Promotie voor het Songfestival bij Ahoy in Rotterdam, dat nu dus niet doorgaat
NOS Nieuws

Corona-overzicht 18 maart: Songfestival afgelast en grenzen verder dicht

Wat was er vandaag in het nieuws over het coronavirus? Hier lees je een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen:

De organisatie van Europese publieke omroepen EBU maakte vandaag bekend dat het Eurovisie Songfestival niet doorgaat vanwege de coronacrisis. Het festival zou in mei in Rotterdam worden gehouden.

De drie organiserende omroeporganisaties NPO, NOS en AVROTROS zeiden begrip te hebben voor de beslissing. "Dit besluit was onvermijdelijk", zei voorzitter Shula Rijxman van de NPO. Ook de gemeente Rotterdam noemt de afgelasting "meer dan logisch".

Zanger Jeangu Macrooy zou Nederland vertegenwoordigen met het nummer Grow. Hij reageerde met deze videoboodschap:

Macrooy over afgelasten Songfestival: 'Het voelt gek'

Vanaf morgenavond 18.00 uur zijn de grenzen van Nederland gesloten voor mensen die hier niet per se naartoe moeten. Het inreisverbod geldt niet voor reizigers uit EU-lidstaten, andere Schengenlanden (zoals Zwitserland) of het Verenigd Koninkrijk.

Ook mensen met een vitale functie, zoals zorg- of transportpersoneel, zijn uitgezonderd van de nieuwe regels. Het inreisverbod geldt vooralsnog voor 30 dagen.

Premier Rutte zei in het Kamerdebat over de coronacrisis dat de regering niet bezig is met het zelf terughalen van Nederlanders uit het buitenland. Naar schatting zijn er zo'n 200.000 mensen gestrand.

Bruins onwel in Tweede Kamer

Tijdens het Kamerdebat is minister Bruins voor Medische Zorg onwel geworden. Hij werd kritisch ondervraagd door de oppositie, die vond dat hij te weinig deed om voor beschermingsmiddelen zoals mondkapjes te zorgen. Bruins wankelde een beetje en zakte door zijn knieën, waarna minister Koolmees hem opving.

Dit is het bewuste moment:

'Oververmoeide' minister Bruins zakt in elkaar tijdens coronadebat

Bruins stond snel weer op en nam een slok water. Kamervoorzitter Arib schorste vervolgens de vergadering. Bruins twitterde vervolgens zelf dat hij last had van oververmoeidheid en dat hij de rest van de avond rust zou nemen.

475 nieuwe doden in Italië

Uit Italië kwam het bericht dat daar de afgelopen 24 uur 475 mensen om het leven zijn gekomen als gevolg van het coronavirus. Dat is het hoogste dodental op één dag van een land sinds de eerste besmetting vorig jaar in China werd ontdekt. In totaal zijn in Italië 2978 mensen om het leven gekomen.

Voor zover bekend zijn 35.713 Italianen besmet geraakt met het virus. Zeker 4025 mensen zijn inmiddels als volledig hersteld geregistreerd.

Merkel: coronavirus grootste uitdaging sinds WOII

Duitse bondskanselier Merkel noemde de bestrijding van het coronavirus vandaag een "historische taak" waarbij solidariteit en discipline van de bevolking nodig is.

Merkel riep de Duitse bevolking op de crisis serieus te nemen. "Sinds de Duitse hereniging, nee, sinds de Tweede Wereldoorlog is er voor ons land geen uitdaging geweest die zo erg afhangt van onze gemeenschappelijke solidariteit."

Transavia schort vluchten op

Vliegmaatschappij Transavia maakte bekend dat het alle vluchten vanaf maandag tot en met 5 april zijn opschort vanwege het coronavirus. Wel worden er nog vluchten uitgevoerd om gestrande passagiers in het buitenland thuis te brengen.

Er worden reisvouchers aangeboden aan gedupeerde reizigers.

Kerkklokken luidden voor hoop en troost

Tot slot luidden de kerkklokken overal in Nederland tussen 19.00 en 19.15 uur. De Raad van Kerken in Nederland had daartoe opgeroepen "om in deze tijd van onzekerheid een boodschap van bemoediging, hoop en troost te verspreiden". Ook de komende twee woensdagen zullen de kerkklokken luiden.

Dat klonk zo:

Kerkklokken luiden voor 'hoop en troost'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl