In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS Nieuws

Baarle-Nassau: dorp met verschillende coronaregels door elkaar

In het Brabantse Baarle-Nassau zijn zowel Nederlandse als Belgische coronamaatregelen van kracht. Daardoor zijn sinds vanmiddag aan de ene kant van de straat de winkels verplicht dicht, terwijl aan de andere kant alles open is.

Die verschillen zijn er omdat het Nederlandse Baarle-Nassau en het Belgische Baarle-Hertog volledig door elkaar heen lopen. Soms hoort het ene huis bij Nederland en het volgende bij België.

Zo lopen de grenzen door het bijzondere dorp:

In België zijn alle winkels sinds 12.00 uur vanmiddag gesloten, behalve supermarkten en apotheken. Ook is er een samenscholingsverbod en mogen mensen alleen naar buiten voor essentiële verplaatsingen. In Nederland zijn alleen scholen, horeca en sportclubs dicht.

Dat zorgt voor ongelijke situaties. De kledingzaak aan Nederlandse kant blijft open, terwijl een collega die een paar meter verderop aan de Belgische kant zit dicht moet.

Omroep Brabant legde de bizarre situatie vast:

In grensdorp Baarle-Nassau mag de ene winkel wel open, de andere niet

Burgemeester Frans de Bont van het Belgische deel hoopt dat de regels voor het hele dorp hetzelfde worden, zegt hij tegen Omroep Brabant. Hij vraagt de Belgen om "niet massaal in Nederland te gaan winkelen" en dan weer terug te gaan. "Dan is het hele systeem om zeep. Blijf thuis en denk aan je familie, zoals je opa en oma."

In de supermarkt zijn volgens de omroep veel Belgische klanten uit de omgeving te vinden, die in het dorp boodschappen komen doen omdat dit nog zonder beperkingen kan. In België mag er per tien vierkante meter één klant naar binnen en mag er maximaal een half uur per persoon gewinkeld worden.

Advertentie via Ster.nl