NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Corona treft ook verkiezingscampagne VS en 'Brabant op slot?'

 • Het aantal besmettingen in Nederland staat nu officieel op 382. Vier coronapatiënten zijn overleden.
 • Noord-Brabant verbiedt tot maandag alle grote evenementen, zoals voetbalduels en concerten.
 • De EU stopt 25 miljard in investeringsfonds voor getroffen bedrijven.
 • Italië meldt 168 nieuwe coronadoden, het hoogste aantal tot nu toe.
 • Op deze kaart houden we de Nederlandse besmettingen bij. Bekijk ook onze mondiale coronakaart en krijg antwoord op vragen in de collectie.
Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  Een overzicht van het belangrijkste coronanieuws van vandaag vind je in dit artikel.

 • Geen bijeenkomsten CDA Brabant over samenwerking met Forum voor Democratie

  Het Brabants CDA stelt de informatiebijeenkomsten uit die zouden gaan over de samenwerking met Forum voor Democratie. Dat meldt Omroep Brabant. De partij had de bijeenkomsten ingelast omdat de samenwerking tot veel ophef zorgt binnen de partij. Een aantal van de afdelingen van het CDA is tegen, waaronder in Oisterwijk en Heusden. Er is dan ook behoefte aan informatie en debat.

  Het CDA heeft ook te maken met een deadline. Naar verwachting duurt het nog een maand voordat het nieuwe college van Gedeputeerde Staten kan worden gepresenteerd. De partij streeft ernaar om de samenwerking intern te bespreken.

 • Brabant op slot? Dat was vandaag een optie

  In Nieuwsuur was burgemeester Jack Mikkers (VVD) van Den Bosch vanavond te gast. Hij is ook voorzitter van de veiligheidsregio Brabant-Noord. "Het beste besluit op het gebied van het beperken van het besmettingsrisico is alles dichtgooien, mensen in isolatie zetten en niks laten gebeuren. Maar we willen ook de maatschappij en economie laten draaien, dat mensen boodschappen kunnen blijven doen, voor elkaar kunnen zorgen en elkaar blijven ontmoeten."

  Daarom besloot de provincie niet helemaal 'op slot' te gaan, een optie die volgens Mikkers wel op tafel lag. "Denk daarbij aan alle stations, openbare gebouwen, cafés en restaurants sluiten."

  Wel zijn grote evenementen, beurzen en voetbalwedstrijden verboden en wordt inwoners van de provincie dringend verzocht de komende zeven dagen sociaal contact zoveel mogelijk te vermijden. "De adviezen die we geven zijn rigoureus", zegt Mikkers. "Dat heeft een heel grote impact."

 • Teleurstelling bij carnavalsvereniging Oosterhout

  De provincie Noord-Brabant maakte vandaag bekend dat alle grote evenementen tot komende maandag verboden zijn. Dat geldt ook voor de carnavalsoptocht in Oosterhout, die zondag had moeten plaatsvinden. Het is de tweede domper voor de carnavalsvereniging: tijdens carnaval werd de optocht ook al afgeblazen vanwege het stormachtige weer.

  Hoewel de organisatoren teleurgesteld zijn, komt het besluit niet geheel onverwachts:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Carnavalsoptocht Oosterhout afgelast vanwege coronavirus: 'Je werkt er een half jaar naartoe'
 • RIVM wil teller met genezen patiënten

  Het instituut heeft op zijn website nu een teller staan met het aantal geïnfecteerde Nederlanders. Maar een teller met het aantal genezen mensen is er nog niet. Het RIVM wil die wel, maar "dat is niet zomaar voor elkaar," zei Jaap van Dissel van het instituut tijdens een technische briefing in de Tweede Kamer. Het kost tijd en op dit moment is er geen menskracht voor. "Dat betekent dat we daar extra moeite voor moeten doen. En op het RIVM is het, daar mag u van uitgaan, druk. Maar we proberen het echt voor elkaar te krijgen."

 • Wall Street laat flinke groei zien

  De beurs in New York heeft een na de zware koersvallen van gisteren weer terrein gewonnen. De Dow Jones-index steeg met 4,9 procent. Ook de Nasdaq en de S&P groeiden met 5 procent. Volgens analisten kochten koopjesjagers laaggeprijsde aandelen op. Daarnaast werd de positieve stemming op Wall Street gevoed door de steunmaatregelen die president Trump aankondigde.

  Ook de gisteren zwaar gedaalde olieprijs maakte het verlies voor een deel goed. Een vat ruwe Brent-olie werd vandaag 10 procent duurder.

 • 'Eerste coronapatiënt in Apeldoorn'

  Bij een inwoner van gemeente Apeldoorn is besmetting met het coronavirus (COVID-19) vastgesteld, meldt de GGD Noord- en Oost-Gelderland. Er is een link tussen deze patiënt en Noord-Italië. De man of vrouw zit in thuisisolatie en maakt het naar omstandigheden goed. De patiënt is het eerste coronageval in Apeldoorn.

 • Sanders en Biden zeggen campagne-optredens af

  De Democratische presidentskandidaten zouden vanavond op het podium staan in de stad Cleveland, maar ze hebben hun bijeenkomsten afgelast vanwege het coronavirus. "We volgen de waarschuwingen van de autoriteiten in Ohio, die hun zorgen hebben uitgesproken over grote indoorevenementen", zegt een Sanders-woordvoerder, die als eerste het evenement afzegde. Kort daarop volgde ook Biden.

  In zes Amerikaanse staten zijn vandaag voorverkiezingen. Sanders is met Joe Biden in een tweestrijd verwikkeld om het namens de Democraten in november tegen president Trump op te nemen.

 • Leger naar voorstad New York

  De gouverneur van New York stuurt de Nationale Garde naar een voorstad van New York City omdat die een brandhaard van het coronavirus is. In New Rochelle zijn meer dan honderd coronapatiënten geteld. In een zone van ruim 1,5 kilometer rond een synagoge die een link heeft met meerdere gevallen gaan de reservisten de straten schoonmaken en eten bezorgen. Drie scholen en andere plekken waar veel mensen samenkomen gaan op slot.

  Inwoners van New Rochelle mogen nog wel gaan en staan waar ze willen en winkels blijven gewoon open.

 • Voetbalwedstrijden zonder publiek

  Vanwege het coronavirus wordt het Champions League-duel Valencia - Atalanta zonder publiek gespeeld. Bij Leipzig - Tottenham Hotspur zijn wel toeschouwers aanwezig.

  Ook in Valenciennes, waar de Oranjevrouwen voetballen tegen de Fransen, is geen publiek. Maar dat maakte de stadionspeaker niets uit:

 • 25 miljard in EU-investeringsfonds

  De Europese Commissie stopt 25 miljard euro in een investeringsfonds om de economische gevolgen van de coronacrisis te bestrijden. Dat heeft Commissievoorzitter Ursula von der Leyen gezegd. 7,5 miljard euro daarvan komt per direct beschikbaar. Ook worden de regels voor het verstrekken van staatssteun versoepeld.

  EU-president Charles Michel zei na overleg met de regeringsleiders van de 27 lidstaten (zie ook 20.16 uur) dat de EU "klaarstaat om alle mogelijke instrumenten in te zetten".

 • 'Annuleer klussen NLDoet in Brabant'

  Het Oranje Fonds roept klusorganisaties en vrijwilligers in Noord-Brabant op om activiteiten voor NLDoet te annuleren of te verzetten. Vrijdag en zaterdag wordt de jaarlijkse vrijwilligersactie weer gehouden.

  NLdoet wordt georganiseerd door het Oranje Fonds en is de grootste vrijwilligersactie van Nederland. In heel Nederland doen vrijwilligers ruim tienduizend klusjes, zoals het opknappen van clubhuizen en het begeleiden van hulpbehoevenden. Maar voorlopig dus niet in Brabant.

 • Een op vijf kinderen wereldwijd niet naar school vanwege corona

  Wereldwijd gaan 363 miljoen leerlingen niet naar school vanwege de uitbraak van het coronavirus. Dat meldt VN-organisatie Unesco. Vorige week ging het nog om 290 miljoen kinderen. Volgens Unesco krijgt een op de vijf leerlingen wereldwijd momenteel geen onderwijs.

 • Spoedcursus virussen

  Verslaggever Peer Ulijn ging langs in het microbenmuseum in Amsterdam, waar hij van directeur en microbioloog Jasper Buikx een lesje krijgt in het doen en laten van virussen:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Virussen: vriend of vijand?
 • Ook Rutte deed mee met Europese videoconferentie

  Onder leiding van EU-president Charles Michel spraken de EU-regeringsleiders vanmiddag twee uur lang via een videoverbinding met elkaar over de aanpak van de coronacrisis. Michel riep de leiders op om op de uitbraak te reageren met gepaste maatregelen op basis van wetenschappelijke inzichten en medisch advies. Ook vroeg hij hun na te denken over manieren waarop de toelevering van medische benodigdheden kan worden veiliggesteld.

  Premier Rutte zegt dat internationale samenwerking van groot belang is. "Goed om informatie uit te wisselen en te coördineren waar nodig." Hij wilde niet zeggen wat er precies is afgesproken in de conferencecall.