NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

In juli mogelijk meer bezoekers in verpleeghuizen • Frankrijk zet deur voor toeristen weer op kier

 • Crisisoverleggen beëindigd, voorlopig geen persconferenties.
 • Het kabinet heeft een tweede steunpakket voor het bedrijfsleven toegelicht. De ontslagboete wordt daarin geschrapt.
 • Bij bijna 8000 bewoners van verpleeghuizen is het coronavirus vastgesteld.
 • In dit artikel vind je een overzicht van wat er de komende tijd verandert aan coronamaatregelen in Nederland.
 • Bekijk op deze kaart het aantal gemelde besmettingen wereldwijd en op deze kaart het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten per gemeente.
Liveblog gesloten
 • Debat afgelopen, liveblog gesloten

  Het Tweede Kamerdebat over de coronamaatregelen is afgelopen.

  Dit liveblog wordt gesloten, donderdag starten we een nieuw blog.

 • Waarschijnlijk half juli meer bezoekers in verpleeghuizen

  Bewoners van verpleeghuizen mogen hoogstwaarschijnlijk vanaf 15 juli meer dan één bezoeker ontvangen. Dit zei minister De Jonge van Volksgezondheid in het debat over de coronaversoepelingen. Nu mag in de meeste verpleeghuizen geen bezoek komen, maar dat wordt vanaf 25 mei verruimd naar één vaste bezoeker per bewoner mits ze aan de corona-regels voldoen.

  De behoefte onder familie van bewoners in verpleeghuizen is groot om met meer mensen op bezoek te gaan. Minister De Jonge denkt dat dit vanaf medio juli zou moeten kunnen. Hij gaat erover in gesprek met verpleeghuizen en andere betrokkenen.

 • Frans onderzoek met brandweerhonden, valt het virus te ruiken?

  In Frankrijk wordt onderzocht of honden getraind kunnen worden om mensen te herkennen die besmet zijn met het coronavirus:

  Kunnen honden het coronavirus te ruiken? Dat onderzoeken ze hier
 • Kabinet praat met bonden over schrappen ontslagboete

  Het kabinet gaat op korte termijn nog praten met de vakbeweging over het voorstel om bedrijven die coronasteun krijgen niet meer te beboeten bij ontslag van personeel. De vakbeweging verzet zich tegen dit plan en ook de oppositie is zeer kritisch. Gevreesd wordt dat veel werknemers hun baan zullen verliezen. De boete zal verdwijnen in het tweede steunpakket dat vandaag is gepresenteerd.

  Premier Rutte is ervan overtuigd dat het gesprek "tot een goed einde" wordt gebracht en wil er verder weinig over kwijt. Hij zegt wel dat het gesprek "niet in beton gegoten is". Het is nog onbekend wanneer het gesprek is. Volgende week donderdag debatteert de Tweede Kamer uitgebreid over het tweede steunpakket van in totaal 13 miljard euro.

 • Relatief veel zwarte Amerikanen omgekomen in VS

  Een zwarte gezondheidsmedewerker registreert iemand voor een coronatest AFP

  In de Verenigde Staten lopen zwarte Amerikanen een grotere kans om te overlijden aan de gevolgen van het coronavirus dan witte Amerikanen. Dat meldt een Amerikaans onderzoeksbureau dat de etniciteit van covid-slachtoffers in kaart bracht.

  Onder Afro-Amerikanen vallen 50,3 doden per 100.000 mensen. Dat is veel meer dan bij Latino's (22,9), bij Aziatische-Amerikanen (22,7) en bij witte Amerikanen (20,7). Het onderzoeksbureau baseert zich op statistieken van veertig staten en dekt daarmee 90 procent van alle corona-slachtoffers. Inmiddels zijn er in de Verenigde Staten meer dan 93.000 mensen omgekomen door het coronavirus.

  Oorzaken voor de grote verschillen zijn niet onderzocht. Wel wijzen artsen erop dat diabetes relatief veel voorkomt bij Afro-Amerikanen. Ook zijn ze oververtegenwoordigd in beroepen in de frontlinie, zoals de thuiszorg, postbezorging en gezondheidszorg, waardoor ze veel in aanraking komen met het virus.

 • Katholieke kerk komt met protocol voor vieringen op 1 juni

  Binnen de Rooms-Katholieke Kerk worden op 1 juni de openbare liturgievieringen hervat. De bisschoppen hebben vandaag een protocol opgesteld waarin is afgesproken hoe de corona-maatregelen moeten worden nageleefd.

  Een greep uit de afspraken:

  • Vanaf 1 juni mogen er maximaal 30 gelovigen in de kerken, vanaf juli 100.
  • De Heilige Communie wordt vanaf zondag 14 juni uitgereikt.
  • Voor het ontvangen van de hostie tijdens een communie moeten mensen hun handen wassen.
  • Mensen moeten anderhalve meter afstand houden.
  • Er is geen koorgezang en er zijn geen optredens met blaasinstrumenten.
  • De vaste gezangen tijdens de viering worden gedaan door een cantor, op minimaal zes meter afstand van anderen.

  Het hele protocol is te vinden op de site van de Rooms-Katholieke Kerk.

 • Anderhalve meter, '1 juno' en hamsteren: dit waren de coronapersconferenties

  Zoals eerder gemeld: het kabinet stopt met de crisisoverleggen over het coronavirus en plant voorlopig geen persconferenties meer.

  Sinds de crisismaatregelen van het kabinet zijn er heel wat toespraken geweest van RIVM-expert Van Dissel, premier Rutte en zijn ministersploeg.

  Tijd voor een terugblik:

  Anderhalve meter, 1 juno en hamsteren: dit waren de coronapersconferenties
 • Restart tourism: op 15 juni op vakantie naar Griekenland?

  Een stel bezoekt de Akropolis in Athene, die sinds 18 mei weer open is AFP

  Griekenland wil vanaf 15 juni het land openen voor buitenlandse toeristen. Minister van Toerisme Theoharis presenteerde vanavond het plan 'Restart tourism', dat verschillende stadia omvat. Vanaf volgende week wordt binnenlands toerisme toegestaan en kan er naar alle eilanden worden gereisd.

  Begin juni gaan campings en hotels in steden open, op 15 juni de rest van de hotels en mag er op de internationale luchthaven van Athene worden gevlogen. Vanaf 1 juli zullen gefaseerd ook vluchten naar alle toeristische bestemmingen in Griekenland mogelijk zijn.

  In samenspraak met medische experts wordt een lijst opgesteld met landen waarmee vliegverkeer mogelijk wordt.

  De minister benadrukte dat Griekenland vooraf geen gezondheidstest zal eisen van de buitenlandse bezoekers. "Mensen zullen niet in quarantaine worden geplaatst, maar we zullen wel bij aankomst steekproeven nemen voor epidemiologisch onderzoek." Theocharis zei verder dat op toeristische bestemmingen speciale medische teams aanwezig zullen zijn als er testen moeten worden afgenomen. Ook worden er medische faciliteiten en quarantaineruimten ingericht.

 • Extra zomerschool in Rotterdam

  Rotterdam gaat in de zomervakantie voor duizenden basisschoolleerlingen extra onderwijs organiseren. Dat is nodig om de achterstanden weg te werken die zijn ontstaan door de coronacrisis. De exacte plannen worden volgende maand bekendgemaakt.

  De PvdA in de Rotterdamse gemeenteraad heeft na het sluiten van de scholen gevraagd om extra onderwijs. Fractievoorzitter Co Engberts zegt tegen de regionale omroep Rijnmond dat na gesprekken met zo'n dertig leerkrachten het beeld bestaat dat het hard nodig is. "Zij zeggen: wij zien in onze klas kinderen die achterstanden hebben opgelopen omdat ouders niet hebben kunnen helpen, omdat ze bijvoorbeeld de taal niet machtig zijn. Dat ze het niet wisten of omdat er geen ruimte was thuis of om andere redenen."

  De zomerschool is in Rotterdam niet nieuw. Maar dit jaar wordt het aanbieden van extra lessen groter aangepakt. De wethouder gaat nu ruwweg uit van zo'n 3000 kinderen.

 • Frankrijk zet deur voor toeristen weer op kier

  Hollandse Hoogte

  Frankrijk geeft weer een klein beetje hoop aan Nederlandse toeristen deze zomer. "Ik zou heel graag tegen Nederlanders, ook die met een tweede huisje in Frankrijk, willen zeggen: u bent weer welkom", zei staatssecretaris voor Toerisme Lemoyne vanavond, reagerend op vragen van de NOS. "Maar daar wordt nog aan gewerkt. Het is nog te vroeg om nu al duidelijkheid te geven."

  Hij zei wel hoop te hebben. "Mijn ideaal is dat iedereen straks weer binnen Europa kan reizen. Maar dat moet gecoördineerd worden tussen de Europese landen." Vorige week zei hij nog dat Frankrijk het deze zomer "vrijwel zeker zonder buitenlandse toeristen moet stellen". Na zijn opmerking regende het bij campinghouders annuleringen van Nederlanders.

  Lemoyne herhaalde vanavond wel dat de zomer van 2020 in het teken zal staan van het binnenlands toerisme. "Mensen zullen vooral in eigen land op vakantie gaan, in Frankrijk en in andere landen. Maar als de strijd tegen corona voorspoedig verloopt, moeten we ons er op voorbereiden dat mensen beetje bij beetje weer in Europa kunnen rondreizen."

  Beslissingen daarover worden binnen de Europese Unie rond 15 juni genomen, verwacht Lemoyne.

 • Rutte verduidelijkt: reizigers met een medisch mondkapje krijgen geen boete

  ANP

  Premier Rutte zegt dat het dragen van een goed beschermend mondkapje in de trein, bus of tram is toegestaan. Maar het kabinet wil het liever niet en vraagt nadrukkelijk de reizigers om niet-medische mondkapjes te dragen.

  Er is nog steeds een tekort aan medische mondkapjes en het zorgpersoneel heeft deze beschermingsmiddelen hard nodig. "Als er miljoenen van zulke mondkapjes per week gebruikt worden in het openbaar vervoer komt er concurrentie met de mondkapjes die minister Van Rijn voor de zorg zo nodig heeft", zegt Rutte.

  Kamerleden wilden duidelijkheid over het wel of niet beboeten met 95 euro van het dragen van een medisch mondkapje. Rutte zegt dat ook in andere landen niet-medische mondkapjes worden gevraagd in publieke ruimten, waar het moeilijk is om 1,5 meter afstand te houden. "En een sjaal en sok zijn niet toegestaan", benadrukte de premier nog.

  Rutte: geen boete op medisch mondkapje in OV, maar doe het niet
 • Eerste versie coronatracing Apple en Google gelanceerd

  Overheden in 23 landen over de hele wereld hebben zich aangemeld om gebruik te maken van de techniek die Google en Apple ontwikkelen om contactapps voor corona te verbeteren. Dat hebben de twee techbedrijven bekendgemaakt bij de publicatie van de eerste versie van het systeem.

  De techniek moet landen in staat stellen om te kunnen zien met wie coronapatiënten in contact zijn geweest. Met de software kan via onder meer bluetooth worden bijgehouden wie gedurende vijf minuten vlak bij iemand was, zodat diegene later kan worden gewaarschuwd als er een positieve test is geweest.

  Ook Nederland hoort bij de 23 landen die gebruik willen maken van de Google-Apple-software. Mensen krijgen dit via een update binnen en kunnen het aan- en uitzetten.

 • Crisisoverleggen beëindigd, voorlopig geen persconferentie meer

  Het kabinet wil af van de permanente crisissfeer van de afgelopen maanden en stopt met het corona-crisisberaad. Dat melden bronnen aan de NOS.

  Ook komt daarmee voorlopig een einde aan de persconferenties van premier Rutte. "Het voordeel daarvan is dat Nederland niet te veel went aan de persconferenties", zegt verslaggever Arjan Noorlander.

 • Boodschap aan Duitse toeristen: kom morgen niet in Nederland shoppen

  Nederlandse grensgemeenten als Roermond, Venlo en Maastricht hebben media in Duitsland ingeschakeld om een massale toestroom van Duitse dagjesmensen op Hemelvaartsdag te voorkomen. "Ik heb meerdere radio-interviews gehad en 14 Duitse journalisten gesproken", zegt een woordvoerder van de Veiligheidsregio Limburg-Noord.

  Op Hemelvaartsdag naar Nederland gaan, is populair bij Duitse dagjesmensen, omdat in Duitsland de winkels dicht zijn.

 • Vragen over verplichte "oude sok" en "koffiefilter" in openbaar vervoer

  Niet alleen de coalitiepartijen, maar ook de meeste oppositiepartijen steunen de aangekondigde coronaversoepelingen vanaf 1 juni, omdat het openbare leven voorzichtig weer op gang komt.

  Wel kreeg het kabinet in het debat kritische vragen over het verplichte, niet-medische, mondkapje in het openbaar vervoer. PvdA-leider Asscher vraagt zich af hoe het een kwetsbare oudere straks in de trein vergaat die bij de Hema een mondkapje heeft gekocht met een CE-keurmerk. "Straks ben je beboetbaar als je het mondkapje niet afdoet als je in de trein stapt", constateert Asscher. "En ben je ook beboetbaar als je het wel afdoet en niet onmiddellijk je oude sok opdoet."

  Forum voor Democratie-leider Baudet snapt ook niet dat een reiziger zijn medische mondkapje moet afdoen bij het instappen van de trein. "En dan moet je het vervangen door een koffiefilter."

  PVV-leider Wilders wil af van de 1,5 meter afstand op straat, omdat uit een onderzoek zou blijven dat het virus zich buiten nauwelijks verspreidt. "Dat nieuwe normaal is overdreven, we moeten meer vrijheden terugkrijgen." Baudet: "Die 1,5 meter is niet nodig en niet houdbaar."