Jeangu Macrooy zou voor Nederland optreden
NOS NieuwsAangepast

'Afblazen Songfestival heel jammer, maar onvermijdelijk'

De gemeente Rotterdam vindt het "meer dan logisch" dat het Eurovisie Songfestival in de stad is afgelast. Het festival zou in mei worden gehouden, maar vanwege de coronacrisis heeft de organisatie besloten om de stekker eruit te trekken.

"Het is ontzettend jammer, maar dit is het enige verstandige besluit. De ontwikkelingen rondom het coronavirus gingen in de afgelopen weken razendsnel. Veel evenementen zijn afgelast. Het is meer dan logisch dat ook wij nu een pas op de plaats maken", zegt wethouder Said Kasmi van Cultuur.

Kasmi heeft er vertrouwen in dat zijn stad de eerstvolgende editie alsnog mag organiseren. "Er is de afgelopen tijd enorm hard gewerkt om er een onvergetelijke editie van te maken. Wat dat betreft staat Rotterdam klaar om de 65ste editie in 2021 alsnog te verwelkomen."

Gezondheid boven alles

Er wordt algemeen rekening mee gehouden dat het festival alsnog in Rotterdam wordt gehouden, maar het is niet duidelijk wanneer dat zou moeten zijn.

Ook NPO-voorzitter Shula Rijxman en Songfestivalkenner en -commentator Cornald Maas zeggen dat het onvermijdelijk was om het Eurovisie Songfestival af te gelasten. "Gezondheid gaat boven alles", twittert Maas.

Volgens hoofdproducent Sietse Bakker is het vooral belangrijk om nu te relativeren. "We beseffen dat het besluit en de gevolgen ervan verbleken bij de uitdagingen waar mensen voor staan die, direct of indirect, zijn getroffen door het coronavirus en de moeilijke, maar nodige maatregelen."

NOS-verslaggever Martijn van der Zande zegt dat al dagen verwacht werd dat het Eurovisie Songfestival zou worden afgelast. "Over drie weken zou de opbouw in Rotterdam beginnen en artiesten zouden worden ingevlogen voor het opnemen van de landenintroductiefilmpjes. Dat was niet te doen."

Zanger Jeangu Macrooy zou Nederland vertegenwoordigen met het nummer Grow. Hij reageerde met deze videoboodschap:

Macrooy over afgelasten Songfestival: 'Het voelt gek'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl