NOS Voetbal

Corona in de sport: betaald voetbal als vanouds, behalve in Brabant

'Halveren play-offs optie om laatste speelrondes gelijk te laten lopen'

Het betaald voetbal buiten Noord-Brabant ondervindt voorlopig geen hinder van de uitbraak van het coronavirus. Wedstrijden als Ajax-FC Twente, VVV-AZ en Sparta-Feyenoord, dit weekend, worden gewoon gespeeld in volle stadions.

De KNVB schikt zich wat betreft de voortgang van de eredivisieduels naar de overheid en die ziet vooralsnog geen reden om sportwedstrijden te verbieden of een dringend advies te geven evenementen buiten Noord-Brabant af te gelasten, zoals gisteren wel gebeurde.

Oranje nog op kalender

Ook bij de wedstrijden van het Nederlands elftal blijft vooralsnog alles bij het oude. Oranje oefent op 26 maart in Eindhoven tegen de Verenigde Staten en drie dagen later treft Nederland Spanje in de Johan Cruijff Arena.

De Amerikaanse voetbalbond laat in een reactie weten voorlopig gewoon af te reizen naar Europa voor de oefeninterlands tegen Nederland en Wales.

Directeur betaald voetbal Eric Gudde van de KNVB sluit niet uit dat er nog wijzigingen komen en zegt dat er begin volgende week weer contact is met de Veiligheidsregio Brabant omtrent het duel met de Amerikanen.

"Het is nu nog te vroeg om er een standpunt over in te nemen", aldus Gudde. Op de vraag of er dan wel publiek bij is, kon hij, vooruitlopend op het nieuwe overleg, geen antwoord geven. "Het is een heel lastige materie."

Gudde over oefenwedstrijd Oranje in Eindhoven: 'Maandag een nieuwe update'

Binnen Noord-Brabant is dat een ander verhaal. Sportkoepel NOC*NSF ging eerder op woensdag mee met de oproep van de burgemeesters van de drie grote steden in Brabant om het aantal sociale contacten te beperken gedurende een week en evenementen te verbieden.

NOC*NSF adviseert zijn leden om alle sportevenementen in Noord-Brabant tot en met komend weekend af te gelasten. In Noord-Brabant zijn de meeste besmettingen met het coronavirus. Het advies geldt voor alle sportclubs en zowel voor thuis- als uitwedstrijden.

"Het is helaas de verwachting dat dit nieuwe coronavirus nog langere tijd onder de bevolking aanwezig zal blijven", aldus Gerard Dielessen, algemeen directeur van NOC*NSF. "Alle adviezen en maatregelen van het RIVM zijn erop gericht om de gevolgen van deze virusuitbraak in te perken dan wel te vertragen."

Indoor Brabant

In navolging van het advies van de Veiligheidsregio heeft Indoor Brabant vandaag besloten het evenement door te laten gaan zonder publiek. De organisatie komt daarmee terug van het besluit van gisteren om maximaal duizend toeschouwers toe te laten.

"Om elke discussie over bezoekersaantallen te vermijden hebben we, in goed overleg met de Veiligheidsregio, besloten helemaal geen publiek meer toe te laten ondanks dat een beperkt publiek tot duizend bezoekers wel was toegestaan", aldus een verklaring van Indoor Brabant.

Het evenement is dit weekend wel te volgen via tv en een livestream op NOS.nl en in de app.

De hockeytopper tussen Den Bosch en Bloemendaal gaat onder meer niet door

Hockeybond KNHB, volleybalbond Nevobo en de KNVB hebben laten weten dit weekend de wedstrijden met Brabantse teams te annuleren, op alle niveaus. Dat betekent onder andere dat de hockeytopper Den Bosch-Bloemendaal bij de mannen op vrijdag vervalt.

Alle wedstrijden van Brabantse amateurvoetbalverenigingen worden uitgesteld. Het gaat om de thuis- en uitwedstrijden van de veld- en zaalvoetbalverenigingen. Eerder werd al het betaald voetbal in de regio opgeschort.

Hannover 96 heeft besmette speler

Timo Hübers van Hannover 96 uit 2.Bundesliga is als eerste voetbalprof in Duitsland positief getest op het coronavirus. Hij zit in thuisisolatie en heeft geen contact gehad met andere spelers uit het elftal, aldus Hannover.

De Premier League is ondertussen de volgende Europese voetbalcompetitie waarin een wedstrijd moet worden uitgesteld vanwege het coronavirus. En ook in de Formule 1, komend weekend start in Melbourne het nieuwe seizoen, bestaat de vrees dat het virus heeft toegeslagen.

Het duel van woensdagavond tussen Manchester City en Arsenal is afgelast, omdat spelers van Arsenal in quarantaine zijn geplaatst.

Ze zijn een kleine twee weken geleden rond het Europa Leauge-duel met Olympiakos in contact geweest met de eigenaar van de Griekse club, Evangelos Marinakis. En die heeft positief getest op het virus, zo heeft hij dinsdag via Instagram laten weten.

Olympiakos-eigenaar Evangelos Marinakis op het veld bij Arsenal

Zoals het er nu naar uitziet, kunnen de getroffen spelers vrijdag weer aan de slag en kan de competitiewedstrijd tegen Brighton zaterdag gewoon doorgaan.

Overigens meldde Olympiakos, dat Arsenal uitschakelde in de Europa League, woensdag dat geen van zijn spelers of leden van de technische staf met het virus besmet is geraakt.

Voetbal in Italië, Spanje en Duitsland

In Italië wordt sowieso niet gevoetbald tot en met 3 april vanwege de strenge maatregelen van de regering in strijd tegen het coronavirus. Ook in Zwitserland ligt de competitie stil.

Spanje heeft ook maatregelen getroffen en laat geen publiek toe bij sommige wedstrijden in zowel de competitie als in de Champions League.

Woensdagmiddag werd de competitie voor vrouwen voor twee weken opgeschort. Er wordt nog overlegd of ook de twee belangrijkste mannencompetities van het land, La Liga en Segunda División, stilgelegd moeten worden.

In de Duitse competitie worden dit weekend alle wedstrijden zonder publiek afgewerkt.

'Land-arrest' in Kenia

Kenia neemt geen halve maatregelen in de strijd tegen het coronavirus. Sporters uit het Afrikaanse land kregen een brief op de mat waarin staat dat het de komende maand niet toegestaan is naar het buitenland te reizen voor sportevenementen.

Bekijk dit artikel voor een overzicht van alle afgelastingen en evenementen die zijn uitgesteld. Ook op Teletekst-pagina 603 houden we een overzicht bij van alle sportevenementen die zijn afgelast vanwege het coronavirus.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl