NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Politie voorbereid op lockdown, Nederlandse grens weer meer op slot

 • Schiphol gaat grotendeels dicht. Ook veel landelijke winkelketens sluiten de deuren.
 • In de Tweede Kamer is gedebatteerd over de corona-aanpak van het kabinet, waar veel partijen steun voor uitspraken.
 • Nederland gaat de grenzen sluiten voor mensen van buiten Europa.
 • In totaal zijn 2051 mensen in Nederland positief getest op het virus, zegt het RIVM. 58 mensen zijn overleden.
 • Bekijk op deze kaart het aantal gemelde besmettingen wereldwijd, op deze kaart de maatregelen die Europese landen treffen en op deze kaart de door het RIVM gemelde Nederlandse besmettingen. Lees ook de antwoorden op jullie vragen.
Liveblog gesloten
 • Overzicht van het coronanieuws van vandaag

  Het liveblog wordt gesloten. In dit artikel zetten we belangrijkste gebeurtenissen van vandaag voor je op een rij:

 • Uitstellen Songfestival kost Rotterdam maximaal 6,7 miljoen

  Het uitstellen van het Eurovisiesongfestival bezorgt de gemeente Rotterdam een financiële domper. De kosten voor het verplaatsen van het liedjesfestijn worden geschat op maximaal 6,7 miljoen euro. Dat is te lezen in een brief van burgemeester Aboutaleb en de wethouders van de gemeenteraad.

  De gemeente gaat met verzekeraars in gesprek om te zien of een deel van de gemaakte kosten verhaald kan worden. De burgemeester schrijft verder dat de gemeente er volgend jaar "alsnog een groot feest van gaat maken".

 • Coronadebat voorbij

  Het debat in de Tweede Kamer over de kabinetsplannen om het coronavirus te bestrijden is afgelopen. De meeste partijen vinden het verstandig dat Nederland niet helemaal op slot gaat. Alleen oppositiepartijen PVV en Forum voor Democratie pleiten voor een totale lockdown, dat wil zeggen dat burgers zo veel mogelijk binnen blijven.

  In dit artikel zetten we de belangrijkste momenten van het debat voor je op een rij:

 • Van Barneveld en Taylor darten tegen elkaar vanuit eigen huis

  Het coronavirus heeft de sportagenda nagenoeg leeggemaakt, maar dat hoeft niet te betekenen dat de sportliefhebber zich moet vervelen. Oud-darters Raymond van Barneveld en Phil Taylor gaan namelijk op korte termijn tegen elkaar darten, ieder vanuit de eigen woonkamer op een elektronisch bord. Het duel zal worden gestreamd op Facebook.

 • Politie: Nederlanders houden zich aan coronamaatregelen

  Vooralsnog reageert Nederland goed op de coronamaatregelen, zegt de Nationale Politie tegen Nieuwsuur. Max Daniel, nationaal commandant van de politie in de coronacrisis, omschrijft de situatie in het land als rustig. "Incidenten zijn op één hand te tellen. We kunnen mensen echt aanspreken op hun gezond verstand."

  De politie hanteert een speciaal draaiboek als richtlijn voor de coronapandemie. Daarnaast is de politie goed voorbereid op allerlei scenario's, zoals een lockdown, volgens Daniel. "Noodverordeningen handhaven wij en daar bereiden we ons ook op voor. We zullen beginnen met mensen aanspreken op hun eigen gezond verstand."

  Lees meer over de inzet van de politie in de coronacrisis in dit artikel:

 • Franse politie deelt ruim 4000 'lockdown-boetes' uit

  In Frankrijk zijn bijna 4100 boetes uitgedeeld aan mensen die het bevel om thuis te blijven hebben overtreden. Mensen mogen alleen de straat op voor werk, het bezoek aan een arts of het kopen van eten. Zij moeten daarvoor een ondertekend document kunnen tonen.

  De boete was gisteren nog 35 euro, maar die is vandaag verhoogd tot 135 euro en kan zelfs oplopen tot 375 euro. Er zijn 100.000 agenten ingezet om erop toe te zien dat de regels worden nageleefd. Overigens mogen de Fransen nog wel naar buiten om te wandelen of te sporten, mits ze dat in hun eentje doen, legde minister Castaner van Binnenlandse Zaken uit bij de tv-zender TF1.

 • Vietnamese nagelsalon in Haarlem doneert mondkapjes

  Een nagelsalon uit Haarlem doneert 2500 mondkapjes aan een ziekenhuis in Alkmaar. Op Facebook roept Elsa Nails & Spa andere Vietnamese nagelstudio's op om dat voorbeeld te volgen vanwege het tekort aan mondkapjes in de zorg. "Nederland is ook ons land en ons huis. Samen moeten wij deze coronacrisis door. We roepen jullie hierbij op om ook in deze moeilijke tijden steun te geven aan de Nederlandse samenleving."

 • Bonaire kondigt noodverordening af

  Hoewel er nog geen besmettingen van het coronavirus op Bonaire bekend zijn, heeft het eiland een noodverordening vanwege het virus afgekondigd. Per direct worden demonstraties en bijeenkomsten met meer dan vijftig personen verboden. Alle sportclubs, kerken en scholen gaan dicht. Wie zich niet aan de regels houdt, kan worden gestraft met een geldboete van 2500 euro of drie maanden celstraf.

  Daarnaast is besloten dat de internationale luchthaven van Bonaire voor iedereen verboden terrein is, behalve voor medewerkers en voor passagiers van de nog resterende vluchten die mensen van het eiland moeten halen. Een passagier mag door maximaal één persoon worden gebracht, die binnen een half uur weer weg moet zijn. De marechaussee ziet daarop toe.

 • Bruins deed vlak voor vertrek vergaande toezegging

 • Grensdorp Baarle-Nassau leeft onder twee regimes

  Hetzelfde dorp, andere regels. Omroep Brabant ging naar grensplaats Baarle-Nassau, waar de ene winkel wél en de ander winkel niet open mag blijven. Dat heeft alles te maken met de verschillende coronamaatregelen in België en Nederland.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  In grensdorp Baarle-Nassau mag de ene winkel wel open, de andere niet
 • Koolmees roept ouders op kinderopvang te blijven betalen

  Minister Koolmees roept mensen op om de rekening van kinderopvang te blijven betalen, ook als de kinderen thuiszitten. In het Kamerdebat over de coronacrisis noemde hij daarvoor drie redenen. "Ouders behouden dan hun recht op kinderopvangtoeslag, ze behouden hun plek op de kinderopvang en de sector is cruciaal voor de opvang van kinderen van ouders die bijvoorbeeld in de zorg werken."

  De minister erkent dat hij veel van de ouders vraagt. "Bijvoorbeeld als ze zijn teruggegaan in inkomen, maar het is belangrijk om de continuïteit te waarborgen."

 • Frankrijk verlengt papieren migranten en asielzoekers

  De Franse regering gaat verblijfsvergunningen van migranten met zes maanden verlengen. Het gaat om mensen die na 16 maart hun papieren moesten verlengen, maar dat niet kunnen vanwege de quarantaine-regels. Het besluit van de regering gaat niet alleen over buitenlanders met een langdurige vergunning, maar ook over asielzoekers die in de procedure zitten.

  Sinds dinsdag gelden in Frankrijk strenge regels. In principe moet iedereen binnenblijven, behalve voor zaken als werk en artsenbezoek.

 • Wiebes wil 'ouderenuurtje' in supermarkt

  Minister Wiebes van Economische Zaken zou het een goed idee vinden als supermarkten dagelijks een uur reserveren voor oudere klanten. Zij zouden nu soms geen boodschappen durven te doen uit angst het coronavirus op te lopen.

  Winkels in onder meer België hebben al zo'n 'ouderenuurtje' ingesteld. Dat bracht D66 en 50Plus ertoe het kabinet te vragen om ook hier iets dergelijks te organiseren. De minister gaat het "sympathieke idee" onder de aandacht van de supermarkten brengen.

 • Beeldkwaliteit van streamingdiensten mogelijk omlaag vanwege corona

  De beeldkwaliteit van streamingdiensten als Netflix gaat mogelijk omlaag om overbelasting van het internet te voorkomen. Dat heeft de Europese Commissie vandaag met Netflix besproken. Brussel wil dat streamingplatforms gaan samenwerken met internetaanbieders om de doorvoer van data aan te passen.

  Vanwege de coronacrisis werken veel mensen thuis en zijn daarvoor afhankelijk van het internet, bijvoorbeeld voor videoconferenties. Een verlaagde beeldkwaliteit bij de streamingdiensten zou ervoor kunnen zorgen dat het internet niet 'verstopt' raakt.

  Netflixt laat in een reactie weten te hechten aan het overeind houden van het internet tijdens "deze kritieke tijd".

 • Opnieuw forse verliezen Amerikaanse beurzen

  Hoofdindex Dow Jones verloor op Wall Street meer dan 1300 punten en sloot 6,3 procent lager. Ook de S&P 500 en technologie-index Nasdaq verloren flink, respectievelijk 5,2 en 4,7 procent. De zorgen over een wereldwijde en langdurige recessie blijven de gemoederen ook in de VS bezighouden. Eerder op de dag sloot de Amsterdamse AEX-index 4,75 procent in de min.