Premier Rutte en de vier betrokken ministers zitten op ruime afstand van elkaar in het debat over corona
NOS Nieuws

Kabinet gesteund in corona-aanpak, Kamer unaniem voor bonus zorgpersoneel

De Tweede Kamer staat achter de kabinetsplannen om het coronavirus te bestrijden en de economische gevolgen te verzachten. De meeste partijen vinden het verstandig dat Nederland niet helemaal op slot gaat. Alleen oppositiepartijen PVV en Forum voor Democratie pleiten voor een totale lockdown, dat wil zeggen dat burgers zo veel mogelijk binnen blijven.

Een motie om zorgpersoneel een bonus te geven voor hun extra inzet bij de aanpak van het coronavirus kreeg de unanieme steun van de Kamer. Ze staan in de "frontlinie", staat in de motie van het onafhankelijke Kamerlid Femke Merel van Kooten-Arissen. "Behalve een welgemeend applaus zou dat ook een financiële blijk van waardering mogen opleveren." Het kabinet gaat onderzoeken of dat kan.

Op dit moment zijn in Nederland alle scholen, cafés en restaurants gesloten, werken zoveel mogelijk mensen thuis, sluiten veel grote winkels hun deuren en rijdt er minder openbaar vervoer. Het kabinet trekt ook miljarden euro's uit om bedrijven en zzp'ers in nood te helpen. Minister Koolmees van Sociale Zaken vroeg in het Kamerdebat over de coronacrisis de ondernemers wel om wat geduld. "Het duurt nog even voor de regelingen klaar zijn."

Verder gaan de buitengrenzen van de Europese landen dicht en wordt Nederlanders gevraagd om niet op reis te gaan. Eerder deze maand werd al besloten om evenementen met meer dan 100 bezoekers af te gelasten.

Piek

Premier Rutte hield in het debat de mogelijkheid open dat er nog verdergaande maatregelen genomen moeten worden. Maar dat is nu nog niet nodig, voegde hij toe.

Het kabinet wil, gebaseerd op adviezen van het RIVM en de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, het virus maximaal beheersen en de piek in de verspreiding afvlakken. Zo wordt voorkomen dat ziekenhuizen overbelast raken en er geen IC-bedden meer zijn voor ernstig zieken.

De meeste politieke partijen lieten weten deze koers te steunen. "Een totale lockdown klinkt aantrekkelijk, maar het brengt ons niet wat nodig is", zei VVD-Kamerlid Veldman. GroenLinks-leider Klaver: "Er is een pandemie en die gaat niet weg als we allemaal in lockdown gaan."

Kijk hier naar wat de partijen vinden van het op slot doen van Nederland:

Tweede Kamer: 'lockdown' klinkt heerlijk, maar is geen oplossing

Rutte legde uit wat de gevolgen zijn van zo'n lockdown: Nederland moet dan misschien wel twee jaar op slot, tot er een vaccin is. Dat zou ook grote gevolgen hebben voor de economie. "Dan is er straks geen geld meer om de zorg te betalen." Hij bestreed ook de kritiek dat Nederland veel soepeler is dan andere Europese landen. "Het zijn rigoureuze maatregelen. Het is heel stil op straat", aldus Rutte.

Kijk hier hoe premier Rutte de kabinetsaanpak verdedigt:

Rutte: Wij doen niets anders dan de Fransen, Duitsers en Zweden

In het debat ging Rutte ook nog in op de verwarring die is ontstaan rond het begrip groepsimmuniteit, waarover hij sprak in zijn toespraak maandag.

"Het doel van het beleid is ervoor zorgen dat de zorg het aankan en dat ouderen en kwetsbaren zo goed mogelijk worden beschermd", stelde de premier. "Immuniteit is een bijkomend effect, wat heel langzaam wordt opgebouwd. Het helpt, maar het is geen doel van het beleid. En het is dus ook geen doel om zoveel mogelijk mensen te besmetten, wat ik hier en daar lees."

Na premier Rutte was minister Bruins voor Medische Zorg aan het woord. Hij vertelde dat hij 44.000 mondkapjes extra had en dat er "enkele miljoenen" in zicht zijn. Terwijl hij werd bevraagd door de oppositie werd Bruins onwel. Hij wankelde, zakte door zijn knieën en werd opgevangen door minister Koolmees van Sociale Zaken. Het debat werd geschorst.

Kijk hier de beelden:

'Oververmoeide' minister Bruins zakt in elkaar tijdens coronadebat

Later liet Bruins via Twitter weten dat hij last had van een flauwte door oververmoeidheid en intensieve weken. Hij gaat thuis uitrusten en wil morgen weer aan de slag.

Verderop in het debat stelde minister Wiebes van Economische Zaken nog dat hij aan de levensmiddelenbranche had gevraagd om beter te communiceren dat er genoeg voorraad is. "Er wordt ruim voldoende voedsel geproduceerd en er zijn ruim voldoende voorraden. Maar dat dringt blijkbaar tot veel Nederlanders niet door en dat leidt tot hamsteren."

Ook gaat hij in gesprek met supermarkten om een 'ouderenuurtje' voor elkaar te krijgen. Sommige ouderen zouden nu geen boodschappen durven te doen uit angst het coronavirus op te lopen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl