FC Basel-spelers vieren de 1-0 tegen Apoel FC
NOS VoetbalAangepast

Streep door EL-duel Basel, Spaanse en Duitse wedstrijden zonder publiek

Het Europa League-duel van FC Basel met Eintracht Frankfurt wordt niet op donderdag 19 maart gespeeld. Wanneer de clubs wel aantreden, is onbekend. Maandag had de stad Basel al laten weten dat het duel niet in Basel mocht plaatshebben.

"Met het oog op de bescherming van de volksgezondheid en met de officiële maatregelen om de verspreiding van het coronavirus te vertragen in het achterhoofd, is dit besluit genomen", valt te lezen in een verklaring van de Zwitserse club.

Roland Heri, eigenaar van FC Basel, begrijpt de beslissing. "Het doet het voetbalhart pijn, maar we staan achter de beslissing van de autoriteit en accepteren het. Het gaat momenteel zeker niet over individuele sporten of een enkel gebied, maar over sociale verantwoordelijkheid", aldus Heri. "FC Basel maakt deel uit van de samenleving en wij willen ons steentje bijdragen."

Spookwedstrijd geen optie

Basel verklaart dat een spookwedstrijd (een wedstrijd zonder publiek) geen optie was. "De ervaring leert dat dan alsnog honderden fans van de bezoekende club naar Basel zouden reizen en voor het stadion zouden verzamelen."

Donderdag treffen de clubs elkaar in Frankfurt voor hun eerste wedstrijd in de achtste finales.

De duels Sevilla-AS Roma en Olympiakos Piraeus-Wolverhampton Wanderers worden donderdag zonder publiek gespeeld.

Camp Nou blijft bij CL-wedstrijd tegen Napoli leeg

In Spanje worden alle sportwedstrijden van de komende twee weekeinden (14-15 maart en 21-22 maart) zonder publiek gespeeld. Vanaf 5 april is er weer publiek welkom.

Ook bij de Champions League-wedstrijden tussen FC Barcelona en Napoli en Bayern München en Chelsea op 18 maart blijven de tribunes leeg. De duels in de achtste finales worden achter gesloten deuren afgewerkt vanwege de uitbraak van het coronavirus.

Eerder al werd besloten dat de wedstrijden Valencia-Atalanta (dinsdag), Paris Saint Germain-Borussia Dortmund (woensdag) en Juventus-Lyon (17 maart) in een leeg stadion worden gespeeld.

Zes Bundesliga-wedstrijden zonder publiek

In Duitsland worden inmiddels ook maatregelen getroffen om het coronavirus tegen te gaan. Borussia Mönchengladbach speelt woensdag tegen FC Köln in een leeg stadion.

Zaterdag worden onder meer de wedstrijden tussen Borussia Dortmund en Schalke 04 en die tussen FC Köln en Mainz 05 zonder publiek gespeeld. Op maandag vindt Werder Bremen tegen Bayer Leverkusen achter gesloten deuren plaats.

Het play-offduel voor het EK tussen Slowakije en Ierland wordt op 26 maart in Bratislava ook gespeeld zonder publiek. Ook bij Noorwegen tegen Servië zijn er geen toeschouwers.

Dit geldt ook voor de oefeninterland van Duitsland tegen Italië op 31 maart in Nürnberg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl