Henk Grol
NOS SportAangepast

Streep door judotoernooi Jekaterinenburg: tegenvaller voor negen Nederlanders

Het judotoernooi van Jekaterinenburg dat van 13 tot en met 15 maart gehouden zou worden, gaat vanwege het coronavirus niet door. Het toernooi in de Russische stad geldt als een grand slam en behoort daarmee tot de prestigieuzere evenementen van het mondiale judo.

Negen Nederlandse judoka's zouden in de Russische stad in actie komen, te weten Juul Franssen, Sanne van Dijke, Marhinde Verkerk, Kim Polling, Tornike Tsjakadoea, Frank de Wit, Michael Korrel, Roy Meyer en Henk Grol. Voor hen zou het een belangrijk toernooi zijn in de kwalificatiecyclus op weg naar de Olympische Spelen van Tokio later dit jaar.

In eerste instantie was besloten om het toernooi zonder publiek af te werken, maar bij nader inzien besloot het Russische ministerie van Sport dat een ingrijpender maatregel vereist was.

Eerlijke olympische kwalificatiecyclus

De internationale judofederatie IJF heeft besloten alle olympische kwalificatietoernooien tot en met 30 april te schrappen. Naast Jekaterinenburg zijn dat de toernooien van Tbilisi (Georgië) en Antalya (Turkije) en alle continentale toernooien. De drastische maatregelen zijn volgens de internationale federatie genomen om de gezondheid en veiligheid van judoka's wereldwijd te beschermen.

Daarnaast benadrukt de IJF dat het uitgangspunt blijft een eerlijke olympische kwalificatiecyclus op weg naar Tokio te garanderen. Het grandslamtoernooi van Bakoe begin mei en het masterstoernooi van Doha eind mei zullen daarom vooralsnog gewoon doorgaan. Het grandprixtoernooi van Boedapest medio juni zal worden opgewaardeerd naar de status van grand slam. Op al die toernooien kunnen de judoka's nog punten verdienen voor de wereldranglijst en de olympische kwalificatie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl