NOS NieuwsAangepast

Wat kan ik wél/niet doen

Kan ik nog wel de deur uit?

Ja, maar alleen als het echt nodig is. Het kabinet vraagt mensen zoveel mogelijk thuis te werken en contact met anderen te vermijden.

Scholen en kinderdagverblijven zijn gesloten, net als eet- en drinkgelegenheden, kerken, sportclubs en seksclubs. Concerten, evenementen en sportwedstrijden zijn afgelast. Als je boodschappen gaat doen of toch moet werken, zorg dan dat je op anderhalve meter afstand van elkaar blijft.

Het kabinet raadt mensen die last hebben van een neusverkoudheid, hoesten of keelpijn, dringend aan om thuis te blijven en sociale contacten te mijden, evenals mensen die vanwege hun gezondheid extra risico lopen.

Ik ga naar een groot evenement, zoals een concert of een beurs, kan dat nog?

Nee. Alle evenementen in Nederland voor meer dan 100 mensen worden afgelast. Dat geldt dus voor bijvoorbeeld concerten, beurzen en theatervoorstellingen.

Ook de meeste kleinere evenementen, bijeenkomsten en congressen zijn geannuleerd. Van wekelijkse warenmarkten tot gemeenteraadsvergaderingen en de lokale bingo.

Gaat mijn sportwedstrijd door?

Nee. Vanwege het coronavirus zijn alle sportwedstrijden in Nederland deze maand afgelast.

De bonden voor voetbal, volleybal en hockey hebben al laten weten dat ze alle wedstrijden in maart schrappen, ongeacht het niveau en de competitie.

Kan ik nog op vakantie?

Op dit moment kun je vrijwel geen reizen meer maken. Naast dat veel landen al een inreisverbod hebben ingesteld, zijn veel vluchten geschrapt en is het moeilijk bepaalde landen in en uit te reizen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert alle Nederlanders om de komende periode niet meer naar het buitenland te reizen, tenzij strikt noodzakelijk. Vakantiereizen worden dus afgeraden.

Wat kan ik op dagelijkse basis doen om verspreiding te voorkomen?

Het RIVM adviseert: (1) regelmatig je handen wassen, (2) hoest en nies in de binnenkant van je elleboog, (3) gebruik papieren zakdoekjes en (4) schud geen handen. Daarnaast roept het RIVM op tot 'sociale onthouding', dat betekent dat je zo veel mogelijk contact met andere mensen vermijdt.

Bezoek bijvoorbeeld geen plekken waar veel mensen komen en blijf waar mogelijk op anderhalve meter afstand van elkaar.

Helpt het dragen van een mondkapje?

Nee. Het dragen van een papieren mondkapje helpt niet. Alleen professionele mondkapjes met FFP2-filters hebben nut. Dit zijn de mondkapjes die medisch personeel draagt als ze iemand met het virus behandelen. De mondkapjes zijn alleen juist aan te brengen met kennis van zaken. Alle andere mondkapjes hebben dus geen zin en bieden volgens het RIVM ten onrechte een gevoel van veiligheid.

Moet ik thuiswerken?

Het kabinet roept iedereen op om zoveel mogelijk thuis te werken of de werktijden te spreiden. Voor kinderen van ouders in de zorg, politie, openbaar vervoer en brandweer is er wel extra opvang.

Kijk hier welke beroepen in aanmerking komen voor kinderopvang.

Kan ik nog gebruikmaken van het openbaar vervoer?

Tenzij je (lichte) luchtwegklachten hebt of tot een kwetsbare groep behoort, kun je met de bus of trein reizen. Omdat er op stations en in het openbaar vervoer vaak grote groepen mensen dicht op elkaar staan, vraagt de overheid werknemers die niet vanuit huis kunnen werken, de spits te mijden en zoveel mogelijk gespreid te reizen.

De NS verwacht minder reizigers en schrapt daarom een groot deel van de treinen. Op zaterdag 21 maart gaat een speciale basisdienstregeling in.

OV-bedrijven vragen reizigers via de achterdeur van bus of tram in te stappen en daar in te checken, zodat er zo min mogelijk contact is tussen reiziger en chauffeur.

Kan mijn huisdier ook het coronavirus krijgen (en doorgeven)?

Het RIVM gaat daar niet vanuit. De voornaamste overdracht gaat van mens op mens. De rol van dieren bij de verspreiding van het virus is nog niet helemaal uit te sluiten, simpelweg omdat de bron van de besmetting nog niet bekend is.

Kan ik corona krijgen via winkelwagens/deurklinken/geld?

Het is onduidelijk hoe lang het coronavirus overleeft op oppervlakten. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zou uit verschillende studies zijn gebleken dat het virus mogelijk een aantal uren tot dagen kan overleven. Hoelang precies, hangt ook af van factoren als het soort oppervlakte, omgevingstemperatuur en vochtigheid.

De Wereldgezondheidsorganisatie raadt aan om oppervlakten die je niet vertrouwt te reinigen met desinfecterend middel. Was daarna goed je handen.

Verspreidt corona zich door de lucht?

Door hoesten en niezen komt het virus via kleine druppeltjes wél in de lucht terecht, maar er is nog geen bewijs dat het virus daar langere tijd kan blijven zweven en zich zo verder verspreidt.

Kan ik nog wel naar de supermarkt?

Ja. Als je geen gezondheidsklachten hebt, kun je naar de supermarkt. De overheid adviseert drukte te vermijden en anderhalve meter afstand te houden. Hamsteren is niet nodig.

Verschillende supermarkten hebben klanten gevraagd alleen te komen en kinderen thuis te houden. Ook wordt geadviseerd contactloos te betalen.

Kan ik nog zwemmen/naar de sauna?

Nee, zwembaden en sauna's zijn sinds zondagavond 15 maart gesloten. Het kabinet sluit alle sportclubs, zwembaden en sauna's tot en met 6 april om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Ik ga naar een verjaardag, mag ik iedereen de hand schudden?

Omdat je op een feestje waarschijnlijk niet voldoende afstand van elkaar kunt houden, adviseert de overheid om het vieren van feestjes voorlopig uit te stellen. Mocht je toch mensen willen feliciteren, schudt dan géén handen en zorg dat je op anderhalve meter afstand van elkaar blijft.

Kan ik alles eten?

Ja. Net als op gebruiksvoorwerpen blijft het virus niet in leven op voedsel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl