NOS Nieuws Regionaal nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Italië sluit meeste winkels en cafés, medespeler Matthijs de Ligt besmet

 • De Wereldgezondheidsorganisatie meldt dat de corona-uitbraak nu een pandemie is.
 • Oostenrijk en Denemarken sluiten scholen, Italië sluit meeste winkels en cafés.
 • NOC*NSF adviseert zijn leden om alle sportevenementen in Noord-Brabant tot en met komend weekend af te gelasten. Kunstbeurs TEFAF gaat voortijdig dicht.
 • Bekijk op deze kaart waar wereldwijd besmettingen gemeld zijn, en op deze kaart houden we de door het RIVM gemelde Nederlandse besmettingen bij.
 • Waarom is er zo veel aandacht voor het virus? En kun je nog op vakantie? Bekijk onze explainer of lees de antwoorden op jullie vragen.
Liveblog gesloten
 • 121 nieuwe patiënten in Nederland, uitbraak officieel pandemie

  Een samenvatting van het belangrijkste nieuws vandaag rondom de corona-uitbraak in binnen- en buitenland:

  • In Nederland zijn er 121 nieuwe patiënten bijgekomen, het totale aantal door het RIVM vastgestelde besmettingen staat nu op 503. Ook is er opnieuw een coronapatiënt overleden en daarmee is het dodental opgelopen tot vijf.
  • Vanwege tekorten aan beschermingsmiddelen worden in zeker drie Nederlandse ziekenhuizen geplande operaties afgezegd.
  • Italië neemt opnieuw een reeks noodmaatregelen tegen de uitbraak: op supermarkten, apotheken en postkantoren na gaan bijna alle winkels en cafés voorlopig dicht.
  • In Denemarken en Oostenrijk worden alle scholen gesloten. Eerder hadden bijvoorbeeld ook Albanië en Oekraïne hetzelfde besloten.
  • De Wereldgezondheidsorganisatie heeft de uitbraak tot een pandemie bestempeld. In dit artikel lees wat dat precies betekent.

 • Italiaanse premier: 'Ik weet dat jullie je leven moeten omgooien'

  Premier Conte van Italië maakte vanavond opnieuw vergaande noodmaatregelen bekend. De meeste winkels en cafés moeten verplicht dicht om de uitbraak in te dammen, maar apothekers en supermarkten blijven bijvoorbeeld wel open. "Ik bedank jullie", zegt de premier in de camera, "omdat ik weet dat jullie je leven moeten omgooien".

  In deze video vertelt de premier wat er wel of niet open blijft:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Italië sluit winkels en cafés, supermarkten blijven open

  Correspondent Mustafa Marghadi laat weten dat ook deze winkels openblijven:

 • 'Corona-maatregelen Brabant zouden voor heel Nederland moeten gelden'

  Diverse landen sluiten scholen en grenzen, maar in Nederland geldt 'geen handen schudden' als een van de weinige landelijke maatregelen tegen het coronavirus. Volgens hoogleraar Infectiepreventie Andreas Voss (Radboud UMC) moet er veel meer gebeuren. "De corona-maatregelen die voor Noord-Brabant gelden, moeten voor heel Nederland gelden", zegt hij tegen Nieuwsuur.

  Andere experts zeiden eerder vandaag tegen de NOS juist dat Nederland voldoende maatregelen neemt, maar dat er onvoldoende wordt gecommuniceerd.

  Voss legt in dit interview uit dat "alleen niet handen schudden ons niet over de uitbraak brengt":

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Nederland is over 8 tot 14 dagen waar Italië vandaag is'
 • Medespeler van Matthijs de Ligt besmet

  In Italië is voetballer Daniel Rugani van Juventus positief getest op het nieuwe coronavirus. De verdediger is een medespeler van Matthijs de Ligt bij de Italiaanse club.

 • Ook noodmaatregelen in Zwitserland

  Ook Zwitserland neemt verdergaande maatregelen, vooral in de gebieden die aan Italië grenzen. Negen kleinere grensovergangen worden gesloten. Het kanton Ticino, dat aan Italië grenst, heeft de noodtoestand uitgeroepen. Op basis daarvan worden diverse skigebieden gesloten. Ook een aantal scholen, bioscopen, theaters en nachtclubs gaat dicht voor de rest van de maand. Alleen gelegenheden met minder dan 50 plaatsen mogen vanaf morgen open blijven.

 • Talkshow Op1 stuurt publiek naar huis

  Televisieprogramma Op1 is vanavond zonder publiek. Het programma had hoogleraar neurologie Bas Bloem uitgenodigd. Die wilde er toch van afzien. Hij wil namelijk niet besmet raken en het virus meenemen naar het Radboud-ziekenhuis, waar hij werkt. Het programma bood Bloem daarop aan het publiek naar huis te sturen. Daarom zit Bloem vanavond alsnog bij Op1.

  Bloem over zijn verzoek:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Geen publiek bij uitzending Op1: 'Een heel mooi gebaar'
 • Vlaamse woonzorgcentra sluiten deuren voor bezoekers

  De Vlaamse minister van Welzijn en Volksgezondheid heeft besloten om de deuren te sluiten van alle woonzorgcentra voor externe bezoekers, meldt de VRT. De maatregel gaat donderdag in en loopt tot het einde van de paasvakantie. Ook de dienstencentra sluiten de deuren voor bezoekers. De maatregel volgt op overleg met de woonzorgsector.

 • Zandvoort gaat door met organisatie Formule 1

  De Dutch Grand Prix gaat door met de organisatie van de Formule 1 in Zandvoort. Eerder vandaag publiceerde de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid een checklist voor de organisatoren van evenementen. Op basis daarvan kunnen ze besluiten nemen over het doorgaan van een evenement of bijvoorbeeld beslissen dat er geen publiek bij aanwezig mag zijn.

  "Dit afwegingskader vormt een aanvulling", aldus een woordvoerder van DGP. "Het is niet direct van invloed op onze organisatie. We hebben dagelijks contact met overheden. Wij gaan door met de organisatie. Richtlijnen van het RIVM geven ook nog geen aanleiding om het anders te doen."

 • Italië sluit winkels en cafés, supermarkten blijven open

  Italië neemt nog verdergaande maatregelen om het virus tegen te gaan. Behalve supermarkten en apotheken gaan alle winkels dicht. Ook kappers en en cafés en veel restaurants moeten de deuren sluiten. Dat heeft premier Conte bekendgemaakt.

  Conte bedankte de bevolking voor het meewerken met de reisrestricties en andere maatregelen die van kracht zijn. Hij zei dat Italië nog een "extra stap" moet zetten.

  Het aantal besmettingen in Italië is opgelopen van drie naar 12.462 gevallen in minder dan drie weken.

 • Hoogleraar infectiepreventie: 'Alleen geen handen schudden is niet genoeg'

  De corona-maatregelen die voor Brabant gelden, zouden voor heel Nederland moeten gelden, zegt hoogleraar Infectiepreventie Andreas Voss in Nieuwsuur. Met alleen 'geen handen schudden' komen we er volgens hem niet. "Dat is symbolisch. Als we echt willen dat corona zich niet verder verspreidt in Nederland, dan moeten de maatregelen die nu als advies in Brabant gelden duidelijker en strikter geformuleerd worden en het moet waarschijnlijk ook breder, niet alleen in Brabant, maar in heel Nederland."

  Volgens Voss kan de situatie in Nederland over een tot twee weken hetzelfde zijn als nu in Italië:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Nederland is over 8 tot 14 dagen waar Italië vandaag is'
 • Honderden besmettingen meer in Duitsland

  In Duitsland is het aantal geregistreerde besmette personen met enkele honderden gestegen tot 1850, meldt het Duitse persbureau DPA. Dat baseert zich op cijfers van de afzonderlijke Duitse deelstaten. Het totaal ligt hoger dan waar de Duitse tegenhanger van het RIVM vanuit gaat, het Robert Koch-Institut. Dat gaat nu uit van een kleine 1600 gevallen, maar het instituut geeft toe dat er vertraging kan zitten in de verwerking van de cijfers.

  Verder werd bekend dat ook een Duitse parlementariër besmet is geraakt. Het virus is geconstateerd bij een lid van de liberale FDP-fractie, melden Duitse media. Hij was op skivakantie in Oostenrijk geweest. Bij regeringspartij SPD zitten enkele Bondsdagleden uit voorzorg in thuisquarantaine nadat ze contact hadden gehad met een besmet persoon.

 • Beurzen opnieuw diep in het rood

  De aandelenbeurs van New York leed vandaag opnieuw forse verliezen. Wall Street sloot 5,9 procent lager. Vooral bedrijven die geld verdienen met energie, transport en toerisme verloren veel. Zo daalde de waarde van het aandeel Boeing met 18 procent. Naast de ellende met de 737 MAX krijgt het bedrijf nu ook te maken met luchtvaartmaatschappijen die bestellingen afzeggen, omdat reizigers massaal vluchten annuleren. Beleggers op de Amerikaanse beurzen wachten op nieuws van president Trump. Die kondigde steunmaatregelen aan, maar zei er niet bij welke.

  De Bank of England verlaagde vandaag de rente, om het lenen voor bedrijven makkelijker te maken. Dat duwde de Europese beurzen aanvankelijk een beetje omhoog. Uiteindelijk sloten de Europese beurzen negatief. Beleggers wachten op nieuws van de Europese Centrale Bank, die morgen vergadert.

 • Coronavirus treft Duitse bedrijven: 'Er is hier in principe niemand meer'

  Sommige bedrijven lijden zwaar onder de maatregelen tegen het coronavirus. Het bedrijf van Andreas Berning bouwt decors en paviljoens voor de grote Duitse voorjaarsbeurzen. Maar door het coronavirus moest hij 70 procent van zijn personeel tijdelijk naar huis sturen:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Coronavirus treft Duitse bedrijven: 'Er is hier in principe niemand meer'
 • Nederlanders op cruiseschip bij Antillen

  Op het cruiseschip Ms Braemar, waarop vijf personen positief zijn getest op het virus, zijn ook twee Nederlanders. Op het schip zitten nu negen personen in isolatie, meldt correspondent Dick Drayer. Het schip is na vertrek uit Curaçao, waar niemand van boord mocht vertrokken met bestemming Barbados, maar daar werd het geweigerd. Ook Aruba laat de MS Braemar niet toe.

  De reder is bereid om de passagiers met vliegtuigen op te halen, maar dan moet eerst een land gevonden worden waar het schip kan aanleggen, aldus Drayer.

  De positie van het schip rond 21.00 uur NOS
 • Oostenrijk en Denemarken sluiten scholen

  Denemarken sluit de komende dagen alle openbare scholen, kinderdagverblijven en andere onderwijsinstellingen. Dat heeft premier Frederiksen bekendgemaakt. Daarnaast worden alle ambtenaren die geen functies van vitaal belang uitoefenen, naar huis gestuurd. Evenementen met meer dan 100 personen mogen niet doorgaan.

  Ook Oostenrijk gaat de scholen sluiten. De scholen blijven dicht tot de paasvakantie komende maand. Kinderen tot 14 jaar worden wel op school opgevangen als ze thuis niet terecht kunnen. De regering wil voorkomen dat ze door grootouders worden opgevangen. Ouderen lopen een groter risico op ernstige gevolgen van het virus. Ook Oostenrijk gaat bijeenkomsten met meer dan 100 mensen verbieden.

  Enkele andere landen zoals Albanië en Oekraïne hebben de scholen al eerder gesloten.