Het Beatrixziekenhuis in Gorinchem werd begin deze maand tijdelijk afgesloten voor bezoekers en patiënten
NOS Nieuws

Meer coronapatiënten en minder beschermingsmiddelen, wat doen ziekenhuizen nu?

Het aantal mensen in Nederland dat besmet is met het coronavirus blijft toenemen. De officiële teller van het RIVM staat nu op 503. Een deel van hen heeft milde klachten en kan thuis in isolatie, maar er zijn ook patiënten die moeten worden behandeld in het ziekenhuis. Ondertussen is er een tekort aan beschermingsmiddelen voor personeel.

"De situatie is op het moment nijpend", zegt David Jongen, bestuursvoorzitter van het Zuyderland Ziekenhuis. In het Limburgse ziekenhuis worden speciaal voor coronapatiënten twee isolatie-afdelingen gecreëerd: een in Heerlen en een in Sittard. In deze ziekenhuizen liggen drie besmette personen, vorige week overleed een 86-jarige man er aan de ziekte.

De uitbraak van het coronavirus is in Limburg nog beperkt, maar Jongen is liever goed voorbereid. "Als de Brabantse ontwikkeling zich bijvoorbeeld doorzet in onze regio, dan hebben we die afdeling heel snel nodig."

Nauwelijks geplande operaties afgezegd

De NOS vroeg de 35 grootste Nederlandse ziekenhuizen of ze geplande operaties hebben moeten afzeggen vanwege het coronavirus. Drie ziekenhuizen gaven aan dat daar sprake van was. Het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg, waar de eerste patiënt met het coronavirus is behandeld, heeft een aantal afspraken moeten afzeggen. Het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch heeft afgelopen vrijdag en maandag afspraken moeten verzetten en in het Maasziekenhuis Pantein, vlak bij Boxmeer, worden geen operaties meer uitgevoerd waarna mensen op de intensive care moeten worden behandeld.

Bij de andere ziekenhuizen is het afzeggen van planbare zorg niet aan de orde. Ook bij het Zuyderland Ziekenhuis gebeurt dat niet meer dan normaal. "Hier en daar kijken we of geplande operaties kunnen uitstellen. Wat dat oplevert? Heel simpel: een bed en personeel."

De afgelopen weken raakte op verschillende plaatsen zorgpersoneel besmet. Zo bleek uit een steekproef dat 28 van de 301 geteste medewerkers van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg besmet zijn met het coronavirus. Ondertussen is er een tekort aan beschermingsmiddelen.

Er wordt vanuit de overheid gezorgd dat iedereen voldoende beschermingsmaterialen binnenkrijgt.

David Jongen, bestuursvoorzitter van het Zuyderland Ziekenhuis

"De grens met Frankrijk en Duitsland is dicht, en daar zitten juist grote leveranciers van mondkapjes, brillen en schorten. Het is heel moeilijk om aan goed materiaal te komen", zegt Jongen. Het Zuyderland Ziekenhuis kan nog hoogstens een paar dagen vooruit. Hij leunt nu op de afspraken die landelijk gemaakt worden.

"Minister Bruins is hier heel actief in. Er wordt vanuit de overheid gezorgd dat iedereen voldoende beschermingsmaterialen binnenkrijgt. We hebben nog wat noodvoorraadjes, maar de situatie is echt nijpend op het moment."

'Vanaf dag één goed geacteerd'

Toch vindt hij dat Nederland "maximaal goed" voorbereid is op de uitbraak van het coronavirus. Jongen maakt zich dan ook geen zorgen. "Als je kijkt naar Italië en China, dan hebben ze daar hebben de eerste weken zitten snurken. Pas toen het uit de hand was gelopen, is alles uit de kast getrokken. Wij hebben vanaf dag één als Nederland heel goed geacteerd op deze crisis."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl