'Corona-maatregelen Brabant zouden voor heel Nederland moeten gelden'

Andere landen sluiten scholen en grenzen, maar in Nederland geldt alleen 'geen handen schudden' als enige landelijke maatregel tegen het coronavirus. Volgens hoogleraar Infectiepreventie Andreas Voss (Radboud UMC) moet er veel meer gebeuren. "De corona-maatregelen die voor Noord-Brabant gelden, moeten voor heel Nederland gelden", zegt hij tegen Nieuwsuur.

Met alleen het handen schudden achterwege laten, komen we er volgens hem niet. "Dat is een symbolische maatregel. Als we echt willen dat corona zich niet verder verspreidt in Nederland, dan moeten de maatregelen die nu als advies in Brabant gelden duidelijker en strikter geformuleerd worden en breder gelden dan alleen Brabant."

De WHO heeft de corona-uitbraak inmiddels ingeschaald als pandemie. Volgens Voss kan de situatie in Nederland over een tot twee weken hetzelfde zijn als nu in Italië. "We zien dat Nederland de afgelopen dagen exact dezelfde lijn volgt als het gaat om het aantal nieuwe besmettingen."

'Nederland is over 8 tot 14 dagen waar Italië vandaag is'

De hoogleraar, die ook actief is voor de WHO, vindt dat de RIVM strengere adviezen moet opstellen. "De gemiddelde Nederlander moet ervan overtuigd worden dat dit noodzakelijk is. Het is geen griep of een griepje, het is een ernstige ziekte. Als we willen voorkomen dat het snel meer wordt, dan moeten we nu iets doen."

Dat er meer besmettingen zullen volgen is onvermijdelijk, zegt Voss. "Er zullen heel veel Nederlanders ziek worden. We moeten er rekening mee houden dat dit jaar 30 procent van de Nederlanders besmet raakt. Maar de vraag is: krijgen we een snel stijgende piek of een curve die langzaam omhoog gaat."

Scholen dicht

Er moeten dus snel meer stappen worden genomen, zegt Voss. Bijvoorbeeld als het gaat om scholen en universiteiten. Die worden bijvoorbeeld gesloten in Oostenrijk en Denemarken. "Hier is er nu een vrijblijvend advies gegeven om zieke kinderen thuis te houden, maar dat is niet genoeg."

De hoogleraar vindt dat er in het onderwijs waar mogelijk videoverbindingen zouden moeten ingezet. "Zo zouden universiteiten bijvoorbeeld studenten colleges kunnen laten volgen." Scholen sluiten is volgens Voss een volgende stap. "Het moet zeker in stappen gebeuren, maar we moeten wel snel handelen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl