcentrum
Bezoekers van winkelcentrum Crimpenhof in Krimpen aan den IJssel kunnen zich daar sinds kort laten controleren op koorts. In het winkelcentrum staan apparaten, een soort tablets op standaarden, die de lichaamstemperatuur van bezoekers kunnen meten.
Het winkelcentrum heeft zes van zulke apparaten geplaatst om het veiligheidsgevoel van klanten te verhogen. De meting is niet verplicht, meldt Rijnmond. Het is de bedoeling dat bezoekers er uit eigen beweging voor gaan staan en rechtsomkeert maken als ze koorts hebben.
De apparaten zijn ook uitgerust met gezichtsherkenning, maar die functie wordt volgens de manager van het winkelcentrum niet gebruikt. "Dan ben ik strafbaar en daar zit ik niet op te wachten." Het winkelcentrum is niet het eerste dat zoiets doet. In attractiepark Walibi worden bezoekers sinds kort gescand met een warmtecamera om te zien of ze koorts hebben.
Verkouden kinderen nog steeds geweigerd bij opvang
Ouderorganisatie BOinK kreeg vanochtend veel vragen van ouders over verkouden kinderen. Die mogen als ze geen koorts hebben weer naar de kinderopvang, maar veel kinderdagverblijven en peuterspeelzalen lieten peuters met snottebellen vanochtend nog niet toe.
Bij BOinK meldden zich zo´n vijftien teleurgestelde ouders. "En nog meer via sociale media", zegt voorzitter Gjalt Jellesma. "Veel ouders hebben het nieuws gezien en gingen met hun verkouden kinderen naar de opvang met het idee: nu kan het wel. Maar het personeel is vaak voorzichtiger en wil wachten op de officiële richtlijn van het RIVM."
Die richtlijn op de website van het RIVM wordt vandaag nog aangepast, zegt een woordvoerder. Er is vanochtend al wel een 'handreiking' geplaatst waarin staat wat er verandert.
Jellesma is blij dat verkouden kinderen weer welkom zijn, maar hij is wel bang dat er nu weer discussie komt over een nieuwe groep grensgevallen. "Wat is de grens tussen koorts en verhoging? In de handreiking van het RIVM staat dat kinderen met meer dan 38 graden koorts thuis moeten blijven. Maar koorts kan snel oplopen en zakken, dus hoe gaan de opvanglocaties daarmee om?"
BOinK wil met jeugdartsen samenwerken om een op de richtlijnen gebaseerde beslisboom te maken. "Eigenlijk een aantal vragen die het zowel voor ouders als voor pedagogisch medewerkers makkelijker moet maken om verkoudheid en koorts bij een kind te beoordelen", aldus Jellesma.
'Duitse evenementen verboden tot november'
In Duitsland blijven grote evenementen waarschijnlijk tot eind oktober verboden. Dat meldt de zender n-tv, die documenten in handen heeft over een voorstel van de regering. Het besluit treft onder meer wijnfeesten, kermissen en feesten in steden, dorpen en straten.
Bondskanselier Merkel bespreekt vandaag het verbod, maar ook versoepelingen, met de leiders van de zestien deelstaten.
Van Rijn: zorgpremie stijgt niet met honderden euro's
De premie voor de zorgverzekering gaat komend jaar omhoog, maar niet met honderden euro's. Sommige externe deskundigen hadden dit berekend op basis van de hoge coronakosten. "Op papier zou die berekening kunnen kloppen, maar in de praktijk gaat dat niet gebeuren", zei zorgminister Martin van Rijn in de Tweede Kamer.
De insteek bij het opvangen van de enorme coronakosten is volgens de minister het "maximaal dempen van de premie". Een deel van de kosten die zijn gemaakt voor de aanpak van het coronavirus, wordt volgens Van Rijn betaald uit de staatskas. Daarnaast zullen reserves die zorgverzekeraars hebben opgebouwd, worden aangesproken. "Alle extra kosten worden nu in kaart gebracht en daarover zal een discussie volgen."
Van Rijn zei dat er inmiddels 1,2 miljard euro is uitgegeven aan allerlei zaken die met corona te maken hebben, zoals beschermingsmiddelen. Alle andere kosten worden nog in kaart gebracht. Hij wees erop dat de zorgpremie elk jaar stijgt, onder meer omdat de prijzen en lonen stijgen in de zorgsector.
Brussel maakt 2,7 miljard vrij voor opkopen vaccinrechten
De Europese Commissie gaat zo snel mogelijk rechten op toekomstige coronavaccins aankopen. Die vaccins zijn nu nog in ontwikkeling en door de rechten in te kopen bij verschillende producenten hoopt de Europese Commissie dat de EU vooraan in de rij staat tegen de tijd dat een van de vaccins ook daadwerkelijk kan worden ingezet. Lees meer in dit artikel:
Duitse corona-app na dag 6,5 miljoen keer gedownload
Een dag na lancering is de Duitse Corona Warn-App 6,5 miljoen keer gedownload.
"Sterke start", twittert de Duitse minister van Volksgezondheid Spahn. Volgens hem zou dit begin meer burgers moeten motiveren om de app te gaan gebruiken.
Het downloaden is vrijwillig. Gegevens worden op telefoons opgeslagen en niet op centrale servers.
'Onthamsteractie' in Rotterdamse kerk
De Pauluskerk in Rotterdam houdt zaterdag een 'onthamsteractie'. Mensen die aan het begin van de coronacrisis te veel eten hebben ingeslagen, kunnen er terecht met hun overtollige producten.
"De actie is bedoeld om voedsel in te zamelen, basisproducten als rijst, pasta, linzen en pot- en blikgroenten. Maar ook gebruiksartikelen zoals zeep, tandpasta en shampoo", zegt de predikant van de kerk tegen Rijnmond.
De ingezamelde spullen worden verdeeld onder mensen zonder verblijfspapieren, van wie er naar schatting zo'n 10.000 zijn in Rotterdam. Zij hebben het sinds de uitbraak van het virus zwaar, zegt de predikant. "Ze mogen niet werken, maar werkten toch wel. In de schemerzone van de economie, zal ik maar zeggen. Als schoonmaker, oppas, in de bouw of haven. Velen van hen zijn hun werk kwijt. Geen werk, geen geld en geen eten."
Voor mensen die zaterdag niet kunnen of die zichzelf niet willen ontmaskeren als hamsteraar, bestaat er ook de mogelijkheid om een geldbedrag te doneren.
'Noorse zalm was niet oorzaak uitbraak markt Peking'
Noorse zalm was waarschijnlijk niet de besmettingsbron op de voedselmarkt in Peking waar een nieuwe uitbraak van het coronavirus werd vastgesteld. De Noorse minister van Visserij zei dat Noorse en Chinese autoriteiten dat hebben geconcludeerd.
"We kunnen onzekerheid wegnemen en de exportstop van zalm opheffen", zei Odd Emil Ingebrigtsen in een videoconferentie met journalisten. Afgelopen weekend waren virusdeeltjes gevonden op een plank waar zalm op werd gesneden. Na de ontdekking van de nieuwe uitbraak ging de Chinese hoofdstad deels in lockdown.
Diploma voor geteste kinderen
Kinderen die zich op corona laten testen, krijgen van de GGD Amsterdam een 'dapperheidsdiploma'.
Zo'n test, waarbij een staafje diep de neus wordt gebracht, kan traumatisch zijn, zei de voorzitter van de de belangenvereniging van ouders in de kinderopvang vorige week.
Er zijn ruim 8000 tests afgenomen bij kinderen, in de leeftijd van 0 tot 18 jaar.
Online shoppers zorgen voor betere resultaten bij PostNL
PostNL heeft in april en mei ruim een kwart meer pakketten bezorgd dan een jaar geleden. Consumenten gingen vanwege het coronavirus veel minder naar winkels toe en bestelden vaker online. In maart steeg het aantal pakketten al met bijna 14 procent.
Het is een grote meevaller voor PostNL. Daar tegenover staat dat bedrijven en organisaties veel minder reclamepost hebben verstuurd, maar per saldo pakt de coronacrisis positief uit voor de financiële resultaten. Het bedrijf verwacht onderaan de streep meer geld te verdienen dan vorig jaar.
Het aandeel PostNL stijgt in waarde vanwege het nieuws. De koers staat in de ochtend meer dan 13 procent hoger.
WHO over dexamethason-studie: 'Geweldig nieuws'
De Wereldgezondheidsorganisatie gaat haar klinische richtlijnen voor de behandeling van mensen met covid-19 bijwerken na hoopvolle resultaten van een proef met het medicijn dexamethason. De WHO gaat kijken "hoe en wanneer" de ontstekingsremmer gebruikt kan worden.
"Dit is geweldig nieuws", reageert WHO-directeur Tedros op de resultaten van een Britse studie. "Dit is de eerste behandeling die een lager sterftecijfer laat zien bij patiënten met covid-19 die zuurstof of beademing nodig hebben."
De klinische richtlijnen zijn gericht op artsen en andere medische professionals om hen te informeren over de beste aanpak van de ziekte.
30 nieuwe coronadoden in Duitsland
In Duitsland zijn in de afgelopen 24 uur 30 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat is meer dan in de voorgaande dagen, toen steeds minder dan tien doden werden geregistreerd.
Het aantal nieuwe besmettingen was met 345 iets lager dan de voorgaande dag toen 378 nieuwe infecties werden gemeld. Sinds het begin van de coronacrisis zijn tot dusver 187.184 mensen in het land besmet geraakt met het virus. Het Duitse dodental als gevolg van covid-19 bedraagt volgens het Robert Koch Institut (RKI), het Duitse RIVM, 8830.
Ongeveer 173.600 mensen zijn volgens het RKI genezen van de infectie. Dat zijn er 500 meer dan een dag eerder.
Europese autoverkoop gehalveerd in mei
De verkoop van nieuwe personenauto's in Europa is vorige maand afgenomen met 52,3 procent. Werden er vorig jaar in mei nog ruim 1,2 miljoen auto's verkocht, een jaar later waren dat er ruim 581.000. Dat blijkt uit cijfers van de Europese autobrancheorganisatie ACEA.
In iedere EU-lidstaat was er sprake van een forse krimp. Met 72,7 procent was die het grootst in Spanje. In Nederland werden in mei 59,2 procent minder auto's verkocht (ruim 14.900 vergeleken met ruim 36.600).
Minder drugsgebruik Amsterdam tijdens lockdown
Het drugsgebruik is tijdens de lockdown gelijkgebleven of gedaald vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. In Amsterdam werd fors minder cocaïne en xtc gebruikt, blijkt uit een meting van wateronderzoeksinstituut KWR, schrijft de Volkskrant. In Utrecht en de regio Eindhoven bleef het drugsgebruik vrijwel gelijk.
KWR meet jaarlijks rioolwater op xtc, cocaïne, cannabis, amfetamine en methamfetamine (chrystal meth). In Amsterdam halveerde het xtc-gebruik en daalde het cocaïnegebruik met een kwart. In Utrecht en de regio Eindhoven werden beide drugs evenveel gebruikt.
"De forse afname in Amsterdam heeft vermoedelijk voor een deel te maken met de afwezigheid van toeristen", zegt een onderzoeker van het Trimbos Instituut in de krant. "Maar het sluiten van clubs en cafés waar veel Nederlanders komen is ook een oorzaak."
Nog onbekend is hoelang de afname heeft geduurd. In een inventarisatie van Trimbos geven mensen aan dat ze hun gebruik 'even hebben uitgesteld' totdat de cafés en clubs weer opengaan.
GGD: Moeilijk te achterhalen wie waar corona kreeg
Het lukt meestal niet om te achterhalen waar besmette coronapatiënten het virus hebben opgelopen. Dat zegt GGD-directeur Sjaak de Gouw in het AD. Ondanks het bron- en contactonderzoek dat alle 25 gezondheidsdiensten sinds begin deze maand doen, is het opsporen van de bron lastig.
"Als iemand aangeeft: ik ben wat op visite geweest, gaan fietsen en ik heb op een terrasje gezeten, dan kun je niet zeggen waar de bron zit", zegt De Gouw. Volgens hem weet je alleen zeker waar iemand het virus heeft opgelopen als diegene bijvoorbeeld veertien dagen is binnengebleven en maar één keer naar buiten is geweest.
De Gouw vult tegen de NOS aan dat het bron- en contactonderzoek zeker nog zin heeft. Hij noemt het "ingewikkeld" om van individuele gevallen de bron vast te stellen, als die alledaagse dingen hebben gedaan. "Het is wel zinvol als blijkt dat een bepaalde groep besmette mensen bijvoorbeeld elke week naar het zwembad of naar de moskee gaat." Op die manier is het bron- en contactonderzoek er volgens De Gouw vooral om "brandjes uit te trappen".
De GGD-directeur stelt dat het zoeken naar de bron "uiterst belangrijk" blijft, omdat het de basis is voor het versoepelen van de maatregelen.
Bezoekers Poetin door desinfectietunnel
Mensen die de Russische president Poetin in zijn huis buiten Moskou bezoeken, moeten vanaf nu door een speciale desinfectietunnel. Staatspersbureau RIA heeft beelden gepubliceerd waarop te zien is dat mensen met een mondkapje op van boven en van de zijkant worden besproeid met desinfectiemiddel.
Eerder zei de woordvoerder van Poetin al dat iedereen die bij de president op bezoek wil, eerst getest moet worden op het coronavirus.
Hondurese president besmet
De Hondurese president Juan Orlando Hernández is besmet met het coronavirus. Hij zei dat hij milde symptomen heeft en een behandeling is begonnen.
Ook twee medewerkers en zijn vrouw zijn besmet met het virus en worden behandeld.
Militair toezicht Nieuw-Zeelandse quarantaine na 'onvergeeflijke fout'
De Nieuw-Zeelandse premier Ardern heeft een hoge legerleider aangesteld om toe te zien op de strikte naleving van de quarantaineregels. Gisteren werd duidelijk dat twee Nieuw-Zeelandse vrouwen, die waren overgevlogen uit het Verenigd Koninkrijk, ten onrechte toestemming hadden gekregen om hun hotel te verlaten. Beiden bleken ze besmet met het coronavirus, de eerste besmettingsgevallen in Nieuw-Zeeland in 24 dagen.
Ardern noemt de toestemming om uit quarantaine te gaan "een onvergeeflijke fout". Ze wil de grenscontroles verder aanscherpen en uitzonderingen op de quarantainemaatregelen om humanitaire redenen zijn voorlopig van de baan. Luchtmacht-bevelhebber Digby Webb, de een na hoogste militair van het land, is benoemd om de quarantainemaatregelen te monitoren.
Vorige week verklaarde Ardern Nieuw-Zeeland nog coronavrij, waarna ze alle binnenlandse maatregelen ophief.
Touringcars in colonne naar Den Haag voor protest
Touringcarbedrijven gaan vanmiddag protesteren tegen de coronamaatregelen waar ze zich aan moeten houden. Ze willen met een stoet van bussen naar Den Haag rijden. De bedrijven zeggen dat ze langzaam over de rechterrijstrook van de A12 zullen rijden, maar niet de hele snelweg gaan blokkeren. De meeste touringcars zullen parkeren bij het ADO-stadion, waarna veertig bussen rond 13.45 bij het Malieveld zijn.
De ondernemers zijn boos omdat er voor hen geen uitzondering geldt op de anderhalvemeterregel, waardoor ze maximaal 12 tot 25 passagiers mogen vervoeren. Brancheorganisatie Koninklijk Nederlands Vervoer heeft een coronaprotocol voorgelegd aan de overheid, maar geen officiële goedkeuring gekregen. De touringcarbedrijven willen vergelijkbare regels als het openbaar vervoer en de luchtvaart.
Anderhalve week geleden kondigden enkele ondernemers al aan om de regels bewust te overtreden:
'Curaçao verkort quarantaine naar acht dagen'
De regering van Curaçao heeft de verplichte quarantaine ingekort. Ingezetenen die terugkeren op het eiland moeten acht dagen in een hotel blijven, meldt persbureau ANP. Eerder was de periode veertien dagen.
Volgens de Curaçaose regering kan de quarantainetijd worden ingekort zonder extra gezondheidsrisico's. Op het eiland zijn 23 besmettingen geregistreerd.
Nederlandse toeristen zijn vanaf 1 juli weer welkom op Curaçao. Ze hoeven niet in quarantaine, maar moeten bij aankomst wel een coronatest ondergaan.
Liveblog opgestart
Welkom op het liveblog met het belangrijkste coronanieuws van vandaag. Het liveblog van gisteren is hier terug te lezen.