Dusan Tadic baalt
NOS Voetbal

Coronavirus: KNVB gaat woensdag praten met clubs over mogelijke maatregelen

De KNVB gaat woensdag in gesprek met de bestuurders van voetbalclubs. De voetbalbond, die de richtlijnen van het RIVM en de GGD volgt, wil de clubs bijpraten over het coronavirus en mogelijke scenario's voorleggen.

Dinsdagdagmiddag werden al vier profduels in Noord-Brabant uitgesteld.

In de landen om ons heen zijn er al verregaande maatregelen getroffen met betrekking tot sportwedstrijden om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Juventus viert de overwinning op Inter Milan voor lege tribunes

De Italiaanse regering maakte maandag bekend dat alle sport op alle niveaus in het hele land tot en met 3 april stilgelegd wordt. Dit besluit kwam nadat al bekend was gemaakt dat de grote wielerkoersen Milaan-Sanremo en de Tirreno-Adriatico niet op de geplande datum verreden kunnen worden.

Giuseppe Conte, premier van Italië, stelde met nadruk dat ook de hoogste Italiaanse voetbalcompetitie, de Serie A, onder het besluit valt. "Het spijt me om alle voetbalfans te moeten teleurstellen, maar we hebben geen andere keus", aldus Conte. Naast het wielrennen en het voetbal worden onder meer ook internationale roeicompetities, die in Italië zouden plaatsvinden, geraakt door de uitbraak van het virus.

De eerste twee wereldbekers roeien, in Sabaudia en Varese, worden geschrapt van de kalender. De olympische kwalificatietoernooien, die ook in Italië zouden worden gehouden, zijn eveneens afgelast. Voor die toernooien wordt met het het Internationaal Olympische Comité de mogelijkheid bekeken om ze naar een ander land te verplaatsen.

Zwitserse voetbalcompetities stilgelegd

Eerder al besloot de Zwitserse regering om een maand niet te voetballen in de twee hoogste klassen (de Super Liga en de Challenge Liga). De competities worden op z'n vroegst op 23 maart hervat. Dinsdag werd ook bekend dat er een streep gaat door het Europa League-duel tussen FC Basel en Eintracht Frankfurt.

Daarnaast geldt er in Zwitserland tot in elk geval 15 maart een verbod op alle grote evenementen waar meer dan duizend bezoekers worden verwacht. Met deze maatregelen hoopt de regering de verspreiding van het virus tegen te gaan.

Shanice van de Sanden in actie tijdens het Tournoi de France

De Franse competitie gaat voorlopig wel door, maar de wedstrijden zijn voor toeschouwers niet meer toegankelijk. In ieder geval tot 15 april worden alle duels in de Ligue 1 achter gesloten deuren afgewerkt. De Oranjevrouwen zullen vanavond hun wedstrijd tegen Frankrijk op het Tournoi de France in Valenciennes ook zonder publiek spelen.

De Franse autoriteiten hebben besloten dat er geen evenementen meer mogen plaatsvinden waarbij meer dan duizend toeschouwers aanwezig zijn. Daarop heeft de wielerkoers Parijs-Nice ingrijpende maatregelen moeten treffen. Tijdens het restant van de etappekoers is er geen publiek welkom bij de start- en finishplaatsen.

Lege tribunes in Duitsland

In Duitsland worden inmiddels ook maatregelen getroffen om het coronavirus tegen te gaan. Borussia Mönchengladbach speelt woensdag tegen FC Köln in een leeg stadion, zaterdag wordt de wedstrijd tussen Borussia Dortmund en Schalke 04 zonder publiek gespeeld.

Christian Seifert, directeur van de Duitse voetbalbond DFB, noemde het maandag al 'niet realistisch' dat er fans welkom zijn bij de wedstrijden op het hoogste niveau van Duitsland. Seifert sloot wel direct uit dat de competitie wordt stilgelegd vanwege het coronavirus. "We hebben besloten dat er hoe dan ook gevoetbald wordt. Met of zonder publiek, dat is aan de autoriteiten."

Ook bij alle sportwedstrijden in Spanje, waaronder dus de twee hoogste voetbaldivisies (La Liga en Segunda División), blijven de tribunes leeg de komende twee weekeinden.

In de hoogste Engelse voetbalcompetitie, de Premier League, zijn tot nu toe nog geen maatregelen getroffen. De wedstrijden worden voorlopig 'gewoon' met publiek gespeeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl