In Brabant zijn strenge maatregelen genomen tegen het coronavirus, in Den Bosch is het relatief stil op straat
NOS NieuwsAangepast

Corona-overzicht: verbod op evenementen in Brabant en vierde dode in Nederland

Wat was er dinsdag in het nieuws over het coronavirus? Een overzicht:

De drie veiligheidsregio's in Noord-Brabant hebben besloten de maatregelen tegen de verdere verspreiding van het coronavirus te verlengen tot en met komende maandag. Grote evenementen als festivals en concerten worden afgelast in de provincie. Ook gaat het profvoetbal komend weekend niet door. In de Eredivisie gaat zaterdag dus een streep door de duels Willem II-Heerenveen en PSV-FC Emmen. Zondag kan de wedstrijd RKC Waalwijk-FC Groningen niet doorgaan.

Bovendien blijft handen schudden uit den boze en het advies luidt om geen nieuwe sociale contacten aan te gaan en terughoudend te zijn met de contacten die er al zijn. Ook is opgeroepen extra aandacht en zorg te verlenen aan ouderen en kwetsbaren in de omgeving.

Dit is het advies dat voor de provincie Noord-Brabant geldt:

'Zoek het sociale contact niet te veel op'

Het RIVM kwam ook met nieuwe cijfers over de besmettingen in Nederland. Er is een vierde Nederlandse dode bevestigd. Het is onbekend of het om een man of vrouw gaat. Wel is duidelijk dat de patiënt van 78 een kwetsbare gezondheid had.

Daarnaast zijn er 61 nieuwe besmettingsgevallen bijgekomen. In totaal zijn er in Nederland nu 382 besmettingen. Daarvan zijn 161 patiënten besmet geraakt in het buitenland. Van de overige gevallen is de bron onbekend of het onderzoek nog gaande.

Tussen 6 en 9 maart heeft het RIVM een steekproef gedaan onder 1097 zorgmedewerkers in Brabantse ziekenhuizen. Daaruit is gebleken dat 4 procent van de ziekenhuismedewerkers besmet is met het coronavirus.

Aangescherpt reisadvies Italië

Maandag maakte de Italiaanse premier Conte bekend dat de noodmaatregelen die al golden voor het noorden van het land, worden uitgebreid naar de rest van Italië. Reizen tussen gemeenten mag alleen als het strikt noodzakelijk is en mensen moeten zoveel mogelijk thuis blijven. Universiteiten, scholen, zwembaden, theaters, kroegen en discotheken zijn dicht. Ook zijn publieke bijeenkomsten als begrafenissen en bruiloften verboden.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Italië dan ook aangescherpt: voor delen in het noorden van het land blijft code rood gelden (niet reizen), in de rest van het land geldt nu code oranje: alleen noodzakelijke reizen.

Vandaag werd bekend dat het aantal coronagevallen in Italië is opgelopen tot boven de 10.000. Daarvan zijn 1004 patiënten volledig hersteld en 641 mensen zijn overleden.

Passagiers cruiseschip getest

Bij het cruiseschip MS Braemar dat in Willemstad op Curaçao ligt aangemeerd, zijn de gezondheidsautoriteiten aan boord gegaan om een aantal opvarenden te testen op het coronavirus. Zeven mensen, waaronder drie bemanningsleden, tonen symptomen die kunnen wijzen op het virus.

De opvarenden zijn inmiddels getest, maar het duurt nog even voordat de uitslag bekend is. De monsters gaan ook naar het RIVM in Nederland om te controleren of dat dezelfde uitslag oplevert als die op Curaçao. Op dit moment zijn er op het eiland nog geen besmettingen vastgesteld.

De MS Braemar in Willemstad

Coronamaatregelen in de Verenigde Staten

De gouverneur van New York heeft het leger naar een voorstad van New York City gestuurd, omdat daar een brandhaard van het coronavirus is. Het gaat om de stad New Rochelle, waar meer dan honderd coronapatiënten zijn geteld. In een zone van 1,5 kilometer rondom een synagoge, die gelinkt is aan meerdere gevallen, gaan reservisten de straten schoonmaken en eten bezorgen. Ook gaan drie scholen en andere plekken waar mensen samenkomen op slot.

Ook de Democratische presidentskandidaat Bernie Sanders heeft zijn plannen voor een campagne-optreden in de stad Cleveland moeten annuleren. Hij zou daar zijn in het kader van de voorverkiezingen, die vandaag in zes staten worden gehouden. "We volgen de waarschuwingen van de autoriteiten in Ohio, die hun zorgen hebben uitgesproken over grote indoorevenementen", zegt een woordvoerder van Sanders.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl