NOS Nieuws

Dit formulier moet je invullen om Italië in of uit te kunnen

Om te zorgen dat landgenoten in Italië terug naar huis kunnen, heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken een Nederlandse versie van het verplichte reisformulier gepubliceerd. Het document moet worden ingevuld om nog te kunnen reizen in Italië.

Om de uitbraak van het nieuwe coronavirus in te dammen, mag sinds gisteren niemand meer op pad in Italië. Er zijn wel uitzonderingen, zoals voor noodzakelijk werk, gezondheidsredenen of om terug te keren naar huis. Iedereen die in die laatste categorie valt, moet verplicht een ingevuld noodformulier bij zich hebben, anders riskeren ze een boete.

Buitenlandse Zaken heeft gisteravond laat een link naar het Nederlandstalige reisdocument getwitterd.

Dit is de Italiaanse versie:

Het ministerie benadrukt dat alleen het Italiaanse document geldig is, mits volledig ondertekend. Het heeft dus geen zin om de Nederlandse vertaalde versie in te vullen en mee te nemen op reis.

Onduidelijk is nog hoeveel Nederlandse vakantiegangers of zakenmensen er zijn in Italië en hoeveel van hen van plan zijn het land te verlaten. In het land dat zwaar is getroffen door Covid-19 sprak de NOS met drie Nederlanders die er wonen.

"Een verlaten boel", zo omschrijven de geïnterviewde landgenoten hun woonplaatsen in Italië:

'Het is hier eigenlijk een noodtoestand'

Het aantal coronapatiënten in Italië is opgelopen tot boven de 10.000. Van hen zijn 1004 patiënten volledig hersteld en 641 mensen overleden.

Buurland Slovenië heeft de grenzen met Italië gesloten en Oostenrijk laat geen reizigers uit Italiaanse gebieden toe zonder een medische verklaring dat ze virusvrij zijn. Albanië heeft al het vliegverkeer en de veerdiensten van en naar Italië geschrapt, en Malta en Spanje laten voorlopig geen vluchten vanuit Italië meer toe.

Eerste patiënt in Turkije

Turkije maakte vannacht de eerste bevestigde coronabesmetting van het land bekend. Op onze mondiale coronakaart kun je zien waar het virus is vastgesteld.

Wereldwijd zijn er ruim 115.000 besmettingen bekend. Van deze groep zijn ruim 64.000 mensen hersteld en zeker 4262 mensen overleden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl